Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Sandra és Lisa sütödéje

2011.12.25. 10:56 stillman

 Mivel éppen a svéd levegőt és a svédek vérét szívom 2 hétig, érdemesnek találtam bemutatni egy olyan kis svéd falu kenyérsütödéjét, amelynek szellemisége példaértékű lehet. Kinek ne fordult volna meg a fejében, hogy nyit egy pékséget vagy egy kávézót, mert "az olyan egyszerű". Egyszerűnek ugyan nem egyszerű, nagyon komoly elszántság, elhivatottság, makacs álmok és elképzelések szükségesek hozzá, azonban ez úgy tűnik ezen a helyen éppen megtalálható.

Pillanatképek következnek a svédországi Göteborgtól északra található Fengersforsból, ahol egy régi tűzoltósági épületben sütögeti Sandra és Lisa a finomabbnál finomabb kenyereket, amelynek az egész környék a csodájára jár.

Sandra sokáig egy kávézót vezetett, mielőtt Fengersforsba költözött volna. A kis faluban először egy átalakított papírüzem romjain alakítottak ki egy pékséget, majd az igencsak extrém tűzoltósági épületet vették birtokba és hatalmas energiákkal alakították a teljes egészében kézzel készült kenyerek műhelyévé. Sandra 10 éve arról álmodott, hogy lesz egy saját péksége és, ahogy az lenni szokott egyszercsak minden a helyére került, készen álltak a megvalósításra. A téglaépület, sötétzöld ajtóival, és a fával fűtött hatalmas kemencéjével a kenyérsütéshez szükséges energiaközpont, ahol minden szívvel-lélekkel készül a szó nem nyálas, hanem szoros értelmében. 

A frissen sült kovászos kenyerektől és a fahéjas tekercsektől kellemes, semmivel össze nem téveszhető, savanykás-édes illat terjeng. 

A hatalmas mennyiségű tüzelőfát a ház mögött tartják egy raktárban, ezzel kell minden nap befűteni a kemencét. Sandra fűszerkertje is itt található, hiszen természetesen saját termesztésű fűszerekkel is ízesítik kenyereiket.

Itt olyannyira minden saját készítésű, hogy még a péklapátot is Lisa faragta, akitől egyébkét sem állt távol a kézimunka legyen az faragás, varrás vagy szövés.

 

Mielőtt nagyon elkezdenénk őket irigyelni, jusson eszünkbe, hogy a pék életmód része a koránkelés, a nagyon koránkelés. Részben áthidalták ezt a problémát azzal, hogy úgynevezett hidegen kelesztett kenyereket sütnek, azaz a tésztát már előző nap megcsinálják és a hűtőszekrényben kel a tészta az éjszaka folyamán. 

Ők is azon szerencsések közé tartoznak, akiknek a munkája a szenvedélye, szeretnek megküzdeni nap mint nap azért, hogy a legjobb kenyeret tehessék vevőik elé és ezért mindent beleadnak. Meggyőződésük, hogy ez látszik is a kenyereiken.

 

Elsősorban a környéket szolgálják ki, azonban egyre többen jönnek távolabbról is, akikhez eljutott a finom kenyér híre. A szomszédos faluban gyakran tartanak vásárokat, ahol hiába töltik meg rengeteg kenyérrel a bódéjukat, általában minden egy óra alatt elfogy.

Természetesen szem előtt tartják azokat a szempontokat is, hogy a kiváló minőségű alapanyagokat a környékről szerezzék be, a liszt, amellyel dolgoznak a Wästgötarna bio frissen őrőlt lisztje, mézes kenyerükhöz a mézet pedig a környék méhészeitől veszik. A házi készítésű focacciahoz a fűszereket már a saját kertjükből használják. A focacciat, mindig az adott szezonban frissen termő zöldségekkel ízesítik. 

Érdekesség még, hogy Lisa a munkaruháikat is maga szőtte és varrta, az anyaghoz saját termesztésű kendert használt.

Mindezek ellenére a két lány nagyon fontosnak tartja, hogy lazán és kedvvel dolgozzanak nap mint nap, az első számú szempontok: a kenyér íze és minősége és persze az, hogy szeressék az emberek. Aki megkóstolja a kenyereiket annak átjön egy érzés, hiszen az érzelem benne van, a jó alapanyagok és az esztétikus megjelenés a ráadás. Különösen élvezik, azt, hogy minden egyes munkafolyamat kézzel történik. Persze mindig van mit tanulni a kelési folyamatról, hogyan változik az íz az állag.

"A legjobb dolog az életben, amikor sikerült megvalósítani egy álmunkat, pont ez történt velünk is itt a spenótföldön." - mondja nevetve Lisa.  

 

Recept: 

Almás-mogyorós kenyér


 

A friss alma és a pirított mogyoró összhatásaként őszies karakterű, nagyon finom kenyeret készíthetünk, ezúton közzétesszük a titkos receptet.

Megkenve vajjal a lehető legfinomabb.

Hozzávalók:

540 g Ölands búzaliszt

50 g teljesőrlésű tönkölyliszt

80 g mazsola

1 3/4 dl víz

40 g nyers kovász

1/2 teáskanál élesztő

70 g friss alma szeletekre vágva

125 g földimogyoró

25 g tengeri só

 

1. Áztasd be a mazsolát hideg vízbe 15 percre és öntsd le róla a vizet.

2. Keverj össze mindent az almán a mogyorón és a són kívül.

3. Gyúrd vagy keverd a géppel 15 percig, viszonylag alacsony fokozaton vagy dolgozd át kézzel 20 percig.

4. Pörköld meg a földimogyorót a sütőben 175 fokon kb. 10-15 percig. Közben hámozd meg és vágd fel az almát szeletekre. Rakd bele a sót a tésztába és még néhány percig gyúrjad. A tésztát öntsd át egy kiolajozott tálba, keverd bele az almát, a mogyorót és a lecsurgatott mazsolát. Forgasd át alaposan ezekkel és hagyd a tésztát pihenni egy órát szobahőmérsékleten. Vajazz vagy olajozz ki két kenyérformát és töltsd bele a kenyértésztát, (ne legyen tele mert meg fog kelni), kb. 2/3 részig. Utána szitálj rá 1 evőkanál lisztet és takard le egy konyharuhával. Rakd be a formákat a hűtőbe másnapig, de legalább 8 órát. 

5. Vedd elő a kenyereket a hűtőből és kapcsold a sütőt 250 fokra. Mielőtt berakod a kenyeret a sütőbe, öntsél egy fél pohár vizet az aljába. Ettől a kenyér szaftos és tovább eltartható lesz. Ezután tedd be a kenyeret középre és állítsd át a sütőt 200 fokra és süsd 45 percig. 

(A svéd alapszöveg fordítását Medveczky Beatrixnek köszönhetjük.) 

Szólj hozzá!

Címkék: svéd kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr503494598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása