Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Fekete vagy fehér? Biztonságosak-e a fekete élelmiszerek.

2018.10.20. 02:17 stillman

 

Szögezzük le gyorsan az elején: nem veszélyesek a "fekete élelmiszerek". Legalábbis nem veszélyesebbek, mint a sárgák, vagy a zöldek. Vagy, mint mondjuk a növényi párizsi vagy a sajtos puffancs.

 

Egyáltalán, mi az, hogy veszélyes? Veszélyes, ha megeszem együltőhelyemben egy kiló almát? Veszélyes, ha megiszom egy nap alatt három liter kávét? És veszélyes, ha megiszom egy fekete limonádét, amelyben 0,1 gramm - eddig a csodálatos méregtelenítő hatásáról ismert - aktív szénpor van? 

És vajon mostanáig miért nem szóltak, ha mégsem olyan veszélytelen? Azért mert nem az. És ezt pontosan tudják. 

 

A Black Food Festival, azaz Fekete Ételek fesztiválja főszervezőjeként én kerestem meg a NÉBIH-et másfél hónapja, hogy adjon hivatalos állásfoglalást az egyik fekete színezőanyagról, az orvosi (fogyasztásra alkalmas) aktív szénről. Nem tartottam igazából ennek az amúgy jelenleg korlátlanul engedélyezett élelmiszer alapanyagról, hogy veszélyes, egyszerűen kíváncsi voltam a NÉBIH ellenőrzési és tájékoztatási folyamataira. 

 

Gondoltam, mennyire kulturált lesz, hogy előre tudjuk a fesztivál oldaláról pontosan, hogy mit lehet és mit nem.

 

A NÉBIH válaszként jelezte, hogy egyetért azzal, hogy a kérdéssel foglalkozni kell, majd behívtak személyes egyeztetésre. A hivatalban, ha jól számoltam nyolc nagyon kedves munkatárs ült egy hosszú asztalnál és meghallgatták a fesztivállal kapcsolatos terveimet. Mondták, hogy igazából nem tudják mi a helyzet, ez egy nem szabályzott terület, nincs megfelelő állásfoglalás, de ugye az ismert, hogy megkötheti az aktív szén vitaminokat és bizonyos gyógyszerek hatását. Hogy pontosan milyen mértékben, azt nem tudják. Hiszen nincs bizonyítva semmi és annak az ellenkezője sem. Abban maradtunk, hogy a fesztivált békében szervezem tovább, ők csak annyit kérnek, hogy majd küldjük át az alapanyagok listáját, amivel érkeznek a kiállítóink. El is küldtük a NÉBIHnek, válasz nem érkezett rá. Csak most egy sajtóközlemény - bennünket figyelmen kívül hagyva -, hogy kockázatosnak minősítik az aktív szén túlzott fogyasztását. 

 

Így hát nem tudtuk meg sajnos most sem, hogy mit miért nem, ha lehet, akkor mennyit lehet, úgy tűnik jobb a félelemkeltés, jobb, ha inkább nem eszel, félsz az ismeretlentől, maradsz az egészséges és jól megszokott turistaszaláminál és a még egészségesebb ömlesztett sajtnál, ipari hulladékokból pépesített elismert magyar felvágottaknál, cukorból és szemétből préselt tömeggyártásban hitelesített kekszeknél.

creme-glacee-charbon-toronto-couple.jpg

Bár nálunk sokkal butább országokban, mint Hollandia, Németország, Japán boldogan eszik-isszák az emberek az aktív széntartalmú dolgokat és semmi bajuk nincs tőle, miközben feltételezhetjük, hogy az ottani élelmiszerbiztonsági hivatalok is foglalkoztak a kérdésekkel, csak aztán esetleg felnőtt emberként kezelve népüket nem a riogatás mellett döntenek. Aki 4 kiló aktív szenet akar enni, az egyen. Ha más meg 4 kiló citromot akar enni és attól meghalni, az is csinálja csak.

Aktív szénpor (activated charcoal) népszerű, egészséges termék (USA, California)coconut_actiavated_charcoal_3d_front_1024x1024_2x.jpg

Most azonban kijött a közlemény, amely szerint: 

"A Nébih a fogyasztók egészségének védelme érdekében nem javasolja  a fekete élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztását."

Ennél bölcsebb állásfoglalást valóban nehéz lenne elképzelni, de mi még hozzátennénk, hogy semmilyen más élelmiszer túlzott fogyasztását nem javasoljuk.

 

"Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet."

 

Ismerjük már a chiamag lobbi gyengeségét, amikor kitalálta a NÉBIH, hogy 

"pozitív tulajdonságai mellett azonban a „chia” magnak lehetnek kedvezőtlen egészségi hatásai is. Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat (haspuffadást, görcsös hasi fájdalmat, hasmenést) okozhat, ezért napi 15 gramm „chia magnál” nem ajánlatos többet fogyasztani. Nem zárható ki az aztékzsályamag esetleges allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakciót jelentettek a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél."

 

Mondjuk azóta is mindenki eszi szerintem a chiamagot mindenféle formában, és talán nem okoz nagyobb puffadást, mint egy Big Mac menü betolása.

 

Félreértés ne essék, engem jó érzéssel tölt el, hogy van egy hivatal, aki figyel arra, hogy olyan ételeket együnk, amelyektől nem leszünk betegek. Nyilvánvaló, hogy abból indulnak ki, hogy birkanép vagyunk, bár nem is értem miért... Jobb figyelmeztetni a barmokat, hogy ne zabáljanak annyit valamiből, ha megtetszik nekik.

 

Meg hát, a fejlődés az félelmetes, az új az bizonytalan... És persze veszélyes. Hát igen.

3_2.jpg

Az új trendekre nyitottak és érzékenyek azonban általában nem a hotdogevő versenyek győzteseiből tevődnek ki, hanem egyszerűen szeretnek új dolgokat kipróbálni, és az valóban lehet VESZÉLYES és IZGALMAS, gondoljon csak mindenki az első találkozására a tintahallal, polippal, fekete rizzsel, hínárral és még sok más dologgal. A szervezet ilyenkor figyelmeztet, hogy ezt még nem ismeri, óvatosan. Aztán vagy legyőzöd vagy nem, képes vagy-e szembenézni az ismeretlennel és eldönteni, hogy mi a jó neked, vagy nem. 

 

Tudtad, hogy ha túl sok hínárt eszel, akkor annak lehetnek kockázatai? 

hqdefault.jpg

Egy biztos, a Black Food Festival megadja neked a választás, önálló és felnőtt döntés lehetőséget. A szabadságot, ha úgy tetszik a veszélyt... 

 

A tényszerűség kedvéért el kell mondani, hogy a Black Food Fesztival kiállítói által hozott termékek egy része valóban tartalmaz majd aktív szenet, pont amennyit eddig is tartalmaztak más élelmiszerek, amelyek (engedéllyel) forgalomban vannak és azok korlátozott fogyasztására eddig senki nem hívta fel a figyelmet, de igazából a kínálat több, mint a fele nem aktív széntől lesz fekete vagy sötét (a legtöbb esetben nem is lesz színezve), bár mi ezek után akkor is inkább az aktív szeneset javasoljuk. 

 

Ha pedig meg kell halnunk, halljunk meg egy fekete fesztiválon, nem? Majd másnap feltámadunk az engedélyezett és bizonyára nagyon egészséges unikornis torta formájában. Csak mert abból egyelőre még lehet túl sokat enni.

 

A végére pedig lássunk egy kis gyorstalpalót az eddigi külföldi és belföldi források szerint, miért jó az aktív szén?

adrien-olichon-779241-unsplash-1-1024x575.jpg

Az aktív szén nem más, mint egy finom fekete por melyet kókuszhéj, olíva mag, tőzeg, petrolkoksz, vagy fűrészpor elszenesítéséből nyernek. Ezek az anyagok nagy adszorpciós képességgel rendelkeznek ezért is alkalmasak az aktív szén előállítására.

 

Mire használhatjuk az aktív szenet?

 

Az aktív szén is kitűnő abszorbens anyag, így hatékonyan képes magába szívni a méreganyagokat, melyek veszélyeztetik a szervezetet. Az aktív szén, viszont nem szívódik fel a szervezetben, hanem a méreganyagokat magába szívva, ürülékként távozik a testből. Méreganyag megkötő hatása miatt az orvosi világban gyakran használják túladagolások esetén.

 

1. Fogfehérítő hatású és megőrzi a szájüreg higiéniáját. Az aktív szén a szájüreg savas pH értékének megváltoztatásával képes óvni a fogak egészségét. Felszívja a baktériumokat és a fogakra letapadt lepedékfoltokat.

 

2. Semlegesíti a puffadást és a felfúvódást. A The American Journal of Gastroenterology lapban publikált kísérlet során indiai és amerikai résztvevők segítségével vizsgálták az aktív szén puffadássemlegesítő hatásait: mindkét nemzet résztvevőinél megfigyelhető volt, hogy az aktív szén jelentősen csökkentette az étkezés után a belekben keletkező gázokat.

 

3. Segít a véralkoholszint csökkentésében. Szintén kitűnő felszívóképessége révén képes magába gyűjteni az alkoholmolekulákat, így adott esetben elkerülhető az alkoholmérgezés is.

 

4. Vízszűrő képességű. Az aktív szén segít a víztisztításban is. Semlegesíti a klórt, az üledéket, az illékony és szerves vegyületeket, viszont nem szívja fel az ásványi és a szervetlen anyagokat.

 

5. Csökkenheti a koleszterinszintet. Az aktív szén hatékonynak bizonyult a belekben felszívódó rossz koleszterin megkötésében, míg a jó koleszterint hagyja felszívódni. Akár 29-41%-al is képes csökkenteni a magas koleszterinszintet.

 

6. Segít megőrizni a vesék egészségét. A Food and Chemical Toxicology lap eredményei alapján az aktív szén sikeresen eltávolította a rágcsálók húgyutaiban lerakódott méreganyagokat. Ráadásul a veseelégtelenséggel kezelt rágcsálók állapota is javulást mutatott. Ha az aktív szenes kezelést alacsony fehérjetartalmú diétával ötvözzük, akkor javulást érhetünk el a végstádiumú vesebetegség terén is.

 

A kutatók mai napig is vizsgálják az aktív szén viselkedését és hatásait, mert nem mindenki szervezete reagál egyformán erre az anyagra. Ha gyógyszereket, étrend-kiegészítőket szedünk akkor is figyeljünk oda, mert az aktív szén ezek felszívódását is módosíthatja.

(Forrás)

 

Milyen ételek és italok lesznek a Black Food Festivalon, november 4-én?

 

Lesz fekete macaron a Bolka Bonbontól (színezőanyaguk: fekete szezám és fekete olíva), és a hangulatot azonnal alapozhatjuk fekete koktéllal, amelyet a világ 50 legjobb bárja közé választott Boutiq Bar kínál majd. Ők a helyszínt biztosító Flow Specialty Coffee Bar & Bistróval közösen állnak majd egy pultban. A Flow ezen kívül természetesen készül sok-sok kávéval, fekete limonádéval (aktív szenes), és mivel ők egy vegán étterem is egyben, a konyha fekete szezám fagyit és Black Buddha Bowlt kínál majd.

 

Nemrég csatlakozott az amúgy is elegáns sorba a Costes Downtown, nem mással, mint fekete uborkával érkezik, de az Impostor Bar & Eatery is kitesz magáért, fekete vegán taco-t és rament (színezés: fekete currypor, kókuszhéjból készült szénpor) ehetünk majd a standjuknál. 

 

Az édességek sorát gazdagítja az egyedülálló minőségű bonbonokat készítő Zangio Artisan műhely (orvosi szénport tartalmaz), valamint a Hiszteria Cremeria (színezésről még nincs információ) ők pedig fekete fagyit hoznak, valamint fekete tart és a fekete bounty süteményük lesz a kínálatban. 

zangioartisanbonbon_copy.jpg

Orosz és magyar sörfőzde fúzióját hozza a Csupor sörfőzde, Matryoshka fekete sört (nem színezett) ihatunk majd náluk.

 

A legfurcsább kiállítók egyike a Dr. Aliment Funkcionális Élelmiszerkutató intézet lesz, akik hoznak a rendkívül egészséges fekete fokhagymájukból (nem színezett) és egyéb zöldségeikből. 

 

Három független standdal is találkozhatunk majd, az egyiken fekete kenyeret (aktív szenes) kóstolhatunk, a másik standon az amúgy profi és rendkívül kreatív magánséf és blogger, Susa in the kitchen fekete tejberizst (színezés: fekete szezám) kínál majd kandírozott naranccsal, fekete szezám pudingot, valamint gyömbéres panna cottát fekete szezámzselével, a harmadik pedig a közismerten őrült Gasztrobizarr (ezt nem linkeljük be) csapata lesz, akiknél a létező legfurcsább fekete készítményeket, termékeket szerezhetjük be, kóstolhatjuk majd meg (aktív szenes).

fekete-szivacs.jpg

Érkezik a BOOOK Kiadó csapata is, akik amúgy gasztronómiai témájú könyvek kiadásával foglalkoznak, de két könyvük a DIY és a GastRock passzol az eseményhez, így azokra hangolt fekete finomságok kóstoltatásával kényeztetik majd a közönséget (színezésről még nincs információnk). 

 

Az esemény trendi és innovatív hangulatára egy remek márka is ráérzett, ötletes kapcsolódás, hogy a kiváló fehérítő hatásáról ismert fekete fogkrémet forgalmazó Curaprox Magyarország támogatja a rendezvényt. 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr8514311641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.10.21. 01:36:27

Szerintem az állásfoglalásukat félreérted. A probléma gyökere, amire fel akarják hívni a figyelmet, és amit neked szervezőként is mérlegelned kell, valóban összefügg sok más eset problémájával. Az aktív szén egyik legfontosabb előnyös és hátrányos tulajdonsága is az, hogy piszok sok mindent megköt, felszív, stb. és ez sok esetben valóban inkább hasznos, mint káros.

A gond ott van, és ezt fesztiválszervezőként értened kellene, ha akár mert "trendi", akár mert "egészségesnek mondják" valamit elkezdenek kizárólagosan fogyasztani.

Ami korlátlanul adható adalékanyagként, az sem jelenti azt, hogy az ésszerű mennyiség sokszorosát, felelőtlenül, egyoldalúan bevinni egészséges lenne.

Azaz: Ha valaki akár a fesztivál miatt, akár más miatt rákap a dologra, és azt gondolja az ő egyéniségét kifejezi, hogy amiből lehet a feketét eszi, annak lehet kockázata. Mert az egészségesnek és kiegyensúlyozottnak gondolt táplálkozás mellett, hónapok alatt, kialakulhatnak hiánybetegségek.

A gyógyszerekkel való kölcsönhatás kapcsán viszont az aktív szén nagyobb mennyiségű bevitelét nem árt eleve megbeszélni egy gyógyszerésszel.

Azaz a felelős fogyasztás kérdésére oda kell figyelni és erre nem árt, ha ők is, te is szóltok. De a tartós, szinte kizárólagos, és túlzott fogyasztás divatból, vagy valami más elhatározásból, gondolom nem az amit népszerűsíteni szeretnél.

stillman 2018.10.21. 01:58:46

@Válasszunk: szia, köszönöm a kommented, logikus és jogos. Azért is fordultam a NÉBIHhez az elején, mert pontosan ezt szerettem volna, hogy biztonságosan fogyasztassa mindenki ezeket a termékeket, ismerje a lehetséges kockázatokat.
A problémám, hogy a NÉBIH, annak ellenére, hogy tudatosan terveztünk kommunikálni erről a kérdésről, nem elmondta, hogy mire figyeljünk a fogyasztásnál, hanem félelmet keltő homályos, adatok nélküli közleményt adott ki, birkanépnek tekintve bennünket.
Ugyanakkor fontos látnunk, hogy egy borfesztiválnak, vagy sörfesztiválnak sem szabad, hogy az legyen a hozadéka, hogy mostantól öntöm magamba ezeket az italokat, mert megtetszett a fesztivál hangulata, vagy ha igen, az ilyen emberekkel nem tudunk mit kezdeni, ők azok, akik M&M'S túladagolásban is meghalhatnak akár egyszer.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.10.21. 11:09:28

Egy biztos, minden egészségtelen, ha túlzott mértékben fogyasztod. Sőt, a túlzott sport is ugyanúgy egészségtelen, mint a sport hiánya. A kérdés mindig csak az, hogy hol a határ, mi a kiegyensúlyozott életmód és mi a túlzás...

süti beállítások módosítása