Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Fekete vagy fehér? Biztonságosak-e a fekete élelmiszerek.

2018.10.20. 02:17 stillman

 

Szögezzük le gyorsan az elején: nem veszélyesek a "fekete élelmiszerek". Legalábbis nem veszélyesebbek, mint a sárgák, vagy a zöldek. Vagy, mint mondjuk a növényi párizsi vagy a sajtos puffancs.

 

Egyáltalán, mi az, hogy veszélyes? Veszélyes, ha megeszem együltőhelyemben egy kiló almát? Veszélyes, ha megiszom egy nap alatt három liter kávét? És veszélyes, ha megiszom egy fekete limonádét, amelyben 0,1 gramm - eddig a csodálatos méregtelenítő hatásáról ismert - aktív szénpor van? 

És vajon mostanáig miért nem szóltak, ha mégsem olyan veszélytelen? Azért mert nem az. És ezt pontosan tudják. 

 

A Black Food Festival, azaz Fekete Ételek fesztiválja főszervezőjeként én kerestem meg a NÉBIH-et másfél hónapja, hogy adjon hivatalos állásfoglalást az egyik fekete színezőanyagról, az orvosi (fogyasztásra alkalmas) aktív szénről. Nem tartottam igazából ennek az amúgy jelenleg korlátlanul engedélyezett élelmiszer alapanyagról, hogy veszélyes, egyszerűen kíváncsi voltam a NÉBIH ellenőrzési és tájékoztatási folyamataira. 

 

Gondoltam, mennyire kulturált lesz, hogy előre tudjuk a fesztivál oldaláról pontosan, hogy mit lehet és mit nem.

 

A NÉBIH válaszként jelezte, hogy egyetért azzal, hogy a kérdéssel foglalkozni kell, majd behívtak személyes egyeztetésre. A hivatalban, ha jól számoltam nyolc nagyon kedves munkatárs ült egy hosszú asztalnál és meghallgatták a fesztivállal kapcsolatos terveimet. Mondták, hogy igazából nem tudják mi a helyzet, ez egy nem szabályzott terület, nincs megfelelő állásfoglalás, de ugye az ismert, hogy megkötheti az aktív szén vitaminokat és bizonyos gyógyszerek hatását. Hogy pontosan milyen mértékben, azt nem tudják. Hiszen nincs bizonyítva semmi és annak az ellenkezője sem. Abban maradtunk, hogy a fesztivált békében szervezem tovább, ők csak annyit kérnek, hogy majd küldjük át az alapanyagok listáját, amivel érkeznek a kiállítóink. El is küldtük a NÉBIHnek, válasz nem érkezett rá. Csak most egy sajtóközlemény - bennünket figyelmen kívül hagyva -, hogy kockázatosnak minősítik az aktív szén túlzott fogyasztását. 

 

Így hát nem tudtuk meg sajnos most sem, hogy mit miért nem, ha lehet, akkor mennyit lehet, úgy tűnik jobb a félelemkeltés, jobb, ha inkább nem eszel, félsz az ismeretlentől, maradsz az egészséges és jól megszokott turistaszaláminál és a még egészségesebb ömlesztett sajtnál, ipari hulladékokból pépesített elismert magyar felvágottaknál, cukorból és szemétből préselt tömeggyártásban hitelesített kekszeknél.

creme-glacee-charbon-toronto-couple.jpg

Bár nálunk sokkal butább országokban, mint Hollandia, Németország, Japán boldogan eszik-isszák az emberek az aktív széntartalmú dolgokat és semmi bajuk nincs tőle, miközben feltételezhetjük, hogy az ottani élelmiszerbiztonsági hivatalok is foglalkoztak a kérdésekkel, csak aztán esetleg felnőtt emberként kezelve népüket nem a riogatás mellett döntenek. Aki 4 kiló aktív szenet akar enni, az egyen. Ha más meg 4 kiló citromot akar enni és attól meghalni, az is csinálja csak.

Aktív szénpor (activated charcoal) népszerű, egészséges termék (USA, California)coconut_actiavated_charcoal_3d_front_1024x1024_2x.jpg

Most azonban kijött a közlemény, amely szerint: 

"A Nébih a fogyasztók egészségének védelme érdekében nem javasolja  a fekete élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztását."

Ennél bölcsebb állásfoglalást valóban nehéz lenne elképzelni, de mi még hozzátennénk, hogy semmilyen más élelmiszer túlzott fogyasztását nem javasoljuk.

 

"Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet."

 

Ismerjük már a chiamag lobbi gyengeségét, amikor kitalálta a NÉBIH, hogy 

"pozitív tulajdonságai mellett azonban a „chia” magnak lehetnek kedvezőtlen egészségi hatásai is. Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat (haspuffadást, görcsös hasi fájdalmat, hasmenést) okozhat, ezért napi 15 gramm „chia magnál” nem ajánlatos többet fogyasztani. Nem zárható ki az aztékzsályamag esetleges allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakciót jelentettek a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél."

 

Mondjuk azóta is mindenki eszi szerintem a chiamagot mindenféle formában, és talán nem okoz nagyobb puffadást, mint egy Big Mac menü betolása.

 

Félreértés ne essék, engem jó érzéssel tölt el, hogy van egy hivatal, aki figyel arra, hogy olyan ételeket együnk, amelyektől nem leszünk betegek. Nyilvánvaló, hogy abból indulnak ki, hogy birkanép vagyunk, bár nem is értem miért... Jobb figyelmeztetni a barmokat, hogy ne zabáljanak annyit valamiből, ha megtetszik nekik.

 

Meg hát, a fejlődés az félelmetes, az új az bizonytalan... És persze veszélyes. Hát igen.

3_2.jpg

Az új trendekre nyitottak és érzékenyek azonban általában nem a hotdogevő versenyek győzteseiből tevődnek ki, hanem egyszerűen szeretnek új dolgokat kipróbálni, és az valóban lehet VESZÉLYES és IZGALMAS, gondoljon csak mindenki az első találkozására a tintahallal, polippal, fekete rizzsel, hínárral és még sok más dologgal. A szervezet ilyenkor figyelmeztet, hogy ezt még nem ismeri, óvatosan. Aztán vagy legyőzöd vagy nem, képes vagy-e szembenézni az ismeretlennel és eldönteni, hogy mi a jó neked, vagy nem. 

 

Tudtad, hogy ha túl sok hínárt eszel, akkor annak lehetnek kockázatai? 

hqdefault.jpg

Egy biztos, a Black Food Festival megadja neked a választás, önálló és felnőtt döntés lehetőséget. A szabadságot, ha úgy tetszik a veszélyt... 

 

A tényszerűség kedvéért el kell mondani, hogy a Black Food Fesztival kiállítói által hozott termékek egy része valóban tartalmaz majd aktív szenet, pont amennyit eddig is tartalmaztak más élelmiszerek, amelyek (engedéllyel) forgalomban vannak és azok korlátozott fogyasztására eddig senki nem hívta fel a figyelmet, de igazából a kínálat több, mint a fele nem aktív széntől lesz fekete vagy sötét (a legtöbb esetben nem is lesz színezve), bár mi ezek után akkor is inkább az aktív szeneset javasoljuk. 

 

Ha pedig meg kell halnunk, halljunk meg egy fekete fesztiválon, nem? Majd másnap feltámadunk az engedélyezett és bizonyára nagyon egészséges unikornis torta formájában. Csak mert abból egyelőre még lehet túl sokat enni.

 

A végére pedig lássunk egy kis gyorstalpalót az eddigi külföldi és belföldi források szerint, miért jó az aktív szén?

adrien-olichon-779241-unsplash-1-1024x575.jpg

Az aktív szén nem más, mint egy finom fekete por melyet kókuszhéj, olíva mag, tőzeg, petrolkoksz, vagy fűrészpor elszenesítéséből nyernek. Ezek az anyagok nagy adszorpciós képességgel rendelkeznek ezért is alkalmasak az aktív szén előállítására.

 

Mire használhatjuk az aktív szenet?

 

Az aktív szén is kitűnő abszorbens anyag, így hatékonyan képes magába szívni a méreganyagokat, melyek veszélyeztetik a szervezetet. Az aktív szén, viszont nem szívódik fel a szervezetben, hanem a méreganyagokat magába szívva, ürülékként távozik a testből. Méreganyag megkötő hatása miatt az orvosi világban gyakran használják túladagolások esetén.

 

1. Fogfehérítő hatású és megőrzi a szájüreg higiéniáját. Az aktív szén a szájüreg savas pH értékének megváltoztatásával képes óvni a fogak egészségét. Felszívja a baktériumokat és a fogakra letapadt lepedékfoltokat.

 

2. Semlegesíti a puffadást és a felfúvódást. A The American Journal of Gastroenterology lapban publikált kísérlet során indiai és amerikai résztvevők segítségével vizsgálták az aktív szén puffadássemlegesítő hatásait: mindkét nemzet résztvevőinél megfigyelhető volt, hogy az aktív szén jelentősen csökkentette az étkezés után a belekben keletkező gázokat.

 

3. Segít a véralkoholszint csökkentésében. Szintén kitűnő felszívóképessége révén képes magába gyűjteni az alkoholmolekulákat, így adott esetben elkerülhető az alkoholmérgezés is.

 

4. Vízszűrő képességű. Az aktív szén segít a víztisztításban is. Semlegesíti a klórt, az üledéket, az illékony és szerves vegyületeket, viszont nem szívja fel az ásványi és a szervetlen anyagokat.

 

5. Csökkenheti a koleszterinszintet. Az aktív szén hatékonynak bizonyult a belekben felszívódó rossz koleszterin megkötésében, míg a jó koleszterint hagyja felszívódni. Akár 29-41%-al is képes csökkenteni a magas koleszterinszintet.

 

6. Segít megőrizni a vesék egészségét. A Food and Chemical Toxicology lap eredményei alapján az aktív szén sikeresen eltávolította a rágcsálók húgyutaiban lerakódott méreganyagokat. Ráadásul a veseelégtelenséggel kezelt rágcsálók állapota is javulást mutatott. Ha az aktív szenes kezelést alacsony fehérjetartalmú diétával ötvözzük, akkor javulást érhetünk el a végstádiumú vesebetegség terén is.

 

A kutatók mai napig is vizsgálják az aktív szén viselkedését és hatásait, mert nem mindenki szervezete reagál egyformán erre az anyagra. Ha gyógyszereket, étrend-kiegészítőket szedünk akkor is figyeljünk oda, mert az aktív szén ezek felszívódását is módosíthatja.

(Forrás)

 

Milyen ételek és italok lesznek a Black Food Festivalon, november 4-én?

 

Lesz fekete macaron a Bolka Bonbontól (színezőanyaguk: fekete szezám és fekete olíva), és a hangulatot azonnal alapozhatjuk fekete koktéllal, amelyet a világ 50 legjobb bárja közé választott Boutiq Bar kínál majd. Ők a helyszínt biztosító Flow Specialty Coffee Bar & Bistróval közösen állnak majd egy pultban. A Flow ezen kívül természetesen készül sok-sok kávéval, fekete limonádéval (aktív szenes), és mivel ők egy vegán étterem is egyben, a konyha fekete szezám fagyit és Black Buddha Bowlt kínál majd.

 

Nemrég csatlakozott az amúgy is elegáns sorba a Costes Downtown, nem mással, mint fekete uborkával érkezik, de az Impostor Bar & Eatery is kitesz magáért, fekete vegán taco-t és rament (színezés: fekete currypor, kókuszhéjból készült szénpor) ehetünk majd a standjuknál. 

 

Az édességek sorát gazdagítja az egyedülálló minőségű bonbonokat készítő Zangio Artisan műhely (orvosi szénport tartalmaz), valamint a Hiszteria Cremeria (színezésről még nincs információ) ők pedig fekete fagyit hoznak, valamint fekete tart és a fekete bounty süteményük lesz a kínálatban. 

zangioartisanbonbon_copy.jpg

Orosz és magyar sörfőzde fúzióját hozza a Csupor sörfőzde, Matryoshka fekete sört (nem színezett) ihatunk majd náluk.

 

A legfurcsább kiállítók egyike a Dr. Aliment Funkcionális Élelmiszerkutató intézet lesz, akik hoznak a rendkívül egészséges fekete fokhagymájukból (nem színezett) és egyéb zöldségeikből. 

 

Három független standdal is találkozhatunk majd, az egyiken fekete kenyeret (aktív szenes) kóstolhatunk, a másik standon az amúgy profi és rendkívül kreatív magánséf és blogger, Susa in the kitchen fekete tejberizst (színezés: fekete szezám) kínál majd kandírozott naranccsal, fekete szezám pudingot, valamint gyömbéres panna cottát fekete szezámzselével, a harmadik pedig a közismerten őrült Gasztrobizarr (ezt nem linkeljük be) csapata lesz, akiknél a létező legfurcsább fekete készítményeket, termékeket szerezhetjük be, kóstolhatjuk majd meg (aktív szenes).

fekete-szivacs.jpg

Érkezik a BOOOK Kiadó csapata is, akik amúgy gasztronómiai témájú könyvek kiadásával foglalkoznak, de két könyvük a DIY és a GastRock passzol az eseményhez, így azokra hangolt fekete finomságok kóstoltatásával kényeztetik majd a közönséget (színezésről még nincs információnk). 

 

Az esemény trendi és innovatív hangulatára egy remek márka is ráérzett, ötletes kapcsolódás, hogy a kiváló fehérítő hatásáról ismert fekete fogkrémet forgalmazó Curaprox Magyarország támogatja a rendezvényt. 

 

4 komment

Hozd ki magadból a sötétséget!

2018.09.18. 15:33 stillman

Profi és amatőr szakemberek jelentkezhetnek még kiállítóként az első magyar Fekete Ételek Fesztiváljára.

Elismert újítók vagy feltörekvő szakemberek, pékek, cukrászok, bonbon és csokoládé készítő mesterek, bárki, aki úgy érzi, hogy ki tud szakadni a megszokott formákból, szeretne egy kis (vagyis nagy) figyelmet kapni, megmutatni technikai és kreatív képességeit, jelentkezhet feketére hangolt készítményeivel árusítani az első hazai Black Food Festivalra, amely egy zárt körű (belépődíjas) magánrendezvény lesz november 4-én, vasárnap a Flow Specialty Coffee Bar & Bistroban. Az Andrássy úton nemrég nyílt tágas kávézó és étterem valamennyi helyiségét, és hátsó titkos tereit erre az alkalomra teljesen megnyitják, továbbá a rendezvény az egész háztömb alsó részét betölti majd különleges "feketére hangolt" programokkal. 

 blackfood.JPG

Lehet érkezni különleges készítményekkel, a lényeg hogy sötét színű legyen.

 

Tessék magyar gasztro forradalom, most rajtad a sor!

 

Ennél jobb alkalom nem is lehet, hogy a magyar gasztronómiai szakma megmutassa, mennyire kreatív, mennyire képes kimozdulni a megszokott keretek közül.

fb.jpg

A Black Food Festival tehát a sötét színű, majdnem fekete ételekről és italokról fog szólni a Halloween-i vigasságok kellős közepén.

 

Mert szinte bármi lehet fekete: csokoládé, tortaszelet, keksz, vagy chips, fánk, vagy péksütemény, tészta, de még zöldség és gyümölcs is, fagyi, krumpli, rizs, tengeri hínár, medvecukor, kóla, sör vagy kávé, felsorolni is képtelenség.

 

A kiállítók által nevezett fekete ételek és italok versenyét is megrendezik és egy gasztronómiai szakemberekből álló zsűri kiosztja a Black Food of The Year 2018 és a Black Drink of The Year 2018 díjakat. 

 

Nem kell feltétlenül agyonfestett ételekre gondolni, a rendezvényen a nagyon csokis, nagyon sötét gyümölcsös, kávés, vagy bármilyen más kreatív módon sötéten tálalt ételeket is italokat is engednek árusítani, de természetesen megjelennek az állítólag mértékletes mennyiségben használva rendkívüli méregtelenítő hatásáról ismert aktív szénnel színezett finomságok, valamint egyedi fejlesztésű fekete élelmiszerek is. 

 



Az esemény részletei (angol nyelven is) itt elérhetőek.
Helyszín: Flow Specialty Coffee Bar & Bistro, Budapest, Andrássy út 66, 1062
Dátum: 2018. november 4. vasárnap 15 órától 21 óráig.
Dress code: FEKETE

 

Érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet: 
Email: blackfoodfestival@gmail.com
Telefon: +36 30 232 0116

Szólj hozzá!

Címkék: fekete black blackfood

Újítási kísérletek a gasztronómiában, kényszer vagy lehetőség?

2018.09.09. 15:18 stillman

Unikornis fagylalt halformájú tölcsérben, rózsaként kinyíló jégkrém (Dominique Ansel legújabb őrülete), rózsaszirom formájában tálalt fagylalt, robbanócukorkás macaron, látvány, csillámpóni, tűzijáték, élménykeresés mindenhol. 

Vacsora az égben, erdőben, stégen, fehérben, sziklán fejjel lefelé, vidámparkban (?), gyártelepen, atomerőműben, bárhol csak kerüljük a szokványost.

Magyarországon az ide érkező turisták 90%-át felszívja a hamisított TripAdvisor top 10, belföldiek által soha nem hallott magyar étterem, valamint a nagypályás Vásárcsarnok első emelete, a kitartóbbak igyekeznek kisebb-nagyobb sikerrel egyedi élményekhez jutni.

 

A hétköznapi élet próbálkozásai között van olyan cég, amelyik ki akarják találni mit eszel, leveszi a döntés terhét a válladról, mások azt ígérik, hogy bevásárolnak helyetted, megint mások azt mondják, menj el egy helyihez, egy magánlakásba és egyél ott, ha mersz. Vannak éttermek, ahol már nem kell pincér, mert az asztalba épített gépen rendelheteted az ételt, szóval sokan sokféleképpen próbálják az új élményt, vagy valamilyen újítást eladni.

 

És akkor a fine dining kategória desszertjeiről nem is beszéltünk még, ott aztán tényleg évek óta muszáj meghökkenteni, füstölni, robbantani, betörni, kifolyni, elpárologni és megtéveszteni, meglepni, mert a színház az fontos, és egyre fontosabb. 

Nyithatunk vitát persze arról, hogy melyik a fontosabb a hiteles, őszinte, tisztességes vendéglátás, a jó minőségű alapanyagokból álló jó étel, vagy az élmény és az újdonság erő, nem fogjuk tudni eldönteni, mert mindenkinek más a fontos. 

 

De mégis, hogy dől akkor el, hogy mire van szüksége a vendégnek? Mitől lesz az egyik újítás sikeres, a másik pedig kudarc? Lehet-e mindezt tudatosan generálni? Dominiqe Anselnek például biztosan sikerült reprodukálnia a nagy cronut sikert, de valószínűleg tudna mesélni kudarcokról is, amelyeket nem vertek nagy dobra. 

 

Egy biztos, a kreatív önkifejezés útja nem feltétlenül saját döntés, sok esetben belső kényszer, egy olyan út, amelyről nem tud bárki egykönnyen letérni. 

 

A legjobb, ha minden újítást nyitottan és bizakodóan fogadunk, aztán majd meglátjuk, hogy képesek-e bizonyítani. 

 

2 komment

Elátkozott helyszínek

2018.09.04. 13:55 stillman

Megyünk az utcán és látjuk, hogy ugyanazon a helyen megint nyílik valami. Ismerjük az érzést.

Mi történhetett az előzővel, bezárt? Dehát nemrég nyitott... Kicsit furcsa volt az igaz, nem is nagyon értettük, mit csinálnak, miért készülnek ennyire, hónapokon át építkeznek, hozzák ki-be a bútorokat, alakul a design, érkezik egy nagy aranyszobor a kirakat közepére, csak egy dolog látszik tisztán: iszonyú mennyiségű pénzt tol bele valaki éppen. És magunkban csak annyit kérdezünk: minek? 

 empty-restaurant.jpg

(kép forrása: meaningfultraveler)

Aztán jön a várakozásteljes pillanat, megnyit a hely, friss és lelkes pillantások kísérik bentről az arra járó vendégjelöltet, de valahogy nehezen tér be. Az újdonság varázsa kitart egy ideig, de aztán elkopik, és nem marad más, csak a csend. Egyre csendesebb napok következnek, órák, amelyekbe szép lassan beszivárog a reményvesztettség, az egyre erősebb érzés: ide nem jön többé senki, nem érdekel senkit, hogy mi mit csinálunk. A vendégek, akik itt voltak hiába érezték itt jól magukat, azt ígérték, hogy visszajönnek, sőt a barátaikat is elhozzák majd, de nem, nem mondtak igazat, vagy ha igazat mondtak is, mára meggondolták magukat, nem jönnek ezek vissza soha többé. 

 

Nézik egymást, nézik a drága bútorokat, a szépen felszerelt konyhát, amiből nem spóroltak ki semmit, mert most bele kellett rakni azt a pénzt elsőre, hiszen legyen akkor már teljesen felszerelt, vegyünk fel elég embert, kell majd ide a megfelelő kiszolgálás. 

 

Ez mind szép és jó, de a koncepció? 

Egy étterem, amelyet nem akart senki, nem kért senki, hibrid hamburgert, panírozott gyrost, "csak minőségi alapanyagokat használó" bisztro konyhát, bonbon üzletet, albán kávézót... Nem kérte és nem érti senki, csak úgy ott van és nem érti ő sem, hogy miért nem értik őt.

 

A jelenséget mindenki ismeri tehát, mégsem tudjuk megmagyarázni. Sokszor azt gondoljuk magunkban, pedig ez egész jó, biztos beindul majd, visszanézek még, de aztán valahogy egyre szomorúbb hangulat lengi körül az új helyszínt és mégsem akarunk visszatérni, pláne nem bemenni, hogy az élet sok más szomorúsága mellett mások szomorúságában is osztozhassunk. 

 

Helyek jönnek-mennek, van, amelyik jól jár, van amelyik kevésbé, a hype is egyszer alábbhagy és a nap végén ott marad a kérdés, hogy megéri-e. Az örök kérdés, amelyre persze szintén nem tujduk a választ, legalábbis nem az adott pillanatban. 

 

Emlékszem, amikor 2009-ben megérkeztem a Pozsonyi útra, ahol akkor még csak kősivatag volt gasztronómiai szempontból, ott volt a Grissini kávézó, az első ilyen igazi olasz antipastikat árusító kisbolt második üzlete. Frissen hazaköltözve Spanyolországból lementem oda kérni egy kávét és egy croissant-t, de mondták croissant az nincs, esetleg egy-két pogácsát hozhatnak-e. Persze, miért ne, mondtam nyitottan és vidáman, Magyarországon vagyunk, itt a croissant nem annyira elterjedt még, a Biarritzban van, meg talán a Dunaparkban, de oda mégsem járhatok minden nap. A pincérnő eltűnt, majd visszatért, mint kiderült átment a szomszédos Fornettibe. A pogácsák szikkadtak és ehetetlenek voltak, mondtam, hogy hát én ezt sajnos nem tudom megenni, és akkor a pincérnő kimondta az azóta belémégett mondatot, amelyet most már soha semmilyen gasztroforradalom nem törölhet ki: "pedig ez Fornetti!" 

 

Nem sokkal később ezek bezártak, a helyszín tipikus elátkozott hely lett azóta is (nem én átkoztam el!). Egy ideig üresen állt az üzlet, majd a következő gárda lecserélte az egész berendezést, hozták a hatalmas világoszöld bőrbútorokat, és az ember egy idő után a hatvani vasútállomás katinját érezhette testközelből, viszont ha adtál nekik egy esélyt egész jó menüt kaptál, profi pincérek voltak, talán kicsit túl sokan is, majd ahogy a vendégszám elmaradt, egyre kevesebben lettek a fent leírt hanyatló tendencia mentén. 

 

Aztán egyszercsak feladták, talán épp időben, és akkor a Hand Burger mindent elsöprő designnal és koncepcióval robbant be a Pozsonyi út, cseppet sem megértő és befogadó közegébe. 

 

Nem tudom pontosan mennyi ideig bírták, de lehet, hogy 1-2 évig is talán, utána jött az a panírozott gyros koncepció, amelyet tényleg már csak távolról voltam képes megcsodálni, nemcsak azért, mert elköltöztem a helyszínről (nem ezért), de annyira lenyűgözően borzalmasnak tűnt (állítólag nem volt az), hogy végül nem szántam rá magam, hogy bemenjek. 

 

Tanulság? Nincs tanulság, talán csak annyi, hogy igenis lehet létjogosultsága egy gasztro Gyurcsóknak, aki leveszi az átkot a különböző helyszínekről, mert miért legyen rajtuk vagy bárkin egy ilyen felesleges negatív sugárnyaláb, nem? Valaki? Az ötlet ingyen volt.

1 komment

Címkék: étterem vendéglátás pozsonyiút

Fény a sötétségben: jön a fekete ételek fesztiválja

2018.08.30. 11:53 stillman

Jaj, de a fekete az olyan gyászos szín!

Hát nem. A fekete soha nem volt gyászos, mindig is menő szín volt.

 2f9d2c56-c234-4aaa-bd78-ce91cfda7f6a.jpg

Aki túl van már a kamaszkoron, vagy kinőtt már a barbie baba - csillámpóni (jelenleg unikornis) kétségtelenül (akár még felnőtt korban is) magával ragadó világából tudja, hogy a fekete az egy nagyon jó szín. 

 

Szerintem még Kiszel Tündének is volt egy olyan korszaka, amikor meghallgatott egy-két Depeche Mode számot, és felpróbált egy fekete buggyos blúzt, persze aztán gyorsan megrázta magát és továbbhaladt a Budapest TV trendszetter székházába és ott is maradt, esetleg néha egy-egy hortobágyi palacsintás vacsoraest megtartására jön már csak ki feketének nem mondható elefántcsonttornyából.

 

Mindenki tudja tehát, hogy a fekete az jó, a fekete az szép, legyen az kabát, gumicsizma, iPhone, matt Bentley, fotó, függöny, öv, vagy pálya... mindenképpen valamilyen menőség. A gyásszal, pusztulással azonosítani hülyeség, mert egyrészt a hányás sokkal undorítóbb, mint az elszenesedett étel, a gyász színe pedig kulturánként változó, mi ezt ismerjük a multikulturális Magyarországon.

 

De ha már itt vagyunk a gasztroblog kereteibe szorítva, hát mi másról beszélnénk szívesebben, mint a fekete ételekről? 

 

 

Ennél érdekesebb, izgalmasabb dolgot nehéz is elképzelni. Persze a Gasztrobizarrt lenyűgözi a szivárvány is, és a sokszínűség, de a fekete lehet valójában a legsokszínűbb kategória, mert mindennél változatosabb.

Speciális, de mégis ezer arca lehet.

 

 

Nézzük is a lehetőségeket:

 

Ugye adva van, amit kapunk a természettől készen, már eleve a föld...

1_3.jpg

ohh,

aztán ott van a fekete retek, a fekete szeder, fekete áfonya a fekete paradicsom, a fekete kukorica, szebbnél szebb zöldségek és gyümölcsök! És ezek megint csak azok, amelyeket itthon ismerünk, legalábbis láttunk, hallottunk róla. 

black-food-corn.png

 

3338-5.jpg

black-food-festival-black-szeder.jpg

Lehet természetesen ötletes, de lehet kreatív, fine dining vonalon pedig egészen durván hasít a kreativitás a fekete ételek terén.

bl.JPG Black garlic, lemon & salty liquorice fudge (bjornfrantzen instagram)

 

Vagy az elképesztő színű tésztákat készítő Linda Miller Nicholson

black-pasta.JPG

Exploring the dark side of pasta dough: dry-cured olive anolini, poppyseed tortellini, & black sesame seed agnolotti doppi. All filled with sweet corn & smoked lamb. (saltyseattle instagram)

 

Találni kiemelkedő és érdekes, vagy akár kiemelkedően egyszerű alkotásokat, mint például a 

fekete fokhagyma (fermentált)

black-food-festival-fermentaltfokhagyma.jpg

Kávé

gettyimages-5595393451-58e6d9135f9b58ef7e217e43.jpg

Tea

december_blacktea_700x400.jpg

Fagyi

img_2530.JPG

Csokoládé

heirloom-arriba.jpg

Fekete bab

blackbeansoup.JPG

Fekete rizs

blackrice.jpg

itt már bejönnek a színezési kérdések is persze, mégis, hogy? Fekete szénnel, tinthahallal - bevallom én a tintahalas színezéstől kicsit rosszul vagyok (mármint nem elvileg csak fizikailag, de erről nem tehetek), bár az Arroz Negrot nagyon szerettem Spanyolországban. Adagolás és ízlés kérdése. 

 

Egyszerűen beleborzong az ember, hogy mennyire érdekes dolgok születhetnek, ismerős és ismeretlen, érdekes és izgalmasan undorító. 

 

Na, de milyen szerencsénk van, ugyanis nem más szerveződik itthon éppen, mint egy Black Food Festival, azaz fekete ételek fesztiválja. Kicsit talán morbid is, hogy november elején lesz, éppen hogy nem Halottak Napján, de mondjuk nagyjából Halloween környékén, november 4-én.

 

Az esemény facebook oldalát elnézve sokkot lehet kapni, ugyanis már most több, mint 11 ezren jelölték be érdeklődéssel, persze ez semmit nem jelent, hát ugye el kell menni akármi is van, és megnézni mi lesz ez.

Helyszín a viszonylag új Flow Specialty Coffee Bar & Bistro szóval mindenkinek fel van adva a lecke, lássuk mit hoz ki Magyarország, nem mellesleg nemzetközi viszonylatban nézve ilyen intenzítással (fesztivál formájában) nagyjából elsőként ebből a fekete étel őrületből. 

Szólj hozzá!

Címkék: kávé fesztivál fekete black blackfood