Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • antirandom: FELHÍVÁS Mindenkit kérek, hogy szóljon és hiteles konkrét hatásmérési adatokkal bizonyítva indoko... (2016.06.26. 16:34) Menza terror
  • stillman: @hzm: köszi :), igen tudtam, hogy van valami furcsaság a sztoriban, amit nem értek, főleg, hogy cí... (2016.06.13. 14:36) Harmadik hullámos kávék - Melbourne, Perth
  • hzm: Szuper a cikk, tök jó hogy eljutottál ezekre a helyekre! Csak egy apró pontosítás: Melbourne-ben... (2016.06.13. 14:33) Harmadik hullámos kávék - Melbourne, Perth
  • v2peti: Taki bácsi már 20 éve kitalálta az otthoni vendéglátást. Taxival körbevitte őket a városban, majd ... (2016.02.05. 11:48) Yummber, az új Uber a konyhában
  • elemes: Vagyis hát most már több mint két hét is eltelt, szóval lassan tényleg érdemes rászánni egy ebédid... (2016.02.05. 11:48) Pizza hiány Budapesten
  • Utolsó 20

Felmerült témák

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Egy New York-i legenda: Russ & Daughters

2016.10.15. 17:29 gasztrobizarr

New Yorkban nem kell nagyon keresgélni a legendákat. Egyik legfontosabb és legérdekesebb a Lower East Side-on található Russ & Daughters, valamint a nemrég hasonló néven nyílt étterem (Russ & Daughters Cafe) története, amely a 20. század elején New Yorkba emigrált csaknem kétmillió kelet- európai történelmének részévé is vált.

 

1907-ben Joel Russ a mai Lengyelország területén található Strzyzowból New Yorkba érkezett.
Eleinte Schmaltz heringet árult hordóból nagyrészt a Lower East Side-i kelet-európai zsidóságnak (meg persze mindenkinek, aki megvette, de arrafelé ők voltak többen).
1914-ben az Orchard Streeten álló téglaépületben már saját üzlete volt, amely 1920-ban a sarkon lévő 179 East Houston Streetre költözött, ahol azóta is áll.

Joel Russnak nem születtek fiai, akiknek társadalmilag elfogadott módon átadhatta volna az üzletet, viszont volt három cuki és szépséges kislánya: Hattie, Ida és Anne, akik tinédzser koruktól már a boltban dolgoztak. 1935-ben egyenjogú partnereivé tette a lányokat és elnevezte az üzletet Russ & Daughtersnek. Most nem is lepődünk meg ezen, de akkoriban merész lépésnek számított, ugyanis ez volt az első olyan üzlet, amelyben a „Daughters” (Lányai) név szerepelt. A lányok aztán férjhez mentek, a férjek pedig szintén csatlakoztak az üzlethez és vitték tovább lelkiismeretesen. 

 

1979-ben Anne fia Mark Russ Federman vette át boltot, akkori jogi karrierjét otthagyva vált harmadik generációs tulajdonossá feleségével együtt. Az üzlet hírnevét és ikonikus helyét New York térképén továbbra is fenntartották, habár a környék sokáig nem tartozott a legjobbak közé.

Mark Russ Federman ismert memoárjában „Russ & Daughters: the House that Herring Built” meséli el az üzlet történetét.

 markrussfederman.JPG

A negyedik generációs váltás 2009-ben történt, amikor Josh Russ és Niki Russ Federman vették át az irányítást. Az Egyesült Államokban a családi vállalkozások 1%-a éli meg a negyedik generációt, amit a Russ & Daughtersnek sikerült, ezzel kiváltotta számos New York-i intézmény elismerését is (New York State Senate “Commending Russ and Daughters upon the occasion of celebrating its 100th Anniversary.”).
2013-ban a The Sturgeon Queens dokumentumfilm (imdb) témáját is innen merítette, amely utána szintén nagy elismerést kapott.

Az 1914-es nyitás után 100 évvel később ugyanabban az utcában, ahol Joel Russ az utcán árulta heringjeit, dédunokája megnyitotta a Russ & Daughters Cafe-t, hogy ne csak sorban álljanak az emberek az üzlet előtt, hanem legyen egy hely, ahová be tudnak ülni és a Russ & Daughters ikonikus alapanyagait fogyaszthatják.

Az üzlet és az étterem számtalan New York-i és nemzetközi elismerést is begyűjtött.

 

Az étterem fő specialitása a füstölt lazac, bárjában pedig házi készítésű italok, tojás krémek, különleges koktélok kaphatók. Étlapján Noshes, Boards, Platters szekciókban találunk sokféle fogást. 
Noshes: burgonya, mustár, karamellizált hagyma, sült lazac, bagel, vad lazac, crème fraîche, tejföl. Boards között találjuk a Yum Kippered fogást, ami: sült lazac, cream cheese, paradicsom, hagyma, kapribogyó. Platters esetében pedig 3-4 embernek kínálnak tálakat: cream cheese, hagyma, paradicsom, savanyított paprika, kenyér és még sorolhatnánk. Van külön Caviar és Herring, valamint Eggs, Soups, Sweet, Salads fejezet is, ezeket már tényleg nehéz átadni, érdemes egy pillantást vetni az étlapra.

russanddaughters-menu.jpg

A szintén szakmai emigrációban élő New York-i séf barátnőmékkel megyünk el és fedezzük fel (vagyis csak én, mert ők már ismerik) a híres helyet. Én érkezem előbb és persze véletlenül a bolt címét kapom meg eredetileg, de legalább megtudom (én tudatlan barom ekkor még), hogy ez ugye két hely az üzlet és az étterem, ez utóbbi nemrég (2 éve) nyílt. Az éttermet is megtalálom hamar, előtte ácsorog néhány ember, de ez itt megszokott, csak úgy bejutunk, azt hittük? Barátaim is megérkeznek végre, de asztalhoz nem jutunk egyből, majd értesítenek sms-ben, ha felszabadul egy asztal. Egy közeli kávézóba ülünk (dicsekvés percek: az itt készült kávéfotómat ki is tették az instagramjukra), de 20 perc múlva már érkezik is az üzenet, hogy kész az asztalunk, hiába a kelet-európai hangzású név és fej megteszi hatását, hamarosan ott vagyunk és le is ülünk egy szépen terített asztalhoz.

russanddaughters2.jpg

Elképesztő, de az egyik habzó bor ("pezgő" sic!) ajánlat magyar: Tokaj Királyudvar „Henye” (itt kicsit máshogy van elírva, valaki szakmabeli szólna nekik?), nagyon büszkék vagyunk magunkra és nem is nézem, hogy 15 dollár egy pohárral, persze jöjjön azonnal.

russanddaughters-cafe_tokaj-kiralyhegyipezsgo.jpg

Mellé The Classic fogást kérek, az mindig biztos jó választás gondolom én. Gaspe Nova Füstölt lazacot, creme cheese-t, paradicsomot, hagymát és kapribogyót tartalmaz, de persze egymás ételeit is megkóstoljuk,

russanddaughters-cafe_the-classic.jpg

Mariann ravaszul kér előételt is, amelynek mindegyikét persze legszívesebben elenném előle azonnal, mert olyan finomak.

russanddaughters-cafe_2.jpg

Habzóborunk olyan kiválóan passzol a lazachoz, mintha pont ide találták volna ki, stílus és kulturális parádé, hogy éppen egy kelet-európai csodálatos bort tartanak, amelynek neve amúgy sem hangzik rosszul nemzetközi terepen, de mégsem a megszokott édes tokaji.

Nem állítom, hogy túl bonyolult lenne itt a fogyasztás, hamar végzünk, a történelmi fotókat nézzük a falon a mosdó felé menet, de amúgy gyakorlatilag ennyi is volt az élmény (viszont annál mélyebb).

russanddaughters1.jpg

Hazafelé betérek az üzletbe, „landmark shop”, „true New York experience” és hasonlók nyomása alatt.

russanddaughters11.jpg
Nagyon izgalmas és félelmetes is egyben, persze egy viszonylag egyszerű üzletet takar, de tényleg fantasztikus kínálattal. Kaviárok, és kaviár kiegészítők (blini, toast, crème fraîche, tálalók, táskák), füstölt hal specialitások, sable, tokhal, domolykó (Chubs, ezt biztos hallotta már valaki), sárga úszójú tonhal (Yellowfin Tuna), makréla (Mackerel), pataki pisztráng (Brook Trout). Sajtok (Midnight Moon, Pierre Robert, Langa La Tur, Jarlsberg, Stilton, Aged Manchego), Füstölt lazacok, kenyerek, heringek, saláták, aszalt gyümölcsök, magok, diók, édességek (Babka!), Halvah és sokan mások.

russanddaughters-babka.jpg

russanddaughters-babka2.jpg

russanddaughters-outside.jpg

Mindenképp menjetek el ide, ha New Yorkban jártok.

 

Russ & Daughters Cafe
127 Orchard Street,
New York, NY 10002 

Russ & Daughters 
179 East Houston Street
New York, NY 10002 

Szólj hozzá!

Címkék: new york orosz étterem newyork hal

Jó napot.

2016.10.03. 15:51 stillman

Sziasztok! - ugrok be lazán ezen a kora őszi vasárnapon a Pozsonyi út még belső peremének számító Újpest rakparti Paninibe. Még nem ebédeltem, gondoltam bedobok itt egy szendvicset. Bevallom nem szívesen járok ide, mert legendásan öntörvényű a kiszolgálás, ami persze lehet jó és rossz is, attól függ milyen kedvük van. 

 

"Jó napot." - köszönt a pincér fiatalember inkább kedvesen, mint nem. Sőt, talán túl kedvesen is.

 

Nem szívesen használom ezt a kifejezést, de tényleg ez írja le jól, amit érzek: megáll bennem az ütő. 

 

Harmincas éveiben járó nő vagyok, na jó, mindenesetre nem látszik rajtam, hogy mennyi vagyok valójában (most majdnem leírtam, de nem). Legalábbis szerintem. Persze most magamba nézek. Lehet, hogy mégis borzasztóan öregnek nézek ki? Nem, az kizárt. 

 

És ha mégis, akkor mi van? 

 

Akár 20 éves vagyok, akár 30, akár 50 vagy 70, ne köszönjön úgy nekem egy nálam pár évvel fiatalabb pasi, hogy "Jó napot." Köszönjön akkor már úgy, hogy "Kezicsókolom." vagy "Csókolom." Vagy, ugye a protokoll szerint, ha azt mondom, mint vendég, hogy "Sziasztok!", akkor bizony sajnos "Szia!" a válasz. 

 

A helyzet még rosszabbra fordul, bejön egy pár, hozzájuk is odajön: "Sziasztok". 

 

Nem tudom mennyire látszik rajtam, hogy tüskés gömbhalként fújódom fel egyre inkább, szinte már vicces, hogy mennyire vérig sértve érzem magam, komolyan, majdnem elnevetem magam a saját reakciómon.

 

Legszívesebben távoznék, de mégsem mondhatom, hogy elmegyek, mert Jó napottal köszönTÉL, te tahó paraszt. Lebukik fejem és úgy zokogok... de haloványul bennem a bánat, túllépek rajta, úgy döntök, hogy megpukkadhatnak, akkor se nézek ki egy nappal se többel 32-nél. 

 

Kérek tehát egy tonhalas, kapribogyós, lilahagymás paninit és két deci narancslevet, ahogy a fiatalok szokták.

Bár nem teszem hozzá, hogy az ipari takarmánynarancsból lesz szíves, de abból kapom. 

 

A szendvics összességében nem rossz, bár szájízem lelki eredetű keserűségét a salátán túltolt, ízesített balzsamecetkrém sem tudja megédesíteni, a tonhalkrém melegítve pedig szürreálisan hat, mindenesetre meg bírom enni. (Akik ismernek, azok tudják, hogy ez igenis dicséret.)

 

Befejezem, jön a fiatalember, elveszi a tányéromat - udvariassága továbbra is hibátlan, nyilván viszonylag látványos volt a megsemmisülésem, persze akaratom ellenére - már csak egy közlendőm marad számára, amolyan vénasszonyosan affektálva:

"Fiatalember, legyen szíves közölni a séffel, hogy a kapribogyó az kapribogyó és nem helyettesíthető fekete karikázott olívabogyóval, a vendég nem hülye és ezt észreveszi, továbbá az íze sem ugyanaz. Köszönöm."

"Rosszat tettek bele?" - kérdezi kerek szemekkel. 

De (nyanyásan) rá sem nézek, csak bólintok. 

 

Egész jó lesz ez a szigorú nyanya szerep, érzem, hogy bele fogok jönni.

 

Emlékszem életem nagy pillanata volt, amikor előbb megkaptam az úttörő nyakkendőt, mint ahogy járt volna, mert mi énekkarosok csak úgy énekelhettünk a XIII. pártkongresszuson. 

Szólj hozzá!

Címkék: étterem panini

Massolit kávézó, Brooklyn hangulat a hetedik kerületben

2016.06.26. 15:04 stillman

Legszívesebben csak annyit írnék: ne is járjatok ide, mert ide én járok. 

massolit111.jpg

Úgy értem, persze te, aki olvasod, te jöhetsz, de túl sokan ne, mert nem nagyon kell már ide több vendég, csak zajt csinálnak, meg hangoskodnak, különben is egyelőre inkább jólnevelt, kulturált külföldiek vannak. Valamiért a csend itt fontos. Szerintem mindenkinek. Na nem mintha a külföldiek mind tudnának csendesen beszélni, bár azt hiszem attól függ. Van, aki tud, van, aki nem. Nemzetiségtől, egyéb hovatartozástól és származástól függetlenül. Csendes amerikaiak, közepesen csendes franciák, dánok. A hangos amerikaiak inkább a speciality kávézókba mennek (a Starbucksról már ők is tudják, hogy csak internetezésre jó). Na, de mivel a magára valamit is adó speciality kávézóban nincs például americano ott is kicsit meg vannak lőve, de aztán megértik, hogy ez itt nem amerika.

 

Vagyis de, egy olyan hely, mintha Brooklynban lennél, ki tudja honnan, miből és miért a létező legkifinomultabb szellemi közeg alakult ki egy sajátos térben itt a Nagydiófa utcában, a Massolit kávézó és könyvesboltban. Elsőre csak egy használt könyveket áruló boltnak tűnik, de belépve már érződik, hogy azért itt másról is szó van. Jó irodalmi ízléssel kialakított könyvválaszték, a kerület és a város ismeretét szolgáló fontos művek (Budapest, VII. kerület), magyar irodalmi alkotások angol változatban, a többi könyvespolcon pedig amerikai, angol irodalom, hátul némi kis ponyva, krimi, kalandregény igény és elvárás szerint, mesék, ismeretterjesztő könyvek, albumok sorakoznak. 

Az asztaloknál laptoppal ülnek a fiatalok (és idősek), kicsit olyan, mintha ki is lenne írva, hogy belépés csak laptoppal, de nem, csak úgy bámulni ki a fejedből is jó itt, vagy khm.. félve mondom ki: akár olvasni.. úgy értem könyvet. 

massolit6.jpg 

Ez még mind semmi. Könyvek, polcok, New York, Brooklyn, szinte várom, hogy belépjen Woody Allen vagy Paul Auster, esetleg John Lurie vagy bárki más a szomszéd házból. 

 

A bátrak azonban hátra merészkednek, körülnéznek, felfedezik a terepet és jutalmuk nem várat sokáig magára, fantasztikus kert várja őket, csendes, semmi giccs, semmi mesterkéltség, természetesség, szerénység, magától értetődően terül el, ha nem hánynék sugárban a "mesés" vagy "csodás" szavaktól itt és erre most egészen biztosan azt használnám. 

massolit1.jpg

massolit2.jpg

massolit3.jpg

A kertben mindent lehet, lenyűgözően szép gyomnövények (amúgy szerintem messze ezek a legszebb dolgok), de valamennyire kordában tartott veteményeskert is található itt, egy rozzant ajtó biztosítja a romkocsma hangulatot és titokban még cigizni is lehet, nincs terror, senki nem hal bele egy kis dohányfüstbe, főleg a nyitott térben, tiszteljük és viseljük el egymást minden szinten és minden körben (vagyis ti, nekem nem muszáj). 

 

A Massolit kávézó tulajdonosával beszélgetve elmondja, hogy tulajdonképpen pont az van itt, amit létre akartak hozni, de nem egyszerű persze a megértetés, minden adja magát, ők pedig hallgatnak a szellem hívó szavára, igényes és finom kávét csinálnak, vannak jó minőségű teák, házi zserbó, csokitorta, időnként répatorta (na, de hová tűnt az a répatorta?) és cukor és minden mentes kekszek is szolgálják az újabbnál is újabb (de nem legújabb) kor igényeit. 

Oldalt található egy galéria is egyébként. 

 

Pecák Judit, a hely megalkotójának szavaival: van itt egy ilyen hely, nagyon különleges hangulata van, amiből mi ugyanúgy részesülünk, ahogy az összes többi vendég, aki betér is itt tölti a idejét. Persze mi rakjuk ki a könyveket, de valahogy mégis magától alakul minden. Különböző részekből tevődik össze, ahogy látható is, galéria, ez a nagyon jó könyvesbolt rész, a márványpadló (ami eredeti) ezek mind itt maradtak valahonnan és van a hátsó szoba és a kert. Azt gondolom, hogy ez egy olyan lehetőséget ad, ha ennek a hullámán mész, észreveszed, hogy mit lehet ebből kialakítani, mit kíván maga a tér - nem tudom érthető-e, amit mondok, de valahogy nem mi mondjuk meg, hogy mi legyen itt hanem adja magát. Például a kert, amikor idejöttünk nem volt benne semmi csak úgy ott állt elhanyagoltan, én alakítottam ilyenné. Amikor megláttam, rögtön éreztem, hogy itt valamit létre lehet hozni. Egyszerre vagyunk egy közösségi tér, egy munkaterület, az emberek attól függően, hogy mit szeretnének nagyon sokféleképpen tudják használni és a sajátjuknak érezni ezt a teret. Nagyon sok a külföldi vendég, vagyis inkább Magyarországon élő expatok, abszolút célirányosan jönnek, a környéken laknak. Sokan mondják, hogy úgy érzik magukat, mintha otthon lennének, megtalálják azt, ami miatt ő jól érzik magukat, a könyv, vagy a kert vagy más, kinek mi áll közelebb a szívéhez.

A Massolit név a Mester és Margaritából jön, az írószövetség eredeti neve (magyarul Tömegírnek fordították).

 
Ami érdekes, hogy nem tudni mi volt a hely korábban, nem igazán lehet kitalálni, de egy ideig autószerelő műhelyként üzemelt az biztos, most viszont egy valódi emberi lélekszerelő és regeneráló műhely, annak is a lehető legjobb. 

massolit4.jpg

Szólj hozzá!

Életem legjobb csicseriborsófőzeléke

2016.06.19. 15:27 gasztrobizarr

Illetve, hogyan égettem le a fél kezem a hozzá desszertnek szánt "büntetlenül ehető" paleo kakaós muffin készítése közben.

 

Ha nem is olvasod végig, pontosabban egy sort sincs kedved elolvasni ebből a posztból (amit megértek, bár nincs igazad), csak ennyit jegyezz meg: ne vegyél leopárdmintás sütőpapír muffin formát a DM-ben, mert nem jó, valamint ha mikróban olvasztasz csokit cseréptálkában, akkor ne fogd meg az edényt a puszta kezeddel 1 perc után se. Persze ezt már nem volt esze az ételcsomag küldő szolgálatnak odaírni: ne fogd meg az edényt puszta kézzel a mikróban. Na jó, azt se írják oda, hogy ne tedd a fejed a 180 fokos sütőbe, illetve, amikor forralod a vizet ne öntsd közvetlenül a kezedre - egyébként mindezen hiányosságokért fontolgatok egy könnyebb pert is ellenük.

Tudom, már nagyon idegesek vagytok, "mi ez a marhaság sorozat bevezető, hol az a csicseriborsó főzelék?"

 dietbox-fozelekesferi-csicseriborsofozelek2.JPG

Csak szép sorjában. 

Mint tudjuk rám a nevek túlzottan is hatnak, úgy értem akár negatívan is, ezért, amikor először meghallottam Főzelékes Feri nevét, gyorsan hagytam is a gondolatot távozni a fejemből, amely tulajdonképpen egy meditációs technika, hogyan ürítsd ki az agyad és gondolj egy szép tengerpartra, pálmafákkal, vagyis sokkal inkább a semmire (haladóknak). Aztán egy könyvbemutatóján megismertem kicsit jobban, és akkor az amúgy hozzá sajnos méltatlan, közhelyparádé megjelenésű könyvben (tudod biciklivel a piacon, hipster szerelés stb.) láttam, hogy nagyon is jó receptjei vannak, csak ez a név igencsak kontra produktív, bár legalább megjegyezhető. 

 

Nem könnyen vettem rá magam egyébként egy főzelékes recept kiválasztására, mert az, hogy főzeLÉK valahogy szintén nem egy pozitív fogalom számomra, most hirtelen rájöttem - ez lehet a főzelékes Feri név ellenszenv hátterében is, megjegyzem még (bár lehet, hogy már írtam más posztomban is) pl. az ország egyik legjobb éttermébe, nagy kedvencembe a Laci!konyha-ba is a neve miatt nem mentem el majdnem egy évig. És akkor ne folytassuk a sort, a máshogy ellenszenves Faszaládé (nemrég egy ismerősömnek nem jutott eszébe a neve és így próbálta felidézni: mi is a neve? Kapd be?)

 

Nem baj, végül tehát kiválasztottam az ételt, majd megrendeltem a cuccot - most már nem fogom nektek megint elmesélni, mint ha valami fizetett hirdetés lenne (bárcsak...), hogy mi ez: csak annyi, hogy van egy oldal, ahol vannak fenn jól hangzó ételek és dobozban elküldik neked a pontos hozzávalókat (nyersen természetesen) + a receptet is hülyebiztosra megírva és "csak" meg kell főznöd. Én például nem mindig tudom, hol kapok édesburgonyát vagy koriandert (jó-jó Culinaris), de az sem mindig állapot, hogy kiszáradt koriander, gyömbér és egyéb luxus élelmiszerek árválkodnak hetekig a hűtőmben, amit épp nem használtam fel az aktuális főzéshez (nem, nem főzök minden nap).

dietbox-kakaos-kokuszos-paleo-muffin.jpg

Nem is jött át amúgy az étel elnevezéséből, hogy ennyire sokféle összetevője van és igen kalandos volt az elkészítés menete is, legalább 6-8 fázis, de könnyen követhető, jól összeszedve és a végén annyira durva like a boss (bocs, ez nem tudom menő kifejezés-e, de valahogy átadja) érzésed van, hogy ezt tényleg te csináltad, hogy már azért is megéri. 

 

Van hozzá csicseriborsó meg édesburgonya, aszalt szilva, amit narancslében kell párolni (ez mennyire jól hangzik), meg gyömbér, citrom, koriander, curry és sokan mások, hogy a végén elképesztő technikákkal megalkoss egy szuperkomplex ízvilágú nagyon finom főzelÉKet. 

Kell hozzá kés, tál, lábos, serpenyő, botmixer és több fázisban kell beleraknod a hozzávalókat. Édesburgonya hámozás, csicseriborsó lecsepegtetés (itt kicsit elgondolkodtam, de aztán rájöttem mert jó sok lével érkezett a csicseriborsó), hagymapirítás, gyömbérreszelés, fokhagyma és társai, főzés, másik adag, pirítás, botmixer, izé - nem árulhatok el mindent (egyeztetés alatt van) attól tartok, mert akkor ellopjátok és beszerzitek boltból sunyin az alapanyagokat, miközben sokkal jobb életérzés, amikor ezüsttálcán szállítják nektek házhoz. 

dietbox-fozelekesferi-csicseriborsofozelek3.jpg

dietbox-fozelekesferi-csicseriborsofozelek.JPG

A végén tehát kapunk egy édesburgonyás-csicseriborsós, aszalt szilvás pürét, currys húsgolyókkal tálalva. Főzelékes Feri egy zseni, ez az egyik legjobb recept, amit valaha főztem! (Pedig egy időben Gordon Ramsay majdnem teljes addigi - receptben is kiadott - munkásságát végigfőztem.)

A receptet szerintem nem írhatom le, követeljétek ki a szerzőktől. Tudom most utáltok (hehe, de akkor mindenképpen olvassatok tovább, mert most jön az elégtétel számotokra).

Viszont volt még egy küldetés, kakaós-kókuszos paleo muffin, amely eléggé szürreális alapanyagokból állt én pl. kókuszzsírt most olvasztottam először életemben (tényleg olyan, mint a zsír), de összerakni nagyon egyszerű, leszámítva, hogy a végén étcsokoládé darabokat kell olvasztani mikróban, amelynek során sikerült maradandó égési sérülést szenvednem, amikor rutinos mozdulattal nyúltam a tálkához. Bevallom amúgy nem igazán használom a mikrót, tehát ezt nem tudhattam, hogy 1 perc után az edény is felforrósodik nemcsak a csokoládé (khm), milyen egy béna eszköz ez, nem?

 

Ezután egy órán keresztül fagyasztott zöldborsóval hűtöttem a fél kezemet, még szerencse, hogy az legalább volt otthon, mindenesetre a legközelebbi dobozba javaslom tehát beletenni az égési sérüléseket csillapító elsősegély dobozt is, a megfelelő minőségű sütőformákkal együtt, hiszen ez így nem állapot, hogy még azt is nekünk kell megvenni.

Igazán szép lett, bár a leopárdmintás sütőpapír ízt is szeretni kell hozzá, mert abból nehezen lehetett csak kihámozni.dietbox_kakaos-kokuszos-paleo-muffin.JPG

 

Lusta, bevásárlás- és embergyűlölő, de kreatív és egyedi élményre vágyó olvasóim, ti, akik mindig csak irigykedtek és érdektelenséget színlelve továbbgörgettek, amikor a béna meggyes pitéikkel és bográcsgulyásaikkal dicsekednek facebook barátaitok, itt a lehetőség, alkossatok ti is, szinte a semmiből (úgy értem a kisujjadat se kell mozdítani), házhoz mennek a nagyszerű alapanyagok és persze maga a főzés tudomány (nem_lehet_elrontani! csak ha nagyon béna vagy esetleg megégetheted magad). 

 

Sajnos ez nem egy PR cikk, csak egy lelkes rajongó irománya, aki hisz az új ötletekben és új módszerekben, és bízik abban, hogy nem vagytok begyöpösödött, gyáva alakok és mertek kipróbálni új dolgokat ti is.

Tessék még be is linkelem (ja, amúgy ott nem kell leragadni, hogy csak szerdán meg pénteken szállítanak ki, egyszer az életben tervezhetsz is előre): 
Dietbox.hu
Kitchenbox.hu

Szólj hozzá!

Címkék: innováció főzés recept nemrecept paleo kitchenbox dietbox

A kávé, mint életérzés - a képmegosztó alkalmazások hatása

2016.06.15. 17:26 gasztrobizarr

Kávékultúra. Szép fények, nagyváros, nyers tégla, fatextúra, kávéscsésze, kávé, tej, egy pohár víz, egy szakállas, kockásinges, tetovált barista, egy menő fényképezőgép, egy notebook...

Ugye ismerős?

streamer-coffee-latte-tokyo-japan.png(forrás: http://boutiquejapan.com/coffee-in-japan/)

Az Instragramot elárasztják a szépen fényezett képek a latte art különféle változatairól (ez az a fantasztikus művészet, amikor különböző formákat öntenek tejjel a kávédba, fokozva a már szinte fokozhatatlan élményt), háttérben a téglafal, a kávéscsésze alatt pedig finoman átsejlik a fa erezete, a természetesség kvintesszenciája. Ez már nem is csak kávé, hanem maga az életstílus, egy különleges életérzés. Nincs mit tenni, menő vagyok, ha én is ezt csinálom. 

 

De hozzáad-e mindez bármit is az ún. speciality kávékultúrához? 

 

 

Az Instagram fotómegosztó applikáció talán sokkal jobban formálja viselkedésünket, alakítja látásmódunkat, mint elsőre gondolnánk.

 

Annyit azért leszűrhetünk a jelenségből, mármint abból, hogy az Instragram minden szegletéből egyre több kávéscsésze néz vissza ránk, hogy az új kreatív generáció súlyosan rákattant a legújabbkori kávékultúrára, ami életstílusuk szerves részévé vált. A flat white, amelyet egy tökéletesre manikűrözött férfikéz tesz elénk, egy csábosan csillámló felületű macchiato a nyersfa pult háttere előtt (szigorúan felülről, 90 fokból fotózva), egy matcha latte shot szembefényben, oldalról betűnő festett textúrával, a high tech presszógép és a minimálkörnyezet egyre több helyen jelenik meg megosztott fotóinkon, tehát az életünkben is. Simán lehet, hogy a méregdrága kiwis süti konkrétan ehetetlen, de akkor is jól mutat a zöld a fekete mellett, tehát ezt is megvesszük, és a kompozíció szerves részévé tesszük. De néha még a latte art is képes megmutatni a világnak, hogy (mi is) kivételezett helyzetben vagyunk, osztályon felüli életet élünk. Persze ez nem az ízek utcája, sokkal inkább hipster hangulat, minimalista életérzés. Akárki megláthatja, hogy Kelet-Londonban vagyunk.Ha nem is feltétlenül gondtalanul és gazdagon, mert ha ügyesen csináljuk, az a fotókon nem annyira látszik – pakoljuk fel hát gyorsan az Instagramra.

 

Az életünk tehát szép, ezúttal a szó szűkebb, esztétikai értelmében. Hogy ezt másoknak is megmutathassuk, méghozzá a lehető legmagasabb színvonalon, akkurátusan elvégeztünk egy utóbb rendkívül hasznosnak, sőt elengedhetetlennek bizonyult internetes tanfolyamot a képkompozícióról és a különleges tárgyakat ferdén söprő természetes fény mibenlétéről. Már tudjuk, mi ennek a pontos szerepe, milyen effekteket kell használnunk hozzá, és hogyan rögzítsük a végén az egészet okostelefonunkra. Aztán lehet megosztani. Naponta. Ötször.

 

�: @opang.sa | Tag your shot #manmakecoffee to be featured

@manmakecoffee által közzétett fénykép,

 

Ha mindez valóban a londoni Shoreditch’s Redchurch Streeten történt, szakadjunk el pár percre éppen aktuális kávézónktól, és mielőtt még a mai hatodik koffeinbombától szívrohamot kapnánk, sétáljunk egyet, emeljük fel tekintetünket a kirakatok magasába – de közben egy percre se engedjük el iPhone 6-osunk fotókioldó gombját. Itt minden kis üzlethelyiség ezt az új, szuper életérzést sugallja. Lehet, hogy fő profiljuk a lakásdekoráció vagy az ezer nyelven kínált folyóirat és a napi sajtó, esetleg hipster szakállat varázsoltathatunk ott magunknak (ide nőknek tilos a belépés), de kevéssé meglepő módon a felsorolt új helyek mindegyikében kínálnak nekünk nem is akármilyen kávét, esetleg kakaót vagy chait. A kávé, de főleg a körítés, a tetovált, de hallgatag hipster baristák szerves részei ennek az életstílusnak, amelynek digitális jeleit a tudomány mai állása szerint kizárólag Apple-Macintosh gyártmányú hardverekkel lehetséges felfogni.

 

A fentebb említett hosszúnevű kelet-londoni utcában található egyébként Nagy-Britannia első Modbarjai közül kettő is. Ezeken a hipertrendi helyeken tényleg úgy érezheti magát az ember, mint egy steril futurista kávélaboratóriumban, ahol pörkölnek, főznek, kóstolnak, a dekort pedig az ismeretlen funkciójú (de azért veszélyesnek tűnő) kémcsövek és a hipermodern krómozott presszógépek uralják. A kóstoláson és a nagyképű hümmögésen kívül itt a fő aktivitás az oktatás: te is lehetsz barista, de minek.

 

 

A stílus a lényeg, az íz csak utána jön

Amióta az Instagramot elárasztották a kávé-életérzés vizuális dokumentumai, vagyis a kirakatban szelfizve öntjük magunkba a fekete vagy tejjel hígított leveket, mintha jobban figyelnénk a kávé szüretelőhelyét jelző hangsúlyos táblákra, a pörkölés stílusára és a tejjel csészénkbe rajzolt latte art-ábrákra, mint… Szóval rákaptunk a kávézás ízére, de nem feltétlenül a kávééra.

 

Tudjuk, honnan van a víz, amivel főzik (lehetőleg Japánból, a Fuji oldalából vagy egy grönlandi, 30 ezer éves gleccserből), hány szem kávé termett egy hektáron, mennyi az átlagos középhőmérséklet a magashegyi vagy alföldi termőterületen, s hogyan aránylik ez a napsütéses napok számához – és ezen túl is ezernyi dolgot, de hogy a végeredmény ízlik-e, annak jelentőségét nem túloznám el. A dolog inkább az agysejtjeinket, a retinahártyánkat ingerli, jóval csekélyebb mértékben az ízlelőbimbóinkat.

 

Másfelől azonban az új Instagram-divat az egónk hízlalása mellett (ami szintén nem megvetendő) különösen hasznos lehet a kis, független kávézóknak, amelyeknek ingyenreklám minden közreadott, jó esetben gazdagon dokumentált és szakértő módon kommentelt fotó. Ma már a Lappföldön is pontosan lehet tudni, melyik melbourne-i kávézót kell felkeresnünk a város talán legeldugottabb mellékutcájában, netán egy napfényt sosem látott metróaluljáróban, ha az élet sodra váratlanul odavetne minket. Persze a helyi utca emberének erről fogalma sincs – de valamelyik praktikus telefonos applikációnk biztosan odavezet minket.
Ebben az elit szubkultúrában persze mindenkinek meglehet a maga kedvence – a miénk jelenleg Londonban az Embassy East és a Saint Espresso –, és ha elég agresszíven hirdetjük az igét, széles néptömegek követnek majd minket, miközben mi egyre trendibbek leszünk, kedvenc baristáink pedig megdicsőülnek, sőt, a csillagászati helyiségbérleti díjat is képesek lesznek, ha csak részben is, kifizetni. Persze mindez csak addig a néhány hétig tart, amíg meg nem fordul a trend, meg nem unjuk őket, és nem fordulunk más, új ízek, de mindenekelőtt csillogóbb (vagy épp lepattantabb) látványkávézók felé.

 

 


Mint a többi szubkultúra, ez is némileg titkos, kizárólag a beavatottak szeme előtt bomlik ki teljes valójában. Sokáig én is úgy voltam vele, hogy dacosan elkerültem a legnépszerűbb, tágas, tömegek által látogatott helyeket, fürödtem a trendi mellékutcák, az eldugott kis manufaktúrák intimitásában, ahol már a második alkalommal barátként üdvözöltek, ha beléptem. Másfelől viszont irtóztam a népszerűbb helyek lökdösődős, nagyképű világától, ahol tömegével lebzseltek ugyanazok a fazonok, akiknek társaságát kis mennyiségben olyan jól viselem.
Nem olyan régen történt velem, hogy egyszer csak hagytam magam mégis megszédíteni, elcsábultam egy ilyen híres nagyüzembe. Először csak ki akartam próbálni, milyen lehet, amit annyian dicsőítenek. Gondoltam, begyűjtök egy vagy két pecsétet a legújabb törzskártya-füzetembe, aztán majd továbbállok, arccal az új, még eldugottabb helyszínek felé. De aztán szinte észrevétlenül ottragadtam, törzsvendéggé váltam. Nem tudom, valójában mi is fogott meg ezekben a nyüzsgő, nagyvilági helyekben. Fogalmam sincs, mikor vesztettem csatát – vagy el az egész háborút. Amikor megfogott, hogy percenként négy kávé surrog ki a gépből? Hogy megállás nélkül jönnek be és mennek ki az ajtón az emberek? Vagy talán csak annyi, hogy az én itt készült mai Instagram-fotóim sokkal jobban sikerültek, mint a többi hatvan pancseré?
Ha figyelmesen követtek az Instagramon (és ha nem, miért nem?), észrevehettek más változást is az életemben. Például hogy a hipster baristák mellett újabban fotózok másokat is, hús-vér embereket. (Brrr.) Ők a társaim. A trendi fogyasztók. Persze ők is egyedül ülnek itt, legfeljebb a laptopjukkal vagy a kutyájukkal beszélgetnek, mert ide végképp nem illik párosan, netán nagyobb társasággal jönni. Kipróbáljuk a hely specialitásait, gondosan megörökítjük az élményt, aztán közzétesszük. Magunknak vagy másoknak, nincs is nagy különbség. Elvégre társadalomban élünk vagy mi.

 

A kommentelők

Most megkímélem az olvasót attól, hogy részletezzem, milyen kommenteket kapok, miféle őrült filterkávé-fetisiszták képesek azt hinni, hogy hangyányit is értenek az életből, az olasz pörkölésű, nagy gőznyomáson forrázott espresso világából. Lefogadom, hogy némelyikük cukrot is tesz a kávéjába – nem is folytatom.
Tulajdonképpen, bármennyire is megszoktam már a látványt, valójában ma is képtelen vagyok felfogni, miért hiszik azt egyesek, hogy ide ebédelni is lehet járni. Persze a többségük nyilván a Starbucksban szocializálódott, és otthon sunyin fahéjas ízesítésű Nespresso kapszulákat tart.

Na mindegy, egyszerűbb gyorsan leiratkozni róluk az Instagramon, a fene se kíváncsi a béna családi fotóikra. Hogy miii? Ezeknek családjuk is van? Őrület. Hová kerültem?
Egy másik pofa, akinek van képe magát kávé-személyiségként aposztrofálni, oldtimer autókat meg mindenféle vacak romantikus tájképeket tölt fel az Instagramra, pont mint a nagyanyám. Hát persze, hogy ez is filterkávét iszik.  

 

Bialetti Mokapot, the workhorse of Italy and their love of coffee! Shop Bialetti� @alternativebrewing .com.au � 1-4 Day Shipping Australia Wide �

Alternative Coffee Brewing (@alternativebrewing) által közzétett fénykép,

 

Orvosi esetek

Nem sokkal e cikk megírása előtt randiztam Richarddal a Bethal Green-i Town Hall Hotel bárjában, csak hogy megvilágítsa elmémet, és közben rájöttem, hogy ezen a világon semmi sem véletlen. Ha valaki ugyanolyan hülye fotókat posztol az Instagramon – libafoszöld oldtimereket, elvadult skóciai tájat, a Big Bent ellenfényben – az tíz- vagy húszévnyi eltéréssel ugyanaz az ember, aki régebben baseball-kártyákat vagy üres cigarettásdobozokat gyűjtött.

 

Persze a mi hobbink is valami hasonló: fényeket gyűjtünk, örökké ugyanazzal a hat effekttel kísérletezünk, latte art, grafittik, romkocsma. Ha némileg más terepen is, de nekünk is szűk körben jár az agyunk. Mindig ugyanazt a klisét keressük, és közben azon igyekszünk, hogy a mai (tíz) jobban sikerüljön, mint a tegnapiak. Már csak ezzel is egyfajta IG közösséget alkotunk.

 

Try cascara (dried coffee cherry) for your Sunday brew, the La Legua tastes like stewed fruits, melon and honey!

Square Mile Coffee Roasters (@squaremilecoffee) által közzétett fénykép,

 

A másik oldalról, a pult mögül nézve persze mi sem tűnünk egységes masszának. Mint Michael Cleland, az Assembly Café tulajdonosa, baristája és közönség-kritikusa kérésemre elmagyarázza, neki ahány betérő ember, annyiféle. Örül, hogy szeretjük a független kávézókat (végülis ebből él), de hogy ki miért tart ki rendületlenül vagy tér be egy hirtelen jött szeszély nyomán, az már kevésbé érdekli. Ő a maga részéről igyekszik jó alapanyagból elfogadható kávét főzni, olyan dekor mellett, amit az emberek igényelnek – a többi már rajtunk múlik. Meg az Instagramon – teszem hozzá magamban.

Ami nekünk szórakozás, az a baristáknak egyfajta tudatos propaganda. Ők azért mennek fel az Instagramra, hogy valamennyire menedzseljék a kávézójuk imidzsét (brand loyalty, you know), és azért is tesznek, hogy a náluk készült pozitív töltetű fotók minél több potenciális fogyasztóhoz jussanak el. Hiszen 2016-ot írunk, és reklámra ma is szükség van.

 

Az Instagram persze csak a fotók elsődleges platformja, és akár kávéőrült valaki, akár másra van rákattanva, a képeket a teljes internetes palettán meg kell osztania. Ez nem annyira like-vadászat, sokkal inkább az információs csatorna adekvát működtetése, marketing és önkifejezés. Nem meglepő tehát, ha ezerrel használják a vizuális művészetek művelői is. A galériatulajdonosok az új, még trendibb festők képeit keresik, miközben a meglévőket – és a saját butikjukat – reklámozzák, a hozzám hasonló őrültek pedig a kelet-londoni kávézók képeit osztják napi rendszerességgel és többé-kevésbé önzetlenül, esetleg képes kávésnaplót vezetnek, ha a világ más tájaira keverednek. 

 

 

Tudd, hogy kinek fotózol

 

Már magadon kívül persze. Amúgy meg ki hinné, az Instagram is csevegős fórum, ahol a hozzád hasonlóakkal véleményt cserélsz, megbeszélsz fontos dolgokat. Hogy hogyan jöttök össze? Ez igazán evidens: ha hasonlóan látjátok a világot, esetünkben mondjuk egy kávéscsészét felülnézetben vagy a körülötte lévő nyerstégla falat. Ha számodra a kávé sötét, mint a városi, holdtalan éjszaka, nem fogod ész nélkül követni a még oly csábító latte artos fotók szerzőit, maradsz a lényegnél, és máris egymásra találtatok azzal, aki a másik espresso noirt megosztotta. (A latte artban pedig versengjenek csak egymással a baristák, mert azt azért meg lehet érteni, hogy ők másban nem mérhetik össze tudásukat az egyelőre még ízeket nem annyira közvetítő Instagramon.)
Ez – talán mondtuk is már – nem az ízek utcája, hanem a látványé. Egyelőre tehát még nem az az érdekes, milyen finom a kávé, hanem hogy milyen színű csészében teszik elénk. És innentől kezdve igazolva látom az elméletemet: az Instagram megváltoztatja az életünket, új szokásokat vetet fel velünk.

 

Keserű a kávé, mint az igazság

 

Nem is tudom, milyen más tanulságot vonhatnék le a fentiekből. Gondolom, semmi olyat, amiért Nobel-díj járna vagy magas pénzjutalom (sajnos). Talán csak annyit, hogy ez a két újfajta kultúra, a kávézás mai divatformái és az Instagram egymást is gyűrik, alakítják. Persze a kettő közül az internetes képmegosztó a százszor dinamikusabb, az előtt áll a sokkal fényesebb jövő.

A hipster kávézók talán már a jövő héten bezárnak, de ha akkor még nem is, majd jövőre, a mai lelkes fogyasztók – illetve közülük azok, akik túlélték az ötödik infarktusukat is – észrevétlenül átnyergelnek a tengeri moszatból készült parókákra vagy egy, csak a Pireneusokban fellelhető lágy sajt élvezetére, az Instagram pedig pillanatokon belül magába olvasztja az összes, ma még külön létező médiát. Pár éven belül minden egynapos kisbaba agyába beoperálják az appját, persze csak ha a szülei hajlandóak a helyszínen leperkálni tízezer fontot vagy annak megfelelő dollárt. (Az euró addigra megszűnik.)

 

[Caffeine Magazin Picture Perfect, Chloë Callow, DEC 2015 / JAN 2016.
Erős túlzással "fordította", de inkább átírta: Tardos János.
Valódi fordítás: hamarosan]

Szólj hozzá!

Címkék: kávé foto