Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

meglepő eredmény a Cabernet vakteszten

2010.10.22. 19:04 stillman

Az utóbbi időben egészen sok és sokféle borkóstolón sikerült részt venni, amelyek során részese lehettem egy igazi kézműves borászatnál eltöltött, mennyei ízekkel párosított borkóstolásnak, emberszerű borász jelenlétében, utána a művészi igényességű, önmaga jelentőségével mértéktartóan tisztában lévő villányi borász által tartott kóstolónak, valamint az (állítólag csak pechesen kifogott) félméteres Ralph Lauren emblémát a bőrkabátján hordozó birtokigazgató által tartott villányi designborászatban eltöltött borkóstolónak.

Kifejezetten érdekes folytatás volt a cabernet vakteszt, ahol mindenféle sznob befolyástól és intelligens bólogatástól mentesen, őszintén és bizalmi alapon magunkba zárkózva kóstolhattuk végig a ránk bízott borokat.

A teszt természetesen nem elfüggönyözött, ingerszegény környezetben, egymás zavaró hatásától megkímélve történt (ahogy ezt kell állítólag - többek között), hanem a Sarki Fűszeres kifejezetten inger-, élmény-, hangulat-, majd a későbbiek során íz- és illatgazdag közegében.

15-17 laikus, borkedvelő/érdeklődő gyűlt össze és értékelt 9 féle bort szín, illat, íz, sav szempontok alapján, ezeket pontozva, összegezve, végül rangsorolva.

A vakteszt azon alapszabályát igyekeztünk betartani, hogy a borokat kitöltve mindenki csendben jegyzetelte pontjait. Az első 2 borig sikerült is magunkba tartani véleményünket, később a hangulat oldódásával ez a szigorú feltétel is enyhült, de kizárólag a már lepontozott borokat beszéltük meg. A hangulat további oldódásával aztán már kissé kontrollt veszítettünk és ki-kicsúszott egy-egy szó az aktuálisan kóstolt borról is.

Az összeállítás alapvetően ravasz volt, nem tudtuk, hogy csak magyar tételeket kóstolunk-e vagy van esetleg köztük külföldi is, a borvidékeket se tudtuk pontosan, ahonnan a borok származnak. Természetesen a pincészeteket sem. Kíváncsi faggatózásunkra, mely szerint van-e kakukktojás, ilyen-olyan tétel, illetve a "most mit is kóstolunk?" beugrató kérdésekre kitérő válaszokat kaptunk.

A szavazatok lezárása és összesítése utána az alábbi döbbenetes eredményre jutottunk.

 

A sorrend visszafelé, tehát a legnépszerűtlenebbekkel kezdve:

9. Sike Tamás Egri Cabernet Franc
8. Malatinszky Kúria Villányi Cabernet Franc 2005 (ez volt a legmegdöbbentőbb, ez egy 9.900 Ft-os tétel)
7. Németh János Szekszárdi Cabernet Franc 2008
6. Kovács Nimród Egri Cabernet Franc 2007
5. Mészáros Pince Hidaspetre Cabernet Franc 2006
4. Chateaux Lagaregge Cuvée Cyrus 2005


3. Kiss Gábor Code Villányi Cabernet Franc 2008
2. Kislaki Bormanufaktúra Cabernet Franc Válogatás 2009
1. Pósta Borház Szekszárd Cabernet Franc 2008

 

A társaság (kb. 17 fő) nagyjából egyöntetűen szavazta első helyre a Pósta borházat, gyakorlatilag majdnem a fele sorolta őket az első vagy a második helyre. Ez részben azért volt megdöbbentő, mert a Pósta borház meglehetősen nagy neveket utasított maga mögé, ugyanakkor árát tekintve a tételsorban a legolcsóbb volt.

Beszámolómat némileg, de nem teljesen kijózanodva azzal a bölcsességgel zárom, hogy mindig lehetnek meglepetések, a bor ugye szubjektív műfaj és most már tényleg nincs igazság, minden kép és költemény, a folytatást mindenki ismeri.

 

Szólj hozzá!

Címkék: bor

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr902391582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása