Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Az igazi Cronut, New York 2013.

2013.11.17. 13:22 stillman

IMG_6663.JPG

Amikor 2 hete New Yorkban jártam, egyik nem titkolt, határozott uticélom volt Dominique Ansel péksége, ahonnan a híres Cronut legenda útjára kelt, vagy fogalmazzunk pontosabban: kontrollálatlanul elszabadult. Ahogy az lenni szokott a nagyvilágban, ki-ki saját lehetőségei szerint megpróbálta reprodukálni a sikert, a hosszú tömött sorokat, a folyamatos pénzcsörgést hozó csodát: a croissant fánk egyveleget.

Gasztronómiai értelemben gyakorlatilag egy megfejthetetlen képlettel állunk szemben, nem hasonlítanám a macaron őrülethez. A macaronnak van egy nyilvánvaló receptje, kérdés a szaktudás, odafigyelés és a megfelelő alapanyag. Itt nem erről van szó: a Cronut fogalom, elnevezés és egyben recept nagyon komolyan védett, ugyanakkor olyan trükkös, hogy szinte garantáltan hányingert okozó borzadály lesz a végeredmény, ha valaki nincs a titkos eljárás birtokában. Feltételezem, ha a recept (képlet) nem ilyen okosan lett volna kitalálva, akkor senki nem ismerné Dominique Ansel cukrászdáját, mindenhol ott lenne: tessék cronut kész, mi is tudunk, fene se emlékszik honnan jött az "ihlet".

IMG_6658.JPG

A Spring Street és a 6th Ave. kereszteződéséhez közel található cukrászda tulajdonképpen egy teljesen átlagos hely. Bevallom különleges hangulatú szellemi műhelynek képzeltem, ahol porcukorral leszórt arany croissant alakú trónon ül Domnique Ansel, a francia (! már félig térdreesve minden New York-i) pék, és varázspálcájával üt egyet a gyártósoron elégördülő donut-croissantok mindegyikére, majd szivárványszínű csillámfelhőben lényegül át a sima levelestésztásfánk és lesz belőle híres #CRONUT.

Ehhez képest egy egyszerű, kissé lepattant francia pékséget találtam, nem is voltak túl sokan, a pörgős ázsiai eladók pedig "elfelejtettek" volna visszaadni 10 dollárból, ha nem vagyok egy rámenős dög és kérem számon fennhangon előadott hunglish kiejtésemmel (valójában rendkívül félénken, szinte összezavarodva magamat okolva kérdeztem, hogy esetleg nem felejtett-e el visszaadni).

IMG_6660.JPG

Mivel a Cronut "a rendkívüli népszerűség következtében" már régen elfogyott, természetesen nem jutottam hozzá, amikor rákérdeztem azt mondták, hogy reggel 6-tól 7-ig lenne csak esélyem.

IMG_6664.JPG

IMG_6665.JPG

Mivel ezen időintervallum kívül esik a számomra felfogható tér és idő dimenzión (legalábbis croissant zabálás céljából) le is tettem a "New Yorkban oly népszerű Cronut" megkóstolásáról. A cukrászdában azért mindent lefotóztam, ami cronut, a cseppet sem közhelyes "Keep calm it and cronut on" és a "Postcards. Better than instagram" táblákat. Hát itt a kreatívitás tobzódik egyébként.

IMG_6659.JPG

Ahogy ültem ott a tökéletesen ihatatlan kávémmal, kicsit emésztettem ezt a cronut cirkuszt, valahogy olyan érzés volt, mint amikor benézünk Óz függönye mögé és ott meglátjuk a kis embert, amint hétköznapi módon irányítja a csodáknak tűnő eseményeket. A Cronut, legyen az jó vagy rossz alapvetően tényleg csak egy - mellesleg elképesztően ügyes - marketingfogásnak tűnik.

Amihez pedig itthon "cronut" néven hozzájutunk, javaslom ne nevezzük cronutnak. Nem csak azért, mert a név tényleg szigorúan védett, áh ne keseregjünk ilyeneken, hogy ki ölt meg kit. Egyszerűen azért, mert fogalmunk sincs milyen a cronut, addig, amíg valaki nem hoz közvetlenül New Yorkból (a bejegyzett recept alapján készülő) legfeljebb 2 órája sült változatot, vagy amíg mi magunk oda nem megyünk reggel 6-ra D. Anselhez. Addig pedig csak csodáljuk töretlenül, tisztes távolból a kozmopolita ínyencségeket.

Tudatlanul, rosszindulatúan viszont nem érdemes gyalázni sem az eleinte talán esetlen itthoni próbálkozásokat. Legyen ez országunk legnagyobb problémája, hogy van még mit javítani az első magyarországi cronut (crofánk) próbálkozásokon.

9 komment

Címkék: francia newyork cronut

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr145638744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malfunction 2013.11.18. 07:46:26

Következésképp neked sincs halvány lila gőzöd sem arról, milyen az igazi cronut. Ennek fényében a bejegyzés címválasztása meglehetősen... khm.

stillman 2013.11.18. 09:37:46

@malfunction: bevallom a címet csak azért adtam, hogy minél többen kattintsanak rá. Meg tudsz bocsájtani?

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.11.18. 11:46:38

nekem akkor se kéne ez a szar ha valaki ingyen hozzámbaszná

stillman 2013.11.18. 12:32:50

@Wind Callman tér:
ha szar nekem se, meg senkinek, ha jó akkor meg gondolom mindenkinek vagyis sokaknak

Rebelde 2013.11.18. 13:39:34

a rossz kávén kívül fogyasztottál még valamit? és az milyen volt?

2013.11.18. 13:58:31

A jó kis lekváros, szalagos fánk. Az az igazi.

Dr. Valentin Narcisse 2013.11.18. 15:03:28

Nem hiszem, hogy létezne reprodukálhatatlan szuperrecept. Ügyesebb pék vagy cukrász szerintem kóstolás és 2-3 próbálkozás után el kell találja. Egy vajas leveles tészta, ami tocsog a cukortól, és jó ropogósra át van sütve. Oly bonyolult lehetne? Szerintem csak egy újabb agyonhypeolt hülyeség, amivel lehet tömni a trendi ostobák fejét, akik minden divatot követnek. Biztos van millió legalább ennyire érdekes és egyedi dolog a világban, csak az nem divat pár túlfizetett new yorki balfék köreiben.

stillman 2013.11.18. 19:49:00

@Boros Regina: igen, ettem egy croissant-t is. Nem volt rossz, legalábbis nem annyira, mint a kávé.

stillman 2013.11.18. 19:50:51

@Dr. Valentin Narcisse: ez egy nehéz recept lehet pont amiatt, hogy olyan nyilvánvalónak tűnik.
Végülis nem tartom borzasztó dolognak (el tudok képzelni rosszabbat is na), minthogy egy fánkon örjöng a fél ország :)

süti beállítások módosítása