Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

Felmerült témák

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Utolsó kommentek:

stillman 2017.03.19. 18:44:09

@DonnaQ: én nettó 6,5 órát dolgoztam vele :D

Bejegyzés: Hogyan ne csinálj narancsos, citromos tortát

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2017.03.19. 13:58:07

Egyszer sütöttem ezt meg: konfitálás és karamellizálás nélkül, és úgyis rettentően macerás volt.
Kevésbé folyott szét, mint neked (tejszín minősége bizony sokat számít), emlékszem a felvágás előtt azt mondtam: ajánlom, hogy nagyon finom legyen b....s, hamár
sikert arattam vele, de évek óta nem sütöm újra (aki próbálta, érti is)

Bejegyzés: Hogyan ne csinálj narancsos, citromos tortát

Jutiput 2017.03.18. 11:45:16

Na ezért nem sütök új recept alapján. Maradok a régi, jól bevált sütiknél. Azokat is lehet variálni, úgysem lesz kétszer ugyanolyan. Csatlakozva Ügyelőhöz, én is jót mosolyogtam olvasás közben, a végeredmény láttán pedig fültől fülig ért az a mosoly. Köszi!

Bejegyzés: Hogyan ne csinálj narancsos, citromos tortát

ügyelő 2017.03.17. 14:27:41

Biztos nem sütöm meg ezt a narancsos-citromos tortát, kicsit bonyolultnak tűnik,de rettenetesen jól szórakoztam olvasás közben, elnézve a kész sütit! Köszi :)

Bejegyzés: Hogyan ne csinálj narancsos, citromos tortát

daniel.jozsef 2017.02.12. 19:10:25

Nekem a Panini amíg megmarad, kikerülhetetlen hely lesz, amit köszönhet egyrészt a kifejezetten otthonos hangulatának, másrészt hogy a hozzám hasonló lumenjunkie-k nem sok másik helyen ülhetnek gigantikus, dunai panorámás nyugati ablakokba egy-két kávé elfogyasztásáért cserébe, ami kb. a téli hónapok ép elmével való átvészelésének egyetlen módja.

A kaja becsületes, és bár a kapribogyó helyettesítésére még nem figyeltem fel, van hogy néha elgondolkodom hogy a múltkor ez vagy az a szendvics nem volt-e finomabb. A célnak megfelel, bár igazából nagyon könnyen el tudok képzelni jobb szendvicset.

(Pedig mit nem adnék egy helyért, ahol legalább olyan BLT vagy pulyka club van, mint odaát az amúgy síkkommersz irodista-menzaként üzemelő Pret lánc boltjaiban - avokádóval, friss paradicsommal, és legalább olyan vastagságú pulykaréteggel mint egy kenyérszelet. Hoagie-ről inkább nem is álmodozom, de azért a háromszögszendvics nem olyan nagy varázslat hogy egy egész országban ne lehessen normálisat kapni.)

Bejegyzés: Jó napot.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.02.12. 18:38:01

Azért az adott helyek kezében is vannak eszközök a roham elviselhető tételére, pl a nyitvatartás szűkítése, hiszen a vendégek nem csak a kajáért, hanem az élményért mennek oda, abba pedig beletartozik a személyzet ideállapota is. De az tény, hogy nem egyszerű a dolog.

Bejegyzés: Felemel vagy agyonnyom a hype?

csentecsa 2016.12.28. 20:11:17

@Szarazinda: A mangalicát ne bántsd ! Tényleg kurva jó. A japánok is viszik nagy tételben mint a cukrot..

Bejegyzés: A legidegesítőbb gasztrotrendek 2016-ban

Jottó 2016.12.28. 19:26:13

fentiek(poszt + kommentek) alapján ajánlom figyelmetekbe Vinkó József: Konyhamalac c. könyvét, igaz még csak a bevezetőt és az első fejezetet olvastam el(karácsonyra kaptam) de éppen ezeket a dolgokat tárgyalja ki szépen (és főleg hozzáértően)

Bejegyzés: A legidegesítőbb gasztrotrendek 2016-ban

Szarazinda 2016.12.28. 17:00:30

Mangalicakolbász? Szürkemarhaburger? Az egy dolog, hogy ezek semmivel sem egészségesebbek, mint a szokásos fajták, hiába is sulykolják, hogy "de mer ősi, meg mer magyar", ráadásul ember legyen a talpán, aki megmondja a különbséget. Ki hiszi el, hogy a termelői piacokon vett kolbász mind mangalica? Más szinte nincs is már, mintha mindenki már csak mangalicát tartana manapság, az íze meg pont tökugyanolyan, mint a sima csabaié. Ugyanmá'

Bejegyzés: A legidegesítőbb gasztrotrendek 2016-ban

zsoci 2016.12.28. 16:57:34

Hát, ehhez a mindenmentes mániához lenne pár szavam:

Aki nem laktózérzékeny/gluténérzékeny minek eszik ilyen ételt? Márpedi a többség nem az, maximum képzeli.
A paleo hülyeséget meghegyjuk inkább.

Bejegyzés: A legidegesítőbb gasztrotrendek 2016-ban

OnkelSeppl 2016.12.28. 16:08:58

Minden szava igaz! A "kézművessel" kiegészítve teljes képet ad a jelenlegi helyzetről. Az okok közé még felvenném a még mindig teljes sötétséget mutató nyelvtudást, a tudás teljes hiányát (a 90-es években a volt benzinkutasok sorra vágtak bele a "pizzériák" nyitásába, mert úgy hallották, ott lehet kaszálni, aztán még életükben nem voltak "Olaszban" egy étteremben.)
Ja és még valami, a gátlástalan korrupció: sorra jelennek meg az "étteremkritikák","-bemutatók", melyek fizetett hirdetések (a blogok írói kapják!).
A tudás hiánya a blogolók esetében még szembetűnőbb, történelmi, alapvető gasztronómiai tudás nélkül tolják a mondatokat, többnyire szar magyarsággal, de van néhány bevett fordulat, cukiság, mely terjed, mint a járvány. Ilyen pl. "szembejött velem egy karfiol, padlizsán, akármi", vagy "rám mosolygott [ugyanez]" stb.

Bejegyzés: A legidegesítőbb gasztrotrendek 2016-ban

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.12.28. 15:20:26

A következő szavakat is büntetni kéne adóval, vagy karóba húzással:
-Kézműves
-Fesztivál
-Házi

Mert nem, a legritkább kivételtől eltekintve a kézműves pálinkát bizony se nem símogatták, se nem 5 litert pároltak le belőle, inkább 500-at. A kézműves kenyér/sütemény/bélszín meg mitől az? Eddig géppel csinálták? Most minden darabot külön neked süt a szakács műgonddal? Lóf.

Fesztivál az akkor az, ha a 10 szórakoztató egységre jut egy stand is. Ha belépővel mehetek be a bormérő standokhoz, az nem fesztivál, max vásár, kiállítás, termékbemutató. Emellett viszont általáben gennyesdrága. Értem én, hogy helypénz, de attól még lehúzás.

Házi. Attól, hogy teteje van a gyárnak, még nem ház. Nem nagymama süti benne a bármit a kisonokának, hanem egy 150 ezerért gályázó szakács. Ez nem baj, csak ne hazudjuk már házinak. Megamúgy ez mit jelent? A Házi disznóvágáson például a higiéniai szabályokat kezelik lazán. Más házakban meg zsemlemorzsával pótolják a diót és a mákot.

Bejegyzés: A legidegesítőbb gasztrotrendek 2016-ban

E.T.A. 2016.12.28. 15:04:45

Végre egy cikk erről a témáról is, eddig az indexen csak szuperlatívuszokban lehetett beszélni a "sztítfúúd" kajákról, mert az milyen trendi.
Hát a belpesti fiataloknak, akik a Vittula-BOTB-Gozsdu háromszögben mozognak, azoknak biztos trendi...

Bejegyzés: A legidegesítőbb gasztrotrendek 2016-ban

martineden 2016.12.28. 15:02:14

@karandash: A ponty nem az elkeszites miatt iszapizu, hanem azert mert sekely toban, tomegesen tenyesztik, nem tud mozogni.A folyami és a termeszetes tobol szarmazo ponyt nem iszapizu.

Bejegyzés: A legidegesítőbb gasztrotrendek 2016-ban

karandash 2016.12.28. 15:02:09

@tarkabirka: kolosszál komment, köszi! Amikor a Diszkópatkányokhoz értem, már erősen vigyorogtam.

Halburgert ettem szupert, japán hamburger hálózat éttermében. Red snapper nevű hal volt benne és a buci "zsömle" helyett rizsből volt a teteje és alja. Külföldön kurvára nem olyan a hal, mint a büdös magyar ponty. Én Magyarországon halgyűlölő voltam, a magyaros paprikás halászlét rühellem, egy citromos tengeri hallevest viszont két pofára tudok zabálni. Sajnos sok kaját, alapanyagot korán megutáltatnak a magyarokkal.

Bejegyzés: A legidegesítőbb gasztrotrendek 2016-ban

stillman 2016.12.28. 14:22:38

@tarkabirka: :D :D zseniális, már ezért a kommentért megérte megírni a cikket! :)

Bejegyzés: A legidegesítőbb gasztrotrendek 2016-ban

tarkabirka 2016.12.28. 14:17:44

Ami eszembe jutott olvasás közben:

hamburger: utálom, ha késsel/villával kell enni. A hambi nem erről szól. Lehet sima, bárány, amerikai, hagymalekváros, vagy akár barbecue-majonéz szószos, majd megtalálom, amelyik tetszik, de a hamburgert kézbe fogjuk, és harapjuk. Aki nem ilyet csinál, az nem tudja, mi a hamburger.

(Vintage) design: egy jó design miatt mentem már sok helyre, kíváncsi voltam a kinézetre, de a jó kiszolgálás/kaja/hangulat miatt maradtam meg ott, ahol megmaradtam. Szóval lehet design, ami bevonz, de ez nem elég.

Hal: halat nem eszem, pedig egészséges, de nem szeretem. Magyar ember marhához, disznóhoz, csirkéhez szokott. Párszor kóstoltam, de nem jött be, legtöbbször a szaga sem. Aki szereti, nem a modern marhaságok miatt eszi, hanem a halászléért, meg a sült hekkért. Csináljanak abból jót, dől majd a tömeg.

Házi süti: attól még lehet rossz (ld. házi pálinka). Nem fogok egy odaégetett vacaktól falnak menni, házi süti miatt nem megyek cukrászdába, hanem eszek itthon/anyunál/ismerősnél. A házi süti attól házi, hogy tudom, ki csinálta, és hogyan, és nem attól, hogy elborul oldalra.

vega: szeretem a hús mentes kajákat (is), de nem azért, mert vegán, paleo, meg menő. Barátnőm vegetáriánus, de az ilyen helyeket (kifestett p*csák, és modern trendkövető észnélküli zombik gyülekezőhelye) ő is kerüli. Aki meg keveri az egészséges életmódot a fogyókúrával (ne adj Isten, az anorexiával és bulémiával), azt nem akarom evés közben látni, mert elmegy az étvágyam. Ja, és nem eszek hamburgert, meg kolbászt répából, mert csak.

Kávé: elmentem néhányszor menő kávézóba. Életem egyik legsz*rabb kávéját ilyen helyen ittam. Hiába számrazik mittémhonnan, és csak 18+ dolgozók puszilgatják, úgy szétpörkölték, hogy egy presszót alig tudtam meginni, pedig a jó kávét cukor nélkül is megiszom. A jó kávét tudni kell elkészíteni, és ez régen is így volt, ma is, ezen nem változtat, ha egy bölcsész nem tud elhelyezkedni, mert semmit nem tanult, és nyit egy kávézót.

ázsiai + street food: érném meg, hogy az utcán sétálva vehessek nyárson (hurkapálcán) egy jó teriyaki csirkét...

Ja, és a "Belépési Küszöb" szerintem nemsokára egy új gasztro-bisztró lesz, ahol csak craft söröket, házi macaront, és halburgert lehet kapni, belül pedig olyan lesz, mint egy food track, mint a Diszkópatkányokban, ahol bent van a kint, és kint van a bent. És egyedi lesz, mert ilyen még nincs, és bezár két év múlva, a helyén pedig nyílik a következő...

Bejegyzés: A legidegesítőbb gasztrotrendek 2016-ban

Wandál 2016.12.28. 14:15:00

Nekem már csak egy kérdésem maradt: a gasztroblogokról írt fikablogok mivé transzformálódnak tovább?

w

Bejegyzés: A legidegesítőbb gasztrotrendek 2016-ban