Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Rémálom a Dunakanyarban

2017.08.20. 22:39 stillman

Általában kevésbé kedvelem a túl nyilvánvaló vendéglátóhelyeket, de azért a "minden új helyre az elsők között megyek" hipszterkedés is néha unalmas. Van egy áthidaló megoldás is, a néhány éve még titkosnak hitt jó helyek hirtelen beugranak és kedvem támad újra elmenni. Ez néha sajnos olyan élmény, mint amikor megnézed egy régi kedvenc filmed és rájössz, hogy már nem az igazi, vagy te változtál meg, vagy a film nem állta ki az idők próbáját.

Nemrég az Őrház Chill BBQ-ban ért egy kisebb (nem nagy) csalódás, valahogy már nem éreztem a korábbi varázslatot, futószalagon adják a kissé túlárazott sertésbordát, sorszámokat osztogatnak, ami egyedül szimpatikus, hogy a saját sorszámrendszerükbe rendre belezavarodnak, ugyanakkor pozitívum mindig, hogy meglepően finomak a desszertek. 

Most viszont beugrott, hogy szombaton elnézhetnénk újra A Pisztrángosba (weboldaluk no komment). Előtte egy kis kanyargás, Pilisszentlászló megtekintése, Visegrád, ahol nekem valamennyi vendéglő no go zóna, személyes ízlés kizárólag, de nem érzem jól magam a turistákra és a hétvégi kiránduló tömegre szabott éttermeket. Majdnem elcsábulunk egy Kisrigó nevű étterem közelében, de én kitartok, most A Pisztrángosba megyünk, az ott egy normális és eredeti hely Dunabogdányban. Pechemre fel sem merül bennem, hogy nyilván már sokan felfedezték az elmúlt években, befutott, rendszert váltott.  

A parkoló tele van, beférkőzünk mégiscsak, már megismerem az egyszerű sátras helyszínt, oldalt az elfoglalt sütőmester, már régen se értettem  miért egy ember kínlódik napi nyolcszáz pisztráng megsütésével, miközben minden asztalnál ülnek és úgy tűnik jóideje várnak az ételre. 

Eleinte az ember nem is érti a rendszert, hogy most akkor egyszerűség és őszinteség, strandhangulat van és egyből a pultnál kéri, amit akar, vagy valami más logika szerint zajlik a rendelés. Kiderül, hogy nem a pultnál tartod fel a szakácsot, hanem húzzál befelé, majd leültetnek. Már, ha leültetnek. Asztalfoglalások mindenfelé, de minek ide foglalás, amikor ez egy halsütöde, na mindegy, szóval nem lehet kint leülni, elfoglalt emberek mászkálnak körülöttünk, senki nem szól hozzánk. Továbbmegyünk a legbelső étterem helyiségbe, ami üres, leszámítva a pultnál elmélyülten limonádét gyártó személyzetet, tulajdonképpen magam sem hiszem el, de senki nem köszön, sőt ránk se néz. Jelentőségteljesen megállok a küszöbnél, a semleges beállítottság, korábbi szinte már jóindulat kezd elpárologni belőlem. Végül észrevesznek és közlik velünk, hogy bent tudunk leülni. Nem örülök, de elfogadom, olyan 35 fok van, csak azért nem írok negyvenet, mert nem találom a nullát a laptopon, szóval ilyenkor semmi kedvem beülni egy nyomasztó és amúgy üres étterembe, de így jártunk, mindegy, jön közben az étlap is.

Nem tudom, ki, hogy van vele, de én világéletemben utáltam a "tréfás" étlapokat, lehet közvetlen, de itt érzékeny határok húzódnak, kinek mi jön be. Már jártam itt, akkor nem volt vele bajom, de most egyáltalán nem jön be, a fogadtatáshoz semmilyen szinten nem passzoló vicceskedő hangvétel, ne mandulás pisztrángot kérjek, mert azt máshol is ehetek (..?) haha, meg, hogy kérjem salátával a halat az a legjobb választás, házi dijoni mustárral készül, ez most komolyan mit takarhat, ők termelték a mustármagot? A saláta különben jól láthatóan a nagybani jégsaláta mix kukoricával stb., nem tudom miért kell azzal kérni, gondolom úgy a legegyszerűbb, nem kell krumplit is sütögetni mellé, de belátom, a saláta biztos a legjobb a hal mellé. 

 

Már az elmélyülten készülő limonádéhoz sincs igazán kedvem, de ezzel a privát hangulattal senkinek nem is vagyok most a terhére, felénk se bagóznak, szörnyen elfoglaltak. Az étlap kiosztása után legalább húsz percig nem szól hozzánk senki újra, a fent említett, már akkor sem őszintén írt jóindulatnak ekkorra már nyoma sincs bennem, komolyan fontolgatom a távozást. Semmi bántás, vagy sértődés, egyszerűen csak nem akarok púp lenni a hátukon, látom van bőven vendég, eléggé el vannak foglalva, én nem szeretem ezt az érzést. Tényleg nem arról van szó, hogy azt szeretném, hogy körülöttem ugráljanak, egyszerűen csak ne érezzem a plusz nyűgöt rajtuk, amikor meglátnak. Felállunk, hú micsoda véletlen, ekkor ránk néznek, pont akkor jönnek felvenni a rendelést, de inkább elmegyünk. Semmi baj, majd elnézünk esetleg ide szezonon kívül.

 

Adódik a közelben lévő Forgó nevű klasszikus vendéglő, a parkolója szintén tömött, előre rosszul vagyok a pörgő, leterhelt pincérek látványától, a tovaszáguldva odavetett, mindjárt jövünk, mindjárt leültetik önöket, vagy esetleg még ezt is nélkülöző fogadtatástól, mindez úgy, hogy várhatóan közepes ételért állunk/ülünk majd sorba. 

Végül a pilisszentlászlói Kisrigóba visszatérünk, természetesen ugyanaz játszódik le, tíz percig semmi, majd rohangáló pincérek kitérőként bevezetnek valami belső zúgba, ahol őzikés fotók és lambéria által övezett téli vadász hangulatban legyűrök egy se nem jó, se nem rossz tárkonyos vadragu levest, a terem sarkába szorult levegő megfullaszt a végére.

Ezután pedig megfogadom, hogy jóideig nem megyek étterembe. 

Pezsgőt még nem kell bontani kedves vendéglátósok, majd összeszedem magam vagy hátha addig ér egy jó élmény is, bár magam sem látok erre sok esélyt az tény, de ki tudja, esetleg valaki pont nem figyel és mégis sikerült jót enni valahol, nem vendégsürgető környezetben. 

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr6012765466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treff Bubi 2017.08.21. 13:27:05

Az az étlap tényleg fájdalmas.

Dr Gregory House 2017.08.21. 13:43:12

„...nem érzem jól magam a turistákra és a hétvégi kiránduló tömegre szabott éttermeket.”

room_101 2017.08.21. 14:07:39

Pisztrángozni Visegrádon itt szoktunk:

www.visegradipisztrang.hu

gono 2017.08.21. 14:08:21

a dunakanyar tényleg elég nehéz terep. kissé feljebb a folyó mentén van még néhány tuti hely, ahová a sáskahad nem ért el ;)

Attilajukkaja 2017.08.21. 14:10:44

Én azért picit megörültem a leírtaknak, mert nekem valaki azt mondta, hogy az a bizonyos Pisztrángos már bezárt. Szóval mégsem? :o)
De az is lehet, hogy valaki más vette át az üzemeltetését.
Egyébként csúcsidőben én sem mennék oda. :o(

Peetee 2017.08.21. 14:19:11

Magasan van a léc, szólj majd ha lesz olyan vendéglátós, akinek sikerül megugrania a kettes alá szintet. Addig mi járunk jókat enni erre-arra meg amarra...flegma ficsúr ábrázattal bámulás és a komplett személyzet egyiedjű hajbókolására várakozás helyett inkább szóba elegyedünk a pincérrel/pultossal és igyekszünk közös nevezőre jutni / érdekeinket érvényesíteni...helyettetek is. Pacsi. :)

hunter84 2017.08.21. 14:21:23

Én szinte szóról szóra így jártam A pisztrángossal egy évvel ezelőtt. Azóta sem voltam, és szerintem már nem is megyek.

kvadrillio 2017.08.21. 14:21:43

HMMM..... látták rajtad, hogy nem külhoni turista vagy bazmeg ! :O)...csak egy belhoni magyar.....

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2017.08.21. 14:22:31

A szentlászlói Kisrigó is elég híres hely, a bogdányi pisztrángozóhoz hasonlóan. Nem tudom, ezek mikor voltak "titkosak", de hogy nem mostanában, az biztos. Csúcsidőben a nagyon népszerű helyeket érdemes elkerülni.

Mondjuk azzal, ha ránk se bagóznak, engem is őrületbe lehet kergetni. A Kisrigóban én egyszer próbáltam enni, amikor arra kirándultunk. Vasárnap ebédidőben esélytelen volt a dolog, de legalább a pincér ezt mindjárt az elején közölte, így nincs rossz emlékem a helyről. Ha véletlen arra járnék csúcsidőn kívül, szívesen kipróbálnám.

Hz 2017.08.21. 14:31:04

@room_101: Hú.. hát az borz-alom!
Kb. előre elkészített pisztráng, csak a köret más, és a szósz, amit ráöntenek. Nem vagyok egy nagy főzőzseni, de azért a fűszerezést, esetleg pácolást lehetne máshogy csinálni az eltérő nevű, és ebből adódóan ízű halaknál. Szerintem.
Oda soha többet nem megyek vissza.

Visegrádon a Don Vito ér valamit, sokat jártam oda, és fent a "hegyen" a villám étterem, de az inkább csak a kilátás miatt.

Dunabogdányban a Forgó jó, ott még nem ettem rosszat.

Skywatcher 2017.08.21. 15:24:46

Pont tavasszal ugrottam be az említett bogdányi pisztrángozóba, miután az Ördögmalom kapujáról lepattantam (akkor előszezonban még csak péntek-szombat-vasárnap voltak nyitva, ez meg asszem szerdán történt). Nosza mondom akkor viszek innen füstölt pisztrángot. Hát nem vittem, mert miután pár perc nézelődés és leszólítás után végre valaki szóba állt velem, kiderült, hogy itt nem az a jellegű füstölt pisztráng van, hanem valami gyors-meleg-füstölésű, ami 45 perc, és meg kell várni.
Úgyhogy vártam, de 3 napot, és hoztam fentről az Ördögmalomból. Szerintem menjetek oda legközelebb! (a vár felé menet jobbra lekanyarodni az erdei ösvényre)

Egyébként a meglátásaid jók, én 10 éve itt élek a Dunakanyarban, és az elejétől kezdve térképezem a vendéglátóhelyeket. Pár éve még simán bevállalható volt bármelyik, eltérő minőségben persze. NagyVillám is kedvenc hely volt, és a DonVitó is, még az Őrház is az elején. Aztán mostanában szerencséd van, ha kiszolgálnak, és azt kapod amit kértél. Már ha le tudsz ülni. De általában nem tudsz. Szülinapomat a Villámban ültem, 20 barátom társaságában, hát akkora égést?! 1 óra elteltével kaptuk meg a kajákat de úgy, hogy a társaság egyik fele már jóllakott, mire a vége megkapta a levesét.
Ördögmalomba bejutni ebédidő tájékán képtelenség, és ha le is ülsz, estére kapod meg a kaját, a frusztráltan rohangáló (de normális!) személyzettől.
Őrház az elején jó kis hipszter hangulatú woodstock volt, fűben heverésző emberekkel, iszonyat jó BBQ-val, elérhető áron. Ma, ahogy írod, sorbanállás, cetlizgetés, összekevert rendelések, órás várakozás, és jócskán túlárazott kaják. A minőség még mindig kiváló, eszméletlen a BBQ, de a hangulatot kicsit rombadönti a felkészületlenség és fejetlenség.
Most legutóbb a Plintenburgban voltunk, igaz csak palacsintázni, meg tüzijátékot nézni, de elég jónak tűnt az étlap, és a felszolgálás is. Asszem adok neki egy esélyt.
Ha meg jót akartok bográcsozni, grillezni, gyertek hozzám, most építem a sütögető helyet az udvaron :)

VaradiJanos 2017.08.21. 16:13:38

Akkor miért nem 39 fok?

Tényleg nincs összhangban a hírnév és az árazás a minőséggel a halasnál, a Forgóban viszont eddig minden alkalommal jól éreztük magunkat.

Kivancsi 2017.08.21. 16:23:50

a nagyjodolgotokban mar nem tudtok mit es hol zabalni.... :)

Gerardus A. Lodewijk 2017.08.21. 18:40:39

Ha Dunabogdány, akkor Forgó. Erről kár lenne vitát nyitni.

Attilajukkaja 2017.08.21. 19:45:47

@Gerardus A. Lodewijk:
Ezt a Forgót azelőtt nem másként hívták? Valami Napsugárnak vagy hasonlónak?

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2017.08.21. 21:03:59

Szerintem van összefüggés az étel minősége és az étteremben lévő vendégek létszáma között :) evvan.
Forgó szerintem is jó. Kicsit több türelem kell szezonban, délidőben.

2017.08.21. 22:20:36

@Skywatcher:

"...valami gyors-meleg-füstölésű,..."
Azzal pontosan mi a baj???

user friendly 2017.08.22. 02:09:50

A pár éve közepes dunabogdányi Forgóból nagyon korrekt, jó étterem lett. A hagyományos kaják is fantáziával és modern tálalásban érkeznek. Nem gondoltam volna, hogy egy milánói karajból sokkal többet ki lehet hozni a szokásosnál, de nekik sikerült. Friss, házi tagliatelle, saját gyártmányú paradicsomszósz friss paradicsomból, bazsalikom levelekkel, külön a pirított gomba és a jóféle pirított sonka, ízletes hús. Majdnem mind megettem a gyerek elől :)
A narancsos mandulatorta receptjét el is kértük, annyira zseniális volt.

n3spr3ss0 2017.08.22. 05:44:31

A Forgó és a Kisrigó jó hely.

kovacsbelane 2017.08.22. 07:14:25

Biztos az etterem hibaja, hogy nem betonoztak es acsoltak neked azonnal egy asztalt a kerthelyisegben.
Az, hogy egy etteremnek x kapacitasa van, azt jelenti, hogy x+10 vendegnel mar varni kell, pincerre, limonadera es etelre is. Persze kitehettek volna megtelt tablat, vagy finoman elkuldhettek volna, de akkor meg azon porognel.
Ez van, az ott egy nepszeru kornyek.

paveway 2017.08.22. 08:54:11

6-7 éve voltam először a Forgóban, azóta többször is és nekünk mindig bejött. Semmi extra, de mindig ugyanaz a jó színvonal. Egyszer a kabátomat is ott felejtettem, megvárt másnapra :) A környéken még a szentendrei Határ csárdát szoktuk látogatni, jó a kerthelyiség hangulata és a kaja is. A visegrádi Villám tényleg elég turistaközpont.

kedvedre 2017.08.22. 09:13:19

Ördögmalom, ha már Dunakanyar! (: A legjobb.

re5pect 2017.08.22. 11:59:04

Kedves Stillman,

Maga egy nagy barom!Lassan írom, hogy megértse. Ne várjon azonnali kiszolgálást csúcsszezonban egy igen kedvelt helyen a Dunakanyarban, menjen inkább "kirándulni" a b.kalászi McDonald's-ba (bár ott is várni kell ilyenkor...., de biztosan hamarabb megkapja a burgert)
ha se a kisrigó, se az őrház, se a pisztrángos nem jó, akkor INKÁBB MARDAJON OTTHON és zabáljon virslit.
Az pisztárngos egy családi vállakozás, nem éri meg felvenni még egy embert a teljes szezonra, kisegítőt pedig lehetetlen találni. Talán hallott már a vendéglátásban uralkodó munkaerőhiányról.
Szóval tartsa meg a rosszindulatú véleményét magának és főjjön a feje a káposztásmegyeri lakótelepen!
Ritkán kommentelek bármit, a "pesti paraszt vok és minden fikázok blog"-gal most kivételt tettem...

para_noir 2017.08.22. 12:06:48

@re5pect: ááá, megjött a Pisztrángos tulaja is :))))) Azt meg azért nehéz elképzelni, hogy (állítólag) egy mindig tömött, jól futó helynél nem lehet felvenni még egy embert, aki segítene még több vendéget kiszolgálni. Több vendég, több profit, nekem legalábbis így rémlik :)

whale 2017.08.22. 18:04:26

@re5pect: Ha még pesti paraszt lenne. De ez egy kivakarózott vidéki sznob picsa...

Gerardus A. Lodewijk 2017.08.28. 21:26:20

@Attilajukkaja: Úgy emlékszem, kb. 88 óta üzemelnek a jelenlegi helyszínen, azóta mindig is Forgó a nevük (forgó, mint napraforgó). Azelőtt ugyanez a csapat a "Dunabogdány, patak" buszmegállónál működtetett sörözőt és éttermet, talán Vadásztanya néven.

Attilajukkaja 2017.08.29. 15:32:49

@Gerardus A. Lodewijk:
Köszi a választ! Lehet, hogy az emblémájukban van egy napocska, amiért én rosszul emlékeztem Napsugárra?
Elég régen jártam ott, de valamiért a napocska maradt meg az emlékezetemben. :o)

süti beállítások módosítása