Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Barcelona híres piaca

2010.10.15. 12:00 stillman

Barcelona központjában a Rambla közelében található piacot, a Mercat de la Boqueriát Európa egyik legnagyobb és leghíresebb piacának mondják. Weboldalán a piac vezetője, Manel Ripoll kedvesen és formálisan üdvözli a látogatókat, biztatja őket a szabad nézelődésre. Valójában azonban itt végtelenül öntudatos, felszabadult, profitot vadászó és nem a portékát kedves, ártatlan nézelődésre szánó árussal, kofával, dörzsölt üzletemberrel találkozhatunk. Fényképezni még talán lehet: finoman és udvariasan, bocsánatért esedező szemekkel "csak ez az egy és már megyek is tovább" alázattal és határozottsággal vegyítve. A filmezés már egy kicsit nehezebb téma.

A piacra belépve azonnal beleütközünk a méltán világhírű és ezáltal a népszerűséget a többieknél jobban kezelő Pinotxo bárba, ahol elsőre kicsit idegennek tűnő, ám a katalán konyha lényegi fogásait kínáló választékba ütközünk. Ezalatt értem a pacalt, véreshurkát nekünk magyaroknak meglepő párosításokban, a botifarrát (fehér kolbász), a babot, illetve a tintahalat és a bébipolipot, a csicseriborsót különböző szószokban, köretekkel.

A piac egyébként reggel 6-tól este fél 9-ig van nyitva, a délutáni szieszta alatt jónéhányan bezárnak.

Eredete bizonytalan, helyzetéből adódóan nyilvánvaló, hogy Barcelona főutcáján, a Ramblán mászkáló utazók számára ideális kereskedőhelyszín volt. Az 1700-as évek elején a piac már olyan népszerűségre tett szert, hogy Barcelona környékéről is idejártak az árusok, ebből természetesen feszültség keletkezett, amely hát mediterrán nép lévén időnként verekedésbe is átcsapott, de aztán rendezték a helyzetet, kialakítottak egy nagy négyzet alakú teret, amelyet szigorúan (már amennyire a spanyol, bocsánat katalán nép esetében beszélhetünk szigorúságról) felosztottak és működtek tovább a maguk módján. Az 1900-as évek elején megnyílt a halárus szekció is, majd jött a többi merészség. 1914 körül kapott fémtetőt, amely akkoriban maga lehetett a civilizáció és modernitás csúcsa.

Azóta változó állapotban van a piac, dehát így autentikus és lássuk, be elég intenzív használatnak van kitéve. Természetesen felfoghatatlan választékot találunk itt gyakorlatilag mindenféle élelmiszerből és állatból: különböző halak, tengeri állatok, óriási belsőségválaszték, birka, disznó és egyéb fejek a lehető legtermészetesebb módon sorakoznak a pultokban, cukorkák, gyümölcsök, zöldségek döbbenetes fajtái várják, hogy felfigyeljünk rájuk, az árusok pedig szigorúan lecsapnak a rácsodálkozó turistára. Ha veszel, fotózhatsz, ha nem veszel, nincs fotó. Ezt például akár angolul is el tudják mondani.

 

 

A témát már jónéhányan feldolgozták több-kevesebb sikerrel:

gastronomyblog: bar pinotxo barcelona
Bűvös Szakács: A főzés szabadsága
Bűvös Szakács: Pinotxo
Dining Guide: Piacmustra La Boqueria (ez utóbbi kevesebb).

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: piac spanyol

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr692031150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása