Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Menza terror

2012.08.17. 17:34 stillman

menza1.jpg

Mit eszik a dolgozó nap mint nap a munkában?

A válasz igen nagy eséllyel: ehetetlen moslékot a menzán.

Bizonyára nem kell bemutatni senkinek a tönkretett, ehetetlen ételeket kínáló, színvonaltalan kantin étkeztetést. 

Tudom, hogy vannak kivételek, de nem sok. A "menza" szinte mindenhol a nyolcvanas évek mennyiségoptimalizálási elvein alapuló, igénytelen ételek monoton halmaza, esély nincs a változásra. 

Dolgozol egy - tegyük fel - komoly cégnél, nincs sok időd, sok a stressz, sok a feladat és a kihívás, a megfelelési kényszer. Megbeszélések sorozata uralja az életed, vagy éppen mérhetetlen mennyiségű megoldásra váró feladat.  Válságban van a céged, szükség van megújulásra, vagy éppen most induló vállalkozásnál vagy, de akár egy kényelmes és biztonságos beosztásban is eljön a pillanat, nem mehet tovább a munka, enni kell, "különben meghalunk".

Lemész a menzára, hogy valami meleg ételhez juss és szembesülsz azzal, hogy ott bizony semmiféle versenyhelyzet nincs, amellyel te már szinte megtanultál együtt lélegezni. Nem, ők ott kényelmesen, évtizedek óta készítik a rántásalapú, gazdaságos 20 forintos főzelékeket, amióta rájöttek, hogy a zöldségköret trendi azóta kiegészítették a választékot szétfőtt zöldségekkel, néha még halakkal is bepróbálkoznak, bárcsak ne tennék.

Ott van a tarhonya, a rakott ételek, a tükörtojás, a rántott hús, pörkölt, kétféle leves: tárkonyos pulykaragu, vagy tejszínes gombás, esetleg gyümölcsleves (csakis meggy). 

Szezámmagos csirke, fehér rizs, sült krumpli, ünnepnapokon szétfűszerezett, olajban tocsogó "steak burgonya", sápadtra sült, majd értelmetlen mártásban eláztatott húsok, ízetlenre vizezett levesek, kulimász főzelékek. A lényeg, hogy valamennyi fogás után mindig és rendszeresen megbánod, hogy lementél, aztán pedig, hogy megetted. Jó esetben utána nem betegedsz le, rosszabb esetben - és ez is igen gyakori - még néhány napra haza is vág a menza rendszeres és kiszámítható moslékprogramja.

menza2.jpg

Mi lehet a baj?

Kevés a pénz, alacsony költségvetésből kell gazdálkodni. Ebben az esetben sincs magyarázat a szétfőzött ételekre. 

Kevés a tudás, a régi beidegződések alapján dolgoznak a szakácsok. Azért vagyunk emberek, hogy fejlődjünk, az vagy, amit megeszel, ha moslékot eszel te magad is egy idő után moslékká válsz.

Nincs motiváció. Ezért lenne szükséges versenyhelyzetet teremteni és egy - feltehetőleg igen drága - irodabérlet mellé biztosítani azt, hogy csak akkor maradjon talpon a tutti biztosra beköltözött, egyeduralkodó kantin, ha elégedettek vele a fogyasztók. Ne legyünk már évekre kiszolgáltatva a menza igénytelen, maradékok összekaparására komponált választékának. Mert reklamálni ilyen helyen nyilván nem illik. A kollégáid hülyének néznek, csendben tűr vagy csak önmagának nyavalyog mindenki.

Válság van. Hol? Náluk biztosan nem, különben nem engednék meg maguknak ezt az igénytelenséget.

Ha mindenkire nézve egyenlő a verseny és mi minden nap versenyzünk és próbálunk bizonyítani, miért engedjük, hogy moslék ételeken kelljen tengődnünk? 

Házhoz szállítás? Ott ugyanez a helyzet. Fehér hollók akadnak, de kinek van ereje és ideje valamennyi házhoz szállítást kipróbálni? 

Egyet tehetünk, összefogva véget vetünk a moslék menzák csendes terrorjának és száműzzük a sápadt grillfűszeres csirkeklónokat.

Ha már a menza nem lehet jó, ha már a házhoz szállítás nem lehet jó, mert kihűl vagy felmelegszik, összeesik, szétolvad, vagy soha nem is volt jó, amit rendelsz, egyetlen megoldás marad, a New Yorkban már bevált rendszer: utcai árusok kanyarodnak és parkolnak le a menő irodaházakhoz és kínálják az úgynevezett street foodot, ami részben hotdog, gyros vagy hamburger, falafel, de sok esetben igenis finom és jó alapanyagokból összerakott meleg egytálétel: thai, olasz, kínai, mexikói a stílusirányzatok száma végtelen.

Előre a harcban! Jöjjön a Street Food! Hál istennek, itthon is feltalálva.

Másik megoldás a szendvics feltalálása.

1 komment

Címkék: vélemény kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr624717733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antirandom 2016.06.26. 16:34:02

FELHÍVÁS

Mindenkit kérek, hogy szóljon és hiteles konkrét hatásmérési adatokkal bizonyítva indokolja is meg, ha a www.tejfalussy.com honlapomon közzétett bizonyítékok ellenére kétségbe vonná az eddigi, felnőttnél, napi kb. 15 grammnyi étkezési konyhasóval (NaCl) sópótlás ennek harmadára (5 gramm alá) csökkentése és a naponta szükséges kb. 0,4 gramm kálium (K) pótlás ennek több mint tízszeresére (4,7 gramm fölé) növelése, a Kormány „Nemzeti Stop Só Programja”, a „MENZAREFORM” egészségrontó, betegítő, életrövidítő, ivartalanító, tehát a magyar népet véglegesen kiirtó hatását!

Verőce, 2016. június 25.

Tejfalussy András méréstudományi szakértő
(tejfalussy.andras42@gmail.com
+36 1 208 1408)

Iratjel: felhivas160625j

A NOBEL DÍJASOK KÍSÉRLETI EREDMÉNYEINEK A LÉNYEGE

MINDEN emberi sejtet membrán, sejthártya vesz körül. Ezen át történik az anyagcsere és az információ csere, vagyis a sejten belüli (intracelluláris) tér és a sejten kívüli (extracelluláris) térrészek kapcsolattartása, „elektronikus kommunikációja”.
Elsődleges fontosságú, hogy a sejtmembrán mindig jól működjék. A sejtmembrán elektromosan vezető nátrium ionjai és kálium ionjai mindenkori arányától függ, ezáltal vezérlődik, hogy hol, mikor, miből, mennyi juthat be a sejtbe, s hogy onnan hol, mikor, miből mennyi jöhet ki. Ezt a sejten belülről és kívülről is vezérelt „kapuzó rendszert” a kutatók „nátrium-kálium-pumpának” nevezték el. Belülről a sejt működését optimalizáló sejtszervek, kívülről a körülvevő testfolyadék által közvetített ingerek vezérlik. Az ingervezetést a sejt körüli áramvezető folyadék biztosítja, amit testelektrolitnak, vérelektrolitnak is neveznek,s a vérben, a vérszérumban is megtalálható. Ennek az elektrolitnak csak négy anyaga van:
A H2O víz, a nátriumion, a káliumion és a kloridion. Ezek aránya az élő egészséges emberben pontosan meghatározott.
Az Orvosi Könyvkiadó MEDICINA által 1976-ban kiadott „Technika a biológiában 8, A biológia aktuális problémái” c. könyv „A mellékvesekéreg biológiája” c. fejezetéből, amit az akadémiai nívódíjas Dr. Szabó Dezső szerkesztett, aki a Nobel-díjasok mérési eredményei kapcsán további 62 tudományos közleményre is hivatkozik, idézem a Menzareform tervezett várható eredményeit, zárójelben jelezve, hogy melyik „eredménye”, melyik oldalon található:

„ A MELLÉKVESEKÉREG HORMONTERMELÉSÉVEL KAPCSOLATBAN A TUDOMÁNYOS KUTATÓK VISZONYLAG ÁTFOGÓ ÚJ VIZSGÁLATI EREDMÉNYEKKEL RENDELKEZNEK (134). NÁTRIUM-HIÁNYOS VAGY KÁLIUMTÚLADAGOLÓ DIÉTÁN TARTOTT ÁLLATOKON (PATKÁNYOKON) ÉS EMBEREKEN IS MELLÉKVESEKÉREG-ELFAJULÁS KÖVETKEZIK BE, MIKÖZBEN A SZERVEZET ELEKTROLIT-HÁZTARTÁSÁNAK EGYRE SÚLYOSABB ZAVARAI TAPASZTALHATÓK (168):
A mellékvese abnormálisan megnagyobbodik (140)
A különböző stresszhatások kivédésére a szervezet képtelenné válik (167),
A szervezetben elégtelen a szőlőcukor-képződés, mely miatt elégtelen zsír- és cukorfelhasználás alakul ki (167),
Csökken a nátrium kiválasztása, a káliumé fokozódik (167) elsősorban a vesesejteknél, de a verejtéksejteknél és az emésztőrendszer mirigysejtjeinél is (167-168). Ha ez ha hosszabb ideig tart, törvényszerűen az alábbi betegségek kialakulásához vezet:
Idővel nátrium-hiány jön létre (168),
A nátriumhiány a szövetekben ozmózis-zavarhoz vezet, többlet-víz vándorol a sejtekbe (168),
Csökken a keringő vérmennyiség, a vér besűrűsödik, csökken a viszkozitása. (168),
Romlik a keringés (168),
A vese vérellátásának a zavara miatt csökken a szűrési (méregtelenítési) teljesítménye (168),
Idővel elégtelenné válik a veseműködés (168),
A bőr és a nyálkahártyák kóros elváltozásai (168),
Mellékvesekéreg-károsodás (168),
Mellékvese daganatok, sejtburjánzások, esetenként rosszindulatúak is (169),
Halálos Addison-kór tünetei alakulnak ki (168),”
T o v á b b i k ó r t ü n e t e k :
„ Magas vérnyomás (169), (étkezési konyhasópótlás csökkentéstől és vagy káliumbevitel növeléstől!!!!!)
Szívelváltozások (169),
Veseelváltozások (169),
Izomgyengeség (169),
Fokozott nátriumvisszatartás és fokozott káliumürítés (169),
A vérbesűrűsödés miatti veseműködés romlás fokozza a renintermelést, renintermelő vesedaganatok jönnek létre (169),
Leánymagzatok nemi szervei fejlődési zavarai, pl. szeméremajkak összenövése, klitorisz-megnagyobbodás (169-170),
Lánygyermeknél klitorisz-megnagyobbodás, idő előtti mentstruáció (170),
Felnőtt nőknél: klitorisz-megnagyobbodás, test- és arcszőrösödés, kopaszodás, érdes hang,
a menstruáció elmaradása, terméketlenség, az emlők sorvadása (170),
Fiatal fiúknál korábbi pénisz-megnagyobbodás, korábbi erőteljes izomzat kifejlődés, testnövekedés gyorsulás, a hónalj- és a szeméremszőrzet idő előtti megjelenése, korai szakáll-növekedés, hangmélyülés, hajritkulás (170),
Pszeudohermafroditizmus tünetként fiúgyermekeknél és férfiaknál emlő-megnagyobbodás (170),
Rosszindulatú daganatok (pl. emlőrák, prosztatarák) kialakulása és gyorsabb növekedése 170). ”

süti beállítások módosítása