Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

A legidegesítőbb gasztrotrendek 2016-ban

2016.12.26. 19:19 stillman

Hívószavak jönnek-mennek a gasztronómiában, egyik nap még a molekuláris gasztronómia fogásain hüledezünk, legközelebb már azt halljuk: vissza a természethez és a házias ízekhez, nem szedünk ételt alkotóelemeire, félre a zselével és a habokkal, nyálkákkal és gyöngyökkel, egyszerűség a fő rendezőelv!

Posztunkban nem kívánjuk megmondani szerintünk mi a menő és mi a lejárt, pusztán felelevenítünk néhány talán túlságosan sokat használt kifejezést, amelyeknek tartalma időnként megkérdőjelezhető, de a legjobb esetben is megkopni látszik, érdemes talán ezekben az esetekben frissebb irányok után nézni. 

 

STREET FOOD 

Néhány éve robbanásszerűen tört be hazánkba a Street Food "mozgalom", bár az eleinte rendkívül szimpatikus irány szinte azonnal szenvedett egy kis értelmezési csorbát, amikor bizonyos leveseket vagy készételeket kínáltak street foodként az erre hivatott helyszíneken. Nagy baj azért nem származott belőle, hiszen így ismertük meg a Pho levest és még jónéhány egzotikus fogást, mindenesetre színesíthetőbb lett volna a paletta, ha valóban (akár nálunk még ismeretlen) igazi street food ételeknél maradunk. Manapság pedig már éttermet is neveznek el Street Food néven, ezen a ponton azonban megkockáztathatjuk a kijelentést: itt valami félreértés történt, jöjjünk le szép lassan erről a vonatról. 

Érdekes színfoltnak számít e trend kiegészítése a Food Truck, amely szintén csiszolható lenne a gyakorlatban is a fogalom jelentésének irányába, azaz olyan mozgó járműként kéne alkalmazni, amelyik eléd vagy utánad megy az irodád vagy otthonod közelébe és ott vár rád friss, finom fogásaival. Persze a semminél több a különböző udvarokba telepített szebbnél szebb food truckok sora, de szerintem nem pont erre a megvalósítási formára gondoltak a szerzők odaát. 

 

TOPLISTÁK ÉS MINŐSÍTŐ KIADVÁNYOK

Semmi nem tud kiváltani annál hevesebb érzelmet, mint amikor valaki egy toplistára felkerül, talán csak egy dolog: amikor egy egy toplistáról vagy ajánló kiadványból kimarad. Világok dőlnek össze, keserves kérdőjelekkel teli jajgatásoktól visszhangzik a budapesti és/vagy (stílusos) vidéki éjszaka. "De miért? Mi miért nem vagyunk benne? Hát mégsem vagyunk jók? Ezért küzdöttünk? És ők miért vannak benne? Nem értjük, nincs értelme semminek, amit itt csinálunk, hiszen nem vagyunk megbecsülve." Ez nem feltétlenül van így. Habár ezek a kiadványok és toplisták tényszerűen nyújtanak egyfajta eligazítást az ötlethiánnyal küszködő vendégnek, na de azért ne túlozzuk el ezek jelentőségét. A visszatérő vendégek sokkal fontosabbak, mint, hogy milyen gasztro kiadványban szerepelsz.

 

MACARON 
Mivel az utóbbi években gyakran hallhattuk a tetszés szerint behelyettesíthető sikeresnek számító trendet, az "új macaron"ként aposztrofálva, az utóbbi időben ezzel párhuzamosan eluralkodott egyfajta túllépési kényszer.

A gasztronómiai trendeket figyelő hazai gasztrobloggerek, szakértők és a szakma szereplői sokszor talán túlkompenzálják a trendfigyelést és önmaguk definiálását ilyen téren. Sokszor hangzik el a: "én már nem szeretem a macaront", "ez egy múló divat", "engem soha nem érdekelt a magyar macaron-hullám", "Magyarországon nincs rendes macaron"... stb. Lazuljunk le, aki szereti szereti, aki nem, az nem. Nem kell senkit rábeszélni, sem lebeszélni. 

Sok örömet és érdekes gondolatot és talán kérdőjelet is hordozott magában a macaron rohamos elterjedése, azonban sajnálatos módon olyan változatokkal is találkozhatunk már, amelyek nem igazán férnek össze a macaron eredeti gondolatával. Jót nevettünk öt éve a "makarón kapható" feliratokon a kis cukrászdákon, de azért a minőségre ennél a terméknél muszáj lenne odafigyelni. Az a helyzet, hogy egy cukrászda vagy pékség lehet úgy is figyelemreméltó, ha nem tart macaront. Felesleges ezt a trend kényszert magukra erőltetni.

 

VINTAGE DESIGN
Ki ne ismerné az újonnan nyitott helyek elsőre lélegzetellállítóan stílusosan ható koptatott fafelületeit, a provence-i hangulatú tárgyak sorát, de ugyanígy nem nyílhat már új étterem a minimálnak szánt fekete vonalakból álló amerikai menük utánzata nélkül. Persze az is egy döntés, hogy pont úgy akarunk kinézni, ahogy a többszáz egyéb hely, de miért ne kereshetnénk inkább valami teljesen egyedi irányt?

 

HAMBURGER
Az igazi és minőségi hamburger megjelenésének biztosan nagyon örültek a meg nem értett hamburger rajongók, akik nem elégedtek meg a Mc Donald's és a Burger King hirdetésein tündöklő a valóságban azonban némiképp khm különböző szendvicseivel. Elsőként talán azzal szembesültünk, hogy csakis viziló, de legalábbis krokodil méretű szájjal kell rendelkezni, hogy a csodálatos, telepakolt hamburger tornyot át tudjuk harapni, ahogy azt kell, ha pedig ez nem ment, egy ideig talán nézegettük elégedetten, hogy milyen szép, ez aztán minőségi és igazi, na, de izé, hogy kell ezt megenni..
Esetleg alkotóelemeire szedve, de az valahogy nem az igazi. Sokaknak elsőre talán az is kicsit sok volt, hogy ugye nem volt "rendesen átsütve" (nagyon helyesen) a benne lévő húspogácsa és az igazán elhivatottak semmiképpen sem voltak hajlandóak "tönkretenni" az értetlen ügyfél kérése alapján, hiszen annak szaftosnak kell maradnia. Maradt tehát a véres tócsa a zsemlék alatt és az első randis tiltólista, hiszen szalonképesen nem fogyasztható. A hamburger trend része a konzervatív márkahűség is, azaz csak azokat tudjuk elfogadni, akik az elején megmutatták milyen az igazi, függetlenül attól, hogy azóta tartják-e ezt a minőséget, jöttek-e újabbak. Kicsit hasonló jellegű maradt a kötődés, mint a Burger Kinghez volt annak idején. 

 

HALFOGYASZTÁS
Érdekes és értékes kezdeményezésnek indult, sokan hallottuk a figyelemfelhívást: nem fogyasztunk elég magyar halat, tessék halat enni, egészséges, jó az a ponty, még milyen jó magyar halfajták vannak, egyetek halat emberek! Bevallom, pontosan nem értettem miért volt ez olyan fontos, hiszen óriási vizeink továbbra sincsenek, valamint váratlanul nagy jóminőségű halkészletekről sem hallottam, valamint egy kicsit kemény diónak ítéltem meg a magyarok gasztronómiai ízlésének átformálási szándékát, viszont miért is ne, akár ehetnénk több halat is persze. Hozzáteszem a világtrendben szerintem kifejezetten jól mutat, hogy végre van egy nép, amelyik nem zsákmányolja ki a közelében lévő (nem létező) vizeit.
Aztán nyílt néhány hely, ahol próbálkoztak inkább kisebb, mint nagyobb eredménnyel. Amikor az ember minden trend és jótékonynak gondolt kampány éllovasának tartva magát bevonult, akkor kapott egy bundázott szétfőtt iszapszörnyet, ami a nem igazán jó értelemben vett gyermekkori emlékeit idézi, azaz, amikor eldöntötte, hogy ő ebből a legkevésbé sem kellemes illatú és ízű lényből többé nem eszik.

 

HÁZI SÜTEMÉNYES CUKRÁSZDÁK

Tudom, hogy sokan kiválóan tudnak süteményt sütni és azt is elismerem, hogy jónéhány cukrászdában kapható süteménynél lényegesen jobb minőségűt készítenek. Ennek ellenére néha fárasztónak tartom a szinte már megkülönböztethetlenül cuki, házias cukrászdák szaporodását, akik sok esetben nem tudnak sokkal többet anyánknál, nagymamánknál - akik mégsem nyitottak cukrászdát, megelégednek a család ellátásával. Természetesen egy sarki kávézó kiegészítő kínálatában remek színfolt lehet, de erre külön talán nem kéne egy műfajt teremteni.

 

VEGÁN, PALEO, MINDENMENTES

Ezt a vonalat kifejezetten kedvelem, sőt aktív fogyasztó is vagyok, azonban néha kicsit soknak érzem a mindent egyszerűen kókuszzsírra cserélő irányt, amelyek elfogyasztása után úgy érzed magad, mintha egy fél kínai gyárnyi pálmazsírszakaszt megettél volna, melynek "nem hizlaló" hatását is kissé megkérdőjelezem, szerintem ezekről továbbra sem tudunk sokat, korábban a teljes kiőrlésű volt a diétás, mára kiderült, hogy az pont, hogy hízlal, ma a minden mentes, cserébe fogalmunk sincs milyen rejtélyes alapanyagokból álló készítmények a menők.

 

Új ÚJHULLÁMOS KÁVÉZÓK
Bevallom én már 2-3 éve is a kifejezés frissítésére buzdítottam a kávés szakmát, kijelenthetjük, hogy ez az újhullámos elnevezés a kávézók esetében lejárt, lévén az első ilyen kávézók már több, mint 4-5 éve megnyíltak itthon, azóta sok víz lefolyt a Dunán stb. Nem mellesleg már külföldön sem hívják így, leginkább sehogy nem hívják, beépült a természetes kínálatba. Esetleg direct trade vagy harmadik hullámosnak hívják. 

Sajnos sok olyan hely is nyílik, amely inkább külsőségeiben tud csak felnőni a trendhez, persze az igyekezetet ne vitassuk el.

Bevallom nekem túlgondoltnak hat a nagyon világos, nem kávéízű kávé, de ez az én szubjektív ízlésem és véleményem. Szerencsére igen jó, a kávé alap karaktereit megtartó, valóban kávé élményt nyújtó kávékat tudnak készíteni a legnagyobb, elsők között nyílt kávézók. A hozzájuk kanyarított ízjegy felsorolásokkal jómagam kevésbé tudok mit kezdeni, de belátom, hogy ez biztosan szórakoztatja a szakmát, ahogy a borok területén is: citrus, csoki, praliné, dió, mogyoró, autógumi, libanoni cédrus stb.
Nekem egy viszonylag egyszerű kérésem van rendszerint: a kávém legyen kávéízű, ne legyen rajta fél méteres tejhab és ha akarok tehessek bele cukrot is akár (nyugi, nem szoktam).

Ingoványos terület szintén az úgynevezett kiegészítő ital paletta: tea, forrócsoki, chai és társai, juice-ok és smoothie-k itt is adott a lehetőségek tárháza, viszont érdemes a kávé esetében használt szigorú alapelveket ugyanúgy érvényesíteni és a komprimisszum nem megengedett.
Nem az alacsony ár, hanem az igazi minőség miatt szeretjük ezeket a helyeket és hajlandóak is vagyunk megfizetni.

 

MŰ ÁZSIAI HELYEK
Nehéz téma, de talán egyetértünk abban, hogy igen sok csalódás érheti az embert, amikor néhány lelkes magánember nyit nagy elánnal olyan helyet, amelyhez inkább fogyasztói oldalról turistaként kötik kellemes emlékek. Veszélyes dolog, hiszen sok ember nyitottságát nullázhatja le egy-egy ilyen helyen szerzett csalódás.

 

"BISTRO"
Érthető, hogy a fine dining nem hétköznapi formátum, tehát muszáj az átlagembert is behozni valamilyen módon az étterembe vagy akár a piacra és eladható fogásokat produkálni. Sokszor azonban inkább csak az erőlködés jön át, alapvetően nem változik semmi és az így megnyert embereket még jobban elvadítják az átgondolatlanul és nem az új műfajhoz igazított szervizzel "bisztrósított" konyhák.

 

EGYSZERŰ HELY ELNEVEZÉSEK
Azt gondolom, hogy a jó étterembe elmegy az ember akárhogy hívják, de azért van egy "belépési küszöb". Emlékszem - viccen kívül - azóta egyértelműen kedvencemnek tartott helyre a "Laci!Konyha"-ba sokáig a neve miatt nem mentem el. Na jó, de én az az ember vagyok, aki évekig szintén a címe miatt nem nézte meg a "Ravasz, az agy és a két füstölgő puskacső" című filmet, csak sokkal később, úgyhogy magamra vethetek, részben.
Ennek ellenére úgy gondolom, hogy az ASZTAL, TÁBLA, SZÉK, KONYHA, FOGAS, LÁDA, A HELY elnevezéseken túl is van élet, mindenkinek jól esik egy kis plusz sztori, ami a hely - adott esetben elgondolkodtató - nevéhez kötődik.

 

Boldog és Kreatív 2017-es esztendőt kívánok! 

OFF: és ne feledjétek, nem az évek viszik-hozzák az embereket, hanem a születés vagy a halál, nem érdemes tehát a 2016-ot semmiért sem hibáztatni. 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr6512074589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lángharcos 2016.12.28. 12:40:26

Könyvesbolt is elsütötte már a "A bolt" és "A hely" elnevezést, egyik változat sem volt hosszú életű - online megtalálhatatlanok voltak.

2016.12.28. 12:40:42

A műázsiai helyek. Na igen, amikor a magyar hipszter jár last minute úton Thaiföldön, Vietnamban vagy Balin és jó ötletnek hiszi Budapesten megnyitni a harmincadik phô, tom yum vagy más ázsiai kaja büfét. Pont ugyanez a borzalmas félreértés volt az alapja a 90-es évek gyros büfé hullámának is. Nyesedékhúsból összedobált gyros tálak eladásából akart minden büfés meggazdagodni.
Ma a phô van soron. Lecseng majd ez is.

Az erőltetetten szimpla nevek és dizájnok akkor működnek, ha mögöttük valóban különleges konyha van. Sajnos a KONYHA, SZÉK, PIAC nevű éttermek általában semmi extrát nem hoznak, esetleg miniatűr adagot szolgálnak fel a teljesen átlagos kajájukból és megpettyezik a tányért valami szósszal, ebben kimerül az exkluzivitás.

A halat valóban teljesen felesleges erőltetni Magyarországon, aki akar eszik, a többség viszont nem fog. Először azt a kurva pontyot vagy tilápiát kellene megtanulni normálisan elkészíteni, hogy ne legyen mocsárízű, mielőtt drága tengeri halakat kezdünk szétbarmolni. Igen a ponty lehet semleges ízű tessék megnézni a kínai konyhát, pontyot is sütnek serpenyőben, nem bundázzák, nem is büdös.

Ami még idegesítő, hogy van gasztroblogok mára kitalálták, hogy snassz a receptek, eljárások közlése, ehelyett többen egyszerűen ráálltak éttermek marketingjének nyomására meg szakácsverseny hypeolásra. A szponzor ezért fizet, blogok meg ezt nyomják. Picit túl van már tolva.

A vegán étterem az számomra oximoron, de mindig lesznek trendi anorexiás csajok, akiknek ez kell.

2016.12.28. 12:40:44

Ettől a cikktől elment az étvágyam.

Bergyilkos Bohoc 2016.12.28. 12:41:05

Mennyire egyetértek ezekkel. Hülyét kapok még a nem tudunk már mit kitalálni extravagáns enteriőrökkel, az ilyen a koncepció nélküli cuccokkal, teszem azt plafonról lelógó gramofon meg féllábú kutya bohócruhában.
Nem pont 2016-os, de ide illik még a "gasztrobár" vagy a "kézműves" és "manufaktúra" kifejezések is. És valamiért végtelenül irritál a hipszter limonádé BEFŐTTES ÜVEGBEN mánia is.

a nemzet fogatlan provokátora 2016.12.28. 12:41:22

Sznob majomkodás vastag bukszájú szingliknek..

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.12.28. 12:41:38

Igen valahogy így.
A street food számomra az, amikor a helyi étel utat tör magának egy gyorsabb utcai fogyazstás felé. De nekem Pesten a pizza, a pho, a burger nagyon nem az. Még mindig várom, hogy mikor lesz végre hazai verzió. A food truck meg csak ennek egy alverziója. De a helyi íz valahol még várat magára. Csináltam pl bodagba töktött lecsót, az simán lehetne hazaz street food kaja.
Az hogy ennyi hamburgeres lett külön vicc. Mintha értenénk hozzá, és ez lenne az irányunk. Főleg, hogy a legtöbbje csak egy utánzat, valódi eredeti ötlet alig van. A pho meg a a tesója. Miközben egy újházi tyúkhúslevest, vagy egy bécsi tányérhúst sehol nem lehet jót kapni. A Beszállóban kóstoltam a vietnámi gulyást, ami igazából egy répás pho volt semmi több. De jó gulyást meg nem kapni. Mert senki nem tudja megcsinálni.
Bisztró le lett járatva sajnos, pedig abban lett volna spiritusz. Igazából üdvözőlnék egy újszerű csárda vagy fogadó irányt, de azt azt hiszem várhatom. Amit a Gozsduban művelnek vendéglátás alatt, meg Bp szégyene. De a Déryné, vagy a pasarét bisztró ajánlott.
A házi cukrászdák többsége nálam megbukott, pl a Cake Shop egyenesen vicc volt. 4 db süti 2400 Ft, és mind valami egyenízű valami volt. Viszont a Monofu-ban van lehetőség.
Én allítólag paleo és vegánfób vagyok, de komolyan nem értem miért uralkodott el ennyire. Van aki nem ehet mást, van pár jó alapanyag is, de kalács ezekből a porokból (mert ezek nem lisztek) nem süthető. Szóval ikor kiírják, hogy paleo Sacher akkor mindig szólok, hogy ez csak egy csokis lekváros süti nem több.

Kávé:)))) és közben alig van jó kávé. És élnék halnék egy klasszikus bécsi habos kávéért. Annyi íz verzó van, de egy sima cafe au lait nem tudnak adni.

Arról nem beszélve, hogy Bp-en minden sarkon olasz étterem van, hír van egy pizza sütöde nyitásból. Miközben nekem pl az IGEN! pizzája semmi különös.

Ami még bánt az a kiszolgálás. Vagy simán bunkó figyelmetlen, mint a Gozsdu legtöbb helye, vagy amolyan geek-es laza, mint pl a IGEN, vagy a Konyha.

Gault Millau kitünteti a Beszállót, és hát komolyan nem tudom miért. Huszár Krisztián a MÁK-ban nagyon jó volt, de ez. Poénnak elmegy, de enni nem akarok ott többet.

A Bocuse és a Széll Tamás által megint el akarjuk hitetni hogy csúcson vagyunk és megint meg lehet etetni valamivel a tömegeket.

Jottó 2016.12.28. 13:35:36

cukrászdák, ja.. évek óta olvasom a megmondós oldalakon "uuu de jó milyen menő kekszeket meg sütiket lehet kapni, ilyet csak a nagyid csinált blablabla" és akkor elmegyek, megnézem, megkóstolom, és hát tényleg olyan mint amit a nagyim csinált, meg anyum, meg én , de éppen ezért, mi a kisfszomért venném meg?! annyiból, amennyiért veszek 2 db kekszet, otthon 2 kilót sütök, jobbat.. én legalábbis úgy vagyok vele h olyanért tuti nem fizetek (étteremben sem) amit otthon el tudok készíteni (tésztát pl ugyanezen elvi okok miatt nem rendelek soha)
ez kb ugyanaz mint a nesze itt van 2000ért 1 zsíroskenyér meg 2 db tepertő mer ez egy menő romkocsma és mi ezt adjuk, ez a magyar tapas.. oké csak az a baj h nálunk egy évben 3 szor van disznóvágás bocs ez nekem nem kaland de kezdek rájönni h ezek a helyek egyszerűen nem nekem lettek kitalálva hanem valami burokban felnőtt (hadd ne mondjak városokat és városrészeket) emberkéknek akik még életükben nem ettek házi sütit és nem láttak élő háziállatot de ez persze nem az ő hibájuk..
másik kedvencem az indusztruális stílus, ami itthon abban merül ki hogy nyitunk egy helyet ami hú de menő mert 3000 ft egy fél pirítós, de arra már nem volt pénz h levakoljuk a falat meg leszedjük a penészfoltot a plafonról, vagy csak lusták voltunk rá, meg a kábelek is csak úgy lógnak, nem baj, indusztriális..

Mrs.Columbo 2016.12.28. 13:35:42

@Szarazinda: Jaj azon én is mindig röhögök. "Kézműves burger"... Ja, mert máshol lábbal csinálják :D

Jottó 2016.12.28. 13:47:03

@Intimitás Gourmet: Cake Shop nekem is "kedvencem" ,karácsonykor a kék habcsókjuktól az egész család azúrszínű szájjal és nyelvvel ült egész este , viccesnek vicces volt de nem gondolnám hogy egy ilyen drága hely ami ráadásul azzal hirdeti magát h csak természetes anyagokat használ ezt meg tudná magyarázni.. a mangós(maracujás?) macaronjukra meg annyit mondott a 8 éves unokahúgom h olyan az íze mint annak a világítós színű italnak amit olyan olcsón vettek a múltkor a 100forintosban.. szóval valószínűleg velem van a baj mert csak jókat olvasok róluk (oké egyszer ettem ott egy szelet vmi krémes tortát, az tényleg finom volt.. de 900 ftért akkor is röhej)

Wandál 2016.12.28. 14:15:00

Nekem már csak egy kérdésem maradt: a gasztroblogokról írt fikablogok mivé transzformálódnak tovább?

w

tarkabirka 2016.12.28. 14:17:44

Ami eszembe jutott olvasás közben:

hamburger: utálom, ha késsel/villával kell enni. A hambi nem erről szól. Lehet sima, bárány, amerikai, hagymalekváros, vagy akár barbecue-majonéz szószos, majd megtalálom, amelyik tetszik, de a hamburgert kézbe fogjuk, és harapjuk. Aki nem ilyet csinál, az nem tudja, mi a hamburger.

(Vintage) design: egy jó design miatt mentem már sok helyre, kíváncsi voltam a kinézetre, de a jó kiszolgálás/kaja/hangulat miatt maradtam meg ott, ahol megmaradtam. Szóval lehet design, ami bevonz, de ez nem elég.

Hal: halat nem eszem, pedig egészséges, de nem szeretem. Magyar ember marhához, disznóhoz, csirkéhez szokott. Párszor kóstoltam, de nem jött be, legtöbbször a szaga sem. Aki szereti, nem a modern marhaságok miatt eszi, hanem a halászléért, meg a sült hekkért. Csináljanak abból jót, dől majd a tömeg.

Házi süti: attól még lehet rossz (ld. házi pálinka). Nem fogok egy odaégetett vacaktól falnak menni, házi süti miatt nem megyek cukrászdába, hanem eszek itthon/anyunál/ismerősnél. A házi süti attól házi, hogy tudom, ki csinálta, és hogyan, és nem attól, hogy elborul oldalra.

vega: szeretem a hús mentes kajákat (is), de nem azért, mert vegán, paleo, meg menő. Barátnőm vegetáriánus, de az ilyen helyeket (kifestett p*csák, és modern trendkövető észnélküli zombik gyülekezőhelye) ő is kerüli. Aki meg keveri az egészséges életmódot a fogyókúrával (ne adj Isten, az anorexiával és bulémiával), azt nem akarom evés közben látni, mert elmegy az étvágyam. Ja, és nem eszek hamburgert, meg kolbászt répából, mert csak.

Kávé: elmentem néhányszor menő kávézóba. Életem egyik legsz*rabb kávéját ilyen helyen ittam. Hiába számrazik mittémhonnan, és csak 18+ dolgozók puszilgatják, úgy szétpörkölték, hogy egy presszót alig tudtam meginni, pedig a jó kávét cukor nélkül is megiszom. A jó kávét tudni kell elkészíteni, és ez régen is így volt, ma is, ezen nem változtat, ha egy bölcsész nem tud elhelyezkedni, mert semmit nem tanult, és nyit egy kávézót.

ázsiai + street food: érném meg, hogy az utcán sétálva vehessek nyárson (hurkapálcán) egy jó teriyaki csirkét...

Ja, és a "Belépési Küszöb" szerintem nemsokára egy új gasztro-bisztró lesz, ahol csak craft söröket, házi macaront, és halburgert lehet kapni, belül pedig olyan lesz, mint egy food track, mint a Diszkópatkányokban, ahol bent van a kint, és kint van a bent. És egyedi lesz, mert ilyen még nincs, és bezár két év múlva, a helyén pedig nyílik a következő...

stillman 2016.12.28. 14:22:38

@tarkabirka: :D :D zseniális, már ezért a kommentért megérte megírni a cikket! :)

2016.12.28. 15:02:09

@tarkabirka: kolosszál komment, köszi! Amikor a Diszkópatkányokhoz értem, már erősen vigyorogtam.

Halburgert ettem szupert, japán hamburger hálózat éttermében. Red snapper nevű hal volt benne és a buci "zsömle" helyett rizsből volt a teteje és alja. Külföldön kurvára nem olyan a hal, mint a büdös magyar ponty. Én Magyarországon halgyűlölő voltam, a magyaros paprikás halászlét rühellem, egy citromos tengeri hallevest viszont két pofára tudok zabálni. Sajnos sok kaját, alapanyagot korán megutáltatnak a magyarokkal.

martineden 2016.12.28. 15:02:14

@karandash: A ponty nem az elkeszites miatt iszapizu, hanem azert mert sekely toban, tomegesen tenyesztik, nem tud mozogni.A folyami és a termeszetes tobol szarmazo ponyt nem iszapizu.

E.T.A. 2016.12.28. 15:04:45

Végre egy cikk erről a témáról is, eddig az indexen csak szuperlatívuszokban lehetett beszélni a "sztítfúúd" kajákról, mert az milyen trendi.
Hát a belpesti fiataloknak, akik a Vittula-BOTB-Gozsdu háromszögben mozognak, azoknak biztos trendi...

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.12.28. 15:20:26

A következő szavakat is büntetni kéne adóval, vagy karóba húzással:
-Kézműves
-Fesztivál
-Házi

Mert nem, a legritkább kivételtől eltekintve a kézműves pálinkát bizony se nem símogatták, se nem 5 litert pároltak le belőle, inkább 500-at. A kézműves kenyér/sütemény/bélszín meg mitől az? Eddig géppel csinálták? Most minden darabot külön neked süt a szakács műgonddal? Lóf.

Fesztivál az akkor az, ha a 10 szórakoztató egységre jut egy stand is. Ha belépővel mehetek be a bormérő standokhoz, az nem fesztivál, max vásár, kiállítás, termékbemutató. Emellett viszont általáben gennyesdrága. Értem én, hogy helypénz, de attól még lehúzás.

Házi. Attól, hogy teteje van a gyárnak, még nem ház. Nem nagymama süti benne a bármit a kisonokának, hanem egy 150 ezerért gályázó szakács. Ez nem baj, csak ne hazudjuk már házinak. Megamúgy ez mit jelent? A Házi disznóvágáson például a higiéniai szabályokat kezelik lazán. Más házakban meg zsemlemorzsával pótolják a diót és a mákot.

OnkelSeppl 2016.12.28. 16:08:58

Minden szava igaz! A "kézművessel" kiegészítve teljes képet ad a jelenlegi helyzetről. Az okok közé még felvenném a még mindig teljes sötétséget mutató nyelvtudást, a tudás teljes hiányát (a 90-es években a volt benzinkutasok sorra vágtak bele a "pizzériák" nyitásába, mert úgy hallották, ott lehet kaszálni, aztán még életükben nem voltak "Olaszban" egy étteremben.)
Ja és még valami, a gátlástalan korrupció: sorra jelennek meg az "étteremkritikák","-bemutatók", melyek fizetett hirdetések (a blogok írói kapják!).
A tudás hiánya a blogolók esetében még szembetűnőbb, történelmi, alapvető gasztronómiai tudás nélkül tolják a mondatokat, többnyire szar magyarsággal, de van néhány bevett fordulat, cukiság, mely terjed, mint a járvány. Ilyen pl. "szembejött velem egy karfiol, padlizsán, akármi", vagy "rám mosolygott [ugyanez]" stb.

zsoci 2016.12.28. 16:57:34

Hát, ehhez a mindenmentes mániához lenne pár szavam:

Aki nem laktózérzékeny/gluténérzékeny minek eszik ilyen ételt? Márpedi a többség nem az, maximum képzeli.
A paleo hülyeséget meghegyjuk inkább.

Szarazinda 2016.12.28. 17:00:30

Mangalicakolbász? Szürkemarhaburger? Az egy dolog, hogy ezek semmivel sem egészségesebbek, mint a szokásos fajták, hiába is sulykolják, hogy "de mer ősi, meg mer magyar", ráadásul ember legyen a talpán, aki megmondja a különbséget. Ki hiszi el, hogy a termelői piacokon vett kolbász mind mangalica? Más szinte nincs is már, mintha mindenki már csak mangalicát tartana manapság, az íze meg pont tökugyanolyan, mint a sima csabaié. Ugyanmá'

Jottó 2016.12.28. 19:26:13

fentiek(poszt + kommentek) alapján ajánlom figyelmetekbe Vinkó József: Konyhamalac c. könyvét, igaz még csak a bevezetőt és az első fejezetet olvastam el(karácsonyra kaptam) de éppen ezeket a dolgokat tárgyalja ki szépen (és főleg hozzáértően)

süti beállítások módosítása