Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Óvatosan a paprikával!

2017.12.27. 11:24 stillman

Ausztrálok…
Annyifélék lehetnek, szóval elképzelésem sincs, hogy milyen társaság érkezik hozzám ma este 7-kor egy újabb Eatwith vacsorára.
Egy kicsit nehezített a pálya, mert december 26., azaz karácsony van, az üzletek két napja zárva tartanak.

 

A didaktikus tudatalattim úgy döntött, itt az ideje, hogy megtanuljam a nokedli készítést, mert a paprikás csirkéhez rendszerint kínált csavart csőtésztát ezúttal elfelejtem megvenni. Pedig milyen jól kisilabizáltuk a sparos meglepően jófej eladóval, vagy árupakolóval, ezek már ugye eléggé egybemosódott tevékenységek, szóval ő mondta, hogy ez remekül passzol, ennél jobbat el sem tud képzelni, hagyjam a francba a nokedlit – na jó ezt már nem mondta, de gondolhatta simán.

 

Szóval nincs tészta.
A csirkéket mondjuk előre megvettem, az egyik adagnak a lejárati ideje egy kicsit kockázatos, nem baj, ha egyszer nemzetközi vendég mérgezési botrány lesz, akkor én legyek az, akiről szól. Nem, nem (csak vicc volt!), szó sem lehet ilyesmiről, a csirkéket időben sóoldatba áztatom, ezzel megállítva mindenféle szörnyű folyamatot, viszont annál nemesebb ízvilágot csempészve az amúgy nem túl bonyolult témába.

Mert ugye az alaplevet bevezetvén szintet léptem, de rájöttem, hogy a paprikás csirke az paprikás csirke marad mindörökké, túlzottan nem lehet fokozni az ízvilágot, ráadásul amióta követem a Bűvös Szakács sorozatot, az a gyanúm, hogy pirospaprika por használata valójában szörnyű bűn, leginkább a vegetához vagy a margarinhoz fogható, de mindenképpen csak nagyon indokolt esetben szabad használni.


Még mindig nincs tészta, tehát nokedlit kell készíteni.

 

Varga Gábor nokedli receptjére lelek, ami óriási hiba, egyrészt a recept pontos követése során készített massza nem megfelelő állagú, továbbá a recept egy váratlan pillanatában jön a „nokedli szaggató” használata, de tényleg, akkor már miért nem annyi csak a recept, hogy: „szaggassuk ki a nokedlit ízlés szerint".

Úgyhogy ezt soha többé, megpróbálom kijavítani a dolgot (még nagyobb hiba). Végül tetőtől talpig nokedli tésztásan, mindent összekenve, vágódeszkát, reszelőket, edényeket és szűrőket bevonva néhány szörnyszülöttet megalkotok, de egyébként ízre és állagra is jók, a formát majd legközelebb (azaz soha) tökéletesítjük.


Elkészítem a kőrözöttet is, ezügyben is van egy gyanúm, hogy idővel váltani kell, mert hiába mutatkoznak rendkívül nyitottnak a hozzám betérő kaliforniai, New York-i, bostoni, Melbourne-i külföldiek, azért a kőrözött háromnegyede megmarad, én pedig annyira azért nem szeretem, hogy ezt egyem egy hétig.

De ha egyszer ez autentikus, ezt esszük mi, nem? Hát. 

 

A hozzá kínált sárga, nekünk szintén autentikus paprikát is óvatosan adagolom, mert rendkívül gyanakodva néznek rá mindig, nekem szórakoztató ugyan, de nem akarom kínozni azért őket (csak kicsit).

budapest-hungary-vizeat-eatwith_1.JPG

A savanyú uborkát változó mértékben eszik meg, van akinek nagyon tetszik az illata, de az íze nem, mások meg imádják.

budapest-hungary-vizeat-eatwith_2.JPG
Kicsit csapongok, de tartom a fonalat, visszatérve a paprikás csirke témához, elkészítem, ahogy a nagy könyvben (az enyémben) meg van írva, ennél jobban szerintem tényleg nem lehet. Jó, Heston Blumenthalnak biztos lenne egy-két szava hozzá, leginkább, hogy hagyd már ezt a fuckin' paprikás csirkét és csinálj valami mást, amire 48 órán keresztül lehet készülni és kell hozzá 2 millió forint értékű felszerelés, valamint némi érzék, amelynek én egyértelműen híján vagyok.


Este 7, ilyenkor jön a bizonytalanság pillanata, hogy elfelejtették-e az egész vacsorát (volt már ilyen), csekkolom az emaileket, hogy lemondták-e menet közben (ilyen is volt), én pedig itt állok megterítve.  

budapest-hungary-vizeat-eatwith_3.jpg
Csengetnek, négyen érkeznek, visszafogott ötven körüli társaság, hoznak egy üveg Bock cabernet franc-t, jellemzően, ha bor, akkor Gere, Bock esetleg Juhász a választásuk, egyébként egyik sem rossz ilyen eseményre, de nálam azért rendszerint megismerik a valódi borokat is.


A szokásos kilátás-megtekintő kört kísérő "wow" sóhajtások bezsebelése után leülünk, töltök, kínálok, eszünk-iszunk, beszélgetünk, talán kicsit túl szerények a felpörgött amerikai csapatok után, de jófejek, és én pedig igenis értem az ausztrál beszédet, lelkileg eleve felkészültem rá, szóval reagálok, valamint folyékonyan fárasztom őket a sztorikkal, tetszik nekik minden, az egyikük különösen kedves, megdicsér rendszeresen, hogy milyen "lovely" az étel.

 


A csirke tálalásnál felfedezem, hogy a temérdek suttyó piros paprika kicsit sötétebbre váltott a kelleténél, megint egy rontási pont, így negyvenedszer elkészítve, nem kis teljesítmény, de tudom, hol volt a hiba, az alaplevem jó töményen került beolvasztásra és túl sűrű lett a csirkét körülvevő szaft.

 

Óvatosan a paprikával!

 

El kell gondolkodnom, hogy legközelebb inkább valami fúziós japán-magyar csirkét vagy hortobágyi palacsintát csinálok a magyar Heston Blumenthal (Molnár B. Tamás) módra.

13 komment

Címkék: ausztrália lakásétterem vizeat eatwith

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr7413526723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2017.12.28. 08:49:59

Alaplé paprikás csirkéhez? Valamiről lemaradtam....

stillman 2017.12.28. 09:09:59

@protézisesh: hát igen..., ma már minden az alapléről szól

2017.12.28. 19:44:54

Így jár, aki túl komolyan veszi a Bűvös Szakácsot, a gaultmillau-t és Molnár Bét!
Tanulj meg főzni, oszt ennyi. Az említettek ebben nem sokat segítenek...
(egy ismeretlen jóakaród)
:)

élhetetlen 2017.12.29. 15:29:33

Hát viccnek jó lehet a bejegyzésed, de a kajával nem viccelünk. A paprikás csirke, az legyen paprikás csirke. Alaplé bele szárzellerrel, sárgarépával, kakukkfűvel, fokhagymával, stb.? Na, ne!
A nokedli. A múltkor néztem egy híres szakács (azért a nevét nem tudom), nokedli készítését. A tésztával semmi baj, de a kis kézi vágódeszka oldalán próbált meg darabokat a vízbe juttatni az egész masszából. Az eredmény méretes ondósejt formájú darabok lettek, mert úgy oldalt nem tudta elvágni a masszát rendesen, és így keletkeztek a nyúlványok. Ha levágsz egy csíkot, beigazítod a deszka vége felé, akkor tak-tak-tak, egyenletes darabokat tudsz vágni, akkorákat, amilyen széles csíkot vágtál, és amilyen apróra darabolod. Nálam a nokedli készítésnek egyetlen kínos pontja van, a keverőtál elmosogatása, mert kenődik a kulimász. Megoldás, rászórsz még egy kis lisztet, ezzel összeszeded a kulimászt, lesz egy keményebb tésztád, amiből megcsinálod a következő bableveshez a csipetkét. Meg lehet szárítani, és megvárja a bablevest. A tál meg már mosogatható.

stillman 2017.12.29. 20:51:02

@pizzaszeletvágó: :) van abban igazság, amit írsz

stillman 2017.12.29. 20:53:16

@élhetetlen: köszi!
az alaplé kérdésről ne nyissunk vitát, egymás után kb. tizenötször csináltam paprikás csirkét 2-3 hónapon belül, szóval tényleg volt egy íve az összehasonlításnak, nagyságrendekkel finomabb, ha alaplével hígítom, mintha vízzel.
Nekem így ízlik, szerintem nincs ezzel semmi baj, nincs benne szentségtörés.

élhetetlen 2017.12.30. 00:25:47

@stillman: Szentségtörésről szó sincs, ízlésekről meg nem vitatkozunk. Nálam csak annyi van, hogy más íze van a paprikás csirkének, más az egyszerű párolt zöldséglevesnek, más a zellerkrém levesnek, más a tojáslevesnek, ezeket ugyanis egyénien fűszerezem. Ha mindegyiket azzal az alaplével öntöd fel, eljuthatsz oda, mint a maggi leveskockával, csak egy kicsivel magasabb szinten. De mindenbe beleviszed ugyanazt az ízt. De ez tényleg magánügy.

stillman 2017.12.30. 10:57:24

@élhetetlen: szerintem teljesen igazad van, pont ezt mondtam én is, amíg nem kezdtem el alaplevet csinálni, de azt hittem, hogy csak a lustaságomat akarom leplezni. De közben pontosan így van, ahogy írod.
Bár tényleg finomabb alaplével végső soron, és az én alaplevemben leginkább a sült csirkecsontíz, ami fontos, a zöldségek sokkal kevésbé hangsúlyosak, és azt úgy érzékeltem, hogy tényleg jót tesz, elmélyíti a végére az ízeket, a vizes hígításra pedig nagyon érzékeny vagyok.
De mondom ugyanígy viszonyulok ahhoz, hogy főzelékekbe alaplevet tegyünk stb., hogy az kb. az új maggi leveskocka.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.30. 16:43:21

Én nem hiszem, hogy módjával használt alaplé elrontaná a paprikás csirkét. Magam is használok alapleveket, ahol csak a feleségem hagyja :)
Ami a nokedlit illeti: a világ legegyszerűbb tésztája, csak nem szabad tőle félni! Késsel is szaggatható kisdeszkáról (bár macerásnak tartom), de remek ősrégi nokedliszaggató a kifordított káposztareszelő a hozzávaló nyeles fémlapkával (Nem mosogatógépbarát, hideg vízben kell elmosni). Mivel nagyüzemben készítettem a tésztát évekig, bátran merem ajánlani.
Csupán egy negatív megjegyzés: MBT és Heston még egy posztban sem említhető, Heston Blumenthal ugyanis tud főzni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.30. 16:47:57

@Andrass9: A lényeg meg csak lemaradt, a paprika: kellett vagy húsz év mire sikerült annyira redukálnom a használatát, hogy tényleg finom lett, ami paprikás étel :) Egy pörkölt vagy paprikás 4-6 személyre nem kíván többet, mint egy csapott evőkanálnyit, de azt viszont a legjobbakból, ha teheted (ez nem jelenti azt, hogy a legdrágábból, de idővel mindenki találhat magának megbízható paprikát). Én csak egy ételbe teszem számolatlanul: a csípős paprikaszószos csirkeszárnyba - ott biz elmegy 10 deka is 20 deka vajba, dehát ez egy más világ!

DEKI 2017.12.30. 17:04:51

"Ha hamburgert akarsz enni, akkor ne legyél vega, bocs. " ez egy akkora baromság, hogy dörgedelem, de komolyan! Egyrészt ha már vega vagy azt eszel amit csak akarsz, legyen az hamburger vagy saláta. Tökmindegy a lényeg, hogy miattad már biztos nem fog egy állat se szenvedni, hozzájárulsz a környezetvédelemhez ráadásul sokkal egészségesebb is leszel. Másrészt viszont, a kérdés nem úgy tevődik fel, hogy ha vega vagy, akkor miért kell húsimitációkkal "terhelned" a környezetedet és önmagadat, hanem pontosan ellenkezőleg : ha lehet hamburgert, bolognait, rántott sajtot, fasírtot vagy tulajdonképpen akármit hús és egyéb állati termékek nélkül elkészíteni, akkor mi szükség van a hús- és tejiparra? Mi szükség van arra a brutális szenvedésre, a környezetszennyezésre, a szív és érrendszeri és egyéb betegségekre, az éhínségre és a többire? A fenti és hasonló mondatok kizárólag butaságról tudatlanságról és a kinemszarjalehanekemízlik attitüdről árulkodnak.
Mielőtt baromságokat írsz le nézz utána a tényeknek, edukáld magad! Köszi!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.30. 17:28:31

@DEKI: Látod, ezért irtózik az átlagember nagyrésze ettől a hozzáállástól. Olvasd el, mit írtál, és talán rájössz, mi a baj. Edukáld magad! Köszi!

Benikuty 2018.01.04. 14:48:18

@Andrass9: Sajnos kevered a szezont a fazonnal. MBT egy gasztroíró, aminek kiváló, mellesleg egy széles körben elismert és ideológiáktól független egyesület elnöke, Dóra asszonnyal együtt. Nem szakmája a főzés, nem is teszi nyilvánosan.
Heston Blumenthal pedig egy nagy formátumú szakács, ritka mestere a szakmájának.
Kettejük összehasonlítása komolytalan, illetve a kilóg a rosszindulat lólába.

süti beállítások módosítása