Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Krézi

2014.07.15. 21:41 stillman

Mitagadás tálcán kínálta magát a téma, amikor megláttam néhány hónapja a Hollán Ernő utcában újonnan éledező Crazy Fruits néven induló boltocskát, amelynek helyén néhány éve még a "makarón kapható" felirattal ellátott Vanilin Bon Bon üzlet funkcionált, nem sok sikerrel. Őket egykoron a sarkon álló, népszerű és remek Vanilin Cukrászda nyitotta, igyekezvén megfelelni a kor igényeinek (lásd: makarón kapható a macaron 2012-es felívelése idején), de valahogy nem kattantak rá az emberek a steril, igényesnek szánt belső tér által kínált cupcake, macaron és bonbon választékra. A jó öreg Hollán Ernő utcai, féldöglött galamb és hajléktalanhordán edződött törzsközönség hű maradt a sarki cukrászda jól bevált teréhez és kínálatához, sőt még a cupcake-t is inkább ott vette meg az ünnepi alkalmakra.

 

Itt nyílt meg tehát egy szép napon a Crazy Fruits nevű nem tudni mi. Először tényleg nem lehetett érteni mit takar, de aztán a "mi nyílik a faluban?" ősi kíváncsiságtól vezérelve sikerült megtudni, hogy ez bizony egy vegán kész ételeket árusító kis bolt lesz. A vizuális koncepció nem is lehetett volna zavarosabb: színes betűkkel Crazy Fruits (de miért pont crazy és miért pont fruits?), csilivili fekete-fehér belső tér (még az előző üzlet öröksége), zavaróan fényes burkolatok. Jó ideig inkább csak úgy kívülről méregettem, de aztán egyszer az üzlet előtt lévő táblára kiírt"nyers pizza, magtejek" feliratra felkaptam a fejem és pusztán szakmai alázattól vezérelve (gasztro bizarr...) még közelebb sodort a naphoz, amikor végre betértem, hogy saját magam alkothassak véleményt az új helyről (azt mondják úgy illik).

 

A pultban szintén (végülis a hely nevéhez méltó) zavaros kínálat fogadott: sajtos szendvics kornspitz kifliből, különböző azonosíthatatlan levek (ezzel önmagában nincs baj, ha el tudják magyarázni pontosan mit tartalmaz), hátrébb pedig pohárkák sorakoztak benne előre elkészített turmixmintákkal, gondolom csak úgy mutatóba a hülyéknek, akik nem tudják elképzelni, hogy néz ki egy uborkás-ananászos turmix. Aztán felsorakoztak kókuszgolyó kinézetű sütik, valamint további alternatív szendvicsek és egyéb finomságok.

Elsőként az uborkalére kérdeztem rá, hogy pontosan mit tartalmaz. Hatalmas döbbent, kínos csend után jött a nem viccnek szánt válasz: "hááát, legfőképpen uborkát". Na jó, akkor nézzük tovább, de nagyjából semmiről sem tudták elmondani, hogy mit tartalmaz, a pultos jól láthatóan meg volt szeppenve, nem erre számított, hogy itt kérdezgetnek majd. Megkérdeztem a sajtos szendvicset is, hogy mit keres itt, amire azt a kissé bizonytalan választ kaptam: "hát, ha valaki nem szereti ezeket a vegán ételeket."

 

Távol álljon tőlem a vegán étel és életfilozófia alapelveinek okfejtése, de alapvetően egy radikális irányzatról van szó, amelybe úgy gondolom nem fér bele a kornspitz szendvics, de még a bio "teljes kiőrlésű" sem, úgy gondolom, ha valaki ilyen üzletet nyit legyen már fogalma arról mibe vág bele és legalább igyekezzen tartani magát az alapelvekhez. Amennyiben egy "hithű" vegán betéved tényleg az üzletbe, azon nyomban válik hiteltelenné az egész koncepció számára, amint meglátja a hagyományos szendvicset, a hagyományos szendvicset kedvelő pedig térjen be az utcában található 40 egyéb üzletbe, pékségbe, ahol megtalálja a kedvére való szendvicset, sajtos rolót, mazsolás csigát és egyéb civilizált csodákat. 

 

Összességében tehát tetszene a kezdeményezés, de ez a koncepció ilyen formában teljesen hiteltelen és egyébként veszélyes is, ugyanis a nyers vegán ételkészítés műfajt csak kőkemény profizmussal lehet űzni. Azon túl, hogy lejáratja az egyelőre csak halvány trendként körvonalazódó műfajt (a hétköznapi ember számára), még akár mérgezéshez is vezethet, ha ennyire nem értenek hozzá. 

 

Legutolsó látogatásom alkalmával hirtelen elhangzott az egyik összetevő megnevezése: növényi tejszín (a gyümölcsleves része volt). Na ezen a ponton felsikoltottak a szirénák a fejemben, és magamban duruzsolva az ördögűző imát "senki sem számított a növényi tejszín inkvizícióra" távoztam a helyszínről. 

 

Fel kell készülnöm lélekben, hogy holnaptól kizárnak a Crazy Fruitsból, de én legalább ezen írásommal biztonságba helyeztem magam tőlük.

1 komment

Címkék: kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr126511593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.


süti beállítások módosítása