Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

A repülő étterem

2015.01.03. 17:25 stillman

5.jpg

Inkább a "kórház a város szélén", vagy "elmebaj a város szélén" hasonlattal tudnám átadni azt a szürreális élményt,  amelyben részem volt egy határmenti városka szélén Lengyelországból Csehország felé haladva egy ártalmatlannak induló vasárnap délutánon. Messziről csak egy gyámoltalanul álldogáló, leselejtezett, átfestetett repülőgép látszott, lehetett volna akár egy kiállítás vagy múzeum egy darabja, de nem, viszonylag hamar észrevettem a feliratot: restauracji, azaz étterem. Mivel ilyenkor szakmai kötelességemnek érzem, hogy a Gasztrobizarr olvasóinak teljes mélységében beszámolhassak a kalandról, az elhatározást tett követte: satufék, lekanyarodás és betértünk a repülő étterembe.

7.jpg

 

6.jpg

Szemléltethetném úgy is, hogy végy valamilyen komolyabb tudatmódosító szert, engedd szabadon a fantáziád majd építs fel tetszőleges szürreális elemekből egy éttermet. Így gyakorlatilag megkapod azt, ami itt a szemem elé tárult.

 

Kétes mosolyú kertitörpeszerű lény (szobor) fogad a bejáratnál, ilyenkor nem lehet tudni, ez egykoron élt-e és csak úgy kővé dermedt, esetleg valaki szeretettel és odafigyeléssel elkészítette nekünk. A háttérben hatalmas - fénykorát igen régen élő - valódi repülőgép tornyosul. Sajátosan van lefestve, itt már látszik, hogy kreatív hozzáállás és mérsékelten ügyes kezek befolyása alá került az egykori mélység és magasság ura, kicsit olyan érzés, mintha egy oroszlánt látnánk pórázon a kert hátsó végében. 

 

A látvány nem merül ki holmi dísztörpe sorozatokban, van itt mesterséges tavacska, tündérek, továbbá azokkal érdekes viszonyt kezdeményező kígyó, továbbá manók, jó nagy erdei gomba és műanyag lakói, egy-két beazonosíthatatlan állat, műhattyúk, néhány identitászavarral küzdő szellem és még sokan mások. 

9.jpg

 10.jpg

A repülőgépbe lépcsőn kell felmenni, a bejárattal szemben pedig már a földi világ szerint átalakított mosdók fogadnak. Tovább lépve a gép belsejében utólag beszerelt asztalok állnak, kis terítő és műanyagvirágos asztali dísz - mindez tényszerűen egységes ízléssel - a székek viszont autentikusak, ha beleülsz már várod is, hogy felszállj.

8u.jpg

12.jpg A pult végében érdekesen szegényes kínálat - mi, a nyolcvanas években már öntudattal rendelkező emberek emlékezhetünk erre: fogalmazzunk úgy, hogy behatárolható mennyiségű készlet áll rendelkezésre. Amikor nem kell döntened a sokféle chips között, mert csak egyféle van, amikor nem kérdés, hogy mit iszol, mert kizárásos alapon azonnal eldől, továbbá az úgynevezett étlapon is maximum sült kolbászt választhatsz, már ha megérted miről van szó, mert angolul senki nem beszél - főleg nem a maximum 18 éves felszolgálólány, akit ki tudja miért száműztek ide, biztos rossz volt az iskolában, de nagyon. 

3.jpg

Lezajlik a kézzel-lábbal rendelés, majd viszonylag soká érkezik a sült kolbász és hát azt kell, hogy mondjam döbbenetes tálalásban, de tény, hogy ez is tökéletesen koherens a környezettel: szürreális, úgy, ahogy van.

4.jpg

Összességében egyébként nem rossz, érződik az odafigyelés, ráadásul a zöldség arzenál körülötte rendkívüli önmegvalósításra adott lehetőséget, rózsaformában faragott répacsík és társai.. hasonlóképpen fest, mint a műanyag tündérkert elemei. Minden egyben és összhangban van, ez itt a koncepció része. Egyébként tényleg finom, minden jó, mint a mesében.

 

Végezvén az étellel, fizetünk majd elköszönünk, távolodva pedig időnként azért hátrapillantok - vajon tényleg létezik-e ez a hely. De a legutolsó pillanatig sem tűnik el délibábként, esetleg közvetlenül távozásunk után, de arról már nem tudunk. 

 11.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: étterem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr377028145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása