Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Badacsony vulkanikus drágaköve: Villa Vulcanus

2012.08.14. 19:50 stillman

villa-vulcanus-borcode2.jpg

A hétfőket utálhatjuk, a kedd viszont már egyfajta feloldást kell, hogy adjon. Mégis ilyenkor elindulni egy rövid egy napos gasztronómiai utazásra merész ötletnek tűnik. Nemcsak azért, mert túl korán indulunk és nincs időm a törzshelyemen elfogyasztani a sok éve töretlenül kötelező kávémat és croissant-omat, hanem mert még az aktuális hangulatom sem szárnyal éppen különleges magasságokban (most, hogy írom elgondolkodtam, talán a kettő között lehet némi összefüggés). 

Szóval kézben viszem reggelem két alapelemét, néhány perc és elindulunk Budapestről Badacsonyba a Villa Vulcanusba. A helyről eddig csak hallottam, nem sokat, de éppen annyit, hogy biztos vagyok benne: egészen különleges élményben lesz részem. Egyrészt a szervező Antal Gábor szimpatikus stílusa, aki önmagát és engem is komolyan véve hozta össze ezt a napot nekünk, másrészt és ez számomra a lényeg: a BorCode Gourmet Wine School és a programnak helyszínt adó Villa Vulcanus mögött egy olyan ember áll, aki garantálja az exkluzív jelleget és azt, hogy valami olyan dolog készül, ami elmondhatatlan, leírhatatlan, átadhatatlan: át kell élni. Ő pedig nem más, mint Csüri Róbert, a Partizan lakásétterem megalkotója és tulajdonosa, aki ezúttal a Balaton partjára álmodott egy újabb különleges hangulatot. 

Hétköznapi kibillentő programunk lényege tehát a két márkát bemutató médianap volt, ahol bizonyos szerencsés kiválasztottak, mint például én részt vehettünk és élvezhettük az európai színvonalú vendéglátást.

Utazás közben az idő elszáll, hamar odaérünk Badacsonyba, és végre meglátom a Villát. Nem akarják a kedves olvasók látni és hallani azt a katartikus lelkendezést, amit ilyen esetekben szoktam produkálni, a fent említett szuperlatívuszokkal élve ismét: elképesztő helyen vagyunk, csodálatos kapun keresztül belépünk a birodalomba, lenyűgöző látvány tárul elénk, nemcsak a gyönyörűen terített hosszú asztal, hanem a mögötte húzódó, a tájba olvadó úszómedence, az alattunk elterülő szőlőültetvény, de a kertben elhelyezett százados múlttal és külön történettel rendelkező tárgyak és maga a kert növényzete láttán. 

villa-vulcanus-borcode_9.jpg

Gyorsan feltérképezem a nyitott, szintén a kert szegletében helyet kapó, profin felszerelt konyhát: a frissen szedett kerti zöldségek és az éppen készülő előételek látványa, azaz egyik kedvenc chefem: Kósa Geri profi munkája még tovább kápráztat. 

villa-vulcanus-borcode-9.jpg

villa-vulcanus-borcode-15.jpg

villa-vulcanus-borcode-zoldsegek4.jpg

villa-vulcanus-borcode-zoldsegek.jpgvilla-vulcanus-borcode-14.jpg A kerten keresztül felmegyünk egy kis teraszra, ami egyfajta kóstoló teraszként is funkcionál. Szemtelenül gyönyörű kilátás nyílik innen, rálátunk az egész Balatonra. Érezzük a Badacsony lelkét, a szőlőtőkék szellemét, a környék borászainak szívdobbanását, most már mindenkit elragad a hangulat.

villa-vulcanus-borcode-20.jpg

Bemutatják a helyet: ez itt a Villa Vulcanus, ami egyrészt kibérelhető szállás, egyfajta vendéglátóhely, másrészt a nyári időszakban itt kap helyet a BorCode program, gourmet és boriskola, amelynek keretében hagyományos és speciális tanfolyamokon vehetnek részt a bor iránt elmélyülten érdeklődők és nem egyszerűen egy iskolapadban ülve, hanem az élményt és az életérzést átélve sajátíthatja el a borértés tudományát.

Hamarosan jön a degusztációs ebéd: erről csak annyit, hogy mögötte nyugodtan elbújhat Mrs. Eselböck, és a Taubenkobel stábja. Elsőként kapunk egy olyan zöldségtálat a Villa Vulcanus kertjéből, hogy mindenkinek eláll a lélegzete.

villa-vulcanus-borcode-zoldsegtal2.jpg

Az én pesti, városi, természettől elidegenedett életemben ezek igazán nagy pillanatok: ezeknek a zöldségeknek van ízük! Igen, nekem ez újdonság, nem triviális. Megjegyzem ez most már senkinek nem az, és sajnos egyre kevésbé lesz az. Következik a bivaly mozarella saláta a Villa Vulcanus fügével és a grillezett mangalica kolbászfalatkák, valamint marinált vadkeszeg a Balatonból.

villa-vulcanus-borcode-zoldsegtal.jpgMinden bio, mindennek tudjuk az eredetét, ismerjük a malac nagyapját és nagybátyját, tudjuk mi volt a kedvenc tévéműsora és azt is, hogy soha nem kapott a kelleténél több antibiotikumot. 

villa-vulcanus-borcode-vaj.jpg

villa-vulcanus-borcode-vadkeszeg.jpgEgy meglepő és mulatságos főétel is jön, igazi szemtelen, előremutató merészség: nem valami kacifántos nevet fogok leírni, ne féljen senki: rántott csirke sült krumplival és "Piroska néni" uborkasalátával. Nevetek, élvezem a házizgazda szellemességét. Természetesen ez a fogás nemcsak úgy akárhogyan megsütött csirke és krumpli, profi, ropogós, fantasztikusan finom, a csirke boldog (ex) élete felől kétségem sincs, ahogy beleharapok a combjába. 

villa-vulcanus-borcode-rantottcsirke.jpg

villa-vulcanus-borcode-uborkasalata2.jpg

villa-vulcanus-borcode-uborkasalata.jpg A kemencében sült mangalica oldalas karalábé-cukkini főzelékkel meghozza a kerek szemeket is, olyan finom, hogy eláll a szavam. Mondjuk Kósa Gergely séftől nem is várok mást.

villa-vulcanus-borcode-mangalica.jpg

A desszertet a nehezebb pillanatok utánra hagyjuk, következik az újabb program a Rajnai Rizling kóstoló

vulcanus.jpg

Én innentől kérem csak őrültségekkel tudok szolgálni, remélem nem is várnak tőlem mást. 

Elsőként Laposa Badacsonyi Rajnai Rizling 2011-et vesszük górcső alá, és miután a körülöttem ülő szürcsölő, kvartyogó okos emberek elmondják a szakértő szavakat, leírom amit a szemem lát: balatoni napfelkeltét, egészséges, kicsattanó sárga színt, ami visszacsillan a háttérbe tolt badacsonyi tájon. Amit az orrom érez: meleg, fülledt, nincs jellegzetes illata (ez ugye egy előny), enyhe nyár érzése - mondom még napfelkelte - villan be, amit a szám ízlel: kellemesen komplex, kicsit szúrós, éles, indiai fűszerek addikciója, amit az ember nem tud abbahagyni (még talán nem alkoholizmus, ez még csak az első a tízből). Ugyanakkor "nem lóg ki Badacsony a pohárból". Ezt a mondatot loptam, de már nem emlékszem kitől.

villa-vulcanus-borcode-laposa.jpg

Második tételünk Borbély Kőmagas Rajnai Rizling 2010, amelyről meglehetősen részletes háttérinformációkat kapunk. A szín tiszta, szivárványos, ahogy a pohár falát a fény felé tartom (mondjuk ez valószínüleg minden folyadékra és pohárra igaz). Illatát tekintve nekem gyöngyvirág, fehér nagy levelű virágok ugranak be, az okos szürcsölők véleményére nem is figyelek, ők majd megírják a magukét. Kellemes acélajtócsapódásra asszociálok (igen, lehet kellemes is), meleg ízek olvadnak szét a számban, de a bornak nem tökéletes a hőmérséklete az alko(hol?) kicsit kijön belőle. Az összképre annyit írtam: alapkőzet, hegy, hordalékréteg, sziklarengeteg, de ezeket lehet, hogy már csak képzeltem.

Harmadikként jön Weingut Eymann Riesling Classic 2010, amelynél felborítom a poharat véletlenül. Ez jelent valamit? A pohár törési stílusából következtek: élénkebb, sötétebb szín uralja, az orrom vegyes illatokat érez, finomseprő, selmyességet lekeríti ugyan, mégis hiányosnak érzem az ízeket.

villa-vulcanus-borcode-4.jpgUgrunk Peter Lehmann Eden Valley Riesling 2008-ra: csodálatos fények tükröződnek (nekem már szinte mindenhol), édeskés aszús illatot érzek, eleinte mazsolát, de aztán rámordítanak, hogy az füge, majd felkiáltok, hogy piritós! végre dicséretet kapok, egyetértéssel bólintanak körülöttem a szürcsölők: "petrol". Elcsendesedem én is elégedetten, halkan ismétlem magamban "petrol" (azt nem mondom ki hangosan, amit gondolok: "az mi?"). Szóval az égett jelleg az a hamu és vulkán (értik: VULKÁN) jellegéből fakad, egyébként nem tipikus rajnai jegy (ezt már megint a többiek üzenik Önöknek).

villa-vulcanus-borcode.jpg

A Villa Tolnay Rhein Riesling 2008 nagyszerűen szerepel: étolajszíne beragyogja a háttérben feszülő szőlőtőkéket, nincsenek tolakodó illatok, egy idő után azonban kinyílik egysmás: virág, bogyó, valahol olajos is. Nekem beugrik a napközis tea életérzés, de a többiek lepisszegnek. Tradicionális, kézműves, kellemes. A "meleg kedvesség" ízléstelen szlogent adnám neki, ha felkérnének rá, de nem kért fel senki szerencsére. Még a jegyzeteim alján látok egy "over the rainbow" megjegyzést is, ez beszéljen önmagáért.

A Sandhal Rhine Riesling 2008 Golden Line a kóstoló fém pontya akarom mondani fénypontja. Sűrű, sárga, nekem eleinte körömlakk lemosó, de ez az én problémám, amúgy átcsúszik kellemes csehszlovák savanyúcukor életérzésbe ez tudom elsőre nem hangzik dicséretnek, pedig az. A végére egy végtelenül kifinomult bort kapunk.

Pierre Frick Riesling Vorbourg Grand Cru 2005 le kellett volna, hogy taroljon bennünket, egyrészt azért mert koronazáras (értsd: söröskupak) másrészt viszont egy nem várt fordulat történik: almalevet kiáltunk, majd felteszik a kérdést, na jó és "friss alma" vagy "reszelt alma"? Reszelt alma! ordítom közbe, mire érkezik a válasz: akkor az borhiba. Hát igen, Frickből túl a csúcson lett. Tisztelettel odébb toljuk. 

villa-vulcanus-borcode-21.jpg

Mauer Szerémi Rajnai Rizling 2009 Kárász dűlő tételével oldjuk tovább a nemlétező feszültséget, sötétsárgás naplemente jön nekem, kicsit apadóban a fantáziám így a sokadik rizling után. Homokdűnéket látok, majd hirtelen beugrik batman és egy uszoda. Sajnos nem tudom miért. Folyamatosan hajtogatom az építési törmelék kifejezést, de aztán mondják, hogy az gyakorlatilag mész és az nem hülyeség és akkor végre elhallgatok. Ez is kicsit "over the top", de ettől még lehet jó.

villa-vulcanus-borcode3.jpg

Na végül Domaine Schlumberger Les Princes Abbés Riesling 2005, nekem egyik leginkább tetsző tétel, csodás szót írtam illetve eljön nekem is a fénypont: gyöngysor. Erre mindenki tisztelettel elhallgat és azt mondják ez jó. Felmondom a magnóra is ugyanolyan átéléssel negyedszerre is. De mér? Mert olyan gyöngysor. Tiszta, egységes, fénylő, szerkesztett, szép, egyben van. Még felírtam, hogy "lóügy", de ezt nem tudom már részletesebben kifejteni.

Egyre hangosabban követeljük a levendulahabot, a sofőrünk már indulna, mi még nem akarunk. Érkezik a levendulahab egy csodálatos gyümölcstállal koronázva meg a napunkat.

levendulahab-villa-vulcanus.jpg

villa-vulcanus1.jpg

Hjaj Badacsony, eddig felfedezetlen táj és borvidék mi minden vár még rád? És főleg ránk.

További képek:

villa-vulcanus-borcode-00.jpg

villa-vulcanus-borcode-d.jpg

Partizán életérzésvilla-vulcanus-borcode13.jpg

villa-vulcanus-borcode-8.jpg

villa-vulcanus-borcode-10.jpg

villa-vulcanus-borcode10.jpg

93 komment

Címkék: rendezvény bor lakásétterem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr724708852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.08.14. 22:47:38

Szép a tálalás, a menüt kihagynám, kb olyan lehet mint a dizájner székre ráhányt birkabőr a "terrace"-on..:D)))))))

Folqa 2012.08.14. 22:47:51

Jaj, nehogy már előzetesen moderáljatok, az nem divat, állni kell az ütéseket, akkor jobban is pörög a meccs. :)

Kicsi Kacsa 2012.08.14. 22:47:53

Mangalica... na az is csak akkor bio, ha az erdőben legelészi a makkot. Ha tápon él, ugyanolyan disznó, mint a többi nem mangalica. Parasztvakítás az egész.
Hosszú asztal, mögötte medence? Minek? Ha egy hájas, öreg nyanya bikiniben ott ül, vagy csobban, még az étvágya is elmegy az embernek. Teli hassal meg nem ajánlják az úszást. Fölösleges rongyrázás ez csak.

Folqa 2012.08.14. 22:47:56

"Górcső" alá, mi? :) Na szóval én kb sejtem, hogy ez melyik hely, de nem vagyok biztos benne. Van olyan fotótok, ahol a Római utcáról van fotózva a hely, hogy a domboldalon alulról kb. hogy néz ki? Csak kiváncsiságból kérdem. Amúgy pazar a cikk & stuff.

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.08.14. 22:47:58

Csumpesztáni itong konyhabútor a magyar reality gázpalackkal kombinálva hány mislenmogendóvid?

stillman 2012.08.14. 23:16:22

pedig beengedem a kommenteket, valami átmeneti hiba lehet

stillman 2012.08.14. 23:16:30

@szájhúzó kutya: igen, pont olyan jó volt, mint a dizájnerszékre ráhányt birkabőr, azaz nagyon jó!

stillman 2012.08.14. 23:17:31

@szájhúzó kutya: mislenmogendóvid? magyar reality gázpalack? nem tudtad, hogy spanyolban még a paellát is azzal képesek főzni? :)

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.08.15. 07:38:12

kinézetre nem biztos, hogy a piacon megvenném ezt a zöldséget... (bár ízre lehet, hogy jó.)

mondjuk így kirakni az asztalra magában elég bizarr

aesopus · http://blog.hu 2012.08.15. 07:38:50

a cikk jó, a képek jók, az ételek bizonyára finomak.
de rendkívül ellentmondásosnak találom az olasz(os) elnevezés alatt a magyar ételeket és a cég logójában lévő matyóhímzést (egyáltalán mit keres Badacsonyban a matyóminta?)

Alonee 2012.08.15. 07:39:01

Az a két döglött keszeg, csak az ne volna. Mondjuk így a képek alapján a többitől sem voltam elájulva, de a tetthelyen biztosan jó lehetett.

stillman 2012.08.15. 07:43:06

@dark future: szerencsére nem "kinézet" alapján vásárolok zöldséget, aki szép paradicsomot akar enni vegyen nyugodtan a zöldséggyárakból azok úgyis pont erre az attitüdre építenek

stillman 2012.08.15. 07:45:17

@Alonee: miért, élve kellett volna megenni? :) vagy téglalapformájában ledarálva, panírozva, hogy kellőképpen elhatárolódhassunk tőle?

SemBoga 2012.08.15. 08:44:25

az a gázpalack kicsit elüt a környezettől szerintem :)

nadiposzata 2012.08.15. 08:45:16

@Boros Regina: Látom a te fejedben nem létezik az a koncepció, hogy szép és egészséges is. Az a paradicsom konkrétan rohadt volt, amit a konyhaasztalon fotóztál.
Az ubrokák meg túl vannak érve.
A bio nem azt jelenti, hogy beteg az élelmiszer , amit elfogyasztasz. Ahogy a malacnál oda írtad, nem kapott a szükségesnél több antibiotikumot. Ha ez elfogadott, akkor a parinál is lehetett volna egy hangyapinányit védekezni.
Habár lehet tök feleslegesen jártatom a számat, mert csak nem látszik a képen és napégés.

nadiposzata 2012.08.15. 08:45:32

@aesopus: a Vulcanust ki tudom logikázni, hogy az egy ott előállított szőlő fajta neve. A többit én sem értem.

Nick Leeson 2012.08.15. 08:45:56

Szép az a zöldséges tál, amiből kb. fele-harmada nem ehető, de a asztal 80%-át elfoglalja.
A mangalica oldalasra inkább nem mondok semmit... Flancos helyeken sportot űznek abból, hogy csak két falat kaját adnak a tányéron. De ez viszi a pálmát. Úgy néz ki, mintha direkt alig hagytak volna húst a csonton. Kb. mint amikor húsos csontot vesz az ember levesbe, azon talán több a hús! Hozzá a főzelék, még jóindulattal is kb. két evőkanálnyi...
Egyébként tényleg szép és hangulatos hely.
Én éppen ezért tudnám elképzelni a magyaros vendéglátás címszó alatt, az asztalon a fél méteres sült oldalast, hatalmas egybekarajt, csülköket, sonkákat, stb...

pánpéter 2012.08.15. 08:46:29

"kb olyan lehet mint a dizájner székre ráhányt birkabőr a "terrace"-on..:D)))))))" - ez nagy duma, én is ezt szúrtam ki legeleőször. :)
Kár, hogy ez a blogbejegyzés tele van "Nevetek, élvezem a házizgazda szellemességét" - ilyen ls ehhez hasonló rettenetesen modoros mondatokkal.
" ismerjük a malac nagyapját és nagybátyját, tudjuk mi volt a kedvenc tévéműsora és azt is, hogy soha nem kapott a kelleténél több antibiotikumot." -de ez a legkeményebb. :) igazi antibio. :))

stillman 2012.08.15. 08:55:19

@nadiposzata: számomra a ronda és egészséges az egyik legritkább zöldségfajta, aminél csak egy ritkábbat ismerek: a szép és egészségest

stillman 2012.08.15. 08:55:40

@Nick Leeson: ja ez itt nem a "zabálj magyar, amennyi belédfér a fő, hogy sok legyen" szakasz volt, az igaz

stillman 2012.08.15. 08:58:32

@pánpéter: manapság a legmodorosabb dolog mindenre azt írni, hogy modoros

Nick Leeson 2012.08.15. 09:13:25

@Boros Regina: Ha valaki mangalica oldalast rendel az szerintem általában szeretne egy jó tartalmas kaját enni. Ráadásul az oldalas legtöbbször férfias étel. (sok nő is szereti) Ha egy éhes férfi elé kiteszel egy ilyen kaját az sírva menekül onnan...

Ráadásul a "zabálás" és a röhejesen miniadag közt még van néhány árnyalat. Ezek közül kellene megcélozni valamit.

Egyébként meg tele van a hócipőm azzal, hogy a magyar éttermekben nem adnak normális adagot. Szinte bárhol rendel az ember, tuti, hogy valami vicceset kap a tányérjára. Persze tudom, sok az adó, meg a válság, meg a terhek, de azért ne éhezzen már a vendég! És most nem feltétlenül 130 kilós zabagépeket veszek alapul!

jog-ász 2012.08.15. 09:13:41

biztos van az a mennyiségű(minőségű) bor ami után elfogy az a szépnek nem nevezhető zöldség és hal...és a bikinis csobbanó nyanya sem zavar:)

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.08.15. 09:23:16

Badacsonyi szöllő tulajdonosként (kizárólag kéknyelű, 1905-ös telepítésű) iszonyodva látom, hogy nyernek teret azok a műműjerek akik szöllőt 50 méternél közelebbről nem láttak még, kapát a kezükben sosem fogtak, ellenben kiöltözve mórikálják magukat és mesterkélt finomkodással (mondhatnám sznob úrhatnámsággal) próbálnak borhoz hozzáértőnek látszani.

Megyek, hányok is egy jó nagyot!

pánpéter 2012.08.15. 09:23:47

@Boros Regina: nem feltétlenül kell egyet értenünk. Neked az a véleményed, nekem meg más. :)
Amúgy meg a feeling lejön a képekről, és az teljesen pozitív. jó hangulat, finom ételek, jó borok, szép helyen. ennél sokkal több egy délutántól/estétől nem is várható el. az írásod nekem modorso túlzottan, de hát ki vagyok én hogy bíráljak másokat. : )
(az uborka mondjuk tényleg túlérett:) )

Stevedoki 2012.08.15. 09:24:12

Én úgy érzem, a képek nincsenek összhangban a leírtakkal. Nem támasztják alá teljes mértékben a mondanivalót. Biztosan finom volt a hal, és a zöldséges tál tartalma is ízletes lehetett, de a képek elrontják. Kár érte. A medence így tényleg furcsa, de lehet, hogy csak a kép nem a legelőnyösebb nézőpontból mutatja.

stillman 2012.08.15. 09:41:55

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: mint fizetőképes és jó helyekre szeretni járó vendég iszonyodva látom, ahogy azok, akik a vendégekből szeretnének megélni milyen lenézően beszélnek és "magát mórikáló sznob közönségnek" neveznek.
És ha nem láttam még szőlőt közelebbről? Egyrészt láttam, másrészt az a dolgotok, hogy ne nyavalyogjatok, hogy kevés a pénz meg az állami támogatás, hanem a sznob úri közönségnek megmutassátok, hogyan KELL szerintetek a szőlő mellett és az asztal mellett viselkedni.

Mondjuk azt megértem, hogy fáj, amikor valaki más mutatja meg, ti pedig csak sajnáltathatjátok tovább magatokat. Nem baj, a sárt zabáló disznókból készülő mennyegzői tál mindig kiszolgálja majd a mennyiségi húsfogyasztókat.

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2012.08.15. 09:42:30

Fotós szempontból az első gondolat és egyben építő kritika: "less is more..." azaz kevesebb (fénykép) bőven elég lett volna. A túlérett uborka és a megbuggyant paradicsom egyáltalán nem fotogenikus, feltéve ha nem a nyári hőség okozta károk illusztrálása volt a cél.
:-)

10 000 2012.08.15. 09:42:47

Nem jó itt igazán semmi. A vendéglősök is csak másolni próbálnak valamit, aminek csak a felszínét kapargatják, a cikk írója sem elég intelligens ahhoz, hogy lássa: ez csak olyan mintha...

stillman 2012.08.15. 09:52:41

@Nick Leeson:
én azon vendégek közé tartozom, akik nem szeretik döglöttre zabálni magukat és utána böfögfe belefordulni a tájbaolvadó vagy nem tájbaolvadó, mindensetre mindenképpen a nem elég intelligens szerző által rosszul fényképezett medencébe.

sokfélét, kis adagokat és jót szeretek enni, és nem szeretem, ha a tányéromon több van a kelleténél.

értem, hogy ez más szemlélet. az itt bemutatott hely egyfajta alternatíva, nem a Kapát Fogó Kizárólag 1905-ös kéknyelűt telepítő, mindenkit lenéző, valójában a lenézettségtől és meg nem értettségtől frusztrált emberek világa. A "birkabőr" meg a dizájnszék, meg a medence, na meg a "terrace", minden olyan FURCSA és szokatlan.

távol áll a szokásos (azonban érdekes módon immár döglődő) vurstlitól az igaz, de nekem pont ez tetszik benne

10 000 2012.08.15. 09:54:02

"Nem akarják a kedves olvasók látni és hallani azt a katartikus lelkendezést, amit ilyen esetekben szoktam produkálni, a fent említett szuperlatívuszokkal élve ismét: "
vajon mit akar jelenteni ez a mondat?
nem akarhatják?
ne akarják?
sajnálhatják, hogy nem látják, hallják?
ahh, végül is mindegy

záporeső 2012.08.15. 09:58:35

Akinek van saját kertje és termeszt benne zöldségeket, az az ilyen paradicsomot, uborkát mint ami az asztalon van a kosár mellett, már tuti nem eszi meg, hanem megy a komposztba...
A gázpalackkal nincs baj, valamivel főzni kell, nem lehet mindent fával. De azért szépen el lehetett volna rejteni, nem a konyha közepén tartani.
A medence tök jó, ha arra használnák a házat amire eredetileg épült, akkor nem is lenne zavaró az ottléte.
Sajnos nagyon látszik, hogy az itt étkeztetés kényszermegoldás, eredetileg nem erre építették a házat.

gazell16 2012.08.15. 09:59:18

Kritika:
Ez a villa nemreg meg elado volt. Megvette valaki aki uzletet es penzt lat benne. Propagalni kellett ezert meghivott ingyen vacsorara, italozasra ujsagirokat stb. Ennek a neve direkt reklam.
Probalna a posztolo rosszat irni miutan vegigette a 20 ezer forintos es vegigitta a 15 ezres menusort.
De ugyanakkor ez szakami kurvalkodas a posztolo reszerol. Kulon sajnalom hogy egy ertelmes, fiatal es szep lany ez esetben.
Csak csendben jegyzem meg hogy Pl. aug 27 en egy ejszaka reggelivel 100 ezer forint folott van ebben a csodalatos villaban, akkor amikor emberek szazezrei keresnek ez alatt ...havonta...napi 8 oras munakaert. Akaremennyi penzem lenne, ez akkor is az eletnek az az oldala amit sosem fogok megerteni.

stillman 2012.08.15. 10:05:26

@gazell16:
köszönöm az észrevételt, az az igazság, hogy én merek rosszat írni egy 20 ezer forintos menü után is.

Nekem ez a hely hihetetlenül tetszett, nem tudok mást írni. Kerestem valami negatívumot is, hogy ne legyen ennyire túlzó, de én tényleg a mennyekben jártam ott! Ezek a szavak adják át.

Nevezzétek rohadtnak a paradicsomot és az uborkát, nekem nem volt az, amúgy pedig inkább legyen rohadt, mint ízetlen "szép" műanyag.

Értem, hogy nem "hétköznapi vendégeknek" való ez a hely, mellesleg én sem tudnám megfizetni, de vannak olyanok, akik pont ilyen helyet keresnek égen-földön, csak nem tudják hol keressék, és nekik nem az ár és a mennyiség a lényeg.

(PR cikk ugyanitt rendelhető: 100 ezer forint / leütés)

gazell16 2012.08.15. 10:05:50

@dark future:
Pedig tanul meg tolem fiacskam: nem szemre kell venni a zoldseget hanem tratalomra. A szmre valo vasrat kitalaltak a genetikusok es megevszed a polikarbonatot barack helyett
En kimondottan a pottyos almat, a gocsortos paradicsomot( mint a kepen) a nem szabalyos uborkat stb keresem a piacon es viccesen reagalaok amikor a nenei elnezet ker az aruja szepsegeert de mint mondja ez finom: Mindig megjegyzem tudom, azert veszem direkt ezt.

gazell16 2012.08.15. 10:05:55

@záporeső:
Nekem van kertem es en megeszem, siman kivagom belole. Altalaban semmifele hatassla nincs az izere
Sot a tzsomszedom kertesz es tervezomernok, ok se dobjak ki
Nem mellekesen egeszeges es jo,ezert nem tokletes a kulalakja. ezert aki eleteben dolgozott foldon 1 napot az nem fogja kidobni. Elvbol. Tiszteletbol. megbecsulesbol
NEked van kerted?
SZreintem pont ezt akarjak hangsulyozni itt az eteleknel h ez hazi es nem bolti Es innen kezdve a bolti barmiylen szep lehet akkor is tizeadannyit er mint a tulerett paradicsom

gazell16 2012.08.15. 10:06:13

@Boros Regina:
Ebben viszont melled allok, bizonyitando elozo negativ kritikam puszta jo szandekat is

10 000 2012.08.15. 10:06:20

@Boros Regina: " én azon vendégek közé tartozom... "

Szerintem meg te azon vendégek közé tartozol, akik szerettek volna gasztro megmondók lenni. Aztán, amikor az olvasóid megírják, hogy nem igazán értesz a választott témához, nem tudsz fotózni és főleg nem tudsz írni, akkor durván lebunkózod őket.

troutman 2012.08.15. 10:06:39

A tájba olvadó úszómedencét kicsit máshogy képzeltem eddig .:D

Nekem mondjuk ez az Eton-mintás herendi/rusztikus tálalás kicsit üti egymást, meg az új román álbiedermeier poharakról sem pont az exkluzivitás jut eszembe, de kb. tökmindegy, az ételsort a földről is megenném.

Zöldség-témához: az igazi, csak napot-vizet látott zöldség pont így néz ki. Meg még ígyebbül.

(Nagyanyámnál, múlt héten:

"- Szépek a koktélparadicsomaid, Mami.
- Azok a sima paradicsomok, csak nem locsoltam eleget.")

stillman 2012.08.15. 10:11:34

@10 000: hát igen, szerettem volna, de nem sikerült. azért jutottam végül index címlapra és viaskodom órákon át a blogomba beszabadult mennyiségi pörköltzabáló nemzet jeles képviselőivel, hogy megvédjem azt a vendéglátót, aki mer végre egy kicsit mást csinálni.

oddbinsa 2012.08.15. 10:11:55

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
ha fáradtak vagyunk lemenni a vízhez elég a teraszról beledőlni a medansziéba

agi02 2012.08.15. 10:12:28

Sajnos igaza van Nadiposzatának. A 3. képen a paradicsom rohadt, az uborka túlérett. A zöldségtál 90%a nem ehető, a díszítésnek felhasznált paradicsom nagy része konkrétan zöld.
Kb olyan mintha a kert végéből egy kezdő kertész kiskertjéből felhoztak volna mindent amit a tulaj családja már nem evett meg.
A keszeg alapvetően finom, de az egyik legolcsóbb halfajta különösen a Balatonon.

Szerintem Ti egy nagyon nagyon olcsó költségvetésű étkezést kaptatok nagyon feldizájnolva nagyon drágán.

Egyébként biológiai növényvédelemről és biokertészetekről hallottál már? Mert az nem ugyan az mint a kert végében növényvédőszer nélkül tengődő, mindenféle gombának, kártevőnek, atkának szabadon kitett növény.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.08.15. 10:12:54

@gazell16: Az is igaz, hogy az ilyenfajta meghívás elfogadása dilemma elé állítja a bloggert/újságírót. Ha megírja a kikozmetikált élményeit - minden nagyon szép volt, minden nagyon jó volt -, akkor hiteltelen, ha nem akkor meg szavahihetetlen :-)

oddbinsa 2012.08.15. 10:15:09

@Boros Regina: aki nem próbálta még a jót, az csak sajnálhatja, nem Regina?

vegyesfehér 2012.08.15. 10:16:03

"Hjaj Badacsony, eddig felfedezetlen táj és borvidék mi minden vár még rád? " - Na, az értelmiség ismét kimozdult az elefántcsonttoronyból.

10 000 2012.08.15. 10:24:23

@gazell16: "Kulon sajnalom hogy egy ertelmes, fiatal es szep lany ez esetben. "
Van egy társszerzője is a cikknek? Vagy kiről írsz?

pánpéter 2012.08.15. 10:24:58

@Boros Regina: " azért jutottam végül index címlapra"
mondjuk az index címlap nem feltétlenül jelent egyet a minőséggel, azért ezt lássuk be.
A mennyiségi pörköltzabálásról alkotott véleményeddel egyet tudok érteni!
Idén a Balatonon eltöltött 1,5 hetünkben kifejezetten kerestük azokat a helyeket, ahol végre normálisat lehet enni! lehet fellelni jó helyeket, de sok esetben még mindig nagyítóval kell keresni őket! az ilyen és ehhez hasonló írások arra jók, hogy az olvasó ha olyat olvas, ami számára tetsző és/vagy más, mint ami általában tapasztalható (közepesen szar, átlagos), akkor elmegy, felkeresi, és ha szerencséje van, új és jó élményben lesz része. sok helyen fellelhető volt a balatoni étterem és sütöde top 10. néhányat megláűtogattunk. háát, felemás volt az élmény. (főleg a sütödék esetében)

gazell16 2012.08.15. 10:28:04

@10 000:
Bioros regina + avatar:) ebbol raktam ossze
Lehet nagy kapufat rugtam?

10 000 2012.08.15. 10:30:21

@Boros Regina: "hát igen, szerettem volna, de nem sikerült. azért jutottam végül index címlapra ..."

A nagyszámú látogató bizony az Index címlap miatt van nem másért.
A TV híradóban is mutatnak részeg biciklistákat...

stillman 2012.08.15. 10:31:34

@10 000:
@gazell16:
kis segítség: kitegyek még néhány egész alakos képet is magamról, hogy meg tudjátok még jobban ítélni az írásomat?

gazell16 2012.08.15. 10:33:46

Regina: amint a magyarsagot en gros le "porkoltzabalosozod" ugy nagyon nagy hibat kovetsz el
Te is voltla oylan helyzetben amikor zsirosra etted fuledig magad langossla balatonnal vagy otthon gulíaspartin es van amikor az embernek jolesik a dizajnos csikszeru dolgokbol felepitette latvanykonyha vagy az iylen hazias igenyes koszt. De ha egyik porkoltzabalo akkor a masik muanyagszopogato lehet.

gazell16 2012.08.15. 10:35:38

@Boros Regina:
Nem ohajtom ezt. En komunikaltam veled,kritka is volt es pozitiv jelzes is iranyodba, amde latom harapos lettel. Igy aszem befejezem az ertelmes komunikaciot, atmegyek trollba

gazell16 2012.08.15. 10:38:17

Boros regina: onlinemarketing.hu. Tiszta lett minden, also bejegyzesem volt a telitalalat
Nincs bajom ezzel amig el nem akarjak adni nekem hogy ez belulrol jott pusztan
valahogy ilyennek kepzeltelek el irasod utan

Egytelen egy jo momentum maradt: a gocsortos es hazias zoldsegek, amiben egyetertettunk, ezzel bucsuzom.
Ha dontenem kell maradok paraszt

ihatóbb · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2012.08.15. 10:38:56

Minden úgy volt ahogy le van írva. A fika ősi troll-szokás: a jó hihetetlen és hiteltelen. A drága az negatív, az eklektikus ízléstelen azoknak, akik mindenben csak a rosszat keresik. Ám végül is teljesen mindegy! Trollból nem lesz szalonna... Amúgy itt van még pár kép elrettentésképp! :)
http://www.facebook.com/ihatobb?ref=sgm#!/media/set/?set=a.10151144376031539.490143.328480501538&type=1

záporeső 2012.08.15. 10:41:42

@gazell16: Igen van kert. És mi nem eszük meg, mert ott a csomó teljesen egészséges, amit ugyanúgy meg kell enni és akkor már inkább azt eszük. :)

Da Real Knee Grow 2012.08.15. 10:42:42

Gyönyörű hely, ínycsiklandozó kaják, jó fotók. Mondjuk elfogult vagyok Badacsonnyal szemben, mert sok szép nyarat töltöttem ott, asszem kicsit feljebb, Ibos Ferenc utcában.
Ja és nem vitatom a jogát senkinek a negatív kritikára, de azért arra beszólni hogy medence van, meg gázpalack...kicsit irigykedés szagot érzek. Mer a 35 fokban annyira szar lehet ott az a medence. Meg amikor főzni akarsz, vagy éppen csak egy teát csinálni, idegesítő lehet az a gázpalack. Ühüm.

gazell16 2012.08.15. 10:50:01

@záporeső:
A boseg zavara:)
De pazarolni bun tudtad- e?
egyszer probald megm ahol fekete azt vagd le es a maradekot edd meg. nagy valoszinusgelle vakporban nem tudsz donteni melyik volt a kereke s melyik a nem

ÖB 2012.08.15. 10:54:50

A kommenteket olvasva az öltött fel bennem, de jó, hogy ennyi szakértője van ennek az országnak! Ráadásul, ahogy látom, szinte mindenki tévedhetetlennek érzi magát, de legalábbis ott lapul a tarsolyokban a bölcsek köve... Hát ez fantasztikus, tényleg!

Egy bökkenő azért csak akad: ha mindenki ilyen nagyon értő módon viseltetik - sőt, mintha szívügyének is tekintené a gasztronómiát, a vendéglátást, mi több: az ország sorsát -, akkor hogy a fenébe nem mi hasítunk elöl az égbolton, utat mutatva a többi, rettenetes nemzetnek, amely mintha jobban menedzselné hasonszőrű dolgait, szolgáltatásait, nota bene: imázsát. Talán mert fikázni és a másikat zsigerből, verbálisan sárba döngölni könnyebb (két tehened van? dögölj meg velük együtt, amiért nekem meg nincs), mint értelmes és érdemi párbeszéd folytatni - akár hosszú hónapokon, éveken át, mire kialakul(hat) belőle valami?

Kedves emberek, közhelyszótár, 26. oldal (de igaz): a frusztráció sajnos nem előre visz - ha így tenne, már réges rég minket követne az egész világ.
Kicsinyesség helyett talán jobb lenne odafigyelni egymásra, és aki erősebb, tapasztaltabb, magabiztosabb, az segíthetné azt, aki kevésbé. Mert az produktív. Lehet bármilyen jó egy hely, egy szolgáltatás, egy étel, ha a környezete (morális értelemben mindenképp) egy büdös, lehúzó embermocsár, ahol egymás fejére lépkedünk, hogy a saját (nemlétező, mondvacsinált és alapvetően fals) fontosságunkat előtérbe helyezve, ám alapvetően mégis gyáván, páváskodjunk vagy éppen mentsük az irhánkat. Ennyit tudunk? Ilyen nagy a feszültség, hogy már csak az acsarkodás megy (tisztelet a kivételnek)? Nem lehetne egy kicsit élvezni is, ami van? Ahogy van? És inspirálódni mindebből(már akinek megvan hozzá a kellő szellemi muníciója)?

A Villa Vulcanus (szerintem) jó kezdeményezés, európai színfolt. Kíváncsian várom, ki/kik lesznek azok, akik hasonlót (akár jobbat) tudnak és mernek létrehozni - és üzletileg eredményesen működtetni. Nem 1-2 évig, ahogy az sajnos általánosan "bevett gyakorlat".

Tessék, lehet próbálkozni, lenyűgözni, elvarázsolni, megmutatni, hogy más is tudja, másképp. Nagy arcok, megmondók, mindentudók előre, mutassátok az utat - 1-5-10 év múlva szívesen ránézek a "termésre".

stillman 2012.08.15. 10:58:17

@gazell16: menj át trollba, ha úgy gondolod,nem félek tőled.
én is meglepődtem, amikor egy-két normális sort láttam tőled hirtelen.

stillman 2012.08.15. 11:02:08

@gazell16:
én a fanyalgókat pörköltzabálózom le nem a magyarságot, én is zabáltam, zabálok pörköltet és ettem már degeszre magam jókedvűen, de ha éppen nem pörköltet raknak elém úgy, hogy sznob medence helyett abban úszhatok kedvemre, akkor sem vicsorgok, mint a láncra kötött kutya

gazell16 2012.08.15. 11:02:51

Melyik nem volt normalis?

Tolem felni nem kell, es torll se leszek hacsak az ellenfel nem valik azza hirtelen
En is meg akarok lepodni veled kapcs :)

gazell16 2012.08.15. 11:05:26

@Boros Regina:
Ebben egyetertes van.
Nem errol ment a vita hanem arrol h odairhattad volna: menjen akinek penze van mert friss, ude es kellemes szinfolt, jo hangulat. de nagyon draga.

stillman 2012.08.15. 11:34:19

@gazell16: ebben igazad van, a pozícionálás valóban nem történt meg.

bevallom igazából ez inkább egy személyes blog, felteszem a kezem, ártatlan, lelkes, hozzánemértő városi amatőr vagyok (aki szőlőtőkét még csak messziről látott, és még CSAK NEM IS KAPÁLT túl sokat, de elárulom a nevem korábbi jelentése SZŐLŐTŐKE szóval a véremben van, mislenmogendóvid - még 60 kommenttel ezelőtti szimpatikus utalás).

Viszont szeretem a jó helyeket, felkeresem őket, fizetek, vendég vagyok (és nem bérenc irnok!), amúgy ki a franc fizetne ilyen hülyeségekért, amiket a borokról írtam?

Ezért is nem PR cikk (sajnos... ) ez.

Kockagolyó - a legjobb csúszógömb (törölt) 2012.08.15. 11:35:10

Minek oda a medence? Kis borozás és kész a baleset. =)
Szeremleynél fenn a lugasban szebb és jobb.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.08.15. 11:47:41

@Boros Regina:
Drága Hölgyem!

Én ugyan nem személyeskedtem Önnel, ha ön magára vette amit írtam az az ön baja. Ám ha harc akkor legyen harc.

Én amellett foglalkozom a Kéknyelű szöllő művelésével (és ezzel egy igen munkaigényes, ellenben keveset termő viszont minőségi bort adó ősi magyar fajta) fenntartásával, hogy napi 10-12 órát húzok le budapesti munkelyemen.

Állami támogatást még közelről sem láttam, sőt ezelőtt kb. 25 évvel, amikor a Badacsonyi állami gazdaság által ledózerolt "bástyák" közül a megmaradt hat vágót sikerült megvennünk, végig igyekeztünk a régi hagyományoknak megfelelően ápolni és feltámasztani azt az öreg szöllőt, amelyen még most is van olyan termő tőke amely több mint 80 éves.

A szöllőhöz tartozó vincellér házat a lehetőségeinkhez mérten az eredeti formájában állítottuk vissza, nem bővítettük és nem építettünk 400nm-es villát, úszómedencével, arra hivatkozva, hogy "...jááá kérem hááá it régen gázdásági épület vóóót...". Azt persze biztosan tudja, hogy a Balatonon mind a mai napig építési tilalom van, mégis gombamód szaporodnak az új (és full illegálisan felhúzott) épületek.

Csak, hogy érezze mi munkát kell beletenni egy ilyen hely fenntartásába:
- A hegyen víz nem igazán van, 150 méter felett már leginkább csak ciszternákba gyűjtik vizet a mai napig (máshol természetesen illegális kútfúrással próbálják meg eltalálni azokat a víz ereket amelyek normális esetben fenntartanák Badacsony hegy vízellátását).
- A metszést kb. februárban kezdi az ember és innen kezdve nincs igazán megállás (permetezés, visszavágás, előző évi bor átfejtése, hordómosás, kénezés, üvegmosás, palackozás, stb. stb.)
- Mindeközben májustól szeptemberig a szabadban 05:00-10:00-ig majd 17:00-től sötétedésig lehet tartózkodni, ekkor már nincsen 40 fok a sziklafalak alatt.

Nem untatnám önt a további részletekkel de remélem megérti, hogy olyan ember számára aki aktívan műveli azt amit ön többek közt úgy jellemez igen szellemes válaszában, hogy:
"...másrészt az a dolgotok, hogy ne nyavalyogjatok, hogy kevés a pénz meg az állami támogatás..."
ez a poszt elég sznobra sikeredett.

Amúgy ahhoz, hogy (mint írja) "...a sznob úri közönségnek megmutassátok, hogyan KELL szerintetek a szőlő mellett és az asztal mellett viselkedni..." az sem lenne rossz ha időnként az "sznob úri közönség" venné a fáradtságot és körbejárná a hegyet, igyekezne olyan helyekre eljutni ami ugyan a parkolóból nem látszik, de éppen ezért az éves "...sznob úri..." találkozón hitelesen lehet menőzni a sztorival.

Végül már csak játszásiból: Igen! Fügénk is van. Kétszer lehet szedni. Júlis végén és Október elején.

SemBoga 2012.08.15. 11:49:33

boreladás mellé kellett valami nemhagyományos kaja is a "pestieknek"

nem éreztem azt a beszámoló és a képek alapján, hogy ráizgulnék a dologra, de bőven be fogja hozni az árát a reklám az éttermeseknek - hisz lényegtelen a minőség, bőven elég, ha elhiszik, hogy ez most más és ez most minőség

gazell16 2012.08.15. 11:57:50

@Boros Regina:

Igen a neved azt jelenti, en ezen mar elindulnek a szemelyes fejlodesemen:)
Pozicionlasa korrigalva.
De ketlem h ez nem meghivasos hely volt, egy par kepen latni par masik embert.
De az h ez a hobbid es szereted az szep, kitartast kivanok es jo sok koltopenzt. Ez viszont valoban draga hely.
Habar barcelona+bilbao jobb hely ilyen szempontbol nem?

Ps: a balaton deli partjan van egy jofele kis etterem, valami dijakat is nyert mar, ahol arulnak kovaszos uborka levest
oda is lenezhetnel, artoredeke a villanak de fincsi. Ott sincs porkolt:)

bekeben valunk el.
Hajra Szolotoke

gazell16 2012.08.15. 12:05:46

@ÖB:
Valaszolok en:
szazadokon kerezstul "mi hasítottunk elöl az égbolton, utat mutatva a többi nemzetnek"
Ezt eloszor a 19 szazadban vettek eszre a baberkorka hajto mas nemzetek es szetvertek az osztrak magyra monarchiat amiben ketsegkivul benne volt a magyar nemesek felelotlensege. IS.
Ezenfelul ket veztes haboru egy Trianonnal megsepkelve megvagta a lelket a magyarnak es talan most porbal talpraallni. Ez nem 1 ev es nem 10 ev.
Dolgozni kell es imidzselni magunkat a szohasznalataval elve es ujra nagy es szep elsz a nemzet. Erkolcsben, tartasban
Aki ezt feladja es guynt uz sajat verebol az egy senkihazi, eremtelen, fogalmatlan ember. Gondolom ebben egyetertunk
ketsegkivul ma a korulottunk levo nemzetek jobban menedzselné hasonszőrű dolgait, szolgáltatásait, nota bene: imázsát. Mi is megtehetjuk csak figyelni kell ra: jo peldaval

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: gol. On jo peldaval mutatja azt amirol beszelek fent. De erzodik a keseruseg is onben
Kitartast uram a munkaban.

stillman 2012.08.15. 12:08:18

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe:

köszönöm, nem kívánok harcot :)
(miért fenyegetőzik itt mindenki?)

értettem válaszának minden egyes sorát, maximális tiszteletet érzek.
ha valamilyen módon, a gondolat és telepátia módszerén kívül (ezekben még kezdő vagyok) megtudok ilyen érdekes helyekről, és ha tehetem és ha mások is úgy akarják, akkor feltétlenül odalátogatok akár van medence vagy designszék, akár nincs.

amúgy pedig a hegyet körüljáró, minden szegletbe benéző típus vagyok, de még így is kimaradhatnak igazán jó helyek, annak örülök a legjobban, ha hallok róla.

továbbra is kitartok a véleményem mellett.
a Villa Vulcanusban olyat csinálnak, amit kevés helyen: a "sznob" közönségnek egy halom kerti zöldséget adnak előételként ("rohadt"at is), valamint felismerhető halat és csontos húst
(úgy látom a kommentelők között ezek voltak a fő kritikai pontok: "döglött hal", "ronda zöldség", "hús, ami csonttal van" jujjjj)

stillman 2012.08.15. 12:13:02

@gazell16:
meghívásos hely volt valóban
a kovászos uborka levest ismerem és szeretem.
a pörkölttel nincs ám bajom!
bilbao és barcelona sem olcsó helyek, ugye

piszok alfréd 2012.08.15. 12:20:10

az amatőr kertészek nevében tiltakozást jelentek be. a kertemben az előző évben lehullott paradicsom magjaiból minden évben gyönyörű és hibátlan paradicsomok érnek, amit csak gazolni kell néha, hogy hozzáférjek leszedni. soha nem költöttem rá egy fillért se, néha ráöntöm az esővizet.a képen rohadt zöldségek vannak, amit egy valamit magára adó lelkes szakács (mint én)azonnal a kukába dob vagy komposztál, ha nem lusta, mint én. a vendéglátási filozófiám is az, hogy inkább vegyen be az vendégem egy Bilagitot, mint egy valag pénzért éhesen távozzon.(természetesen én ingyen főzök). ha kurva sok pénzért akarok nagyon keveset enni, akkor vagy nagyon gazdag vagyok vagy nagyon hülye vagy mindkettő(a látottak alapján a tulaj is ez utóbbira épít). egyébként itt illik belebrunyálni a medencébe?

Cathcart_ezredes 2012.08.15. 12:20:16

Egészen vicces ahogy az ételekről, borról fennkölt stílusban, barokkos cirádás körmondatokban író bloggerinából a kritika hatására előtör az általa lesajnált "pörköltzabálókra" jellemző stílus, és személyeskedve oktat ki bortermelőtől kezdve mindenkit. Megy a kedvencek közé, hajrá!

gazell16 2012.08.15. 12:21:08

Oszinteseg egy pont
Nem tudom mennyire olcsoak de ha madridi arak vannak akkor nem azok. De az maganutnak tunik:)

Regina egy otlet
latogasd meg a fenti bortermelo uriembert aki kolbaszkaval haziborral dioval zsiros kenyerrel stb fog teged megvendegelni irsz rola is egy oszinte cikket es akkor elastatok a csatabardot. NE mindig a Villak nyerjenek

Koszonom a bekelteto dijat

m.o.p. 2012.08.15. 12:24:22

A koncepció zseniális. A chef is biztosan az, annak kell lennie, ha ide felkérték. Gratulálok a szervezőknek!
Ez pont az, amit a pestiek hisznek az ország többi részének. Bio zöldség (hiába rothadt vagy hibás, ami egyébként takarmányba megy bele, ha paradicsom akkor pürének is) amitől leül mindenki. Balatoni keszeg, (amit mi csalihalnak használunk, vagy ha annak nagy, mehet vissza) marinálva, ami elfedi a gyengeségeit. Mangalica oldalas, mert az egyetlen hús, aminek íze van és házhoz hozzák (nem kell sajátot nevelni majd levágni) A főzelék, hát ja, az kell, mert trendi :) Rántott csiri ubisalival (mert a Balaton melletti emberek ennyire beszűkültek és most megmutatják, hogyan kell ezt a proli ételt finomra elkészíteni) :D.
A borsor biztos finom, de ebben a környezetben messze (!) nem érzi meg senki a szőlőtermesztők életét/munkáját és munkájuk gyümölcsét. Ez egy cirkusz, aminek be lehet hódolni, de ha érdekel, milyen is az, amikor a friss bort először gusztálja a gazda, akkor mást kell keresni. Ja igen, mi sem zabáljuk magunkat halálra, sem isszuk magunkat merevre. De, ha én az asztalomhoz hívok valakit, nem adok olyat elé, ami hibás/rothadt, vagy gyári.
Mindezek ellenére még egyszer gratulálok az alkotóknak!
A valóban értő közönséget ők nem lopják el ;)

ÖB 2012.08.15. 12:38:18

@gazell16: nem értünk egyet, sajnálom, az "Aki ezt feladja es guynt uz sajat verebol az egy senkihazi, eremtelen, fogalmatlan ember" mondattal nem tudok azonosulni.

Én a teljesítményben hiszek. Meg abban, hogy ha állandóan hátrafelé nézünk és okokat keresünk a mostani sikertelenségeinkre, az nem old meg semmit, sőt (vö. más népek hasonlóan viselkednek-e?). Lazítanunk kellene (fejben), meg nyitottabbnak lenni, mert az a kockaság és szemellenzősség, ami egy bizonyos szint fölött (döntéshozók) és alatt (szellemi analfabéták) ural minket, az avitt, ósdi, iszonyúan nem menő, ráadásul csak lefelé húz, ahelyett hogy felemelne.

És tulajdonképpen az az igazán nagy baj, hogy 2012-ben már rég nem ilyesmiről kellene beszélni...

piszok alfréd 2012.08.15. 12:50:56

egyébként én nem azt olvastam ki a kommentekből, hogy nem azért sírnak, mert csont van a húson, hanem az a baj, hogy nincs hús a csonton... persze félre lehet érteni, ha nagyon akarja az ember. amúgy meg ennyi pénzért a minimum a legmagasabb szintű alapanyag és nem keszeg, meg üres csont. finom lehet a sült keszeg a strandon hatszázé' meg otthon horgászat után, ha nem fogtam mást...

stillman 2012.08.15. 12:53:53

Most, hogy mindenki harapott belénk egy szép nagyot, remélem jól laktatok.

Örülök és megtiszteltetésnek veszem akkor is, hogy bármilyen stílusban is, de kommenteltek a blogban, hiszen ez azt jelenti érdemesnek találtatok és elolvastátok a gondolataimat.

A véleményformálás és kifejezés különböző módjaival nincs baj (ha tudnánk milyen indulatok mennek másfelé európában a hegy svájci és francia oldalán, hogy bebizonyítsák melyikük hegyi sajtja a régebbi és "az eredeti" :), akkor nem is tartanánk ezt a stílust annyira "magyarnak".

Érthető, hogy az étel, mint az egyik legfontosabb és legalapvetőbb témánk indulatokat vált ki, és akár így, akár úgy előrevisz már maga a diskurzus is.

Csak annyit kérek, higgyétek el, nem akarok senkinek rosszat, nem nézek le senkit, tisztelek mindenkit (még ha néha el is ragadtattam magam itt pár reakcióban).

Szeretném megismerni a kis gazdaságokat, zöldségtermesztőket, bortermelőket, vendéglátókat. Ehhez azonban az szükséges, hogy ne gyalázkodjanak és utálkozzanak másokon, hanem azt írjátok meg hol és mit lehet máshogy, olcsóbban, jobban enni-inni.

csak hogy mi, pestiek ne maradjunk ilyen sznobok és beszűkültek.

segítsetek!

és ezt tényleg komolyan gondoltam.

gazell16 2012.08.15. 12:54:03

@piszok alfréd:
Nem gond, amig ertelmesen ervelunk vitazunk:Az jo

En meg azt velem hogy muszaj hatrafele nezni es kielemezni midnent, tanulsagokat levonni. okosodni fejldoni
Aki nem tekint hatra csak a jelenbe az elbukik:nincs gyoker amibe kapaszkodjon
Ez igy kerek: mult jelen jovo egyben
Akarmelyiket mellozzuk mindig hiba csuszik bele
A mondanivalod tobbi resze egybecseng az ertelmes fejlodessel.

A felemeles es a lehuzas az nagyon relativ, europaban gondolkodunk ami itt igaze s jo az a viulagnak egy nagyon halvany szegmense
A nyitottsag az nem lehet egyiranyu: a nyugati fejldoes ugyanaolyna kapu mint a keleti gyokerzet

gazell16 2012.08.15. 12:56:07

@Boros Regina:
Ez nagyon szep volt , ket megjegyzest ha szabad:

Ezt "Most, hogy mindenki harapott belénk egy szép nagyot, remélem jól laktatok" meg ezt "csak hogy mi, pestiek ne maradjunk ilyen sznobok és beszűkültek. " hagyd ki. Ez a ket mondatod semlegesitette a pozitiv hozadekat a modnanivalodnak, tarygtalanna tette.
pedig enelkul deszep lett volna

élhetetlen 2012.08.15. 13:16:13

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nincs közöm a helyhez, ez csak egy megjegyzés. 800 m a távolság, vedd hozzá a magasságot, és fuss le naponta háromszor csak csobbanni egyet!

piszok alfréd 2012.08.15. 13:27:25

@gazell16:
én 10 évig jártam a világot, mint idegenvezető. voltam Afrikában a szavanna közepén olyan étteremben, amihez képest ez egy kis késdobáló. azt tapasztaltam, hogy a magyarok nehezen tudnak mit kezdeni ezekkel a helyekkel, nem tudnak felszabadultan viselkedni (egy kanál fehér valami felett, amin van egy szál rozmaring), ami nem egyenlő a részeg gajdolással. azt gondolom, hogy a mi mentalitásunknak is minden kategóriában található megfelelő hely. ha kénytelen voltam néha ilyen helyekre vinni embereket, másnap mindig bevallották, hogy otthon első útjuk a hűtőhöz vitt. márpedig ha több tízezerért kényelmetlen ruhában suttog az ember egész este,még ha ízlik is a kaja, két falat után elviszik előled, akkor minek ? van aki ezt tényleg élvezi és nem csak menősködni akar? még egy példa: akárhány híres embert sodort mellém az élet, hazánkba érkezve egyik sem a libamájzselét és a lazachabot kereste, hanem jó kajákat akart enni és tradicionális magyar kajákat. ilyeneket csak az Operabálon meg kormányfogadásokon esznek kényszerből.

élhetetlen 2012.08.15. 13:50:48

@pánpéter: Bocs, ennek sincs köze a cikkhez, de ha legközelebb Balatonra mentek, nézzetek be Aligán a Degeszbe. Én, ha betérek, a rántott balatoni fogasfilét ki nem hagyom (ha ott eszem, csak káposztasalátával, nem ecetes, nagyon finom, és köretnek más nem fér belém (bár becsomagolják a maradékot, ha kéred)), és még hazaviszek holmi velős pacalt, mert azt lángosra kenve egy kis tejföllel szeretem, így négy étkezés is kijön egy adagból... Nos, ez indokolatlanul hosszú mondat lett. Ezenkívül a gyerekeknek van a kertben hinta, ha elúnják, hogy a frissensültre húsz percet várjanak, és a kutyának is hoznak vizet, ha kéred. Az étlap egyébként sokoldalas, a velős pacal csak az én ízlésem. Csak ajánlani tudom!

gazell16 2012.08.15. 14:15:08

@piszok alfréd: és ezt miert irod nekem? Nem ertem tisztan de reagalok azert:)
Amit leirtal azt mind tapasztaltam en is hazankban: vendegeink egy resze vagy libmajat akar enni vagy tradicionalis magyar eteleket es jo borokat
A felszabadult viselkedesnek szinten okai vannak, nyugaton pl a kisgyerekek felszabadultan viselkednek mig Erdelyben pl meg enm szolalnak ha vendeg van a haznal

gazell16 2012.08.15. 14:18:10

Regina és Kéknyelű szőlős: Lesz vacsora es utána cikk vagy sem? EZ itt a nagy kérdés.
Ha nem: az egesz villa sztori nem ert semmit
ha igen: mindent megert

Nikoletti Petra 2012.08.15. 15:55:06

Imádom az új helyeket a környékünkön, nálam bejött a "direkt marketing", feltétlenül ellátogatok ide egy ebédre-vacsorára (lehet, már a hétvégén...:)). Jó volna egy északi válasz a Kistücsökre....
Persze nem tökéletes az enteriőr, de pont ettől nem művi. Érezni a jó szándékot, a törődést, a nem profi, kicsit suta, de alapvetően jó ízlést.
Köszönöm a szuper posztot, a trollokkal pedig felesleges levelezni, mert csak vérszemet kapnak.
Csak így tovább! :)

agi02 2012.08.15. 16:07:53

én nagyon tudom értékelni a jó kajákat akár falatnyi akár több, lehet az a legegyszerűbb és a legtehetségesebb séf által elkészítve, de az "ez jó lesz azoknak a sznobboknak, úgysem értenek hozzá" menatlitást nagyon utálom.
Ilyenkor jön a rohadt zöldség, de ittam már gázolajízű bort is borkostólón miközben a bemutató hölgy at magyarázta, hogy ez milyen fantasztikus évjárat és a legtöbben ínyenckedve csettintgettek is hozzá.
Vagy az olyan pálinkák amiben nem is érzel más ízt csak az alkoholét, de magyarázzák, hogy az milyen finom és különleges. Egy frászt az.
Nem is tudom melyik könyvben olvastam azt a szakácsművészetről, hogy az elrontott étel kellő önbizalommal és meggyőzőerővel még mindig eladható eredeti kreációként.

10 000 2012.08.15. 16:58:11

"bármilyen stílusban is, de kommenteltek a blogban, hiszen ez azt jelenti érdemesnek találtatok és elolvastátok a gondolataimat."

Az Index főoldalát találtuk ilyen sokan érdemesnek arra, elolvassuk. Persze nem vagyunk naivak: Aki megíratta ezt a reklámcikket, az gondoskodott arról is, hogy népszerű helyen jelenjen meg. Ez kiváló ötlet. Az Index főoldala jó.
A cikk szerint ez a kifőzde is jó.
A vélemények arról szóltak, hogy a bemutatott vendéglátóhely egy blöff. Na meg arról, hogy a blogger alkalmatlan arra a szerepre amire vállalkozott. Mert nem amatőr, hanem dilettáns.

elzee 2012.12.10. 13:20:17

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe:

kíváncsi lennék arra a szőlőre... :)

teljesenertelmetlen 2013.05.02. 09:36:42

"Hjaj Badacsony, eddig felfedezetlen táj és borvidék mi minden vár még rád? És főleg ránk."

Szerintem egy olyan 10-15 évet kellene még járni az ország borvidékeit, és aztán leütni az első karaktert a témában. Akinek Badacsony "felfedezetlen táj", az honnan veszi a bátorságot, hogy kioktassa a helyi szőlő- és bortermelőket, hogy mi a tuti?

Nem állítom, hogy minden rendben van Badacsonyban, sokan, sokat dolgoznak azért, hogy változzon a helyzet, borminőség és gasztronómia terén is, de hogy egy pesti romkocsma-töltlék ossza az észt ezzel kapcsolatban, az kicsit erős.

A hely borzalmasan ízléstelen, a menüről már leírták mások, hogy egy átverés, viszont a borokat megkóstoltam volna. Természetesen a Laposa kivételével...

stillman 2013.05.02. 13:15:59

@teljesenertelmetlen: pesti romkocsma töltelék :)))
egyébként teljesen igazad van, hogy az vagyok, de azért néha kimerészkedhetek, nem?
mondjál jobb helyeket és odamegyek!

süti beállítások módosítása