Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Rosé vakteszt a Sarki Fűszeresben: musical vagy szellemi utazás?

2012.04.27. 12:03 stillman

Mindjárt itt a nyár, és mert megtehetjük kiülünk a teraszokra, élvezzük és viseljük a magunk, valamint egymás társaságát. Ehhez - lássuk be - szükséges kellék az alkohol. Az este alakulhat úgy, hogy egy-két pohárral végigüljük, máskor pedig talán többet is megérdemlünk.

Jogos igényre jogos válaszként a pincészetek előrukkoltak az új rosékkal. A tudatosan fogyasztó városi lakosság pedig gondosan átnézi a kínálatot, nem hagyja magát befolyásolni, majd ő eldönti különböző szempontok alapján, hogy melyik tetszik neki és melyik nem.

A Sarki Fűszeres, immár harmadik éve készíti fel és állítja választás elé vendégeit úgy, hogy a "rosé szezon" kezdetekor egy vakteszt keretein belül mindenki maga eldöntheti mennyire befolyásolja íz, illat, szín, érzés abban, hogy aztán melyik rosé mellett teszi le a voksát, hogy utána kellemes vagy kellemetlen nyári estéken jogos elvárásokkal fogyassza azt a legjobb választás biztos tudatában.

A Sarki Fűszeres pedig a vendégek véleménye alapján összesít és felállít egy sorrendet. 

Na, de milyen a jó rosé?

"Friss legyen és üde, szép rózsaszín!" mondják sokan magától értetődően. "Illatos, epres-málnás illatú legyen!" egészítik ki mások. "Nekem ne illatozzon, legyen komplex, érdekes", állítja megint magabiztosan valaki. "Szerintem pedig vakítson el és játsszon velem, a rosé olyan, mint egy musical, nem akarom érteni, csak szórakozni és kikapcsolódni. Nem akarok a rosé-n gondolkodni." Újabb hang: "én viszont minden boron akarok gondolkodni, nem azért iszom, hogy igyak, hanem, hogy a bort megértsem, hogy a borászt lássam és érezzem benne." A ráadás: "én pedig fröccsnek szeretem és azt nézem melyik lesz jó annak."

Hát így áll össze az értékelő társaság. Ebből alkossunk egységes véleményt.  

További kérdések özöne következik. A rosé egy "futottak még" bor? Van olyan borász, aki a rosé esetén is beleviszi a szellemet a palackba? Vagy a legtöbben tényleg inkább csak "szórakoztatni" akarnak és egy könnyed, jól iható borral dobják fel mélyenszántó, komplex soraikat?

Azért megpróbáljuk. Következzék tehát a két egymást követő héten, két különböző társasággal, 9 tétel főszereplésével lejátszott Rosé Vakteszt 2012 összefoglaló.

Első bornak lenni egy vakteszten mindig hálátlan szerep. Ezért például én nem is szoktam az lenni.  

Dúzsi Rosé 2011, Szekszárd "A friss"

1. forduló:

Érkezik tehát az első, nézzük a színét! Ne ítéljetek a színből, nem nézzük a színt. De miért? Mindegy, nézzük az illatokat. 1-től 10-ig pontozunk. Hát ez olyan... 7-es. Íz: végülis finom, legyen 8-as. Frissesség, gyümölcsösség: 9-es. Sav.. tessék? A savat kérem úgy ítéljük meg, hogy egyensúlyban van-e, nem az a 10-es, ha nagyon savanyú. Ja jó. Színe olyan, mint egy szép drágakő. Elsőre tehát az első borról annyit, hogy: friss. Ennél több nem is kell egy rosénak sokszor. Már, aki így gondolja.

2. forduló:

Itt utolsóként kóstoltuk. Elsőre nem olyan jó, de aztán kinyílik és megmutatja magát. Az íze először nálam 4-es (!), de aztán 7-esre javítom magam. Te, ez egyre jobb. Na, most hagyjuk abba!

Takler Rosé 2011, Szekszárd "A fröccs"

1. forduló:

Na, ennek mintha jobb illata lenne, legyen 8-as, az íze is jobb 9-es. Nézzétek a színét, olyan hagymahéjszerű, barnásabb, vörösesebb, mint az előző, nem túl rózsaszín. Viszont "erősen savhangsúlyos", hangzik el. Észrevettétek? Valaki bemondja: fröccsnek nagyon jó lehet.

2. forduló:

A "szép" jelző itt is elhangzik. Ízre 9-est adunk sokan. 

Gedeon Birtok Kékfrankos Rosé 2011, Kunság "A tutti-frutti"

1. forduló:

Érzitek? Tiszta tutti-frutti. Az tudjátok mi? Nem más, mint ananászaroma. Könnyű.. Sokan üresnek mondják, de a vászon is üres és aztán meg telefesti az ember, nem? Szóval lehet, hogy nem olyan rossz ez. Aki szereti annak sok pont, aki nem, annak illat 5, íz 4, frissesség 6, sav 7, na kezdünk kicsit összezavarodni, nem baj. Jöhet az első fogás most már. 

Érkezik az étel: citromos grillkolbász, gránátalmás, balzsamecetes salátával. Jobban kezdünk lenni ismét.

2. forduló:

Málnaszörp, neem? A sav valahogy nem tökéletes. 

Bodor Villányi Rosé 2011, "Az egyszerű"

1. forduló:

Na, ez sokkal jobb, mint előző. Illat, 8-as, íz 9-es. Sokan mondogatják, hogy a málnás illat megjelenik, ez is kissé hagymahéjszínű, az a jó, szolid, természetes, nem túl komplex rosé, sokaknak nagyon tetszik. 

2. forduló:

Ez olyan semmilyen. Azért jó. Az illat, 7-es. Íz 6-os. Nem tudom. Fáradunk már megint.

Kislaki Bormanufaktúra Rosé 2011 - "A meggy"

1. forduló:

Ez milyen piros. Tiszta meggy. Közben valakinek megpördül a pohár a kezében, de elkapja. Látod, ez egy ilyen bor. Könnyű, természetes, savanykás, egyszerű. Jó lesz. Mások értetlenül néznek maguk elé. 

2. forduló:

Csend. Ez olyan más színű. Nem tudjuk. A desszert elviszi az ízét. Na, frissüljetek fel. Pár perc szünet. Jóó ez. Na, ma este milyen ízeket éreztünk? Málna, szamóca, eper, és akkor ez milyen? Nem érzitek a meggyet? Ja, de. Van, akiknek nem tetszik. Összenéznek. Én meg csak azon veszem észre magam, hogy az eddigiek háromnegyedét kiöntöttem (csak, hogy ne rúgjak be), ezt pedig véletlenül megittam. Áh, "nem értitek". 

Szeleshát Rosé 2011 "A bor"

1. forduló:

"Nem jellemző illatjegyek." Tséék? Ilyeneket hallok magam körül. Én elkomolyodom, itt van nekem a komplexitás, animális jegyek, istálló, nemes íz. Leírom, hogy ez egy komoly bor lehet. Mások magyaráznak, birkanyájat emlegetnek "pulóvernek jó lesz". De elhangzik válaszként "szerintem, ti mind hülyék vagytok" és ezzel ismét egyensúlyba kerül mindenki.

2. forduló:

Nem rossz. Populáris ízjegyek. Minden 7-es, óvatos vagyok így ez elején. (A 2. fordulóban ezt a kóstolósor elején kóstoltuk.)

Pastor Rosé 2011 "A sokoldalú"

1. forduló:

Az előző után nekem nem könnyű, másoknak sem, de ma már itt senkinek nem könnyű. Sima, nem kivehető, üres és társai megjegyzések hangoznak, azért nem olyan rossz, illatában 8-as, ízében 6-ost adok, ettől még lehet jó.

2. forduló:

Na végre ez nagyon jó. Illat 9-es, minden más 8-as. Úgyhogy ez el is viszi nálam az első helyet, a többiektől is pozitív visszajelzések jönnek.

Gere Villány Rosé 2011 "Ez nem a Géza"

1. forduló:

Általános fanyalgás, nyers, éretlen, mintha nem is lenne kész. Primitív, mondják mások. Lepontozzuk. 4-es, 3-as, sav 5-ös. "Befogott orral jobb volt", hangzik oldalról.

2. forduló:

Érzitek ezt a szagot? Na, ez a kén. Nem baj, de akkor is. Tisztán kivehető. Az íze mégsem rossz. Meglátjuk.

Ipacs Zsolt Rosé 2011, "A megosztó"

1. forduló:

Nekem felüdülés, másoknak elromlott az ízérzékük. Illatában egészen a 9-esig megyek, ízre már óvatosabb 7-es, sav egyensúlyra így a 9.nél odablöffölök egy 6-ost. 

2. forduló:

Már megint ellenmondunk. Nekem "ez egy bor" ugrik be. Van, akit megcsap valami "vegyi" illat az elején. Technocol? "De aztán kimegy." Nekem akkor is jó, savra 9-est adok, íz 8.

 

Jön az összesítés.

 

1. Bodor Villány Rosé 2011

2. Takler Rosé Szekszárd 2011

3. Gedeon Kékfrankos Rosé, Kunság 2011

4. Dúzsi Rose 2011

5. Kislaki Bormanufaktúra Rosé 2011

6. Villány Weninger&Gere Rosé 2011

7. Szeleshát Rosé 2011

8. Pastor Rosé 2011

9. Ipacs Zsolt Rosé 2011

 

A második forduló végeredménye:

 

1. Pastor Rosé 2011

2. Dúzsi Rose 2011

3. Takler Rosé Szekszárd 2011

4. Bodor Villány Rosé 2011

5. Kislaki Bormanufaktúra Rosé 2011

6. Gedeon Kékfrankos Rosé, Kunság 2011

7. Ipacs Zsolt Rosé 2011

8. Szeleshát Rosé 2011

9. Villány Weninger&Gere Rosé 2011

 

 

 

1 komment · 1 trackback

Címkék: bor

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr884476334

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2012.05.03. 21:48:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frankodanko 2012.09.11. 12:39:42

A Duzsi Rose egyszer negyedik, egyszer masodik lett. Nekem o a szemelyes kedvencem, sztem otthon o a "rosekiraly".

süti beállítások módosítása