Most akkor van eper, vagy nincs? Keringenek a hírek, mindenki mindenfélét mond. Persze, hogy van, fóliás: 1390 Ft kilója, de van 790 Ft-ért is, ha utánajárunk megszállottan. Általánosságban véve viszont sajnos (állítólag) elverte az epret a jég és az eső.
Mindenesetre gasztroblogunk egyik főszereplőjének az ura beszerzett 30 kilót Pomázon, nem fóliás, szedd magad akció keretében, vállalható egységáron. Na, de mit kezdjünk 30 kiló eperrel hirtelen. Megfőztünk 4,5 kilót eperlekvárnak. Még egyikünk se FŐZŐTT BE, sőt a befőtt szót se szeretjük, viszont szereztünk egy biztos receptet, amelyet szabadon asszociálva kiegészítettünk ezzel-azzal, például a következő filmből ugyan nem derül ki, de balzsamecet is került a lekvárba.
Hozzávalók: 4,5 kg eper, 2 kg kristálycukor, befőttesüvegek, celofán, befőttesgumi, dzsemfix ízlés szerint.
Eredeti receptváltozat (köszönet Májer Géza nagymamájának): leszárazod, majd a gyümölcsöt jól megmosod (nagyon fontos), ahol sérült levágod az egészséges részig.
Mindenféle aprítás, vágás nélkül felrakod lassú tűzön, alatta vassal főni. Nagyon enyhén kevered , ne törjön ha lehet. de ha törik az sem baj. Kb. 20-30 perc a forrástól és ok.
A végén hozzáadod a cukrot, a feltett mennyiség kg-jához 60 dkg-ot. Kevesebbet is rakhatsz, csak lehet, hogy megromlik.
A cukorral is össszefőzöd, majd meleg üvegekbe töltöd, és a szokásos száraz dunsztba rakod. Mehet rá a kupak, de biztosabb tartósítás végett előtte szalicil a lekvárra, vagy ha nem akarjátok megenni, egy fóliarétegre.
És íme a film:
Utolsó kommentek