Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • So No: @Borondot jol pakoljatok be lippsik: Vagy nem akarod erteni, vagy tenyleg nem erted. EZ EGY ET... (2018.04.27. 07:38) A kínai konyha más szemmel
  • Chaoyang: @stillman: ", vidéki kínai gyárakban kátrányból és rákpáncélból készült ízkápráztató szószokkal el... (2018.04.26. 17:31) A kínai konyha más szemmel
  • Ala-ud-din (Servicio de Inteligencia): @stillman: nem sértésnek, és nem is kritikának szánom ezt a kommentet. Viszont pár napi (és érzése... (2018.04.26. 17:16) A kínai konyha más szemmel
  • Chaoyang: @Drago Brutic1: a rákokat is élve dobják a hot potba. Egyszer leugrott a tálcámról, azt hittem hal... (2018.04.26. 16:52) A kínai konyha más szemmel
  • Macropus Rufus: @Drago Brutic1: ez speciel a bunkóság tetőfoka. Ez kb. olyan mind ha én csupán amolyan magyar virc... (2018.04.26. 16:24) A kínai konyha más szemmel
  • Utolsó 20

Felmerült témák

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Utolsó kommentek:

So No 2018.04.27. 07:38:46

@Borondot jol pakoljatok be lippsik:

Vagy nem akarod erteni, vagy tenyleg nem erted.

EZ EGY ETTEREM. Nem az budos, hogy bontjak a hust. Az a budos, hogy mindezt a kukak mellett teszik az utcan, ahol a 35 fokban minden rohad 1-2 ora mulva, amit szemetbe dobnak.

Voltam mar par disznovagason, de ott nem rohangaltak patkanyok a bontott huson, nem szemezgettek belole varjak...

De te jobban tudod...

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2018.04.26. 17:31:26

@stillman: ", vidéki kínai gyárakban kátrányból és rákpáncélból készült ízkápráztató szószokkal eladják." Ez szerinted humoros?? Honnan vetted, hogy kátrányból készül bármiféle étel? Még az utcai vacak kajában sincs ilyesféle dolog, nemhogy normális ételben. Ha gyalázkodni akarnál nézz körül a saját házad táján elöször... Az utcán sütött bárányhust yangrou chuan mellesleg tök finom, minden adaléktól mentes. Filléres kajákat ettél és abból vontál le ítéletet. Nem humoros írás egyáltalán, inkább felszínes, egysíkú és beszűkült gondolkodású. 10 éve élek Pekingben, nem öt napja.

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

Ala-ud-din (Servicio de Inteligencia) 2018.04.26. 17:16:52

@stillman: nem sértésnek, és nem is kritikának szánom ezt a kommentet. Viszont pár napi (és érzésem szerint előzetes informálódás nélküli), ha jól értettem társas turistaút alapján nehéz megalapozott véleményt nyilvánítani bármiről, így a kínai, vagy bármilyen más konyháról is. Ezért azt javaslom, hogy ne nevezzük tapasztalatoknak az általad leírtakat, inkább csak nagyon felületes és felszínes, röpke benyomásoknak. Többen is írták már bizonyára, ezért elnézést ha ismétlem, de amint azt mindenki tudja Kína óriási ország (két legtávolabbi pontja között alighanem nagyobb a távolság, mint Európa két széle között). Sok féle nép lakja, nagyon eltérő ízekkel, ízlésekkel és szokásokkal. Ezért általában Kínai konyháról beszélni nincs értelme, a szokások, sőt a nyelvek is annyira különböznek egymástól, hogy pl. az általad meglátogatott két város esetében, ha egy shanghaji és egy pekingi úgy próbálna beszélgetni egymással, hogy mindegyik csak a saját nyelvét érti és nincs közös nyelv, akkor kb. annyit értenek, mintha egy angol és egy francia úgy próbálna egymással beszélni, hogy az egyik csak angolul, a másik csak franciául beszél. Szóval van kantoni konyha, whengzhoui konyha, shanghaji, szecsuáni, stb. és ezek erőteljesen különböznek egymástól. Az pedig külön téma lehetne, hogy a magyar (sőt európai) kínai éttermek miért hasonlítanak egymásra és miért különböznek attól, amit Kínában tapasztaltál. Azt pedig már csak halkan jegyzem meg, hogy Kínában a legmagasabb a Hepatitis fertőzöttek száma, és ennek egy jelentős része higiéniai, elsősorban élelmiszer higiéniai okok miatt van. 4,5 évet éltem Kínában, étkeztem egyetemi menzán, üzemi konyhákon gyárakban (egy részükre azt mondtam, olyan a higiénia, hogy nem evés előtt, hanem evés után érdemes kezet mosni. Ezzel együtt az a véleményem, hogy ízlésekről nem érdemes vitázni, mert az, hogy kinek mi a finom az nagyon szubjektív. Én eléggé végigettem a világot (és egy jelentős részét Kínának is), és ez alapján én kifejezetten jónak és ízletesnek találtam a kínai konyhát. Nyilván ott sem minden fogás finom, mint ahogyan a magyar ételek közt is van olyan, amelyet inkább nem ennék meg. Ami pedig az angolt illeti, nos a fiatalok nagy réyze Pekingben is és Shanghaiban is használható angol tudással rendelkezik. Mindössze csak a kb. egyetemista korú fiatalokat érdemes kérdezni. De a kínaiak egyébként is rendkívül segítőkészek, sokkal segítőkészebbek, mint az európai népek nagy része. Szóval Kínáról sok-sok érdekes posztot lehetne írni, pl. akár a közlekedésről is, amely európai szemmel nézve éppúgy érthetetlen egzotikum legalábbis egyes vidékeken, mint a konyha. Ezért nem is fogadják el az európai jogosítványt, tehát aki Kínában vezetni akar, annak le kell vizsgázni a kínai KRESZ-ből. Szóval teki tsük úgy, hogy kimentél pár napra Kínába és szereztél pár felületes benyomást többek között pár kínai kajáról is.

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2018.04.26. 16:52:13

@Drago Brutic1: a rákokat is élve dobják a hot potba. Egyszer leugrott a tálcámról, azt hittem halott de csak hibernálta magát a fridzsiderben :) Mondjuk így a kaja garantáltan friss...
Ettem már békát, varangyot, kígyót, selyemhernyó gubót, csigát, és még pirított kabócát is. A kecske szemgolyókhoz viszont nem volt gusztusom haha

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

Macropus Rufus 2018.04.26. 16:24:13

@Drago Brutic1: ez speciel a bunkóság tetőfoka. Ez kb. olyan mind ha én csupán amolyan magyar vircsaft keretében egy zsidó emberrel disznóhúst etetnék. Aztán amikor kiderűl várom a reakciót. Gyak. leírtad, hogy mennyire primitívek.

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 15:59:40

@So No: Mer szerinted 1990ig a magyar haztaji vagast hol bontottak? Sot meg ma is elofordul. Budos, bizony, de a disznotoros cucc megis fincsa!

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

kowee 2018.04.26. 15:59:19

"Az átlagos kínai konyha márpedig szerintem szar,"
És ezt a konzekvenciát pár nap alatt sikerült levonni.
Azon bezzeg húúúú de megsértődnénk és húúúúde felszívnánk magunkat ha a kínai turista 2-3 nap után ugyanezt mondaná mert a magyar konyha túl fűszeres, túl zsíros, túl nehéz (igen az átlag kínait kiüti egy tányér töltött káposzta) és folytathatnám. Ha azt mondod hogy az a kínai kaja amit te kostolgattál neked nem ízlett, oké. Vannak finnyásabb és kevésvé finnyás emberek. De kijelenteni hogy szar....
Ezt mondom úgy hogy 16 éve járok ki évente legalább egyszer 2-3 hétre és itthon is igazi kínait főzünk a család révén.

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

So No 2018.04.26. 15:53:49

Ot eve elek Malajziaban a csaladommal. A nepesseg kb. 20%-a kinai.
5-10%-a indiai. Van mar nemi tapasztalatom az azsiai konyhakat illetoen.

Elso szabaly. SOSE EGYEL UTCAI ARUSNAL, NYITOTT FOOD COURT-BEN...

Amugy igazi malaj konyha nem letezik csak un. fuzios, de van indiai es van kinai.

Ezerszer inkabb a kinai, mint az indiai. A kondominium mellett van egy jol meno indiai etterem. A konyha nyitott a sikatorra. Egy hatalmas kolapon az utcan bontjak a hust. Tole ket meterre a buzlo kukak. Varjak, patkanyok, macskak lesik, hogy a szakacs bemenjen, es akkor ok rarontanak a husra...

A kinai streetfood sem a tisztasagrol hires, de azert ennel jobb. Az itt kaphato leveseik pedig fantasztikusak... :XD :XD

Meg egyszer! UTCAN SOHA! :XD :XD

Ime egy kep egy nagy forgalmu food court-rol

https://www.google.com/maps/@3.1404571,101.6960625,3a,60y,60.38h,85.71t/data=!3m6!1e1!3m4!1smYgONQxzEF7kklxyNyOJ_Q!2e0!7i13312!8i6656

es A "konyha"! :XD :XD

https://www.google.com/maps/@3.077133,101.6636808,3a,75y,271.79h,94.66t/data=!3m6!1e1!3m4!1sqYT7qUxtFWH9DFyHrtNPmQ!2e0!7i13312!8i6656

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

Drago Brutic1 2018.04.26. 15:20:44

@stillman:
Igen érzetem :)
Csak mintha lett volna benned egy bizonytalanság a gesztusok hátterével kapcsolatban, erre írtam. Szerintem olyan szinten különböző a kínai mentalitás a mienkével, hogy sokszor a megértést is lehetetlenné teszi. Ezer ilyen történetem van az utakról, ami miatt ne is hiszem, hogy képes lennék Kínában élni. Én speciel azt is ki merem jelenteni, hogy egyik fajta kínai konyhát sem tudtam megszeretni. Egyetlen traumatikus élményt leírok neked:
Csengdu, hot pot étterem, helyi kísérővel. Kihozzák a forró vizes edényt, amiből néhány másodperc alatt három valami zöld bugyog a felszínre. Még élő teknősbéka! (ezt úgy tették bele, mint mondjuk mi a vegetát ételízesítőnek) Magyar kísérőnk üvöltözni kezdett velük, mire kiszedték a három (addigra halott) teknőst. Akkor közöltük, hogy még a vízből sem vagyunk hajlandóak enni. Mondjuk nekem gyerekkoromban voltak ékszerteknőseim. Mindez a külföldiek felé irányuló gesztus volt, kicsit kóstolgattak minket. Túl bejött :)

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

koala kóla 2018.04.26. 15:12:38

@stillman: Kulon fajta pl. a budapesti kinai, vannak vagy 40ezren de senki se tudja.

Ezek hulyebbek mint a sima kinaiak mer mar megfertozte oket a rothado nyugat par bune de legalabb nem kopkodnek!

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

stillman 2018.04.26. 15:12:38

@Drago Brutic1: azért remélem érezted az írásból, hogy ezekkel semmi problémám nem volt, valamint az elején kifejezetten leírtam, hogy nem kritkát, és még csak nem is véleményt mondok, hanem egy pillanatnyi benyomást. Én kifejezetten bírtam, hogy így megnéznek és a hivataloskodást is szórakoztatónak találtam, és tisztelettel alárendeltem magam minden ilyennek.

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

Drago Brutic1 2018.04.26. 15:08:01

@Chaoyang: Ezt már nem is mertem leírni. Kína különböző részein eltöltött kb 30 nappal félve mernék sok mindent leírni Kínáról. Mondjuk annyit, hogy teljesen heterogén, felfoghatatlan ütemben változó ország.

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

stillman 2018.04.26. 15:01:50

Drága kommentelő közösség, előre és utólag is köszönöm hozzászólásaitokat, a fenti poszt igen sok elemét leginkább viccnek szántam és abszolút nem gondolom azt, hogy szar a kínai konyha.
Köszönöm a figyelmet!

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

virgo 2018.04.26. 14:57:55

"Az átlagos kínai konyha márpedig szerintem szar"

Jó, de melyik? A kantoni? Pekingi? Sanghaji? Csak mert Kína olyan fél európányi, tudjuk hogy még a kutyát is megeszik valahol, de többnyire azért nem. Szóval sarkosnak érzem a kijelentést.

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

Drago Brutic1 2018.04.26. 14:56:52

Ha valaki Kínai konyháról ír, olyan, mintha "Európai konyháról" írna. Pekingben teljesen más az alapanyag és a fűszer, mint a tengerhez közeli shanghaiban, a sivataghoz közeli részekben, Szecsuánban, vagy a délkeleti részekben. A nápolyi pizzát összehasonlítod a svéd húsgolyóval?
Az hogy lemásolják az útleveledet, nem a helyi gyanakvás része, hanem egy körülményes protokollé, jogszabályok írják elő. A dollárellenőrző készüléket is. Ha ezt nem tudják megoldani, az nem valami személyes munkaundor, hanem a szabálykövetés és a rugalmas problémamegoldókészség, spontaneitás teljes hiánya, ami egész Kínára jellemző
Három utazás alapján írom, hogy a rácsodálkozás (nevetés, meglepődés) az idegenekre nem egy idegenellenes gesztus, hanem őszinte, szinte gyerekes érdeklődés. Kb úgy lehet megérteni, mint amikor a 80-as években megjelent a Körúton egy színesbőrű ember, és majdnem mindenki utánafordult. Mondjuk a kínaiak egy része ennél sokkal közvetlenebb, simán odajön, lefotóz, megtapogat, stb. De ebben semmi rosszindulat.

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2018.04.26. 14:54:44

Mi az, hogy indokulatlanul nagy mennyiség?
Öt nap alatt a kínai kultúrából sem sikerült semmit megtanulni, huh? :) Kínában nem maguknak, személyre rendelnek az emberek, hanem mindenki eszik mindenből. Aki rendel az fizeti.

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2018.04.26. 14:49:34

Mi az, hogy nem tudNAK angolul?
Még jó, hogy a vidéki csoringer maszek az utcán nem latinul nevezi meg az ételek összetevöjét neked! Ha már itt tartunk a magyarokkal ellentétben ahol átlag 23% dadog angolul Pekingben minden iskolásnak kötelező és fontos az angol. A felnőttek még ebből kimaradtak.
Kaja fronton pedig 5 nap nem elég kipróbálni a jó helyeket sem egy csóró kinai kísérő véleményére számítani.
Több mint tíz éve élek Pekingben, 64000 étterem van a városban, plisz egy rakás nemzrtközi. Tucatnyi orosz, olasz, indiai, görög, thai, vietnámi, mexikói, francia, spanyol, brazil, japán, német stb éttereben jártam.
Van vagy húsz féle kínai konyha, sechuáni csípős, déli leveses, északi húsos stb. Kedvencem a Hot Pot amiből is van ezerféle. A legmenőbb a Haidilau lánc, kikellett volna próbálnátok azt is. De írni erről öt nap után csakis felszínes lehet. Máskor több időt és jobb informálódást kívánok ;)

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

prunoki 2018.04.26. 14:47:51

Ezért kár volt:

"Az átlagos kínai konyha márpedig szerintem szar, nemcsak azért, mert fertelmes alapanyagokból van, hanem azért is, mert leginkább arra irányul, hogy a hamis, szürke leveket, filléres gőzgombócokat mindenféle darálékkal töltve, felturbózott kiegészítő, vidéki kínai gyárakban kátrányból és rákpáncélból készült ízkápráztató szószokkal eladják."

Miután előre elmondtad, hogy pár napos látogatás alapján fogsz nyilatkozni. És még megsértődnénk, ha valaki ugyanezt mondaná a magyarról.

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

fenderbass 2018.04.26. 14:42:59

Egyszer azt mondta a bácsikám: azért szar a kínai kaja, mert a szegénység és a sokaság miatt még az udvart is összeseprik és azt teszik az ételbe.

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel

koala kóla 2018.04.26. 14:31:31

Tesom most jott haza Csengdubol/Szecsuan/, ott volt 6 honapot, es tudom h finnyas.

Minden izlett neki, minden gyanus streetfood is, kifejezetten odavolt a kajaert.

Bejegyzés: A kínai konyha más szemmel