Sokféle szuperhőse van az amerikaiaknak, a Mustáremberről azonban - valljuk be - nem sokan hallottunk. Barry Levenson az Egyesült Államok, és ezáltal a világ hivatalos mustárembere, de, hogy az ő mustárgyűjteménye a legnagyobb a világon, az biztos.
Hogy jobban értsük miről van szó, beszéljenek a számok: 43 mustárt tart a hűtőjében, 1 mustárról szóló gyerekkönyvet írt (Mustard on a Pickle), 6.575 nap telt el (cikkünk írása napján) azóta, hogy elkezdett mustárt gyűjteni. 200 egyedi összeállítású mustárt készített. 4 Shakespeare színdarabban szerepel a mustár szó, azonban 0 alkalommal említi Shakespeare a kethupot.
Levenson egészen pontosan azon a napon kezdte el gyűjteni a mustárokat, amikor kedvenc baseball csapata a Red Sox elveszítette a világbajnokságot, azaz 1986. október 28-án, hajnali 2 óra 30-kor. A szupermarketben vásárolgatott és tudta, hogy nem teljesen normális ennyire elkeseredni egy sporteredmény miatt. Éppen azon gondolkodott, hogy kéne neki egy igazi hobby, amikor felnézett és meglátta a mustárokat. Mintha azt mondták volna, hogy "gyűjtsél bennünket és boldog leszel". Nem is kellett neki több, gyorsan levett a polcról 30 üveggel, majd postán még többet rendelt, aztán még többet. Majd még többet. Amikor gyűjteménye elérte az 500 darabot, a helyi újság is beszámolt róla. Egy barátja felhívta és viccesen kérdezte: "Mi ez, a wisconsin-i Mustár Múzeum?", mire Barry fejében fény gyúlt: "És ha igen?", azzal kilépett az állásából, kibérelt egy nagy helyiséget és berendezett egy mustár múzeumot.
A National Mustard Museum jelenleg több, mint 5300 üveg mustár gyűjteménnyel rendelkezik és évente 35.000 látogatót fogad.
A mustárt azért szeretjük mert sokoldalú, egészséges, gazdag múlttal rendelkezik. Barry a mustárt egy "üres vászon"-nak tartja, amelyet kellő kreativitással meg lehet festeni olyanra, amilyenre csak akarjuk. Adhatunk hozzá citromot, levendulát, bármit.
Azért is jó mustárrajongónak lenni, mert az ember soha nem érzi magát egyedül, a mustárkedvelők közösségéhez pedig jó tartozni.
Barry Levenson 5 kedvenc mustárja:
Norman Bishop Dill & Garlic Mustard (krémes, finom, sok kaporízzel és egy csipetnyi fokhagymával, lazachoz tökéletes).
Slimm & Nunne Sweet & Nicely Hot Mustard (az édes íz egy kicsit csiklandozza az orrot, Pretzel dip-hez is jó - ez egy ilyen sajtos mártogatós valami).
Grey Poupon Dijon Mustard (bárhol beszerezhető, de nagyon jó mustár főleg vinaigrette-hez).
Botje's Stone Ground Mustard (kultikus holland mustár, a legideálisabb grillezett kolbászhoz és sonkás szendvicsekhez).
K.L. Keller Dijon with Black Truffle (a szarvasgomba miatt drága, de a földes íz a mennyekbe repíti a legegyszerűbb hamburger ízét is).
(Forrás: EveryDay with Rachael Ray, June/July 2011)
Utolsó kommentek