Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Az igazi koktélbár

2011.11.11. 13:39 stillman

"Guest coming back to see you because of a skill you don't even know you have".

A Boutiq Bárban háromszor jártam életemben, először nem a koktélok, csak egy buli miatt mentem, de már akkor feltűntek az átlagosnál jóval igényesebb italok és nem utolsósorban a szórakoztató stílusú mixerek. Másodszor már egy konkrét rendezvényükre tértem be (nyári záróparty), ahol már átgondoltabban kóstoltam az italokat és figyeltem a pult mögött állók mozdulatait. Jobb ide tudatosan érkezni, különben meglepetésként érhet bennünket a szinte befogadhatatlan hosszúságú és sokrétű itallap, valamint az igényes, értékes választék.

 

Aki erre nem készül fel lelkileg, össze is zavarodhat hirtelen, majd bénultan ül esetleg percekig, egészen addig, amíg a pult mögött álló nyakkendős mixerek valamelyike fel nem szabadítja őt, például egy könnyű itallal. Az ilyen helyeken általában rábízom magam a bármixerre, bártenderre, bárchefre, remélem nem hagytam ki egyik szintet sem, nem tudom éppen kivel van dolgom. Nem, mintha én a "mojitós-margaritás" vonalhoz sorolnám magam, mert értékelem az átgondolt, érdekes koktélokat, viszont egyelőre nem ismerem őket igazán. Amúgy pedig örülök, ha a mixer rám tudja/akarja és képes szabni az adott koktélt.

 

Lássuk be, Budapesten nem volt egyszerű kikupálódni ilyen téren. Barcelonában és Mallorcán kóstoltam olyan mojitot, amelyet nehéz volt feledni és ami elindított bennem egyfajta tiszteletet a koktélok irányában, ma már ez megdönthetetlen, az egyik legnehezebb műfajnak tartom, ahol a variációk, az alapanyag minősége az elkészítés és a felszolgálás módja és sokrétűsége olyan végtelen számú faktorból tevődik össze, amely talán az ételek világát is felülmúlja.

 

Ha már az ember elkezd nyitottságot és érdeklődést mutatni a koktélok iránt, akkor olyan helyet kell keresnie, ahol nagy eséllyel megtalálja, amit vár, és ahol pont az ilyen vendégekre vágynak.

Tavaly már megihletett engem a téma, amikor a molekuláris koktélok világáról írtam, akkor Los Péter és Kusztos Tamás profizmusa ihletett meg és tudom, hogy a Mignon Bárba is nyugodtan mehetek, ha jó koktélt akarok írni.

 

Idén pedig végre felfedeztem magamnak a Boutiq Bárt.

Talán nem túlzok, ha kijelentem: a Boutiq Bar Magyarország egyik legmenőbb és szakmai értelemben véve talán legprofesszionálisabb koktélbárja, ők azok, akik az "utat mutatják", tanfolyamokat is szerveznek és különböző rendezvényekkel vonják be a fogyasztót és a koktélok iránt érdeklődőket.

 

Nemcsak ők készítik a legjobb italokat, hanem bizonyítják nap, mint nap, hogy van értelme a kitartásnak, van egy ilyen út is, amit kell tudnunk értékelni, továbbá úttörőként oktatva szórakoztatnak, ismereteket, nyitottságot adnak át, próbálnak belénk ültetni. Legújabb rendezvénysorozatuk az egyébként nagyon jól hangzó Stranger in da Night, amelynek jelentőségét nem tudom eléggé hangsúlyozni:  kinyitja a világot, nekünk. Ha kinyílik a világ, akkor fogjuk tudni igazán értékelni azt, hogy milyen szellemiség van az egész mögött. Az esemény lényege, hogy Európa legjobb koktélbárjaiból hozza el a kreatív koktélkészítés mestereit, ha jól tudom havi rendszerességgel.

Volt alkalmam részt venni az egyik bemutatón, ahol Spaniard Bernabeu tényleg szórakoztató prezentációját élvezhettük, viszonylag nagy számú érdeklődővel egybegyűlve.

Délután 1 óra, Nagy Zoltán a Boutiq Bar vezetője könnyed stílusában, minden mozdulatából áradó profizmussal és igényességgel vezeti fel a prezentációt és egyben oldja a közönséget. Spaniard a "spanyol-angol" sztármixer, aki most éppen Koppenhágából érkezett, mindenkit megkér, hogy húzzon egy kártyalapot és, amennyit ér a kártya, annyi tulajdonságot mondjon magáról. Így szórakozva, erőlködés nélkül megismerjük egymást, még oldottabbá válik a hangulat, pedig még nem is ittunk semmit.

Spaniard jelenleg a Hotel 27 bárjának bartendere, mely magas színvonalú molekuláris gasztronomiájáról híres. Spaniard hosszú éveken át törekedett a tökéletességre "a sprezzatura-ra". Ezt nem tudom hirtelen, hogy fordítani: lazaság? észrevétlen profizmus? 

Spaniard az alábbi koktélokat készítette le előadása végén:

Hogan knows best (Pineapple infused with Vanilla, Vodka, lime, brown sugar, Orange curacao, Pineapple juice) - ez volt az egyik legfinomabb koktél, amit kóstoltam (talán egész életemben, ez egyébként nem feltétlenül olyan magasztos dolog, mert nem kóstoltam olyan sokféle koktélt még).
Gammel Negroni (Gammel Dansk, Punt e Mes, Campari)


Havana 86 (Havana 7yrs, Lime, gomme, white chocolate foam)
Victor Deluxe (Tequila, Aperol, lemon, agave mix, Ginger beer)


Sea - men (Rum infused with coconut flakes, milk, chocolate syrup)
The Sour truth (TBT Sloeberry blue gin, Apricot brandy, lemon, organic maple syrup)
Bird's cake (Grey Goodse, cucumber, cloudberry jam, salt, lime, brown sugar)
Hamzterz (Dijon Mustard, Wray and Nephew, Lime, Honey)


A lényeget tekintve, ezek az alkalmak egyedülálló lehetőséget adnak számunkra, hogy megismerjük egy kicsit jobban a koktélok világát. Egy igazán izgalmas, színes és élettel teli világ bontakozik ki ugyanis, amit kár lenne kihagyni az életünkből, én legalábbis biztosan nem fogom. 

Szólj hozzá!

Címkék: koktél

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr143370657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása