Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

au revoir á Table! boulangerie

2011.12.18. 20:18 stillman

 Nem hittem volna, hogy 2 hónap alatt bekövetkezik, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem sejtettem, hogy ez lesz. Hihetetlen volt, szinte szürreális, hogy létezik egy ilyen hely Budapesten, ahol tényleg nagyon finom minden, ahol tényleg van egy jó légkör, ahová jó bemenni, leülni és ugyan sokan nehezményezték a szűk helyet, és az erőltetett designt, mégsem volt igazán baj, ez is így volt "franciás". A hangulatot pedig meg lehetett szokni kellő átéléssel, amihez egyébként az itt kapható sütemények elég könnyen hozzásegítettek. 

Van, aki gyakrabban, van, aki ritkábban éli át, de valószínüleg mindenki fel tud idézni egy olyan élményt, amikor nagyon jól érezte magát egy étteremben, kávézóban és azt mondta: igen, ez egy jó hely, vissza akarok jönni, ahányszor csak tudok. Én így voltam ezzel a hellyel.

Voltam egyszer, aztán még egyszer, aztán megint, nem csalódtam...

És egy hónappal később, azaz ma, elvonszoltam oda Rozit, e blog társszerzőjét, hogy végre egyen egy jót, hogy bebizonyítsam nem véletlenül nyúzom folyton, hogy ide el kell jönnünk. Vártam, hogy megmutassam a helyet, amelyről túláradóan, visongva lelkendeztem annak idején.

 

Amikor beléptünk nem tudom honnan, de megérintett egy olyan érzés, mint amikor csak a nyomát látod valaminek pedig ekkor még nem tudtam semmit. Egy rettenetesen frusztrált, a kiszolgálók fölényesen bunkó prototípusa állt ott, megjegyzem eddig még nem láttam őt.

Nem foglalkoztam vele, tudtam, hogy úgyis a mennyekben fogom érezni magam pillanatokon belül, amint kihozzák a pain au chocolat-mat. Megérkezett, az első falatot direkt nem én ettem, hanem Rozinak adtam, hogy érezze mit hagyott ki az elmúlt hónapokban és vártam, ahogy lehunyja a szemét és csak annyit mond: "bazmeeeeg". Beleharapott és ekkor már gyanús volt a hang (száraz csikorgás), de a következő harapás már az enyém volt (mármint a süteménybe) és ekkor már gyanús lett az íz és az állag is, ez már messze nem volt az a minőség, amit korábban megszoktam. Nem volt rossz, de attól a croissant-tól nagyon-nagyon távol állt, ami miatt én beleszerettem ebbe a helybe néhány hónappal ezelőtt. 

 

Tulajdonképpen lehet, hogy ezzel így önmagában nem is lenne akkora baj. A végén azonban megkérdeztem, hogy esetleg nem volt-e friss a croissant, mire mondták, hogy dehogynem, minden nagyon friss, úgyhogy elmondtam, hogy akkor azonban a minőség egészen más, mint korábban. A kiszolgáló lány erre - nem viccelek - megvonta a vállát. Kérdően néztem rá, hogy ez mi volt, esküszöm arra számítottam, hogy kiönti a lelkét, hogy hát ne is csodálkozzak mert elment a francia pék, tulajdonosváltás történt, kivonultak a franciák az országból..., de nem, azt mondta: - eddig még senki nem mondta ezt. Reflexből mondtam neki, hogy jó, ha valaki majd mégis mondaná megint, akkor viszont azt javaslom ne a vállát rángassa, hanem esetleg válaszolja azt mondjuk, hogy sajnálom. Tovább gondolva azt is el tudom képzelni ilyenkor, hogy esetleg kikérdezi az okokat mégis mi nem tetszett, meggyőzni, hogy az valójában úgy jó és én vagyok a suttyó, szóval bármilyen erőfeszítés, normális reakció. Tisztelni a vendéget és nem nagy arccal, elégedetten, elbizakodva leszarni az egészet. Mert annak hamar meglesz a következménye.

Itt valami elcsúszott, valami elmúlt, nem, nem adok még egy esélyt, sajnos megint egy nagyon jó dolognak vége. És mennyire tudtam, mert lássuk be tényleg szürreális dolog volt, hogy Budapesten van egy igazi, menő francia pékség, ahol szeretik és tisztelik a vendéget. Mellesleg a facebook oldaluk aktivitása ma már csak annyiból áll, hogy más éttermeket ajánlgatnak. 

Mindegy, szép volt, tán igaz se volt. 

18 komment

Címkék: kritika étterem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr1003474021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ehran 2011.12.19. 00:41:48

@Regi: Ezen most csodálkozom, mert tudtommal ugyanonnan van a croissant-juk, mint a Sarki Fűszeresnek, ám ők nem tudják úgy megsütni, mint a kedvenc helyeden (legalábbis nyitás után így volt).

stillman 2011.12.19. 00:44:12

@ehran: ezt leellenőriztem még annak idején amikor említetted és szó sincs erről, ott helyben készítik, hajtogatják stb. a croissant-t és meg is tudTÁK sütni tökéletesen, egyedülállóan.

Most viszont elcsatangolhatott valamerre a francia pék.
Lehet, hogy csak vissza kéne cibálni, vagy kijózanítani vagy nem tudom mi van vele.

ehran 2011.12.19. 01:14:56

@Boros Regina: Ööö, akkor nem tudom, hogy volt, mert emlékeim szerint ők mondták - illetve a kínálat jó része (legalábbis ez a vajas leveles tésztás vonulat) ugyanaz volt, mint mondjuk a Culinarisba. De akárhogy is, ha ők készítették, ha hozatták és csak sütötték, a végeredmény rosszabb volt, amikor kóstoltam, mint a Sarkié. Ami azt illeti, még én is jobb croissant-t készítettem. ;)

stillman 2011.12.19. 01:20:23

@ehran: én, aki a város croissantjainak egy jelentős részét felfedeztem, teljesen más croissant volt ott. És nem volt rosszabb, mint a Sarkié, sőt.

Én még Párizsban se nagyon ettem olyan finom croissant, mint itt volt.

Nekem nagyon ízlett ott minden, van összehasoníltási alapom, nem egy élmény alapján, tehát ezt a posztot nem véletlenül írtam meg, ilyen látványos romlást régen tapasztaltam, főleg úgy, hogy ezen viccelődtünk 2 hónapja, hogy "addig menjünk oda még, amíg el nem romlik az is".

ehran 2011.12.19. 12:30:15

@Boros Regina: Hm, akkor kéne készítenem Neked croissant-t. :P
Sajnálom, ha visszaesett a szint, elmentem volna veled oda megkóstolni, mert amit én ettem ott, az tényleg elég halovány volt, és ehhez még csak nem is a franciákkal kellett összehasonlítani, a bp.-i mezőnyben sem nagyon állta meg a helyét. Viszont akkor ez azt is jelentheti, hogy végig hullámzó a teljesítmény, szóval kifoghatsz még ott jó croissant-t. :)

stillman 2011.12.19. 14:03:02

viszont nem csak a croissant-ért jártam oda :) hanem mert jól éreztem magam. és ez a tegnapi nappal elmúlt.

ezért nem megyek oda többé, ugyanakkor küldetésemnek érzem, hogy a rózsaszín ködöt eloszlassam, ha már hozzám hasonlóan hajlamos valaki az elfogultságra (egy idő után).

mondjuk elgondolkodtató, amit írsz, mi az, hogy "budapesti mezőny"?

stillman 2011.12.20. 11:11:52

@ehran:
tegnap kaptam 3 helyről megerősítést, hogy ugyanezt tapasztalták, hasonló körülmények között (és valószínüleg ugyanaz a kiszolgálócsaj volt akkor is).

off:
pénteken voltam a Paul's Bistro-ban, életem egyik legszürreálisabb étteremélménye volt, rettenetes volt.

ehran 2011.12.20. 12:25:52

@Boros Regina: Nekünk hétfőn elmaradt, de elvileg megyünk a héten valamikor, kíváncsi vagyok. :)

stillman 2011.12.20. 12:27:50

@ehran: ha sok pénzt akartok költeni nagyon rossz kajáért akkor menjetek, de ha rám hallgattok inkább hagyjátok ki és menjetek más helyre. tényleg, nem vicc.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.20. 22:55:57

Mi ez itt? Úgy nem szeretem, ha nem jelenik meg azonnal a rettentő okosság/szellemesség (sőt, mindhárom), amit írok...

stillman 2011.12.20. 23:01:41

megjelent :)
nem tudom kikapcsolni a moderálást... :/

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.20. 23:06:47

@ehran: ööö... hány százalékos vajból készíted? :D
Vigyázz, felmérlek, beférsz-e a budapesti élvonalba!

Regina kissé hajlamos túldimenzionálni hirtelen lobbanó (gasztro?)érzelmeit...

stillman 2011.12.21. 05:02:16

@Hepci: volt egy gyanúm magammal szemben, hogy túldimenzionálom, de többen megerősitették a látvànyos minőségromlást, sőt még olyan híreket is hallotttam, hogy tényleg változott a gárdàban is valami.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.21. 11:59:29

@Boros Regina: bírom a kroasszanokkal kapcsolatos urban legendeket. :)
Valakitől hallottam, milyen remek a Budai Pékségben (Maros utca). Pár nappal később arra jártam... bementem... megvettem... hahahaha...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.07. 16:06:17

@Boros Regina: láttam, megjöttél, közben voltunk ott, ezért megkérdem: mi volt olyan rettenetes a Pauls's-ban?
Ebédeltünk ott (éppen nem volt menü, sajna), elég Váci utcai árak vannak és akkora truvájt azért nem éreztem a tányérokon, de jó volt.

stillman 2012.01.07. 16:26:51

@Hepci: igen, visszatértem :)
előrebocsátom, hogy számomra eleve meglepő az, hogy azt írjátok, hogy "jó volt". pl. azóta beszéltem másokkal is, akik hasonló benyomásokkal távoztak onnan.
tehát:
első fogásként egyikőnk caprese-t rendelt, én pedig csicsókalevest, mindkettővel komoly problémák voltak, a caprese gusztustalan szintre túl lett bonyolítva, kockákra vágva összekeverve tálalták, melynek következtében összefolytak az alkotóelemek, rosszul néztek ki és nem is volt igazán finom.
a csicsókalevesem egyértelműen hígítva volt, eltúlzott adag mellesleg (amit utálok), benne úszkáltak baconszeletek igen nagy mennyiségben, továbbá a tetején is volt díszítésként, nem volt ízléses, sőt inkább a mennyiség-minőség "legyen már abban valami tartalmas is" rossz értelemben vett kompromisszum érződött benne.
a második fogásom valamilyen hal volt, már nem emlékszem, nem volt rossz, de az is hatalmas adag, a partnerem pedig steaket rendelt, az kifogástalan volt és érződőtt, hogy a hús minősége is nagyon jó.

az elejétől kezdve lerázhatatlanul ránkszállt a főpincér, vagy nem tudom pontosan ki volt, de látszott, hogy "kulcsszemély", azonnal elkezdett értekezni (kérdés nélkül!) a magyar gasztronómiai helyzetéről, hogy mennyire szörnyű minden, kérem szépen, ami itt megy ebben az országban stb. ezzel persze lehet, hogy eleve úgy felfokozta az elvárásaimat, hogy aztán különösen kiélesedett a kontraszt a felvezetés és a konyha teljesítménye mögött.
Minden egyes fogásnál odajött és újabb 5-10 perceket beszélt, az sem zavarta, hogy nem válaszolok.

A borválasztásban és párosításban nem nagyon tudott segíteni, végül én választottam, a borválaszték nem volt túl fantáziadús.

A 2-2 fogásra + 2-2 pohár inkább alsókategóriás borra fizettünk összesen kb. 18.000 Ft-ot.

Nem tudom a csapdájuk-e a Váci utcai lokáció miatti "alulértékeltség", illetve, hogy rendszeres frusztrációnak lehetnek kitéve azzal, hogy keresik a turisták a gulyást, a váci utcai magyarok pedig a rántott húst, nem tudom, nem hiszem. Ha már ott vannak, akkor igazodhatnának egyébként (persze okosan) a közeghez is. Legyenek "hagyományos" ételek, jól, újfajta megközelítésben stb.

De ez nem az, nekem konkrétan életem egyik legrosszabb étteremélménye volt, tehát semmiképpen sem a (szokásos) túlzásaim egyike, hanem kifejezetten szürreális, kellemetlen este lett.

És elég érdekes visszaigazolást adott számomra, amit fent is említettem, hogy ugyanilyen benyomásokról számolt be egy másik ismerősöm is, aki nemrég járt ott, kiemelve a tolakodóan okoskodó pincért.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.07. 21:53:30

@Boros Regina: hehe, mintha másik helyen jártunk volna, a pincért leszámítva. Azt látom, neked az ilyesmi fontos hangulatilag, engem abszolút nem érdekel, milyen a kiszolgálás, amíg a dupláját nem számolják vagy meg nem vernek (képzeld, a bőbeszédő főúr után a tulajdonos is mellénk ült...).
Kifejezetten ungarische klasszikusokat ettünk, némileg modernizálva, az adagok korántsem voltak óriásiak, sőt. Volt csészényi halászlé fine dining felfogásban: szűrt-derített lé, kevés, de jó hal; Csíki Sanyi és én ettük. Ehran fácánlevesére nem emlékszem. Egy elég hagyományos kinézetű töltött káposzta kolbásszal (zsíros volt nagyon), egy elég jól kinéző csirkepaprikás (modern cucc szintén, valószínűleg szuvidolt hús és külön készült mártás), egy oldalas vegyes zöldségekkel és káposztával (ez minden elemében igen jó volt). Aztán miniatűr és nagyon drága desszertek, Ehrannak diós nudli baracklekvárral (majd talán elmondja, hogy ízlett), nekem meg egy csodásan fűszeres ízű csokitorta milliméteres tésztaalapon (az Arcade-ban van hasonló).
Az árak Váci utcaiak (ház vörösbora 900/dl, ha jól emlékszem...), a hely kb. a Bock Bisztró árszintjén mozog (3 fogásért, 1 deci borért és 1 rostos léért 9 rugót fizettem) és az ételek azért elmaradnak attól simán, de hogy katasztrofális lenne... hát, nem tudom...

stillman 2012.01.08. 00:42:36

@Hepci: most már egészen biztos, hogy két külön helyen jártunk. Nem vicc! Az általad leírtakból nyomokban sem, SEMMIT nem láttam, vagy én vagyok teljesen betorzulva, elvakulva most már, de ez... Nem tudom elhinni, amiket leírtál.
illetve nagyon egyszerű, aznap gondolom, amikor én voltam, nem volt ott a chef és valaki "főzött helyette"

süti beállítások módosítása