A croissant házi elkészítése olyan szintű türelmet és odafigyelést igényel, amelyet az arra nem alkalmas személyiségek még talán mélyhipnózisos terápia során se nagyon tudnak elsajátítani, erre születni kell. Akár azt is kijelenthetjük, hogy a croissant sütésre magára is születni kell, kölcsönösen egymásra lelni, a croissant-nal testi-lelki kapcsolatba kerülni, hullámzó viszony, belső harcok.
Epres posztunk hátterében áll Rozi férje, Béla, aki nélkül az eperbefőzés nem jött volna létre. Ő pont egy ilyen személyiség, ezt azért merjük kijelenteni, mert negyven-ötven vagy még több croissant sütéses kísérletezéssel eljutott a nirvánába, a tökéletességig fejlesztette a croissant sütés technológiáját. Az eredmény pedig szintén tökéletes lett.
Még fontos megjegyezni, hogy ez nem a "franciás" könnyű croissant, hanem a magyar kiflihez közelebb álló, átértelmezett változat.
Hozzávalók:
Búzakenyérliszt BL-80 70dkg, cukor (4 evőkanál, inkább púpos mint lapos), só 3 teáskanál inkább lapos, mint púpos, ízlés szerint, tej 2 dl, kaukázusi kefír 2 dl (lehet joghurt is), élesztő 5 dkg, tojás 3 db, vaj 25 dkg
Az élesztőt megfuttatom langyos, cukros (1 evőkanál cukor) tejben (2dl). A liszthez hozzáadom az élesztős cukros tejet, a maradék 3 evőkanál cukrot, a sót, 2 tojást és a kefírt (2dl). Összegyúrom kb 5-10 perc alat, kellemes puha lágy tésztát kapok, ezt hűtőbe rakom min. fél max egy órára. Mielőtt a tésztát kivenném a hűtőből, a vajat kettő sűtőpapír között elnyújtom max. ujj vastagságúra. Az így kapott lapos vajat a tészta helyére teszem a hűtöbe, a tésztát pedig kinyújtom háromszor kétszer akkorára, mint a vaj. A tészta közepére teszem a kinyújtott vajat, és két oldalt ráhajtom a vajra a tésztát, majd ezt még kétszer félbe hajtom. Ezt kinyújtom megint, és megint hajtogatom, kinyújtom és hajtogatom és harmadszor is. A tészta visszamegy újra a hűtőbe, megint min. fél- max. egy órára. Újból kiveszem és háromszor nyújtom-hajtogatom, majd megint vissza a hűtőbe, min. fél max egy órára. Megint kiveszem nyújtom-hajtogatom, de az utolsó (=harmadik) nyújtás után már nem hajtom össze, hanem 1/3 -2/3 arányban osztom, mivel egyszerre nem fér be a sütőbe a teljes tészta adag. A kétharmadot összehajtogatva megint hűtőbe teszem. Az egyharmadnyi részt pedig háromszögekre vágom, sajttal/sonkával/baconnal/akármivel tölthetem, feltekerem, és irány a tepsi. A tepsiben a már korábba használt vajas sütőpapír van. A croissant-okat a harmadik összekevert tojással kenem be. Előmelegített sütőben 170-180 fokon 15-20 percig sütöm.
A készítés fázisait bemutató képeket csak fekete-fehérben merjük közölni, amelynek oka kisebb részben az öncélú művészieskedés, de valójában csak az utólag tudatosult nem megfelelő fényviszonyok.
Utolsó kommentek