Eddig a spárgaszezont csak külső szemlélőként követtem, a zöldségesnél egyszer sem nyúltam érte, valahogy idegenkedtem eddig ettől a lénytől. Amikor elém teszik már szeretem, sőt meghatározó élmény volt életem első spárgakrémlevese (sok évvel ezelőtt).
A lényeg, hogy vettem egy adagot, aztán betettem a hűtőbe és érleltem a gondolatot, hogyan készítsem el, addig-addig érleltem, amíg a spárga elkezdett megindulni, de ekkor elővettem a hűtőszekrényből, amelyben ekkor már szinte csak a spárga volt, úgyhogy elkészítettem.
Most nem Gordon Ramsay receptjét követtem, hanem vegyítettem egy (szégyen kiejteni ezt a nevet egy Ramsay rajongónak) Jamie Oliver és egy Chili & Vanilia receptet.
Mentségemre szolgáljon, hogy a Jamie rész egyébként nem sikerült valami jól. A recept lényege, hogy sok lilahagymát megpucolunk felül négyrészt bevágjuk őket majd kakukkfüves vajjal megtömjük és megsütjük. Ennek az lett az eredménye, hogy nyilván kifolyt a vaj belőle, nem sült meg, hanem csak puha lett, de legalább jó nyálkás-zsííros (vajas).
A spárga maga viszont jó lett, sőt a krumpli is, amelyet előtte fél órán át sütöttem a sütőben. A spárga megsütése előtt követtem a trükköt, amely szerint barnacukros vajat öntsünk a spárgára, be is vált. Azt már hallottam, hogy a feje más mint a szára, meg hamarabb is sül meg, most ez be is bizonyosodott.
Hozzávalók:
40 dkg lilahagyma, 20 dkg vaj, 3 szár kakukkfű, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 kg új krumpli, 1 csomag zöldspárga, só, bors, olívaolaj.
A krumplit négyfelé vágjuk, só, bors, olívaolaj, 3 gerezd zúzott fokhagyma és mehet be a sütőbe. A hagymát a fent említett módon szintén elkészítjük, a spárgát felvágjuk egyenlő részekre, szintén, só, bors, olvasztott vaj, barnacukor majd mehet a krumplira fél óra után. Ezzel egyidőben egy csokor felaprított petrezselymet és a lilahagymát is mellérakjuk. Összesen 40 percig sütjük.
Utolsó kommentek