Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Fánki Főö - újabb könyvajánló

2015.11.27. 12:57 stillman

Ha már szakácskönyv véleményezésre adtam a fejem legutóbb (sokak csalódására pozitív hangvételű kritikát írtam, ami ugye kicsit hamisan cseng mindig az én számból, de mit tegyünk, ha egyszer tudok én is lelkesedni - persze csak röviden és ritka alkalmakkor), szóval miért is ne jöhetne azután közvetlenül egy másik kiadvány újfent gyomorforgatóan hangzatos dicsérete. 

Mint tudjuk (én legalábbis tudom) a Boook Kiadó irányába eleve elfogult vagyok, hiszen évek óta nagy tisztelőjükként követem profi munkájukat, számos szakácskönyvük büszke tulajdonosaként. Nem csak Ernyey Béla gasztornómiai munkásságát emelném ki, de pl. Bereznay Tamás vagy Segal Viktor szakácskönyve is új színfolt volt az akkori szürke (és ronda) gasztro kiadványok sorában. 

 

fankifo3.jpg

fankifoo.jpg

És most itt a következő: a Fánki Főö. A név ismerősen cseng: Funky Pho néven futó vietnámi éttermet talán sokan ismerik, az egyik (ha nem A) legjobb pho levest itt lehet enni a városban, de még ennél sokkal többféle és érdekesebb fogásokat is.

Bevallom én nem vagyok nagy rajongója a tréfás címadásnak, sem a szóvicceknek (ez nem az tudom) sem éttermek elnevezése, sem könyvcímek esetén. 

Persze azért elviselem és meg is tudok vele barátkozni (lassan). Ez a könyv viszont annyira jó már megint, igényes, átgondolt elkészítés, amúgy egészen szokatlan design és stílus, tele sztorikkal és tényekkel, amelyek tényleg szórakoztatóvá és sokkal befogadhatóbbá teszik az amúgy kicsit (legalábbis az én jelenlegi képességeimhez képest) túl különleges recepteket. 

Nagyon jó végiglapozni, beleolvasgatni, elrepít egy másik világba, közel hoz egy alapvetően azért még ismeretlen kultúrát. Aki járt már arrafelé persze ismerős lehet és különösen otthonos. Persze - mondhatnánk - minden sarkon van már egy pho levesező, de nem baj, attól még nem értjük mi azt teljesen. Mondjuk a magyar szívhez és agyhoz közelebb álló hurka-kolbász hentesvilágot se érthetjük teljesen soha, viszont talán mindkettő felé teszünk egy lépést, ha nyitunk ismeretlen, távolinak tűnő irányokba is.

 

Vegyétek, vigyétek, utazzatok lélekben mindenfelé, ezek igazán értékes alkotások és az ember polcán a helyük. Ráadásul nagyon jól is néz ki. 

 

Aggódó Gasztrobizarr rajongóknak: ígérem a következő poszt már valami lehúzó kritika vagy szörnyen gonosz gondolatok sorozata lesz. Az élet nem fenékig fánki fő.

 

Részletek a kiadványról.

Egy fiatal házaspár kalandja, akik sok év világjárás után hazatérnek Magyarországra, hogy vietnami éttermet nyissanak Budapest belvárosában. Némi nehézséget jelent, hogy étteremben addig csak vendégként jártak, hogy Magyarországon ismeretlenek a vietnami ételek, és hogy az üzletépítés kellős közepén babájuk születik…

Az étterem nevét viselő Funky Pho könyv azonban nemcsak a kalandos vállalkozásról szól, hanem egy gasztro-startup elkezdéséhez is praktikus tanácsokat ad, és persze tele van jónál jobb receptekkel – méghozzá nemcsak Ázsiából, hanem a világ minden tájáról, ahol a Éva és András megfordult.

 

borito_szabolcs-andras-gyuris-eva-funky-pho1-458x458.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr88118232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása