Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Gondolatok a tojásról

2013.03.23. 22:00 stillman

Azt hiszem szükséges egy bizonyos fáradtsági szint, hogy az ember a tojásról kezdjen elmélyülten gondokodni. Talán a kettő között van is némi összefüggés, hiszen amikor az ember kimerül, feltehetőleg olyan dolgokat kíván meg, amelyek segítik a visszaépülést. 

Be kell, hogy valljam én a tojást nem igazán kedvelők táborába tartozom (már látom előre a tojás inkvizícióval holnap kezdődő háborúmat), sosem befolyásoltak az omlett és rántottaviták, nem tudnak meghatni a lágytojás hogy jó, hogy nem jó szintjeit vitató elemzések sem. Néha azonban, ahogy ezúttal is, mégis megkívánom a tojást. Mielőtt belekezdenék ezen first world problem kibontásába, mégiscsak meg kell, hogy említsem: időnként eszem, de csakis tojás jellegétől alaposan megfosztott állapotában, azaz sok hagymával és/vagy sonkával rántottaként, esetleg tojáskrémként, de semmi esetre sem úszhat, lebeghet, remeghet a tányéromon, mert akkor annyi annak a fogásnak én már nem eszem meg. Sajnos ezen korlátoltságom és ősi ösztönöktől vezérelt undorom (biztos egyik előző életemben egy könnyűnek gondolt fészek kirablásánál haltam meg, amikor a griffmadár váratlanul visszatért) még akkor sem ad feloldást, amikor mondjuk az Olimpia Vendéglőben vagy akár a Kistücsök aktuális estjén ülök áhítatos arccal, feltartott kisujjal.


Nem, ilyenkor pontosan tudva és környezetemnek kéretlenül tudtára adva nyomatékosan közlöm, hogy a hiba bennem van és az első szerencsésnek áttolom az aktuális lebegő, remegő vagy éppen folyó tojást tartalmazó fogást. Nem lehet olyan tökéletes, nem lehet olyan egyedi a kivitelezés, hogy én azt megegyem.

Egyébként eleve kicsit furcsa belegondolni, hogy végülis egy madár petéjét esszük ilyenkor. Ha beleássuk magunkat a témába egészen a wikipédiáig és nem tovább merészkedve, adja magát a kézenfekvő magyarázat: mivel a húst nehezebb volt megszerezni, inkább elvettük addig is a tojást, a lúzer madár vagy hüllő pedig visszatérve a vadászatról üresen találta a fészkét, amnéziára gyanakodott és gondtalanul tojt még néhányat és némi egyéb események közbeiktatásával így jutottunk el szerencsésen a XXI. századba.

A tökéletes főtt tojás

Lényeg a lényeg: tojást akarok enni. Az egyetlen lehetséges út: rántotta vagy főtt tojás.

Tegye mindenki a szívére a kezét: pontosan tudja, hogyan kell főtt tojást készíteni? Ja, persze feldobom a forró vízbe, kb. 10 perc nyenyenye stb. Hát nem. Utánanéztem alaposan. Tojás témában nem voltam eddig tehát jól informálva, miért lettem volna, utánajártam.

Sokak számára valószínüleg nyilvánvaló, hogy a tojáson lévő 2004 óta kötelező információs pecsét mit takar, én nem tudtam ennyire pontosan, vegyük át még egyszer, mert tényleg nagyon fontos:

A jelölés általában 11 karakterből áll, s első számjegye (0-3) a tojótyúkok tartás-technológiájáról szolgál fontos információval. A tartástechnológia alapján négy kategóriát különböztetünk meg.

tojas_pecset_jeloles.JPG

Ezek a következők:

    0 – nagy területen élő, természetes viselkedésükben nem korlátozott tyúkok (bio)
    1 – kisebb fedett épületben élő, a szabadban is tartózkodó, szabad tartású tyúkok,
    2 – mélyalmos tartás egy nagyobb épületen belül, a tyúkok szabadabb mozgásával,
    3 – drótketreces, zsúfolt tartási mód

Az első szám után a származási ország kódja következik (HU = Magyarország), majd két szám jelöli a megyéket (01-19), illetve a fővárost (20). A fogyasztó számára hasznos információk lényegében eddig terjednek. A továbbiak már az állategészségügyi kerületre, az állattartó telepre és istállóra vonatkozó azonosítók. Ennek alapján például a 2HU172T11/9 kód vásárlói döntésben hasznos információi szerint ez a tojás mélyalmos (2) tartásból származó, magyar (HU) termék, melyet egyébként Vas-megyében (17) termeltek.
(Forrás)

Persze, hogy nálam 3-as van a CBA-ban vásároltam. Az étvágyam máris elmegy, ahogy elképzelem szegény tyúkot, vagy tyúkokat (akinek a tojásai éppen nálam vannak) ott nyomorogni, drámai zene szól alatta képzeletben, a tyúk szenved, készül kitörni, szökési terveket sző, de közben folyton lökdösik oldalról. Az is lehet amúgy, hogy jól elvannak, legalább szoros közelségben egymással, soha nem unatkoznak. Egyébként egy unatkozó tyúk szerintem biztos, hogy nem tojik finom tojást.

Visszatérve tehát: nem, a főtt tojást nem úgy főzzük, ahogy sokan gondolják, hanem így:

A tökéletes főtt tojást készítéséhez a tojásokat annyi hideg vízben tesszük fel, hogy a víz legalább kétujjnyira ellepje, majd amikor a víz éppen forrni kezdene (~98°C), az edényt levesszük a tűzhelyről, s fedővel lefedve, a tojás méretétől függően 20-25 percig állni hagyjuk. Ezután hideg vízben lehűtjük, hogy ne főjön tovább. (Forrás)

Pontosan követve minden egyes lépést (jól van, nem állítom, hogy ez volt életem legnehezebb fogása, de akkor is odafigyelést és tudatosságot igényel) valóban egészen jó főtt tojást készítettem (azok ott rajta nem könnycseppek, amelyeket a tyúk bezártsága és elrabolt tojásai miatt ejtettem, hanem nagyszemű só).

tokeletes-fott-tojas2.JPG

Bárcsak ne hallottam volna korábban, hogy "olyan színű lesz a sárgája, amilyenre akarják". Ez azt jelenti, hogy amikor elkezdték tízezrével szaporítani és tartani a tyúkokat, akkor valahogy elhalványodtak a tojássárgák, mily meglepő - lévén a korábbihoz képest jóval kevesebb tápanyag, tartalommal bírnak. Mivel az ősi ösztönök és nagyanyáink tudatták velünk, hogy lányom/fiam akkor jó a tojás, ha jó sárga a sárgája, nincs mit tenni be kell színezni, és akkor majd elhiszik, hogy ez jó "tanyasi" tojás. Klónozott tyúkból ez jön ki, egyébként türkizkék is lehetne azt mondták. Kár, hogy nem egyezünk meg abban, hogy az a jó tojás, ami türkizkék, sokkal szórakoztatóbb lenne.

3 tojást készítek,a  másodiknál telítődöm, egy ideig felfüggesztem ismét a tojás gondolatokat. Addig is kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek, készüljön sok, nem 3-as, tökéletes tojás!

Update: a véletlen úgy hozta, hogy a Magyar Konyha ehavi száma is ezzel a témával foglalkozik, és leírtak néhány jó beszerző helyet, íme megosztjuk:

Antopéna Kft. - Boldog Tyúkfarm
Vass Judit Eszter (Lehel Csarnok 61-es asztal)
Ökoflóra Bt.
Petrezselyemné Bajári Mónikánál (abonyi gazdaság)
Kónya István
Szakács Zsolt (Szimpla Termelői piac, minden vasárnap)
Bajnóczi Gábor
Veréb Gábor
Biolla Kft.
Organic Food Kft.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr865164729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyuszika158 2013.03.30. 07:56:36

Szar lehet, hogy senki nem olvassa a blogodat!

stillman 2013.03.30. 07:59:15

@Nyuszika158: inkább az a szar, hogy nevüket vállalni nem merő, unatkozó lúzerek kommentelnek benne

baliquez 2013.04.30. 16:44:42

Hármas tojást jóérzésű ember, pláne aki kényes az egészségére - nem vásárol. Jó, nyilván belefutottál, nem nézted, pedig biztos nem mindegy. A tojómix elég sok GM-szóját tartalmaz (bizony ám, mert hiába tiltott az EU-ban termelni, importálni nem tilos), eredménye az ezzel táplált tyúkok monyainak elfogyasztása után a puffadás, a szélgörcs, a penetra gázok. Legyen bejáratott tojásdealered, még jobb ha van kerted ahol tarthatsz féltucat futókacsát.

Nem egy nagy etvasz a tartásuk, kell nekik búza+kukorica+mészőrlemény, többit összeszedegetik, csigátlanítanak-bogarásznak-legelnek napestig, nagyobbacska zárható kutyaól kell nekik éjszakára és egy kagylóhomokozó vízzel. Napi négy-öt tojás garantált tavasztól őszig, és hidd el nekem, a kacsatojás úgy aránylik a (minőségi, bio) tyúktojáshoz mint kalács a kenyérhez. Elképesztően finom. Megtörölgetve kell dobozolni és csak felhasználás előtt szabad (alaposan) megmosni. Ég és föld a különbség.

süti beállítások módosítása