Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Ginette & Marcel étterem, Avignon

2010.08.21. 21:50 stillman

Az avignoni Ginette et Marcel étterembe lépve, körülnézve és helyet foglalva hirtelen 50 évet visszarepülünk az időben. Nemcsak azért mert a berendezés az utolsó szögig ki van találva 50-es évek francia kisvárosi, biciklis, kockásterítős, vidám, de egyszerű hangulat stílusában, hanem azért is mert maguk az ételek is egyszerű "tartine"-k: azaz pirítóskenyéren különböző hideg vagy meleg krémek, pástétomok, zöldséggel.

Kiegészíthetőek az úgynevezett Soup du marché aktuális változatával, nekem gaspacho-t volt szerencsém rendelni, ami ugyan nem kifejezetten autentikus francia étel, de a spanyol változat sem lett teljes mértékig adaptálva. Ez itt számomra szokatlanul friss alapanyagokból volt összeállítva, rengeteg rozmaringgal, minden nagyon ízes és finom volt benne.

Ugyanez nem mondható el a másik levesről, ez volt az úgynevezett Soup du marché, ami egy igen meglepő konstrukció volt ezúttal: egy fekete folyadék, ami külsőleg leginkább a feketekávéra vagy a szójaszószra emlékeztetett levesestányérban tálalva. Ízét tekintve elsőként a brit Marmite ugrott be, majd maradt a szójahasonlóság, mint egyetlen stabil kiinduló és visszatérő pont. Sajnos nem tudtam kideríteni miből van ez összerakva, de aki esetleg tudja kérem írja meg mindenképpen. A pincérlány csak annyit tudott mondani, hogy ez egy nagyon régi recept és ő se nagyon szereti. Nekem nem volt vele bajom leszámítva, hogy nagyon tömény volt, tényleg, mintha a szójaszószt enné az ember önmagában.

A tartine-k csodálatosan finomak voltak: egy füstöltlazacos, rokfortos és kapribogyós változatot sikerült fogyasztani, de van kecskasajtos, kacsahúsos uborkával és még sokminden más.

Desszertekben különösen erősek: epres (torta), de inkább pitének nevezném, hogy értsük, erdei gyümölcsös és körtés én egy jól bevált csokoládé mousse-t ettem.

A pincérek is természetesen a helyhez illő módon voltak öltöztetve, ami a konyhából váratlanul előjövő pöttyös otthonkás séflány esetében vicces látvány volt, de a többiek is érdekesen néztek ki, mondjuk a kockás kötények alatt próbálták azért képviselni a XXI. századi divatot és belecsempészni valamicskét önmagukból.

Mivel ez nem csak egy étterem, hanem bolt is akár vehettünk is volna mindenféle ötvenesévekbeli színes cukorkákat és egyéb élelmiszereket.

Az étlap valahogy így néz ki:

Tartines de 3,80 € à 5,90 €. Bol de salade: 2,30 €. Soupe du marché: 3,90 €. Planchette de rosette de Lyon, terrine de campagne, brie et pain: 5 €. Desserts à partir de 1,80 €. Cidre breton: 1,60 €. Bière bouteille Fischer tradition: 3,10 €. Pastis Raimu: 2,40 €. Rinquinquin: 2,70 €. Byrrh: 2,50 €. Thés: 2,30 €.

Úgy gondolom azért nem megfizethetetlen.

Nagyon ajánlom mindenkinek, aki éppen Avignonban jár, egy igazán stílusos, vicces, korrekt hely, ahol nagyon finomat lehet enni, szórakoztató, kellemes környezetben.

cím:
Ginette et Marcel
Place des Corps Saints
84 000 Avignon

 

2 komment

Címkék: kritika francia étterem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr142237914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

defiance 2011.05.24. 22:43:09

Amíg te Avignonban a füstölt lazacod fogyasztod, én a Tescoban nézem, mi a legolcsóbb. Más sorsok és más élethelyzetek.

stillman 2011.05.24. 22:50:06

kösz, hogy ezt megírtad.

én is voltam úgy, nem is kevés ideig, és még lehetek.

és az, hogy Avignonban füstölt lazacot fogyasztottam x hónapja nem biztos, hogy sokkal drágább, mint a tescoban a legolcsóbb bármi, amire érted.

süti beállítások módosítása