Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Ginger Pig - A gyömbér disznó

2012.05.13. 19:20 stillman

Mindenki életében eljöhet a pillanat hirtelen, amikor rájön, hogy nem kíván több szemetet enni, legyen az zöldség, gyümölcs vagy hús (vagy bármi más).
 
Országunkban még komoly kihívást jelent az ilyen elvetemült, öntörvényű szemlélet követése. Van azonban néhány olyan példa, ami segíti az ilyen irányú törekvéseket.
 
A Chefparade által szervezett program keretében egy olyan könyvvel és annak szerzőjével ismerkedhettünk meg, aki a tudatos és minőségi húsfogyasztás elvét képviseli, mondjuk egy olyan környezetben, ahol talán több olyan "őrültet" lehet találni, akik képesek utánanézni annak, honnan származik az a hús, amit megesznek.
 
Fran Warde angol bestseller szakácskönyv szerző, gasztronómiai szakíró egyrészt azért érkezett Budapestre, hogy egy fél disznót elkészítsen a szerencsés kiválasztott közönségnek, másrészt (de gondolom inkább ezért), hogy bemutassa Ginger Pig Meat Book című könyvét. 
  
Elsőre azt gondoltam, hogy a könyv fantasztikus kinézetén túl alapvetően "csak" egy receptkönyv, lássuk be ilyenből már nagyon sok, sőt egyre több van.
 
A könyv azonban meglepő és érdekes felvezetéssel indul, lényege, vigyázat erős lesz: nem mindegy milyen forrásból származó húst fogyasztunk. Egyrészt visszanyúlunk azokhoz az időkhöz, amikor nem gyógyszeren és növekedésgyorsítón hizlalt disznókat ettünk, továbbá megtudjuk, hogy a hús vásárlásnál azt is érdemes figyelembe venni, hogy az év mely időszakában vagyunk, mi történik ilyenkor a természetes környezetben nevelt állatokkal a farmon. 
 
Fran Warde megerősített abban, hogy nem őrültség, ami az én fejemben (és persze sok más hasonlóan gondolkodó ember fejében) megfogalmazódott, azaz: nem mindegy mit eszünk, nem akarunk vegyszerezett gyümölcsöt, zöldséget, ipari húst enni.
 
A világ legtermészetesebb módján magyarázza el, hogy milyen a jó minőségű hús, hogyan szerezhetjük be, mi mindent kérdezzünk a hentestől, hogyan alakítsunk ki megbízható beszerzési forrásokat.
 
Még mielőtt kitennénk magunkat annak a megrázkódtatásnak, hogy a közeli hentest elkezdjük tudálékosan kérdezgetni honnan származik a hús és melyik szezonban ajánlja megvenni a bárányt, inkább gondolkodjunk. Mert létezik megoldás Magyarországon is.
 
 
Egy viszonylag új kezdeményezés a Webdisznó, amelynek lényege, hogy megbízható beszerzési forrásból juthatunk jó minőségű húshoz. A pontos feltételeket egyelőre nem ismerem, de amint megkapom frissíteni fogom ezt a cikket.
 
Addig is mindenkinek sok Gyömbér Disznót és kevés Gyógyszer Disznót kívánok!
 
Ginger Pig Meat Book (Tim Wilson & Fran Warde)
Mitchell Beazley
 
"To anyone who says they don't think much of British food I'd say "Look at The Ginger Pig!"
Fiona Beckett, food and drink journalist
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr224506480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása