Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Egy New York-i legenda: Russ & Daughters

2016.10.15. 17:29 gasztrobizarr

New Yorkban nem kell nagyon keresgélni a legendákat. Egyik legfontosabb és legérdekesebb a Lower East Side-on található Russ & Daughters, valamint a nemrég hasonló néven nyílt étterem (Russ & Daughters Cafe) története, amely a 20. század elején New Yorkba emigrált csaknem kétmillió kelet- európai történelmének részévé is vált.

 

1907-ben Joel Russ a mai Lengyelország területén található Strzyzowból New Yorkba érkezett.
Eleinte Schmaltz heringet árult hordóból nagyrészt a Lower East Side-i kelet-európai zsidóságnak (meg persze mindenkinek, aki megvette, de arrafelé ők voltak többen).
1914-ben az Orchard Streeten álló téglaépületben már saját üzlete volt, amely 1920-ban a sarkon lévő 179 East Houston Streetre költözött, ahol azóta is áll.

Joel Russnak nem születtek fiai, akiknek társadalmilag elfogadott módon átadhatta volna az üzletet, viszont volt három cuki és szépséges kislánya: Hattie, Ida és Anne, akik tinédzser koruktól már a boltban dolgoztak. 1935-ben egyenjogú partnereivé tette a lányokat és elnevezte az üzletet Russ & Daughtersnek. Most nem is lepődünk meg ezen, de akkoriban merész lépésnek számított, ugyanis ez volt az első olyan üzlet, amelyben a „Daughters” (Lányai) név szerepelt. A lányok aztán férjhez mentek, a férjek pedig szintén csatlakoztak az üzlethez és vitték tovább lelkiismeretesen. 

 

1979-ben Anne fia Mark Russ Federman vette át boltot, akkori jogi karrierjét otthagyva vált harmadik generációs tulajdonossá feleségével együtt. Az üzlet hírnevét és ikonikus helyét New York térképén továbbra is fenntartották, habár a környék sokáig nem tartozott a legjobbak közé.

Mark Russ Federman ismert memoárjában „Russ & Daughters: the House that Herring Built” meséli el az üzlet történetét.

 markrussfederman.JPG

A negyedik generációs váltás 2009-ben történt, amikor Josh Russ és Niki Russ Federman vették át az irányítást. Az Egyesült Államokban a családi vállalkozások 1%-a éli meg a negyedik generációt, amit a Russ & Daughtersnek sikerült, ezzel kiváltotta számos New York-i intézmény elismerését is (New York State Senate “Commending Russ and Daughters upon the occasion of celebrating its 100th Anniversary.”).
2013-ban a The Sturgeon Queens dokumentumfilm (imdb) témáját is innen merítette, amely utána szintén nagy elismerést kapott.

Az 1914-es nyitás után 100 évvel később ugyanabban az utcában, ahol Joel Russ az utcán árulta heringjeit, dédunokája megnyitotta a Russ & Daughters Cafe-t, hogy ne csak sorban álljanak az emberek az üzlet előtt, hanem legyen egy hely, ahová be tudnak ülni és a Russ & Daughters ikonikus alapanyagait fogyaszthatják.

Az üzlet és az étterem számtalan New York-i és nemzetközi elismerést is begyűjtött.

 

Az étterem fő specialitása a füstölt lazac, bárjában pedig házi készítésű italok, tojás krémek, különleges koktélok kaphatók. Étlapján Noshes, Boards, Platters szekciókban találunk sokféle fogást. 
Noshes: burgonya, mustár, karamellizált hagyma, sült lazac, bagel, vad lazac, crème fraîche, tejföl. Boards között találjuk a Yum Kippered fogást, ami: sült lazac, cream cheese, paradicsom, hagyma, kapribogyó. Platters esetében pedig 3-4 embernek kínálnak tálakat: cream cheese, hagyma, paradicsom, savanyított paprika, kenyér és még sorolhatnánk. Van külön Caviar és Herring, valamint Eggs, Soups, Sweet, Salads fejezet is, ezeket már tényleg nehéz átadni, érdemes egy pillantást vetni az étlapra.

russanddaughters-menu.jpg

A szintén szakmai emigrációban élő New York-i séf barátnőmékkel megyünk el és fedezzük fel (vagyis csak én, mert ők már ismerik) a híres helyet. Én érkezem előbb és persze véletlenül a bolt címét kapom meg eredetileg, de legalább megtudom (én tudatlan barom ekkor még), hogy ez ugye két hely az üzlet és az étterem, ez utóbbi nemrég (2 éve) nyílt. Az éttermet is megtalálom hamar, előtte ácsorog néhány ember, de ez itt megszokott, csak úgy bejutunk, azt hittük? Barátaim is megérkeznek végre, de asztalhoz nem jutunk egyből, majd értesítenek sms-ben, ha felszabadul egy asztal. Egy közeli kávézóba ülünk (dicsekvés percek: az itt készült kávéfotómat ki is tették az instagramjukra), de 20 perc múlva már érkezik is az üzenet, hogy kész az asztalunk, hiába a kelet-európai hangzású név és fej megteszi hatását, hamarosan ott vagyunk és le is ülünk egy szépen terített asztalhoz.

russanddaughters2.jpg

Elképesztő, de az egyik habzó bor ("pezgő" sic!) ajánlat magyar: Tokaj Királyudvar „Henye” (itt kicsit máshogy van elírva, valaki szakmabeli szólna nekik?), nagyon büszkék vagyunk magunkra és nem is nézem, hogy 15 dollár egy pohárral, persze jöjjön azonnal.

russanddaughters-cafe_tokaj-kiralyhegyipezsgo.jpg

Mellé The Classic fogást kérek, az mindig biztos jó választás gondolom én. Gaspe Nova Füstölt lazacot, creme cheese-t, paradicsomot, hagymát és kapribogyót tartalmaz, de persze egymás ételeit is megkóstoljuk,

russanddaughters-cafe_the-classic.jpg

Mariann ravaszul kér előételt is, amelynek mindegyikét persze legszívesebben elenném előle azonnal, mert olyan finomak.

russanddaughters-cafe_2.jpg

Habzóborunk olyan kiválóan passzol a lazachoz, mintha pont ide találták volna ki, stílus és kulturális parádé, hogy éppen egy kelet-európai csodálatos bort tartanak, amelynek neve amúgy sem hangzik rosszul nemzetközi terepen, de mégsem a megszokott édes tokaji.

Nem állítom, hogy túl bonyolult lenne itt a fogyasztás, hamar végzünk, a történelmi fotókat nézzük a falon a mosdó felé menet, de amúgy gyakorlatilag ennyi is volt az élmény (viszont annál mélyebb).

russanddaughters1.jpg

Hazafelé betérek az üzletbe, „landmark shop”, „true New York experience” és hasonlók nyomása alatt.

russanddaughters11.jpg
Nagyon izgalmas és félelmetes is egyben, persze egy viszonylag egyszerű üzletet takar, de tényleg fantasztikus kínálattal. Kaviárok, és kaviár kiegészítők (blini, toast, crème fraîche, tálalók, táskák), füstölt hal specialitások, sable, tokhal, domolykó (Chubs, ezt biztos hallotta már valaki), sárga úszójú tonhal (Yellowfin Tuna), makréla (Mackerel), pataki pisztráng (Brook Trout). Sajtok (Midnight Moon, Pierre Robert, Langa La Tur, Jarlsberg, Stilton, Aged Manchego), Füstölt lazacok, kenyerek, heringek, saláták, aszalt gyümölcsök, magok, diók, édességek (Babka!), Halvah és sokan mások.

russanddaughters-babka.jpg

russanddaughters-babka2.jpg

russanddaughters-outside.jpg

Mindenképp menjetek el ide, ha New Yorkban jártok.

 

Russ & Daughters Cafe
127 Orchard Street,
New York, NY 10002 

Russ & Daughters 
179 East Houston Street
New York, NY 10002 

2 komment

Címkék: new york orosz étterem newyork hal

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr4311772777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.


süti beállítások módosítása