Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Tudatosság és feltöltődés

2015.06.16. 11:59 stillman

A Gasztrobizarrnak nemcsak gonosz, kritikus és persze igazságtalan oldala van, hanem annak ellenkezője is nyomokban megtalálható (persze szigorúan ügyelünk az arányokra), de csak akkor ha tényleg nagyon jó dologról van szó.

Az Élet Konyha, Plant Life ételműhely (Repka Ágnes) által képviselt elképesztően kifinomult és magasabb rendű táplálkozási tudatosságot az úgynevezett smart food, super food és ehhez hasonló elnevezésekkel tudjuk valahogy azonosítani, teljesen megérteni viszont tényleg csak egy bizonyos nyitottság és intelligencia szín fölött lehet.

plantlife2.jpg

Persze más dolog megérteni és más aztán tudatosan alkalmazni, kitartóan és megszállottan, "egyetlen forradalmárként" a városban, mert ezt a tudatosságot és világlátást a magyar szafaládé valóságban nem egyszerű képviselni nap mint nap anélkül, hogy ne akasszák az emberre a kecske vagy magevő meg valami őrült vega etc. jelzőt.

 

Elkerülhetetlenül közeledik az a világ, amikor sarkon fordulunk és mindannyian visszamegyünk a természetbe, kiveszünk vagy építünk egy - najó csupaüvegablakos - házat, vagy csak kiválasztunk egy rusztikus viskót vagy glamping jurtát és beköltözünk egyre hosszabb időkre, a sarokban pókhálósodó iPad pedig még jól jöhet, ha mondjuk kordában akarjuk tartani a növényvilágot és éppen nem tudjuk melyik barom zabálja fel a teljes termést.

A városi, kisvárosi, de még a közért felvágottkínálatán szocializálódott falusi lakosság sem érti már sok esetben, hogy mit értünk igazi, normális, tápláló ételen. Az ipari szalonnából készült füstös párizsi és egyebek ugye nem azok, de nyugodtan lehet enni azt is, én megértem nincs is azzal baj, ízlés dolga.

 

Életenergiát mégsem ezekből nyerünk és most nem a paleó étrend kreatív alkotásaira gondolok, amelyet szintén nagyra becsülök és legtöbbjük ízlik is. Az ember azonban elgondolkodik mindezek létjogosultságán, amikor a céklaporos kenyérpótlékokat böngészi, valamint a tökmaglisztes hányásízű veknik ott rohadnak rá az ehetetlenség pokoli felismerését követően.

A tudatosság a táplálkozásban nem azt jelenti, hogy megmondom mit egyél, vagy te megmondod, esetleg elítéled, hogy mit eszem (mi vagyok én, kecske? szindróma), hanem, hogy tisztában legyünk a választási lehetőségeinkkel, és felelősséget vállaljunk a döntéseink iránt.

 

Tehát, ha ipari szalonnából és szőrből készült felvágottszörnyeket vagy műanyag ételeket szeretnél enni, akkor tedd azt, biztosan a szervezeted rendelkezik egy extra szemétkiválasztási kiegészítővel. Akinek viszont nem, annak számtalan lehetőség kínálkozik arra, hogy normális ételeket fogyasszon.

 

Itt a nyár, jönnek a fesztiválok. Ezek tálcán kínálják a majonézes, olajban sült bőségtálakat gusztustalan és kevésbé gusztustalan formában. Amennyiben azonban ép akarsz maradni, vagy azzá akarsz válni, akkor lesz arra is lehetőség.

 

Van például (többek között) egy jó: az Everness Fesztivál (június 24-28.), Balatonakarattyán, amely a feltöltődés irányt képviseli étel fronton is, tiszta, minőségi táplálkozásra nyílik lehetőség, ez itt a tudatosság fesztiválja.

 

Ugyanakkor ez egy zöld fesztivál is, ami azt jelenti, hogy szezonális, helyi alapanyagok, etikus beszerzési források, vegyszermentes gazdaságok, kíméletes ételkészítési módok, vegetáriánus és vegán ételválaszték is lesz, amelyek mind támogatják is egyben a környezetünket.

 

Ha még nem léptünk az útra, érdemes lesz egy kicsit kitekinteni, ha pedig igen, akkor itt ideális körülményeket találunk az újjászületéshez.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr217548456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása