Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Az eltűnt kávéforradalom nyomában

2014.08.07. 14:33 stillman

Új hívószavak születtek néhány éve a sokszor új erőre kapó, néha megroggyanó, esetenként pedig délibábként csalogató magyar gasztroforradalomban: újhullámos kávézó, barista, speciality kávé. 

 

Tény, hogy elindult a fokozott érdeklődés az igényes, szakértelemmel készített kávé irányába, egyre többen keresik kisebb-nagyobb befogadási potenciállal és persze inkább kevesebb, mint több hozzáértéssel a már hallott "speciality" kávét.

 

Lassan az újhullám és a speciality szó hallatán is elkezdi az ember fogni a fejét: jaj, már megint egy kávézó toplista, mindenhol mindig ugyanazok, ennél már csak az a rosszabb, amikor megpróbálnak új helyeket is belerakni a megszokott listákba, akik azonban még sehol nincsenek, próbálnak helytállni az új műfajban, de még náluk nem bír megfelelő tartalommal az a bizonyos "új hullámos" jelző.

 

Nehéz műfaj, mert ha előre bekategorizálod magad a speciality vonalba, de nem tökéletesen készíted el a kávét, fordítva is elsülhet, ugyanúgy elterjedhet, hogy egy híg, tartalmatlan löttyöt adnak, üres hype az egész, mint, ahogy a rossz kávéról is kezd végre némi fogalmunk kialakulni: a vonatállomáson automatából kitöltött szétégetett, keserű, fekete folyadék (ahogy azt Kis Zoltán barista világbajnok megfogalmazta nagyszerűen: keserű szar), és sajnos az sem kizárt, hogy ilyet nem egy vasútállomáson, hanem egy elegáns "történelmi" kávéházban raknak eléd.

 

Ennyi bevezető gondolat után szerintem nincs is logikusabb folytatás, mint egy újabb kávézó toplista, pontosabban az én szubjektív, provokatív, némi (sok) modorosságot sem nélkülöző toplistám.

 

Nézzük először az új esélyeseket, akiktől még várjuk mit mutatnak, utána sorolódhatnak be a nagyok közé:

 

Cirkusz

Röviden: bizonyításra vár. Hallottunk jót és rosszat is róluk, lehetne jó is, kiváló baristákat szerződtettek innen-onnan, mi kell még. Első alkalommal betérve egy pincében kialakított tornateremben éreztem magam, de lássuk be annak is meg lehet a varázsa, gumi és pvc szag, a falon kissé betorzult perspektívájú "cirkusz életérzést" idéző falfestmény valahogy mégsem hozza a (számomra) jó hangulatot. Ha éppen nem langyosan (kb. hidegen) kapjuk a kávét, akkor jól jártunk, én például nem szeretem a kihűlt vagy eleve nem megfelelő hőmérsékleten készített kávét és természetesen nem a kávé, illetve a szám elégetését javaslom ilyenkor helyette. Biztos rossz napjuk volt, azóta azonban nem sikerült becibálnom más társaságot magammal, biztos félnek a cirkuszi mutatványoktól.

 

Sock's Café

Ha tudnának kávét főzni, és nem hoznának villát a macaronhoz akár jó is lehetne, amikor én ott jártam, akkor még nem tudtak, igaz többször nem volt kedvem betérni (még). 

 

 

Blue Bird (Gozsdu udvar)

Szuper eklektikus belső design, szubjektíve nekem tetszik, a kiszolgálás csapnivaló (amikor én ott voltam), turistákra szakosodott daráló, az "egyszer bejön aztán úgyis elhúz" szemlélet klasszikus példája, de itt is elfér egy "biztos rossz napjuk volt" félmondat, elvégre az internet lehetőségei korlátlanok. A helyszín sarkában megbúvó, hátborzongatóan ordító papagáj külsőre megnyerő, a negyvenedik fülsiketítő károgásnál szívesen bezárnám mellé öt percre az egyik pincért vagy a tulajt, illetve, aki oda száműzte az állatot. Ja, a kávé aztán jó volt, de most egy ideig nincs kedvem visszamenni.

 

Mad Dog

Már elsőre is nagyon tetszett az eredeti, hangulatos belső tér kialakítása, otthonos, ami nagyon fontos egy jó kávézó esetében. Nekem ennyi elég elsőre, a kávé is finom, ügyesen kiszolgálja a környező irodaházakat a hétköznapokban, egyébként pedig amennyiben utam véletlenül - szerencsétlenségemre - a Róbert Károly körút felé vezetne, itt ki tudom egyenlíteni a sokkoló élményeket.

 

Nomuri

Újonnan nyitogatja szárnyait a Sas utcai szórakozóhely és design kávézó, a koncepció jó, a baristák szintén már befutott helyekről szerződtetve készen állnak, ígéretes.

 

Barako Kávéház

barako-kave_02.jpg

Ha érezni akarod, hogy kávét ittál, itt biztos nem fogsz csalódni. A Cink szerény című posztját olvasva: titokban megnyílt Budapest legjobb kávézója, már rohantam is kipróbálni. A kávéjuk ugyan kissé el van égetve és keserű, de nem akarom senki ízlését kritizálni, így is lehet jó. Én például nagyon szeretek ide járni, a Dead Eye (3 espresso shotot tartalmazó) kávéjukat egyelőre még működő létfenntartó ösztöneim miatt kerülöm, de bármikor eljöhet az a szintű dopping igény, hogy erre legyen szükség.

 

Kontakt store

A Károly körút belső udvarán csendes design kávézóként fogadja a túlárazott designtáskák között üldögélni vágyókat (ezekből amúgy én mindig pont vennék, de mindig egy kicsivel drágább, mint amennyit adnék értük, gondolom sokan vagyunk így ezzel), korrekt volt a kávé (semmi kiugró), viszont az udvar egyik kapujában működik egy ronda ember teleport készülék, mert extrém furcsán, rondán öltöző emberek jöttek csak arra, amikor én ott ültem (magamat is beleértve), lehet, hogy részben ezeket hivatott kiszolgálni a hely.

 

Lumen kávézó

Némi erőlködéssel és sokadik betérés után már egyre korábban észreveszik az ember jelenlétét, és ha ez megtörténik elképesztően jó kávéhoz jutunk, sőt náluk van élet a rukkolán és a mozzarellán túl is, nagyon jó saláta és szendvicsválaszték áll rendelkezésre. A baristájuk ugyan nem egy tolakodóan barátságos személy, de mint tudjuk a kedves barista ritka, mint a fehér holló, ne is várjunk ilyet, hiszen a jó barista elsősorban kávé geek, a hőmérsékletek, blendek és vízkeménység racionális világában nehezen kap helyet a kiszámíthatatlan kedélyű vendéggel való bájcsevej, örüljünk csendben annak, hogy legalább jó kávét kaptunk, beszélgetni nem itt kell.

 

És most jöjjenek az igazán "nagyok", akik már évek óta küzdenek, tartják a színvonalat és diktálják a tempót.

 

Sarki Fűszeres

Hihetetlen, hogy már 5 éve, de a Sarki Fűszeresnek köszönhetően jóideig nem voltam képes sehol máshol kávét inni - (ennek sokan örülhetnek, a Sarki Fűszeres pedig nehéz éveket köszönhet), mindenesetre az igazi úttörőnek elsősorban őket mondanám, akik először raktak az ember elé iható, kiválóan elkészített Caffé Vergnano kávét. Azóta bekerült a speciality is a választékba, illetve már nem Vergnano kávét készítenek, hanem a Carraro sötét és a Luckycap világos pörkölésű kávéját.

 

Cím: Budapest XIII., Pozsonyi út 53-55.
Kávégép: La Scala, Carmen GL2
Őrlő: Anfim, Super Caimano, Titanium on demamd 2 darab
Kávé: Carraro 80-20 és szezonálisan változó világos pörkölés by Luckycap

 

Espresso Embassy

Egyik első nagy "teljesen más dimenzió" kávé élményemet köszönhetem nekik, a hely designja első osztályú, pont az én ízlésem szerint kialakítva. Kellemes hely, ahol nem antiszociális magukba fordult baristák készítik a kávét, hanem képesek voltak elmondani, hogy mit miért és hogyan igyak - és a cukorról is itt kezdtek el leszoktatni.

Várady Tibor barista, a Printa galléria kávézóban kezdte el hirdetni a kávé újraértelmezett fogalmát, Budapesten talán elsőként, ő hozta be az ujhullámos kávét a köztudatba. 2012 év végén saját kávézót nyitott Espresso Embassy néven, ahova a Printából átjött vele Szőllősi Lívia is. Azóta az Embassyban most már heten dolgoznak, valamennyiben profi baristák. Tibor 2013-as Melbourne-i Brewing 6. helye és Aeropress 3. helyezése tovább erősítette az Embassy "brewing", filter kávé vonalát. A város legprofibb filterkávéi itt kóstolhatóak, Aeropress vagy Hario V60 eszközökkel készítik őket a baristák.
Az Embassy nemcsak kiemelkedő kávéja miatt hanem a Spora Architects által megalkotott enteriőrje miatt is egy különleges és jó hangulatú hely.


Cím: Budapest V., Arany J. u. 15.
Kávégép: La Marzocco Linea, 2 karos, félautomata
Örlő: Mazzer
Kávé: Casino Mocca (HU), Drop Coffee (Sweden)



Fekete

Szerintem a még éppen elviselhetőnél eggyel szűkebb a hely, de ha nagyon koncentrál az ember és feltétlenül jó kávéhoz akar jutni az Astoriánál, akkor ide érdemes betérni.

A Fekete 2013 áprilisában nyitott. Egyfajta talponálló kávézónak is nevezhetnénk, hiszen nem több, mint 11 négyzetméter. A kitűnő kávét az Angol Alchemy pörkölő biztosítja, de előfordul náluk a Casino Mocca kávéja is.

A sok jó ember kis  helyen is elfér elméletét jelenlétem azonnal paradoxonná formálja, ezért akkor járok csak arra, ha első osztályú "to go" kávéra vágyom.


Cím: Budapest V., Múzeum krt. 5.
Kávégép: La Marzocco Linea, 2 karos, manuális
Örlő: Mazzer, La Marzocco Vulcano
Kávé: Alchemy Coffee (UK)



Madal Café madal_kave_03.jpg
Az a helyzet, hogy elfogult vagyok, nekem most már a Madal az új törzshelyem és első számú kedvencem. Nehéz ezért objektív szavakkal leírni (de mondjuk nem is nagyon akarom), amit itt nyújtanak. Nekem például elsősorban nyugalmat, figyelmet, kiegyensúlyozott, kedves kiszolgálást, állandó minőséget. A helyet betöltő spirituális erő rám az elejétől kezdve pozitívan hatott, tény, hogy erre nyitottság kell.

A Madal szinte egyidőben nyilt a Feketével, 2013 májusában a Jászai tér mellett. Először egy bécsi kézműves pörkölő kávéival kezdtek, jelenleg az angol Square Mile kávéit és egy másik kis angol pörkölő kávéit tartják örlőikben. Az elmúlt egy évben folyamatosan fejlődtek, keresték az utat, és nagyjából mostanra találták meg azt a vonalat amit képviselni szeretnének. A Madalt egyfajta zen kávézónak mondanám, olyan nyugalom árad belőle, amit nem sok helyen éreztem eddig, és ami ritka, igen nagy terasszal rendelkezik a Hollán Ernő sétáló utca részén. Vezető baristájuk Pócsi Dávid. A Madalban általában kétféle kávé közül választhatunk, egy közepesen pörkölt közép vagy dél amerikai és egy extrém világos afrikai. Filter kávéhoz a Casino Mocca kávéját készítik, amit Aeropressen készítenek el.


Cím: Budapest XIII. Hollán Ernő u 3.
Kávégép: La Marzocco Gb5, 2 karos
Örlő: Mazzer, La Marzocco Vulcano
Kávé: Square Mile (UK), Casino Mocca (HU)

My Little Melbourne

melbourne-kave_01.jpg Végül, de nem utolsósorban ők a másik nagy kedvencem, és itt is elfogult vagyok kicsit. Ha csak tehetem beugrom ide, mert mindig figyelmes kiszolgálást és mindig tökéletes kávét kapok, ráadásul tényleg van egy sajátos "mintha nem Magyarországon lennél" hangulat, amit én nagyon szeretek (jó, ha ki lehet szakadni elutazás nélkül). Ők azok, akik hosszú távra magukhoz kötöttek, ahová mindig visszatérek.

A My Little Melbourne megalkotói Balázsi Dia és Balázsi Péter. Ausztráliában jött az inspiráció és tökéletesen elhozták Budapestre az autentikus hangulatot. A Melbourne-ben találkozhatunk sokszor elsőként szuper cool márkákkal, amelyeknek azután boldogan a rabjává válhatunk. Így jártam például a Fritz Kolával, de nagyon szeretem az itt kapható kekszeket, smoothie-kat is. Jelenleg az angol WorkShop kávéival dolgoznak, de előfordul vendég kávé is. Ha olasz kávéra vágyunk, akkor a Danesit is meg lehet kóstolni náluk. Latte artban verhetetlenek, Juhász Edit, latte art bajnok sokáig erősítette a Melbourne csapatát, de távozása után nem volt érzékelhető visszaesés, ugyanolyan gyönyörű kiszerelésben kapjuk a jól megszokott finomságú kávénkat. La Marzocco Strada gépük a legprofibbnak mondható valamennyi kávézóé közül.


Cím: Budapest V., Madách Imre ut 3.
Kávégép: La Marzocco Strada EP, 2 karos
Örlő: Mazzer, La Marzocco Vulcano
Kávé: Workshop (UK), Danesi (IT), vendég kávék

 

37 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr896116908

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kötelező nyári ital: Cold brew már Budapesten is! 2014.08.08. 23:16:06

Londonban járva a múlt héten, meglepődtem, hogy mekkora divat, az idei nyár slágere a cold brew, amire nem tudok magyar szót, talán hideg főzet lehetne a neve, a lényege, hogy nem forró, hanem hideg (vagy szobahőmérsékletű) vízzel készül a kávé. Ha meg...

Trackback: Az 5 legjobb kávé Budapesten és a leggyönyörűbb kávégépek 2014.08.08. 23:15:40

Ha csak a szervírozott espresso minőségét nézzük, akkor is kiemelkednek a mezőnyből ezek a kávézók, de ha hozzávesszük azt is, hogy ezekben valódi baristák dolgoznak valódi kávékkal, amiről még érdemi információkat is tudnak adni, akkor nem lehet kérdé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csadeev 2014.08.08. 22:03:33

Ha adhatok egy tanácsot, hétfőn az első utad a TAMP & PULL kávézójába vezessen a Közgáz mögött, persze csak, ha még nem jártál náluk. Saját kezűleg összeválogatott kávékkal dolgoznak, a baristák kedvesek, figyelmesek és figyelmeztetnek, ha cukrot akarnánk rakni a kávénkba.

OM617.912 2014.08.08. 23:02:10

a hercegprímás 11-ben van egy galéria/kávézóféle, jófajta géppel darálóval és egy igazán savanykás kellemes kávéval.
(sajnos többre nem emléxem...bizonyos termékek hosszútávú fogyasztása tönkreteszi a rövid- és hosszútávú memóriát - és nem a kávé az.. :))

dez01 2014.08.08. 23:04:59

Nagyon hiányzik a listáról a Skála Piacon és a Lehel piacon található kávézó....az aktuális nevüket nem tudom, de nagyon régóta ott vannak.... a Skála piacon az Allee felőli oldalon a mozgólépcsővel szemben a 2. emeleten. Ahol termőterület alapján választhatsz. Az én kedvencem a Panama, de ma pld. java olasz java francia keveréket ittunk, szuper volt.....

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.08. 23:06:07

Hihetetlen, h a Tamp&Pull kimaradt errol a listarol...

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2014.08.08. 23:15:15

@dez01: A Lehel piaci kávézó neve Fancy Café (www.fancycafe.hu/), mondjuk az igazából egy kávészaküzlet, csak mellette főznek is kávét igazi baristák. Amikor arrafelé dolgoztam, sokat jártam oda, annál jobb kávét még nem ittam, mint ami ott volt. Bár az itt felsorolt helyeken még speciel pont nem voltam.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.08.08. 23:18:03

a tamp&pull kimaradása nekem is meglehetősen furcsává teszi ezt a listát, ha még említésként se fér be...
ez az én listám:
vilagevo.blog.hu/2014/02/13/az_5_legjobb_kave_budapesten

lüke 2014.08.09. 03:07:14

s ami kimaradt
Delizia -hegyvidék igazi olasz
Lila villa-igazi francia

kézműves étcsokimikulás 2014.08.09. 06:23:18

fancy,stamp alap...
my little tulhypeolt butasag,tele musznob emberrel...
(nemreg sikerult 15 perces kiseloadast vegighallgatni kvzas kozben egy hajlektalannak kinezo,enyhen budos es apolatlan emberketol hogy neki milyen vitorlasa van balatonon,majd mezitlab(!!!)kicsattogot a kocsijahoz)...koszi,de a kavekultura nekem nem errol szol...

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2014.08.09. 07:03:23

- Printa: Itt van a legkávébb íze a kávénak
- Eco Café: Nem annyira a kávé miatt, de olyan brutál krémes a cucc, hogy az valami eszméletlen.

Kóstoll-óó 2014.08.09. 08:15:08

A felsorolt kávézók nagy részében egy a biztos, a bizonytalanság... Bár hogy sikerül a "blend" az maga a "tökéletesség". Felveszik a sapkát-sálat és kész a legjobb kávés ital. A felsorolt nagyok között van egy olyan kicsi, ahol többszöri nekifutásra sem sikerült elkészíteni egy tejes ital fajtát. Egy viszont elvitathatatlan, az új hullám nagy fejlődést hozott.

Jim Cooper 2014.08.09. 09:11:43

Nem vagyok nagy blogolvasó, de ez NAGYON JÓ lista! Ismerem az összes kávézót és járok hozzájuk. Gratula az írónak. Tényleg a legjobb kávézók rajta vannak. VILÁGEVŐ: Megnéztem a te listádat is. Arról például a Kontakt és a Madal Cafe maradt le, pedig jó helyek. (A Cirkusz talán inkább étterem mint kávézó.)

stillman 2014.08.09. 09:35:23

@csadeev: jártam már a Tamp & Pullban, sokat gondolkodtam, hogy feltegyem-e őket a listára, de mivel sok bizonytalanságot érzek körülöttük, keveset hallok róluk, valamint mostanában nem jártam arra, inkább nem erőltettem - a korábbi állapotokról valóban találunk infókat máshol is.

stillman 2014.08.09. 09:38:29

@kézműves étcsokinyuszi: egy darab vendége alapján még én se ítélnék meg soha egy helyet.
A "műsznob" kifejezést viszont még nem hallottam, de tetszik! :)
A Melbourne közönsége nekem bejön, nagyrészt külföldiek most már, ami kifejezetten erősíti a kozmopolita atmoszférát.

kézműves étcsokimikulás 2014.08.09. 15:00:36

@Stillman: sajna nem csak egy ilyen volt es nem egy alkalommal(baratom irodaja ott van a szomszedsagukban,ezert egy idoben eleg sokat jartunk oda...)de mara leszoktam teljesen a helyrol...

stillman 2014.08.09. 15:38:53

@kézműves étcsokinyuszi: elfogadom, van ilyen. Sajnálom, nekem szerencsém volt inkább velük.

komplikato 2014.08.09. 15:49:01

Végre a sok szendvics, gyros és egyéb kaja tesztek és pár amatőr kávé teszt után jó ilyen beszámolót olvasni végre. Sajnos nem vagyok gourmé, sem igazi kávé szakértő*, csak sima koffein függő aki szeretne néha jó kávét inni, de igen nehéz ilyet találnia.

Valaki aki érti a piac működését, mesélje már el nekem, hogy mitől tud fennmaradni annyi kávézó 450-1200 árakkal miközben a termékük nem üti meg egy jobb helyen kapható kommersz 200 forintos kávé színvonalát sem? Ahol a ristretto szóra néznek ki arcukból, hogy az milyen betegség latin neve? Ahol megpróbálják elmagyarázni, hogy a tejhab és a tejszín ugyan az? Vagy a barna cukor és nádcukor ...

*Egyszer betévedtem egy informatikai(!) oldal kávégép szekciójába, ahol kiderült számomra, hogy a témában jártas arcoknak otthon van saját kávépörkölő és arról cserélnek ötleteket, hogy a sok milliós kávégépeket miként kell tuningolni, hogy az X.Y. kedvenc márkájuk ne kapjon túl sok hőt és pont 2 Celsiusszal enyhébb gőzölést kapjon. :D

B.T.. 2014.08.09. 18:16:13

Az én -szubjektív- véleményem szerint: magasan a legjobb T&P és az EE.
A My little M., a Fekete, a Madal, a Cirkusz es a Nomuri is top kategória.

Pal Orosz 2014.08.09. 18:47:19

A legjobb kávé Budapesten: EE, T&P, Madal és a Melburne. Persze ez is szubjektív.

stillman 2014.08.09. 19:09:02

@akov: hello, van egy pszichopata, aki a nevemben kommentel szegény, kérlek kezeljétek fenntartással a kommenteket nem mindegyik tőlem jön majd csak egyszer megnyugszik.

DaveHebenstreit 2014.08.10. 14:45:47

a Tamp&Pull kihagyása a listat a vállalt szubjektívizmus mellett hiteltelenné is teszi. kávét "FŐZNI" pedig már nagyon kellemetlen miután ilyen sok neves baristát említ a szerző. a macaron napi CET-es hihetetlen forrósághoz képest egy kanál a macaronhoz szvsz jóval kisebb hiba. az már picit nagyobb, hogy Nagy Krisztián barista bajnokot emlitésre sem meltatják, bar a TP utan nem meglepo.

negativizmus, ertelmetlen fanyalgas ciki és nem meno már, ez jon at sajnos a leginkabb. hajra kávézók, hajrá lelkes baristák, hajrá pozitivizmus!

stillman 2014.08.10. 15:03:58

@DaveHebenstreit: @DaveHebenstreit: a kávé főzés vs KÉSZÍTÉS kifejezések használatában tudomásom szerint még maguk a baristák sem jutottak dűlőre. Ez kicsit olyan kérdés, mint amikor a szagolni helyett sokan elkezdték az iszonyatos "illatolni" kifejezést használni, aztán hálistennek felhagytak vele. A kávé főzés egy kifejezés, amely már belénk ivódott, szenvedélyes és megszállott baristák ragaszkodnak is hozzá, hogy márpedig ők nem "készítik" a kávét, hanem főzik bármit is jelentsen szó szerint.

A komment többi része - még ha nem is kapcsolódik szorosan a tárgyhoz - jogos kritika, borzasztó volt a Bálna, nem is lesz ott többé Macaron Nap, nekünk is nagyon kínos volt, hogy nem voltak képesek megoldani a szellőzést (azt remélem elhiszi, hogy nem direkt fűtöttük fel a teret elviselhetetlenre).

A többi hiányosságért elnézést, a TP-ban rég jártam, ígérem elmegyek ismét és ha kell megírom, kiegészítem ezt a listát.

Az utolsó 2 mondat szimplán csak nem érthető, de biztos igaza van.

Andor Kiss 2014.08.10. 20:57:05

A Top kávézók szerintem az: E.Embassy, a Melbourne és a Madal. A TP is jó, de kár, hogy Krisztián elment.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.11. 09:52:46

@Stillman: Én a Váci-Frangepán sarokra járok, ott no hipszter. Mind1, akkor sem hagyhattad volna ki!

stillman 2014.08.11. 09:56:49

@akov: a hipszter parát gondolom valami fura kisebbségi érzés szüli, ezeken felül (és nem alul) kell tudni emelkedni. A baglyok nem azok, aminek látszanak.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.11. 10:01:02

@Stillman: Ne érts félre, hányok a hipszter majmoktól. A Váci-Frangepán TP-ben nincsenek hipszterek.

stillman 2014.08.11. 10:02:19

@akov: de ott meg hosszúujjú intelligens irodisták nézik ki az embert, nem? :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.11. 10:04:47

@Stillman: Hát nem tudom, még mindig inkább azok, mint a hipszterek tetkóval, nem? Most nézek magamra, rövidujjúban vagyok, haha. :D

stillman 2014.08.11. 10:06:37

@akov: biztos bennem van a hiba, én bírom a tetkósokat is vélt vagy valós hipszter vagy sem, de ha hosszúujj van fölötte az se zavar, én valamiért tényleg azt nézem a hely maga mit nyújt és a barista vagyis személyzet, hogy viszonyul hozzám: elsőre (!), másodikra, századikra.

Frigó 2014.08.11. 23:26:01

Először azt hittem ez a cikk kb 1/2-1 éve íródott. Most látom, hogy pár napos. Akkor viszont nem értek pár dolgot:
-A Cirkusz miért lett lehúzva? Rendszeres vendég vagyok, de még soha - ismétlem soha - nem kaptam hideg, vagy langyos kávét. A leggyakrabban Juhász Edit, Latte Art Magyar Bajnok, VB 3. helyezett személyesen hozza az asztalomhoz a finom espressót, vagy a gyönyörű, cappuccinót. Véleményem szerint az újak közül az egyik legjobb.
-A My Little Melbourne miért van túlajnározva? Ha valaki nyitott szemmel jár, láthatja, hogy pánikszerűen menekülnek onnan az egyébként valóban kedves és tehetséges baristák. Szóval, lehet, hogy a hely szuper volt, de most sajnos valami nem okés. :(
-És megkérdem én is miért maradt ki a TP? Milyen bizonytalanság? És hogy értsük azt, hogy keveset hallunk róluk? Profi csapat dolgozik mindkettőben. A TP II-ben Latte Art MB. 3. helyezett hölgy áll a pult mögött. A kávé forradalomban legalább akkora szerepük van - kiemelem Molnár Attilát, a szakmai vezetőt - mint az Espresso Embassy-nak.
-Ugyan vadiúj, de javaslom megismerni a Mantra Specialty Coffee Minibar-t. Nem sokkal nagyobb, mint a Fekete, de igazi élmény ott kávézni. Kedvesek, és Krisztián igazán ért a kávéhoz. Ott érdemes valami kreatív fliteres finomságot kóstolni! :)

A többivel kb. egyetértek, illetve pár helyet még nem ismerek.

stillman 2014.08.12. 07:14:50

@Frigó: köszönöm a kiegészítéseket, a Cirkuszról több csalódott beszámolót hallottam másoktól is, magam is kétszer negatív élményekkel távoztam, ennél többet nem tudok, de egyes őket ért közvetlen (nem a hátuk mögötti) kritikákra olyan arrogánsan és nagyképűen reagáltak, hogy végképp kiestek a kedvencek közül. Nem velem történt, de láttam a facebook oldalukon (aztán törölték azt hiszem - no comment).
A Melbourne-ben nem tudok "nem okés" jelenségről én imádok oda járni, velem mindig szuper jófejek és tökéletes, gyönyörű kávét kapok, én ennek alapján alkotok véleményt.
TP: sajnálom újra, majd kiegészítem a listát, hangsúlyoznám ismét, hogy ez nem egy hírportál, hanem az én személyes listám.
Mantra Speciality: természetesen, ha lehet lecsekkolom mielőbb.

bl4ze 2014.09.07. 02:11:18

Meglepő a lista és sok helyen a hely leírása is.

Cirkusz : a leírtakat totál nem értem. sem PVC, sem az egyebek nem stimmelnek. Kiváló kávék, vagány belső és profi felszerelés. 10 pontos hely.

T&P : hamarosan nyílik a harmadik egységük mégsem fért fel a listára ? WTH

Kelet : a Bartók Béla úti Kelet is érdemelne egy látogatást , és pár szót szvsz

önkéntes rendőr 2014.09.07. 02:11:35

A MMM fura módon nem lett rosszabb, mióta az Edit és az Ádám átmentek a Cirkuszba. Nekem személy szerint a Madal vezet, mert egyedül ott jó a croissant. A többinél hipszter, esetenként felejtős sütik vannak. A MMM a feeling miatt tetszik. Az EE mindig jó, de valamiért az aurája nem kedvenc. A TP-ban voltam párszor (akkor még csak az első volt meg), sajnamostani élményem nincs.
Ezeken a helyeken vitán felül jó a kávé, maximális a hozzáértés és az igényesség. A többinél esetenként be-becsúszik egy-egy gixer (pl. a Cirkusz még keresi önmagát), de remélem stabilan hozzák majd a szintet, és a lista is bővül majd!

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2014.09.07. 14:42:01

@Stillman:
Szerintem MLM vonatkozásban az UHT tej eléggé „nem okés” jelenség. Nyilván nem fordul elő rendszeresen, de volt rá példa.
Kizárólag szakmai szempontból az EE nagyjából az egyetlen olyan hely, ahol a kávé minősége nem függ attól, hogy kicsoda és mikor készíti. A többi helyen sajnos kisebb-nagyobb változás előfordul alkalmasint.
Objektív véleményt egy-egy mintavétel alapján nem lehet kialakítani (szerintem), a cikk szubjektív véleménynek kitűnő, még akkor is, ha mások ízlésével, elképzelésével vagy véleményével nem is egyezik.

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2016.11.17. 10:55:38

@bl4ze: Cirkusz: ...lett. A nyitás környékén (különösen az átalakítás előtt) egy festékbolt szagát és hangulatát idézte, sokszor határeset kávéval.
T&P már csak az aktuális magyar bajnok miatt is, de ha ezt le is szedjük, kiváló hely.
Keletben a nyitást követő héten voltam és nem tetszett.

STILLMAN · http://gasztrobizarr.blogspot.hu/ 2016.11.17. 10:55:54

@komplikato: Kérdésedre a válasz, a sznobizmus!
Én magam is sznob vagyok, tehát tudom miről beszélek!

Pal Orosz 2016.11.17. 10:56:01

@Stillman: Hello Stillman. Egyébként jó a cikked. Nem az az unalmas sablon cikk amit általában irnak, hanem személyes tapasztalatok. (A T&P picit talán lehet tényleg visszaesett az utobbi időben amiota a fiuk elmentek. )

süti beállítások módosítása