Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Jó napot, értenek ahhoz, amit árulnak? Nem.

2018.02.13. 22:14 stillman

Sok éve tudatosan táplálkozom, szeretem a diéta boltokat, az első bioboltok eszetlen összegeket költő törzsvásárlója voltam. Persze lehet, hogy jobban vonzott az, hogy irreális pénzeket fizethetek ki különböző ismeretlen élelmiszerekre. Ez a szokásom egyébként a mai napig megmaradt. 

 eh-4_web.jpg

Amióta azonban őrületes méreteket öltöttek a különböző diéta irányzatok, hóbortok, szélhámosságok és konkrét hazugságok, valamint kifejezetten káros szokások, egy kicsit azért gyanakodva nézek ezekre az üzletekre.

 

Tömeghisztériaszerű létjogosultságukat mutatja, hogy nyílt is itt a közelben egy szupermarketméretű diétabolt, a szomszédos CBA azonnal kihalt mellette (bár lehet, hogy ez még előtte történt, mondjuk senki nem sajnálta az biztos), benne hatalmas sorokon ilyen-olyan proteinbarok, alternatív lisztek minden mennyiségben, teák, zabpelyhek, köles, egy modernkori mondókát is írhatunk belőle: "lisztek, tészták, köretek (tönköly, alakor, zab, rozs, árpa, barnarizs, lenmag), aszalmányok (szilva, sárgabarack), italok (szilva, zöldség), pehelyek (sicc!), korpa, búzacsíra, olajok (lenmag, máriatövis), snackek (tönköly, alakor, zab, rozs), zabszeletek, teák, őrlemények, cseppek/tiktúrák" (forrás: Diéta Life Market) és miegymás, köles, hajdina, cirok, amaránt, quinoa és sok-sok gyönyörűség, nem lehet megközelítőleg sem érzékeltetni a választékot. 

 

A hűtőhöz érve tetten érhető ugyanakkor egyfajta megélhetési jelleg is, itt ugyanis Cserpes joghurtok, (cseppet sem diétás) túró rudi, és minden, mi szem szájnak ingere, egyfajta bűnös kánaán blokk, hogy lásd mihez képest eszed inkább a paleo Hideg Nyalatot, a szintén paleó zserbókat (ami amúgy pont ugyanúgy hízlal, mint az igazi, tudom-tudom akkor nem hízlal, ha amúgy 100%-ig paleózol és tartasz mindent), és ami a legdurvább: egy teljes pult igazinak tűnő süteményekből, komolyan ezeket a legelvadultabb falási rohamomban sem kívánnám meg egyiket sem, de tudom ez megint olyan problémakör, hogy nem tudok az évek óta nélkülöző cukormentesen és mindenmentesen élők fejével gondolkodni, ahogy a vegánok szemével sem tudtam nézni a vágyott hamburgert és hotdogot.  

 

Olyan elképesztő élelmiszerek vannak az üzletben, amelyek fogyasztását egyébként én a jogosítványhoz hasonló elővizsgához kötném, egyfajta független evő igazolvány annak, aki nem hisz a tömegétkeztetésben, és az életszerű élelmiszerekben sem, hanem bevállalja, hogy ő tudja miből mennyit kell, jöhet a rostanyag, és a csökkentett szénhidrát, és persze a magas fehérjetartalom ez utóbbi a legerősebb húzó minőségi jelző errefelé, mint díszzászló lebeg minden oszlop felett. Arról persze fogalmuk sincs, hogy ez nem feltétlenül előnyös mindenkinek, de egyébként a többi furcsa kreálmány is egészen ijesztő összetevőkkel bír, például a lenmaglisztes paleó tésztában 60 gramm fehérje van, nem tudom mond-e ez valakinek valamit (nagyon sok), nekem például azonnal (nem tudatos, hanem ösztönös) hányingerem lesz a maglisztes álkenyerek ízétől, sőt iszonyatos hascsikarást is okoznak ezek az őrületes fehérjemennyiségek.

 

Ez itt nem igazán "diéta", sőt "DIÉTA" bolt, hanem ez a "DIVATOS DIÉTÁK" boltja. Ugyanis van olyan étrend is, csak szólok, ami például szintén diéta, de ugye nemhogy nem fehérjegazdag, hanem fehérjeszegény. Elárulom, ez igen sok embert érint az országban. Na most, jelenleg azok az emberek, akik a kevésbé felkapott diétákat kénytelenek követni valami egészen elképesztően undorító és nagyon drága szénhidráttöppedvényt kapnak egy darab konkrét boltban (csak egy ilyen van), amit a magyar kórházak rothadó-szürke folyosóin külön kérvény benyújtása esetén elsuttognak bizalmasan az orvosok mellett szolgáló úgynevezett dietetikusok. Ezek azok a dietetikusok, akiktől kapsz egy olyan étrendet, amely szerint végy egy deka párizsit, meg ömlesztett sajtot, vegetáshamisgulyást, vagy margarinos abonettet...  Olyan dolgokat írnak össze, amelyeket még csak élelmiszernek sem lenne szabad nevezni, nemhogy beteg embereknek felírni, tulajdonképpen válogatott ipari szemétlistát kapunk szeretettel a magyar dietetikai tudomány (?) jegyében. 

 

Érdemes rákérdezni azért, de én előre megmondom a választ a menő diéta boltokban sincs fogalmuk az eladóknak, hogy mit árulnak, semmit nem ismernek, elképzelésük sincs, hogy mi ez a sok nemmargarin és nemvegeta, a nempárizsit nem írom le, mert a szója sokmindenre képes, és a vegán étrend is ugye igen kreatív túlkapásokat tud produkálni. 

 

Azért én ma megtettem és megkérdeztem:

- Van esetleg önöknél táplálkozás szakértő?
- Nincs. - jött a határozott válasz.
- És valaki, aki ért ezekhez a termékekhez, amiket árulnak?
- Az sincs. 

 

Semmi gond, már megszoktuk.

 

Hát, ha jobb nincs tömjük csak magunkba addig is a xilitet, eritritret, szukralózt, maltitolt - majd egyszer csak megmondják jó volt-e. Ha nem, akkor meg: így jártunk. 

3 komment

Címkék: diéta trend

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr3713665442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkkzol 2018.02.15. 06:29:26

A bioboltok, árusok nagy része a komoly érdeklődést meglovagolva árulja lényegesen drágábban az áruját. Azután meg, hogy bio vagy nem azt senki nem tudja. De ha el lehet adni akkor adják. Nem az a hülye aki árulja.

commentes nikk 2018.02.15. 08:38:44

Nem csak aki árulja, aki fogyasztja, az se ért hozzá, egyszerű divat ez a döntő többségnek, ilyen-olyan cikkek, blogbejegyzések, barátnői okoskodások hatására megveszik találomra a cuccokat, majd fél év múlva jön a következő diéta/termékcsoport őrület. Januárban gluténmentes, júniusban paleo, novemberben GI diéta. Újévtől meg vegán, és így tovább. Idióták árulják konzumidiótáknak, jól is van ez így.

takacsveca93 2018.03.25. 13:31:03

Mindenhonnan ez folyik, ezek a bizonyos superfood-ok. Van egy kedvenc sorozatom a BBC Youtube oldalán az a címe, hogy Marketplace, leleplezik a turpisságokat, amikkel az áruházláncok átvernek minket! :) Én nekem vannak megszokott helyek, ahol vásárolok, ezeket nem adnám fel semmiért. Pl az Auchan ilyen. www.ujsagomat.hu/auchan/

süti beállítások módosítása