Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Macaron, az értékközvetítő szimbólum

2018.02.25. 18:14 stillman

Mivel erősen érintett vagyok a témában, nem minősítem a pár éve tartó magyar macaron trendet.

Úgy érzem képes vagyok leválasztani személyes bevonódásomtól, ezért véleményt mégiscsak merek mondani az előttünk álló újabb Macaron Napról, ami március 20-án lesz, ahogy mindenhol a nagyvilágon.

dsc_1127_72.jpgZazzi Cukrászda macaronok - továbbra is az egyik legjobb szerintünk az országban
Fotó: Baglyas Erika, DOT for You / Macaron Nap

Szóval a macaron szerintem eredeti formájában és filozófiájában egy jó dolog. Ami miatt sokaknak mégis vegyes érzései vannak vele kapcsolatban, hát mint a legtöbb divat esetében: a túlzások és torzítások sajátos példái. Talán emlékszünk a "makarón kapható" cukrászda bejárat feliratra, ilyen és ehhez hasonló próbálkozások keretében ehetetlen, kiszáradt tojásfehérjeporból készült szörnyszülötteket kínáltak bizonyos meg nem értett cukrászdák. Talán ez egy kényszerű velejárója minden társadalmi trendkövetésnek, hogy sokan próbálnak - nem feltétlenül rosszindulatból - rácsatlakozni, több eladást, nagyobb üzleti sikert remélnek, mert a nap végén ugye azt kell nézni, sőt akár napközben is, hogy mi az, ami eladható. 

 

Márpedig ha valamiért sorban állnak, látványosan megőrülnek, akkor az valószínűleg egy jól eladható dolog. Ami érdekes ugyanakkor ebben az esetben, hogy a macaron nem egy olcsó mulatság. Egy darab macaron nem nagyobb egy pogácsánál, vagy akár egy kilós aprósütemény egy-egy darabjánál, mégis elképesztő pénzeket kérhetnek érte. Sokakat ez eltántorít, értetlenül csóválják a fejüket, mi az e marhaság? Már megint a lehúzás. 

 

Na, de aki megérti a macaron lényegét és veszi a fáradtságot, hogy beszerzi hozzá a szükséges alapanyagot, nem, nem köt közben kompromisszumot, nem nézi, hogyan jöhetne ki okosba és gazdaságosabban, hanem beleteszi a méregdrága, értékes, valódi csokoládét, gyümölcspürét vagy bármilyen ganache anyagot, ezen kívül képes arra, hogy odafigyeljen, megérti, hogy itt nincs mozgástér, egyszerűen be kell tartani az előírásokat, a technológiát és a receptet, mert különben nem fog sikerülni, na akkor viszont igazán komoly íz, állag, szín és ezek komplex hatásából eredő különleges élményben lehet része. 

 

Kérdés, mennyire akarunk ilyen élményeket. Én valamiért azt gondolom nagyon is akarunk, de persze biztosan vannak, akik nem így gondolják.

 

A trendek velejárója ugyanakkor, hogy kikerülnek úgynevezett éllovasok, olyanok, akik kétségkívül a legjobbak, nap mint nap azon dolgoznak, hogy igazán jót csináljanak, bizonyítanak, egyszer sem, vagy alig hibáznak, életük részévé, központi elemévé válik, hogy finom macaront készítsenek, kreativitásukat teljes mélységében ebben élik ki. Rögzül a nevük, hozzájuk kell menni, ha jó macaront akarunk. Nehéz az ilyen bálványokat aztán megkérdőjelezni, hiszen a rájuk épülő, általában igen ügyes marketing gépezet is segíti őket, nagyon helyesen. 

 

Mégis fontos mindig kétkedni és mindig új utakat, új kezdeményezéseket keresni, fontos megismerni a feltörekvőket, a friss, esetleg még kevésbé ismert műhelyeket, cukrászokat, megszállottakat. 

 

A macaronnak nem véletlenül van saját, nemzetközi napja, méghozzá Párizsban és New Yorkban olyan szellemiségben zajlik, ami kevés gasztronómiai termékről mondható el. Tényleg egy életfilozófia, egy értékrend, talán van benne egy elismert, elfogadott luxus elem is, ami miatt viszont kiváló közege bármilyen jótékonysági akciónak is. Legalábbis az olyan országokban, ahol a jótékonyság értéket jelent. Mostanában Magyarországon is nagyon sok pozitív és eredményes ilyen típusú kezdeményezést láthattunk. 

 

A macaron nemzetközi napját néhány éve már Magyarországon is ünnepeljük, és elmondhatjuk, hogy hazánk is megértette ennek a sajátos kis értékhordozónak a lényegét, legalábbis egy réteg biztosan. Hat rájuk, értik és szeretik. És persze hajlandóak is megfizetni. Aki pedig jót is evett már itthon, az különösen szerencsés. 

 

A Macaron Nap minden évben igyekszik felvonultatni azokat, akik fontosnak tartják, hogy megmutassák magukat, szeretik saját berkeiken kívül is közvvetíteni, átadni a macaron-értéket. Legyenek kicsik vagy nagyok, ismertek vagy sem, érdemes megnézni mi folyik a házuk táján, főleg ha elhoznak nekünk egy helyszínre összegyűjtve többet is. 

 

Bővebben a Macaron Nap rendezvényről a weboldalukon olvashattok. 
Idén a Tesla Budapestben lesz, március 20-án délután 3 órától este 7 óráig. 

 

Szerintem érdemes ellátogatni és magunkba szívni néhány órán keresztül a gasztronómia területén az egyik legfontosabb értékközvetítő szimbólum kultúráját. Átélni, örömet okozni magunknak, és osztozni mások örömében, és persze segíteni azoknak, akik rászorulnak. 

5 komment

Címkék: macaron macaron day macaronnap

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr5313697488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.02.25. 19:47:12

A Macaron Nap honlapján nem látom a kiállítók között a Zazzit, ez csak véletlen? Ők egyébként azok, akiknek az üzletébe többet be nem teszem a lábam, mert hiába készítenek finom sütiket, ha nincs kedves kiszolgálás és tiszta asztal :(

Furcsa, hogy az á Table natával is nevezett, mert az az egyik leggyengébb termékük, kell még pár hónapnyi-évnyi gyakorlás, hogy a portugál eredeti nyomába érjenek.

stillman 2018.02.25. 21:29:46

@Étteremkritikus: sajnos jól látod, a Zazzi sajnos nem jön kiállítóként, pedig örülnénk, mert a macaronjaik finomak nagyon.

á Table - nata: én úgy hallottam finom, de ez szubjektív, kénytelen leszek letesztelni :)

rántott párizsi 2018.02.26. 07:10:37

@Étteremkritikus sajnos nem tudok veled egyet érteni, mert a zazi szuper finom és jó fejek az a table ban pedig ennél eredetibb natat nem kapsz sehol. Bátran kóstolgasd.

JediL 2018.03.27. 21:15:52

A Zazzinak véga, bezárt, nem megy az már sehova.

stillman 2018.03.27. 21:36:28

@JediL: a Macaron Napot még megvárták...
visszajön az még...

süti beállítások módosítása