Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

füstmentes szórakozás

2011.11.20. 15:15 stillman

Viszonylag régen volt utoljára olyan élményem, hogy a legutolsó centiméter ruhadarabom és porcikám is tömény füstszaggal lett volna átivódva, amikor egy esti programból hazatérek. Félreértés ne essék nem ez a legnagyobb problémám, de akkor is elgondolkodásra késztet az, miért kell, hogy ez még mindig így legyen?

Nem kerültem tudatosan eddig a füstös helyeket és nem is frusztrálódom a dohányzás kérdésén. Elviselem, nem is hozok ezzel túl nagy áldozatot, ha nem így lenne, úgysem bírnám sokáig. 

 

Zavaró azonban, hogy egy szórakozóhely nem tudja normális színvonalon szabályozni a szellőztetést, és hogy végül mégiscsak fullasztó, bántóan füstös lesz az este. Persze lehet ezt is úgy felfogni, hogy ezzel számoljon az ember.

 

Most azonban megutáltam és undorítónak tartom a füstben úszó helyeket, mert nemcsak a szemünket csípi, de minden rajtunk lévő holmi büdös és gusztustalan lesz végül. Ezért érdemes például a most már egyre másra nyíló borbárok valamelyikébe menni, ahol érthető okokból tilos a dohányzás, ahol képesek betartani és betartatni azt, hogy ne dohányozzon egyfolytában mindenki, ha másért nem legalább azért, mert annyira zavaró a füst, hogy még aki amúgy normális mennyiséget szív vagy ritkán dohányzik, az is kénytelen láncdohányzásba menekülni.

 

Tudtommal "Magyarországon jövő év januárjától minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban. Csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani". Eddig, bevallom, nem foglalkoztatott ez a kérdés, a tegnapi napon azonban telítődtem a fullasztó füsttel, és nem is egészségügyi megfontolásból tartom fontosnak, hanem azért, hogy az a néhány óra szórakozás, amit felnőtt emberek adott esetben "megengedhetnek" maguknak, ne hordozzon önmagában ennyi negatívumot, legyen, amennyire csak lehet, jó élmény, maradjunk a szórakozóhelyekkel jó viszonyban. Mivel úgyis elkerülhetetlen, minél később legyen teljesen elegünk az egész műfajból, addig is legalább, ha mástól nem, ettől nőjön a GDP.

 

Végül az Origo cikkéből egy részlet:

 

"A nemzetközi példák szerint a dohányzás zárt köztereken való betiltása nem csak a passzív, az aktív dohányosokra is pozitívan hat. Az utóbbi csoport ugyanis a tiltás hatására erőteljes lökést kap a leszokáshoz, a tiltást bevezető országokban mindenütt csökkent a dohányosok aránya.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint a világ lakosságának csupán 7,4 százaléka él olyan országban, ahol életbe léptettek a dohányzást korlátozó jogszabályokat. Az első ilyen állam 1998-ban Kalifornia volt, amelyet Ausztrália és számos európai ország (Írország, Nagy-Britannia, Olaszország, Németország) követett. Az egészségügyi statisztikák szerint a törvényeknek mind az aktív, mind a passzív dohányosokra előnyös hatása van.

 

A WHO adatai szerint ugyanis a passzív dohányosok dohányfüstnek való általános kitettsége azokban az országokban, ahol a zárt közhelyeken betiltották a dohányzást, átlagosan 60 százalékkal csökkent, a bárokban, éttermekben pedig csaknem 90 százalékkal kevesebb dohányfüstöt kell beszívniuk."

 

Igazából ez a poszt csak egy rövid állásfoglalás azzal a céllal, hogy ha tehetjük, szokjunk le a "szükséges rossz" kényszerelviseléséről és ne szívjuk a másik tüdejéből kifújt kátrányt, csak mert ezt szoktuk meg és egyben felhívnám a figyelmet arra, hogy akadnak most már kulturált helyek is a városban szép számmal, csak egy kicsit körül kell nézni és esetleg nyitottnak lenni az újra.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr373398235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása