Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

biztonságos étel

2011.07.06. 11:38 stillman

Hamburgeradó címén számos helyen olvashatunk arról a South Park és Monty Python epizódok hangulatát idéző intézkedésről, amely törvénytervezet formájában arra hivatott létrejönni, hogy a magyar állampolgárokat nemzetvédelmi módszerekkel tartsa vissza az "egészségtelen" ételtől.

 

Felmerül a kérdés, milyen objektív mérce alapján döntik el, hogy mi az egészséges és mi nem, milyen tudományos, vallási, szociológiai világnézet, illetve kinek az érdekei szerint?

Az élelmiszeriparban és a gasztronómiában a tudományos állítások folyamatosan változnak, egyik nap azt halljuk egészségtelen alkoholt fogyasztani, máskor pedig azt, hogy egy pohár bor naponta kifejezetten egészséges, de ugyanezzel találkozhattunk többször is a kávé, a csokoládé, a zsír és számos más élelmiszer kapcsán.

Úgy gondolom nem merész kijelenteni, hogy környezetünknek jó, ha 0,05 %-át ismerjük, de az is lehet, hogy minden "ismeretünk" téves feltételezésen alapul és valójában egy nagy chips vagy hamburger az egész föld, amelyben mi emberek, nem mások, mint csalamádék vagy uborkák vagyunk. Valakik eldöntik és két iktatókönyv között könyökölve indigópapírt fűzve az írógépükbe megalkotják a törvényt, amely szerint a chips vagy az energiaital "egészségtelen", mi az, hogy egészség, mi az, hogy "mi", mi az, hogy M és mi az, hogy I?

 

Elidegenedett társadalomban élünk több, mint egy (akár két) évszázada, (tetszés szerint választható az évszázadok száma), elidegenedett kormányokkal, vezetéssel és elidegenedett néppel, épphogy kezdünk egymásra találni a közösségi háló, a közös chips és hamburgerfogyasztás során, elkezdjük érteni, értékelni azt, amit eszünk.

A társadalom gasztronómiára fogékonyabb rétegei elkezdték tisztelni és megismerni az ételek alkotóelemeit, tulajdonságait, részecskéit, a tiszta, biztos forrásból származó alapanyagokat. Új fogalmak, minőségek jöttek létre, amelyeket nem úgy közelítünk meg, hogy egészséges vagy sem, nyilván minden egészséges, ami tisztességes alkotóelemekből áll, és nem csalással, génkezeléssel, a természettől elrugaszkodott módszerekkel jött létre vagy eszetlen tömeggyártási módszerekkel. Azonban az, hogy egy energiaital, egy chips vagy egy hamburger "a priori" egészségtelen nem megállapítható, ugyanis pont így lehet egészségtelen a tömegtermesztési módszerekkel létrejött paradicsom, paprika, bármilyen gyümölcs, de ugyanígy ki lehet jelenteni egyes virslifélékről, hogy tovább ne menjek azt, hogy "egészségtelen".

Olyannyira szubjektív és ismeretlen, merem azt kijelenteni: megismerhetetlen a mérce és az, amiről beszélünk, hogy veszélyesnek, megint demagógnak és kifejezetten abszurdnak látom egyáltalán az eszmefuttatást is a kérdésben, nemhogy egy törvénytervezetet.

 

Vagy akkor legyen az intézkedés teljes és például kezdjék el a "ronda dolgokat" is megadóztatni, mert azok meg ártanak a szellemi egészségnek, mindezt javaslom a "dolgokat egymás tetejére tévő társaságnak" kiadni előzetes megvitatás céljából.


 

 

ps.Talán szavazzunk a témában és akkor jöhet a szembesítés.

2 komment

Címkék: vélemény

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr73044031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demagofób 2011.08.16. 14:05:55

Azért egy-két dologról csak el tudjuk dönteni, hogy káros-e az egészségre. Ha elüt a nagy sárga villamos az tuti nem egészséges. Ugyan ez vonatkozik a csipszre is, holott egy tál bioszeder valszeg jobb hatással van az egészségre.

stillman 2011.08.16. 14:13:42

nem hinném, hogy a chipsről az emberiség jelenlegi ismereteivel (ami a nullához közelít a megismerhetőhöz képest) megállapítható lenne, hogy egészséges vagy sem.

ugyanígy a "bioszeder", honnan tudod, hogy nem valami génkezelt, vagy egy kitenyésztett ellenálló típus, ami végső soron sokkal egészségtelenebb, mint a chips?

jelenleg ugyanis bio címszó alatt ilyeneket árulnak, semmi ízük, de nem kezelték őket vegyszerrel az igaz, talán még rendes földben is volt.

De a mag, vajon honnan származik?

Tele van ültetve a fejünk mindenféle hülyeséggel, ami éppen valakinek az érdeke, lobby stb. mentén változik.

süti beállítások módosítása