Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Ingyen ebéd

2012.07.24. 21:40 stillman

Néhány nappal ezelőtt az egyik népszerű blog két írója felhívást tett közzé, hogy védjék meg őket azok a helyek, akikről korábban írtak, mert azzal vádolják a blog íróit, hogy fizetett posztok gyűjteménye. A hír hallatán megmozdult a magyar vendéglátóipar és egy emberként álltak ki a blog mellett, hogy bizony ők nem fizettek egy fillért sem a posztokért. 

Felmerül a kérdés: miért olyan nagy baj, ha a saját blogjukon megjelentetett posztért esetleg pénzt is kértek? A vendéglátóhelyek, legyen az kávézó, pékség, gyrosos vagy étterem a legtisztább üzleti modell szerint működnek: odamegyünk, vásárolunk, fizetünk majd ezután elhozzuk az árut, amit vettünk (adott esetben a gyomrunkban). Másutt azonban ez a következőképpen néz ki: megrendelik a szolgáltatást, jó esetben ők is úgy gondolják, hogy ezért hajlandóak fizetni, átadod az elvégzett munkát, majd - és itt tessék figyelni - vagy fizetnek vagy nem. 

Elmegy a blogger, ír a helyről, majd a világ legtermészetesebb dolga, hogy ez ingyen van, nem fizet senki. A hely pedig örül, hogy végre járnak oda és rendkívül hálás. Bemegy újra a blogger, ekkor már mindenki zavarban van, most kérjenek pénzt a fogyasztásáért azok után, hogy olyan jót tett velük vagy ne. Inkább nem kérnek pénzt, hálásak. Milyen kedvesek, mindenki örül. Legközelebb mi legyen? Bemenjen vagy ne? Azt hiszik majd, megint potyázni akar. Lehet, hogy inkább elkerüli a kellemetlen helyzetet.

Játszunk el a gondolattal mi lenne, ha azt mondanánk: rendelek tőled egy cikket, egy szolgáltatást, amiért fizetek, mert becsülöm a munkád, becsülöm azt, amit felépítettél, nem kérek ingyen semmit. Mivel menő blog vagy úgy ítélted meg, hogy írsz rólam, ezért hálás vagyok. De nem várom el, hogy ingyen írj. Cserében nem kell neked "ingyen ebédet" adnom, te viszont mindig bejöhetsz mert tiszta keretek között működtünk együtt. Vásárolsz, megkapod az árut, elmész. Ha új információt szeretnék közölni téged hívlak ismét, írj megint (ameddig jól írsz). Természetesen nem kérem ingyen. De figyelem, hogy megéri-e. Ha nem tetszik, többet nem rendelek tőled. Ha tetszik, akkor pedig majd ismét rendelek. Előtte tesztelhetsz, hogy tényleg akarsz-e még rólam írni. Mert jól írsz (jó szolgáltatást adsz) és megteheted. 

Tényleg ingyen van-e az ingyen munka? És ha ugyanezt megpróbálnátok úgy, hogy mindenki fizet? Ijesztő. A végén még az is lehet, hogy mindenki jobban járna.

2 komment

Címkék: vélemény

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr34668472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.08.15. 10:06:17

Ismerős téma/probléma, mondhatni "világjelenség".

"Változnak az idők, az inkognitóban étkező étteremkritikus újságíró fogalma foszló emlék. A reklámra éhes nemzeti turistahivatalok - köztük a svéd is - időt és pénzt nem kímélve utaztatják és etetik az újságírókat."

Lenti link alatt van több is, nem akarom terhelni vele a kommentmezőt.

hobbiszakacs.blog.hu/2011/09/19/nincs_jobb_az_ingyen_ebednel_avagy_ujsagiro_a_jo_etelert_nem_fizet_csak_a_rosszert

záporeső 2012.08.15. 10:51:34

Ha nem érted miért baj, akkor nincs mit magyarázni rajta.
Ha fizetnek a cikkért az nem kritika, hanem PR.
Ha PR akkor esetleg nem azt fogja megírni a cikkíró amit gondol, hanem azt amivel mindenki jól jár, hiszen ő ezért pénzt kapott és esetleg legközelebb is kéne neki a pénz.
Ráadásul az olvasók nem reklámot akarnak, főleg nem egy blogon, mert avval teli van a padlás. Hanem az adott ember szubjektív véleményére kíváncsiak, mert esetleg bíznak a véleményében. És ha valaki elterjeszti, hogy fizetnek a cikkekért, akkor ez a bizalom vész el.
De innentől kezdve már értem a másik posztod is...

süti beállítások módosítása