Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Bélügyek (könyvajánló)

2015.10.13. 07:31 stillman

A könyv véletlenül került a kezembe, egy kollégám polcán láttam meg, aki egy könyvklubtól kapta bónuszként a rendelése mellé, én pedig kölcsönvettem. Régi mániám nemcsak a tudatos evés, de maga az emésztés működése is. Annyi tévhit, hülyeség van a köztudatban, és ez a könyv nagyon sok ilyet eloszlat. 

Egyik kedvenc mondatom: "Aki látott már konyhai mosogatószivacsot mikroszkóp alatt, az legszívesebben a földön kucorogva hintázna jobbra-balra vagy fél órán át."

De vannak benne filozófiai mélységű mondatok is: "A bél egy óriási mátrix - a belső életünket észleli, a tudattalanban dolgozik."

Mint kiderült, Giulia Enders, a könyv írója egy német orvostanhallgató, aki jelenleg a doktorátusához szükséges kutatásokat végzi a frankfurti Mikrobiológiai Intézetben. 

Bevallom én soha nem olvasnék el egy könyvet ilyen kedves kinézetű lányoktól (tényleg), akartam írni valami jó hasonlatot, hogy mi mást fogadnék meg tőle inkább, de most nem jut hirtelen eszembe semmi.

giulia-enders.jpg

A könyv mégis zseniális, az első betűtől az utolsóig, talán csak a fordításba tudnék belekötni, ami amúgy viszonylag jól átadja a könnyed és vicces alapstílust, viszont hagy némi kívánnivalót maga után, konkrétan értelmetlen mondatok vannak benne, de persze miért vagyok ilyen paraszt, hogy nem tudok jól németül. 

Részletes leírást kapunk a szervezetünk működéséről, szerintem az a furcsa, hogy ezt nem tudjuk pontosan magunktól, úgy értem, hogy ezekkel a kérdésekkel nem foglalkozunk tudatosan. Érthetetlen. Legalább olyan fontos lenne, mint a fényképezőgépünk működésének ismerete. A könyv gyakorlatilag felér egy használati utasítással. Sokmindent mondjuk nem tehetünk a beépült ösztönök ellen. Sőt, néhol egy kicsi nyomasztó is a belső szerveinkről olvasni, valahogy tudatosul bennünk, ami viszonylag egyenes út a hipochondriához, jó, hát el kell tudni vonatkoztatni, mint oly sokszor az életben.

Javaslom ebben is, mint mindenben a tudatosság, a lehető legszélesebb körű tájékozottság alapelvét, mint minden evéssel kapcsolatos kérdésben, ha lehet mindenféle tévhit erősítése vagy bármilyen feltételezés buta értelmezése helyett.

Giulia Enders: Bélügyek

(Nem sajnos, ez sem egy reklám volt, de ha valaki akar nyugodtan fizethet.)

termek747.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr937963816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása