Mindenki életében eljöhet a pillanat hirtelen, amikor rájön, hogy nem kíván több szemetet enni, legyen az zöldség, gyümölcs vagy hús (vagy bármi más).
Országunkban még komoly kihívást jelent az ilyen elvetemült, öntörvényű szemlélet követése. Van azonban néhány olyan példa, ami segíti az ilyen irányú törekvéseket.
A Chefparade által szervezett program keretében egy olyan könyvvel és annak szerzőjével ismerkedhettünk meg, aki a tudatos és minőségi húsfogyasztás elvét képviseli, mondjuk egy olyan környezetben, ahol talán több olyan "őrültet" lehet találni, akik képesek utánanézni annak, honnan származik az a hús, amit megesznek.
Fran Warde angol bestseller szakácskönyv szerző, gasztronómiai szakíró egyrészt azért érkezett Budapestre, hogy egy fél disznót elkészítsen a szerencsés kiválasztott közönségnek, másrészt (de gondolom inkább ezért), hogy bemutassa Ginger Pig Meat Book című könyvét.
Elsőre azt gondoltam, hogy a könyv fantasztikus kinézetén túl alapvetően "csak" egy receptkönyv, lássuk be ilyenből már nagyon sok, sőt egyre több van.
A könyv azonban meglepő és érdekes felvezetéssel indul, lényege, vigyázat erős lesz: nem mindegy milyen forrásból származó húst fogyasztunk. Egyrészt visszanyúlunk azokhoz az időkhöz, amikor nem gyógyszeren és növekedésgyorsítón hizlalt disznókat ettünk, továbbá megtudjuk, hogy a hús vásárlásnál azt is érdemes figyelembe venni, hogy az év mely időszakában vagyunk, mi történik ilyenkor a természetes környezetben nevelt állatokkal a farmon.
Fran Warde megerősített abban, hogy nem őrültség, ami az én fejemben (és persze sok más hasonlóan gondolkodó ember fejében) megfogalmazódott, azaz: nem mindegy mit eszünk, nem akarunk vegyszerezett gyümölcsöt, zöldséget, ipari húst enni.
A világ legtermészetesebb módján magyarázza el, hogy milyen a jó minőségű hús, hogyan szerezhetjük be, mi mindent kérdezzünk a hentestől, hogyan alakítsunk ki megbízható beszerzési forrásokat.
Még mielőtt kitennénk magunkat annak a megrázkódtatásnak, hogy a közeli hentest elkezdjük tudálékosan kérdezgetni honnan származik a hús és melyik szezonban ajánlja megvenni a bárányt, inkább gondolkodjunk. Mert létezik megoldás Magyarországon is.

Egy viszonylag új kezdeményezés a Webdisznó, amelynek lényege, hogy megbízható beszerzési forrásból juthatunk jó minőségű húshoz. A pontos feltételeket egyelőre nem ismerem, de amint megkapom frissíteni fogom ezt a cikket.
Addig is mindenkinek sok Gyömbér Disznót és kevés Gyógyszer Disznót kívánok!
Ginger Pig Meat Book (Tim Wilson & Fran Warde)
Mitchell Beazley
"To anyone who says they don't think much of British food I'd say "Look at The Ginger Pig!"
Fiona Beckett, food and drink journalist
Utolsó kommentek