Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

A Náncsi néni jó hely

2012.12.02. 17:25 stillman

A Náncsi néni vendéglőjébe már nagyon régóta el akartam menni. Hallottam róluk ezt is azt is: jók voltak, de elromlott, azóta megint jobb lett, satöbbi. Amikor még azt sem tudtuk mi az, hogy Michelin csillag, a Náncsi néni már rendelkezett egy Bib Gourmand minősítéssel a híresen szigorú étteremkalauztól, a Michelin Guide-tól. (Az ételellenőrök 1997-ben hozták létre a Bib Gourmand szimbólumrendszert, amely az éttermeket ár-érték szerint rangsorolja. A Bib Gourmand éttermekre a kiváló minőség mellett a mérsékelt ár a jellemző, az ilyen éttermek rövidítése Rest jelzése a piros Michelin Bibendum, a Michelin csoport kabalájának a feje. Forrás: Wikipedia)

Egyetlen érdemi és hiteles kritikát sem találtam róluk. Manapság azonban valóban mintha inkább a negatív hírek lettek volna hangzatosabbak, nem tudom, hogy azért-e, mert az aktuális magyarországi trendhullámba nem illeszkedik, vagy azért, mert tényleg elromlott a színvonal, tény, hogy a Bib Gourmand-t azóta elvették tőlük.

A weboldaluk stílusa és nyelvezete nem az én ízlésem szerint való, a kikapcsolhatatlan madár turbékolás, mint háttérhang például fejvesztve történő távozásra késztetett nem egyszer, de vissza-vissza tértem.

Aztán egy szép napon a megfázás kórság eluralkodott rajtam fizikailag és lelkileg is, semmi másra nem vágytam csak egy meleg húslevesre. Ilyenkor a főzés, mint alternatíva teljes képtelenségnek tűnik, el kell menni valahová, ahol elém teszik a rendes ételt.

De, hol lehet jó húsleveshez jutni Budapesten?

Tény, hogy még nem vezették be a nemzetközi Húsleves Napot, amikor a húsleves megújult divathullámában mindenhol kaphatóvá válik az igazi házi húsleves és filctollal írják ki egy cetlin a vendéglők ajtajára, hogy húsleves kapható, valamint húslevesnyakláncokat és fülbevalókat gyártanak az aktuális divatra kihegyezett kislányok, de azért létezhetne valami autentikus forrás, ahol az ember megtalálja az ilyen típusú ételek megbízható lelőhelyét.

Van egy bizonyos állapot, amikor a házhoz rendelt Don Pepe erőleves nyújt szánalmas biztonságot. (Ezt az érzést csak azok a gourmet-k érthetik, akik néha titokban, a gondtalan boldogságtól önfeledten röfögve benyomnak egy Big Mac menüt, időnként félve oldalra pillantva és persze foursquare-re ilyenkor elfelejtenek becsekkolni, vagy a borásztársadalom emberibb része, akik light colával frissitik fel tanninban és savgerincben megfáradt érzékeikszerveiket.)

Most tehát nincs itt az "erőleves" ideje, nem holmi ordenáré másnaposságot heverek ki (bár soha nem iszom), ahol méltó büntetésemet várva fogadom a házhozszállító egységet, hanem igenis egy megfázott ember érzékeny és büszke mivolta követeli a jogos kényeztetést, az igazi húslevest.

Eszembe jut a Náncsi néni, mindent vagy semmit, hátha jó hely, elkerüljük a honlapját, hiszek a sors könyvében, ha bűnhődnöm kell bűnhődjek, ha pedig úgy alakul megérdemeltem a méltó jutalmat. Úgy döntök tehát, hogy elmegyek a Náncsi néni vendéglőjébe rendes húslevest enni.

nancsineni_asztal.jpg

Barátságos, otthonos, természetes hangulat fogad. Olajozottan működik a gépezet, kedves, tapasztalt pincérek vezetnek az asztalhoz, felismerem a fórumokon méltatott savanyúságokkal és lekváros befőttes üvegekkel telirakott polcokat, jó hangulat, jó érzés uralkodik el rajtam.

nancsineni_savanyusagok.jpg

Hamar felveszik a rendelést, nem akadékoskodnak, minden - mily meglepő - a megfelelő sorrendben kerül elénk (először a nő, aztán a férfi). Az italunk is hamar érkezik. Én egy vasárnapi tyúkhúslevest kérek, ami az étlap szerint így hangzik:

"a régi szép időkből, amikor a tálat még körbeültük...
Tanyasi gyöngytyúkból főzték kiváló szakácsaink, sok zöldséggel
és türelemmel. Cérnametéltet és egy főtt fürjtojást is tesznek bele."

nancsineni_husleves.jpg

Nem az én stílusom ez a hangvétel, de bevallom, amikor elémteszik a levest pont azt érzem, otthonosságot és azt, hogy tényleg szeretettel főzték nekem ezt a levest és tényleg még fürjtojás is van benne. Örömmel eszem, új élet költözik belém fokozatosan. Kérek egy teát, itt is minden a helyén van, minden pont jó eszközök, pont jó adagok, kapok hozzá egy üveg mézet, kényelmes adagolóval, a teafű pedig kis textilzsákban van elhelyezve. Még a mosdóban is azt érzem, itt minden ránk, vendégekre van szabva. Úgy, hogy nekünk jó legyen.

nancsineni_tea.jpg

Az ablakban letelepszik egy vörös cica. Említettem már a jól bevált elméletemet, hogy ahol macska jelenik meg, az rossz hely nem lehet? Ez így is van.

nancsineni_cica.jpg

Desszertnek palacsintát rendelek: egy kakaósat és egy lekvárosat. Emberléptékű adag érkezik, de még rendelünk egy túrógombócot is, mert azt itt muszáj rendelni - és, hát erre mindent mondhatok csak azt nem, hogy emberléptékű, ez egy nagy tejföllel bevont bolygó, körülötte morzsa és hozzá külön egy porcukorszóró, saját ízlés szerint adagolható. A túrógombóc bolygót leküzdeni nem lehet, de nem is kell. Viszont álljon itt egy kikacsintás nagy adagokat kedvelő olvasóimnak, na itt nem marad éhen senki az biztos.

nancsineni-palacsinta2.jpgnancsineni_turogomboc.jpg

Kávét kérek zárásként, rendben van ez is. Gördülékeny, nem feszengős, természetes és otthonos marad minden.

A Náncsi néni úgy jó, ahogy van. Nem kell lamentálni a konyha jellegén, az adagokon, a házias konyha aktuális trendiségén vagy nem trendiségén, egyszerűen érdemes elmenni és kész.

Az, hogy a szomszéd asztalnál ülő társaság a húsleves és egy méretes csülök között a macaron divatról beszélt egyfolytában, legyen inkább egy másik poszt felütő kérdése és kifejtésre váró témája.

65 komment

Címkék: étterem jó hely

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr904943230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FF 2012.12.03. 09:13:41

A poszt elején leírt érzést én is ismerem. Olyankor lemegyek Frici Papához egy ibrik orjalevesre. Ezzel nem azt mondom, hogy Náncsi nénié nem jó, de a papa meg itt van a sarkon. :)

levente49 2012.12.03. 09:24:57

Kikapcsolható a madárcsiripelés a rajz jobb alsó sarkában az áthúzott hangjegyre kattintva!

Shopping 2012.12.03. 09:27:34

Az utolsó mondatban van a lényeg.
PONT ezért nem járok oda!!!!
Arra a rakás sznob-ra nem kiváncsi senki.
A sok terepjárós anyuka valóságtól elrugaszkodott semmitmondó beszélgetése...

Plumper 2012.12.03. 09:34:48

@Shopping: terepjárós anyukák!!:-D naigen. meg a három számmal nagyobb terepjárós apukák, négy számmal kisebb terepjáróban végkielégítő titkárnők.

és persze a környékhez passzoló árazás.

a vendéglátás alapmatematikája, hogy az árat osszd el tízzel, és megkapod, mennyibe kerül valójában az étel.
a többi mesemátka.

kanoc 2012.12.03. 09:56:12

Valamikor tényleg jó volt a Náncsi néni vendéglője. Mára, az újgazdag, sznob köcsögök gyűjtőhelye lett. De már évekkel ezelőtt megkezdődött a amortizálódása minden téren. Még a fénykorában rendeztük ott egyszer a feleségem 50. születésnapját. Nem kevés pénzt fizettünk előre asztalért, virágért, stb. És!! Kaptunk egy négyszemélyes asztalt ötöd magunkra, az étterem azon helyén, ahol ha a pincér a másik asztalt szolgálta ki, a segge belelógott a mi asztalunkba. Az asztalra kért, és kirakott virág nem hogy 8 ezer forintot, de 500Ft-t sem ért ami végül az asztalra került. A egyik félig átsütöttre kért beefsteak majdnem nyers volt, éppen úgy mint a jól átsütöttre kért. A hús tele volt ínnyel, ehetetlen volt, és többszöri reklamációra sem javult a helyzet. A libamáj roston szintén ínyes volt, és szerény véleményem szerint nem is libamáj volt. A kimért, méregdrága rosé bor, miután kitöltve, pohárban hozták ki, és nem előttem bontotta ki az üveget, majd töltött ki szerintem Tecós 300Ft/üveg bor volt. Összegezve: valamikor tényleg jó volt, de ez mára garantáltan már nem igaz. Előtte családi összejöveteleket többször tartottunk ott. De azóta nem voltam, és már nem is megyek többet. A bizalmat elveszíteni nálam egyszer lehet. És hogy nem csináltam ügyet ebből az egészből az csak annak köszönhető, hogy nem akartam a feleségem születésnapi hangulatát még jobban elrontani. Megtette azt helyettem a vendéglő. Hála Istennek azóta számtalan jobb, és főleg olcsóbb helyet találtunk. Aki meg nosztalgiázik egy nagymama befőttön az élvezze az amúgy méregdrága vendéglőt. Egy díj még nem jelenti azt, hogy a színvonal állandó. Szívemből utálom a gyorsétterem láncokat. De legalább azt tudod, hogy ha bemész egy McDonalds-ba, akkor ott a pénzedért mindig ugyan azt a szart kapod. Ez is valami.

Bellagio 2012.12.03. 10:21:30

En is azok velemenyet osztom, akik szerint regen jobb volt. 10 evvel ezelott meg Budapest szerte emlegetett jo hely volt, oda vittem lanyokat randira lenyugozni :)

Azota is voltam ott egy parszor, de mar nem ugyanaz. A kornyezet meg mindig kituno, de sajnos a kaja es a kiszolgalas mar csak atlagos. Es valoban, a torzskozonseg nagy reszet jelenleg a semmittevo terepjaros anyukak teszik ki.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.12.03. 10:38:39

@kanoc: Ide csatlakoznék!
Nem akartam hozzászólni, de ezt nem bírom már:
A Náncsi néni valaha jó volt, azóta kb 3-4szer voltam ott az utóbbi kb 2-3 évben, és mindig, egyenletesen sz@r teljesítményt nyújtva elérték, hogy többé ne tegyem be a lábam oda!
Nem egyszer volt kifogásolnivaló, hanem többször egymás után, különböző időközökkel.
Finoman leírva: ár/érték arány csapnivaló. Ezen az áron nem ezt a minőséget, és főleg kiszolgálást várja az ember.
Első esetben Márton napi libavacsorát ettünk végig ott 6-8 fős asztaltársasággal. A kaja elfogadható volt, de kb 10:30-11h felé egyszerűen nem szolgáltak ki minket többet, pedig komplett vacsorát ettünk végig teljes italsorral 6-8fővel. Azért az már bevétel még akkor is ha egyébként jól menne az étterem. Ennek ellenére kiszomjaztattak minket, míg haza nem mentünk. Értem én, hogy haza akartak menni, de egyrészt egy jó étteremben nem mennek haza, amíg vendég van (értelmes keretek közt), másrészt vannak erre egyéb módszerek is, mint gyakorlatilag megszüntetni a kiszolgálást.
Második alkalommal közepes szintű ebédet ettünk ott, ami
(szerintem) nem méltó egy jó helyhez. (szárazra sütött, elsózott hús stb.)
Harmadik alkalommal csak arra emlékszem, hogy akkor határoztuk el: többet nem jövünk ide. Valószínűleg ár/érték vagy minőségi problémánk volt megint.

Tudom, a medvés vicc jut másnak is az eszébe amiben a medve harmadik alkalommal már megkérdi: vadász, vadász, te sz..ni jársz ide?

Megjegyzés: nem, nem vagyok sznob, csak szeretek jókat enni!

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2012.12.03. 10:39:51

A Náncsi néni régen jó volt, manapság már legfeljebb a környéken lakó kisgyerekes családoknak ajánlott vasárnapi ebédre a nagyi főztje helyett.

Az ilyen zsíros húsleves látványától rosszul leszek, a tanyasi zsíros tyúkból főtt levest le kellene szűrni tálalás előtt. És sosem tudom megszokni a tejfölt a túrógombócon, ez valamilyen sváb szokás lehet :)

Azt hiszem, nem vagyok gourmand, mert nem használok Foursquare-t és sose innék light kólát :)

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.12.03. 10:41:30

Húsleves kérdésre (hogy vmi. pozitív is legyen):
Jó húslevest kapcs a Bock bisztóban is, akár az Erzsébet krt-on, akár Budán, fent a Dániel úton, ahol nemrég nyílt a Bock Bisztró Buda.
Méregdrága ugyan, de rámentek a jó minőségű magyar házikosztra, ezért a tipikus magyar kaják finomak náluk.

A budai éttermet mi nem szerettük különösebben, de ezért nem húznám le őket, szerintem inkább nem a mi ízlésünk-elvárásunk szerinti volt.
Mondjuk a kiszolgáláson objektív is lehetne javítaniuk, de új a hely, talán belerázódnak majd.

ehran 2012.12.03. 10:52:18

@Regi: Háát, most tényleg eltér a véleményünk. :) Bár igaz, én kb. két - két és fél éve jártam ott utoljára, így fennáll a lehetőség, hogy változott azóta, de életem legrosszabb vadasát és túrógombócát ettem ott ( a krémleves csak simán csapnivaló volt). A vadas mártásának édessége konkrétan egy desszertben is sok lett volna (érdekesség, hogy az asztaltársam borsmártása ugyanezt hozta), a túrógombóc meg csak nyomokban tartalmazott túrót, komolyan nem értem, miért kell erőltetni ezt az óriási méretet, mikor tisztán látszik, hogy életképtelen, nem marad egyben, ha nem tömik meg jó alaposan darával. Adnának inkább két-három kisebbet helyette.

@Plumper: Mondjuk ez így nem kicsi leegyszerűsítése és általánosítása a dolognak (és pont éttermekre kevéssé jellemző a még akár csak hasonló mértékű szorzás is). Vagy Te az étel nyersanyagárára gondolsz? Mert akkor meg csak simán nem reális a levezetés.

stillman 2012.12.03. 11:01:09

@Plumper: @Kanoc:
Nem láttam "terepjárós anyukákat" nem tudom, nem volt egyik vendégnél sem épp terepjáró az asztalánál, bár mintha valaki akarta volna behozni, de lebeszélték róla.

Lehet, hogy a betegségtől sújtott nyomott hangulat miatt, de nem voltam elemzős kedvemben, ha éppen így megy az ember, akkor bejön a hely, jót tesz.

Előfordulhatott volna az is, hogy nagy ünneplésre készülök és felfokozott hangulatban keresem a hiányosságokat (nem tagadom ilyen is van nálam), akkor lehet, hogy találok.

Most nem találtam, jó volt, nagyon tetszett, megyek máskor is.

stillman 2012.12.03. 11:04:54

@ehran:
tudod milyen vagyok :)
DE ide most nem úgy mentem, hogy nézegetem az ételek összetevőit, állagát, biztos, hogy találok sok furcsaságot.

Viszont rájöttem, hogy olyan jó néha elereszteni ezt és egyszerűen csak jól érezni magam valahol.

Nem osztom a véleményeket a szerviz színvonalával kapcsolatban, tökéletes kiszolgálást kaptam pedig nem vagyok egy könnyű eset. Mondjuk engem már azzal le lehet venni a lábamról újabban, ha nem következetesen az ellenkező nemű kapja először az étlapot/italt/ételt, ahogy ez egyébként rendszeresen előfordul velem.

stillman 2012.12.03. 11:10:03

@Popeye76:
Na, ez az amihez nem volt kedvem, az "újragondolt" húsleves ESSZENCIÁKHOZ, consommé-hoz, szűrt marhaságokhoz még ha tisztában is vagyok azzal, hogy úgy a tökéletes.

Ja, NEM volt zsíros a húsleves, tessék megnyugodni.

Ismét felhívnám a figyelmet, hogy érdemes a helyén kezelni a Náncsi néni vendéglőjét, nem kell irreális elvárásokat támasztani, nem kell állagokat, textúrákat keresni, 12 fős karácsonyi vacsorákat odaszervezni, ez más műfaj, más közeg.

Egyébként a vadas ételről én is azt hallottam egy ismerőstől, akikkel ott összefutottam, hogy nekik is nagyon édes volt.

Don Quixote de la Ferko 2012.12.03. 11:14:21

Befejezném a címet

A Náncsi néni jó hely ... volt.

Cirka addig, míg nem volt kert, és Frici még friss emlékekkel rendelkezett az imbolygó hajókonyháról.

Most drága, a kaja átlagos, a túrógombóc valóban nagy, de köze nincs ennek a felfújt valaminek az eredetihez.

ehran 2012.12.03. 11:44:23

@Boros Regina: Jaja, egyetértek, nem is voltak "fájndájningos" elvárásaim, nem textúrákat keresgélni mentem oda, hiszen nem erről szól a hely. És épp ezért volt akkora csalódás, mert a tisztes házikosztot nem tudta hozni. Azt hiszem, a választásommal igyekeztem ennek megfelelni, a vadas nem épp extrém étel, feltételeztem, hogy pár éve már étlapon van, kiforrott lehet, a túrógombóc meg egyenesen a hely "emblematikus" fogása. Ehhez képest mindkettő annyira rossz volt, hogy ott kellett hagynom. Iskolai menzán vagy mirelit változatot is ettem már lényegesen jobbat mindkettőből. Ez azért már nem hiszem, hogy csúcsgasztrós kukacoskodás lenne. :)
A szervízzel nem volt nagy gondunk, legfeljebb kicsit "szívességet teszek" hangulatot árasztottak.

kanoc 2012.12.03. 12:01:06

@Boros Regina:

"Nem láttam "terepjárós anyukákat" nem tudom, nem volt egyik vendégnél sem épp terepjáró az asztalánál, bár mintha valaki akarta volna behozni, de lebeszélték róla."

Nos hülyére venni a figurát állampolgári jogod, ahogy azt nagy bölcsen Simincska Lajos megmondta. Ettől, és attól, hogy Neked nem volt semmi kifogásod, mert nem hibákat keresni, csak jól érezni magad mentél oda még azok a hiányosságok fennállnak amiket itt többen is leírtak. Azt pedig, hogy ki hová szervez vacsorát, szerintem nem a te tiszted eldönteni. A lényeg, és ezt én is kiemeltem, hogy a régi színvonalához képest igencsak zuhant a Náncsi néni vendéglője. Elkapta őket is a tömeggyártás gépszíjja. Lehet, hogy Te vagy a reklámcsináló strómann? :)) Amúgy megjegyzem, mi sem hibákat keresni mentünk oda, hanem a korábbi számos + tapasztalatra hagyatkozva egyszerűen csak jót akartunk enni, és jól akartuk érezni magunkat. Nos ebből a kettőből, kettő nem jött be aznap este. És valóban annyi pénzért, amit végül összességében kifizettem sokkal többre számítottam. Amúgy te fizetett hirdetés vagy? Jaaaaaaaaaa! Akkor más a helyzet. :)))

Na mi újság, Wagner úr? 2012.12.03. 12:07:48

Én már többször jártam az elmúlt 2-3 évben a Náncsi néniben, mindig 100% elégedettséggel távoztam, az ennivalók igazán remekek voltak, a pincérek pedig kedvesek és udvariasak. Céges eseményt is szerveztem már oda, és a partnereim egyöntetű véleménye szerint nem választhattam volna jobban éttermet...
Lehet, hogy nem minden ételük egyformán finom, de én még nem csalódtam náluk...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.03. 12:09:40

@ehran: ezekre emlékszem (utóbbi két látogatás):
- szarvasgombakrémleves néven csészényi csiperkekrémleves minimális szarvasgombás ízesítéssel (kb. 1300 Ft)
- egészen csodálatos borjúpaprikás galuskával
- csirkemell sajttal besütve, mélyhűtött hasábbal
- aranygaluska kényelmi termékből készült "sodóval", ellenben valódi vaníliaszemcsékkel
- csokimousse legalább 3 napja kiadagolva és a hűtőben "érlelve", egyébként vállalható ízzel

Hát, ez elég ellentmondásos, engem nem vonz, de arra emlékezni vélek, hogy volt egy időszak, amikor több klasszikus étel íze megváltozott/határozottan gyengébb lett, talán 2005 körül.

stillman 2012.12.03. 12:10:18

Reagálnék, de szinte kifogytam a szavakból, a saját csapdámba estem.

Rá kellett, hogy jöjjek: nekem jobban esik egy kevésbé tökéletes túrógombóc, amit egy normális közegben kapok (az ablakban macskával).

Lehet, hogy hangulatember vagyok? :(

stillman 2012.12.03. 12:15:00

@kanoc:
Jaj, vágjál már vissza inkább valami eredetivel. Olyan elcsépelt ez, hogy ha (végre egyszer) írok egy helyről pozitívat, akkor azonnal fizetett hirdetés vagyok.

ha jót írok azaabaaaj, ha rosszat írok azaaabaaaj.

(ismét kérem, valaki fizessen már le!) - na most viszont frusztrált, nem fizetett blogger leszek a kommentelőknek.

Plumper 2012.12.03. 12:18:13

@ehran: cakk-pakk egy étel árára gondolok, amennyibe az étteremnek kerül, rezsivel, bérekkel együtt.
nem baj, ha 10szeres a szorzó, csak én nem veszem meg.:-)
de miért PONT nem az éttermekre ne lenne jellemző a 10szeres szorzó?
szakácsként végzett haverom olyan édes kis trükköket mesélt, amiket elvártak tőle éttermekben, hogy öröm volt hallgatni. húsnyesedékek, újra felhasznált és egyszerű vagy ócska alapanyagok, végtelenségig elhúzott tészták stb.
pont egy múltkori sztárszakács olyan díszes ételt rittyentett gyakorlatilag konyhai maradékokból, hogy simán eladhatta volna bármelyik magyar "ínyencnek" 3000 Ft-ért.:-D
én nem hiszek ezekben a dolgokban.

@Boros Regina: jó a hely elgondolása, de túlmodoroskodta önmagát. a vevőközönség meg olyan, amilyen. én semmi esetre sem érezném jól magam köztük.

ehran 2012.12.03. 12:26:42

@Plumper: Bocs, akkor nem igaz, vagy pontosítva elhanyagolható ezen helyek száma, és biztos, hogy nem a közép- és felső osztályban játszó éttermek közül kerülnek ki. Tételesen nem igaz, hogy lehetne 10x-es áron(haszon!) adni az ételeket. Kérdezd meg akár @Hepci: -t, neki is volt étterme, tud mesélni a működési költségekről.
Ha a 3000 Ft-os ételt veszed, akkor ugye 300 forintból kellene kijönnie mindennek. És étterem alatt én nem a menzákat, kifőzdéket, talponállókat értem. Egyébként valóban nem a nyersanyag adja az étel árának nagyobb részét - bár a csúcs felé mozogva ennek az aránya is változik.

ehran 2012.12.03. 12:29:23

@Boros Regina: Én pl. fizetek Neked egy ebédet, ha végre erre jársz megint ebédidő tájékán. :)

kanoc 2012.12.03. 12:29:23

@Boros Regina: Kedves Regina! Ne aggódj, és ne szégyelld magadat! Sajnos országunk lakóinak nagy többségére igaz a megalkuvó magatartás, az odavetett tények elfogadása, és szó nélküli eltűrése. Nem tudom éltél-e életvitel szerűen egy fejlettebb demokráciában, de hidd el ez ott nem így van. Ha Neked a macskával tarkított környezet (mit szól ehhez az ÁNTSZ? Sicc! ) elég ahhoz, hogy elfeledtesse a méregdrága, de legalább jó sz.r túrógombóc történetét, hát az a Te dolgod. Azon az árszínvonalon viszont, ahol a Náncsi néni dolgozik a jó étel, és a kellemes környezet együtt kéne hogy járjon. Külön, külön aligha érdekes. És persze valóban lehet, hogy hangulatember vagy. Bár nálam az étel, és kiszolgálás minősége nem hangulatfüggő. Ami jó az jó, ami meg nem az nem, függetlenül attól, hogy jó, vagy rossz passzban vagyok-e. Viszont a jó hangulatomat remekül el tudja rontani egy olyan este amit fentebb vázoltam. :))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.03. 12:34:02

@Boros Regina: nem kezeled valami jól a zindex-főoldalt...

Szerintem eléggé evidens, hogy mit gondolnak sokan 1 ilyen című írás mögött levő "mechanizmusról", és nem ok nélkül gondolják, vö. az ott gyakran megjelenő "alegjobbezmegazittmegott(!!!)" típusú írásokkal...

Nem találtál érdemi és hiteles kritikát?
Hát, aki nem keres, nem talál, s nem elsősorban magamra gondolok, de pl. Steel már van annyira méjnsztrím, hogy elolvashatnád, mielőtt ilyet írsz.

Plumper 2012.12.03. 12:34:45

@ehran: vannak nagyon jó éttermek Budapesten (vidéken is bőven, csak ritkán járok arra):
- rendes alapanyagok
- normális méretű ételek (nem hatalmas tányéron kis apróság zöld levelekkel, mert az eleve gyanús! -> luxusétterem)
- tisztaság
- korrekt kiszolgálás
- reális árak

na, az ilyen helyet szeretem, és van is pár, ahová megyek, ha úgy adódik.

kanoc 2012.12.03. 12:36:45

@Boros Regina: " Jaj, vágjál már vissza inkább valami eredetivel. Olyan elcsépelt ez, hogy ha (végre egyszer) írok egy helyről pozitívat, akkor azonnal fizetett hirdetés vagyok."

Nem kívánok sehová semmit vágni! Csupán szerettem volna szíves figyelmedet felhívni, hogy véleményed messze áll az objektivitástól. Te akkor ott, éppen jól érezted Magadat, és talán túrógombócnak hívott grizgaluska is ízlett. Ez a Te ügyed. Ettől még a többi vélemény sem éppen a szemétre való. :))

dave86 2012.12.03. 12:44:26

Nem, a Náncsi néni nem jó hely. 3-4-5 éve talán az volt, abban a kategóriában, amit leírtál. Az étlap szűkebb, az igazán jó fogások kikerültek, a minőség jelentősen romlik, a kiszolgálás maximum átlagos, az árak viszont magasak. Több barátomat is megpróbálták átvágni (egyszer nettó volt az étlapon szereplő ár, aztán bruttó). Ez nem egyszer fordult elő.

Rozgonyi Tivadar 2012.12.03. 12:51:00

Hát, még egy szavazat a "régen jobb volt" mellett. Velünk csak szimplán bunkók voltak a pincérek, de tényleg más a kaja is, mint 10 évvel ezelőtt. Igaz, az utóbbi 3 évben már nem is mentem önként oda.

ehran 2012.12.03. 13:02:10

@Plumper: Bár ez tök más téma, mint az árképzés, de egyetértek. Kivéve azzal, hogy a nagy tányéron kis adag étel eleve gyanús lenne, én ugyanis általában jobban szeretem az ilyen helyeket - mármint ahol azért van ez így, mert 6-8-10 fogásra van kihegyezve a dolog, és ennek megfelelően is állítják össze az ajánlatukat, valamint ehhez a szinthez ("luxus") igazítják a minőséget.

Plumper 2012.12.03. 13:19:12

@ehran: értem.
azért ez nem túl reális Magyarországon, lassan a világ nagy részén sem... csóróság van, nem pedig luxus.

stillman 2012.12.03. 13:21:52

@kanoc:
igen éltem, Spanyolországban 3 évig, ami azt hiszem gasztronómiában fejlettebb kultúrának számít.

macska: kívül volt (nem igazán komolyan gondoltam, hogy emiatt volt jó az étel, bár minden, amiről itt beszélgetünk szubjektív benyomásokon alapszik)

A túrógombócot nem én ettem egyébként, csak megkóstoltam, nem volt szar.

Palacsintát ettem, jó volt.

Szerintem egyáltalán nem drága a hely, 2 személyre 2 fogás, itallal (tea, limonádé, stb.) 8000 ft körül fizettünk.

stillman 2012.12.03. 13:28:10

@Hepci: nagyon szívesen válaszolnék neked, mert megtisztelsz, hogy követed a blogomat, de sajnos hiába olvastam el háromszor a kommentedet egyik részét sem értem.

Persze ez engem minősít tudom, de vedd figyelembe, hogy a fejem helyén néhány napja egy felfújt túl grízes túrógombóc van.

(alegjobbezmegazittmegott???,
ki az a "Steel"?)

ehran 2012.12.03. 13:39:35

@Plumper: Nézz körül, melyik szegmensek mennek jól egy-egy adott területen belül - még válság idején is (sőt, akkor igazán!): a legolcsóbb és a legdrágább. Éttermeknél sincs ez másképp. De egyébként ez szerintem nem erről szól. Én szívesen kihagyok két-három alkalmat egy közepes étteremben, és cserébe elmegyek csak egyszer, de akkor egy igazán minőségi helyre. Sokkal inkább érzem úgy, hogy megéri, azaz sokkal nagyobb pénzkidobásnak tartom, ha 2000-et fizetek egy fogásért, ami nem nyűgöz le, sőt úgy érzem, akár én is jobban el tudtam volna készíteni; mint ha 6000-et fizetek máshol egy ételért, ami elkápráztat, és hetek múlva is emlékszem rá.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.03. 13:43:14

@Boros Regina: hümmm, melyik részét nem érted?
Akkor megpróbálom tőmondatokban. :)
Az Index főoldalon látható írások gyakran promóciók.
Számos írásnak forrásaim szerint konkrét ára van.
Ez az ár nem kevés.
Összevetve azzal, amit fizettél a Náncsiban.

No, eddig megvan?
Akkor hozzáteszem, hogy ha már írsz étteremkritikákat, illene ismerni Steelt (Food Police). A blogja (úgy tűnik, befejezte) azon kevés forrás egyike (volt?), ahol a szerzővel kapcsolatban nem éreztem soha, hogy betegesen elfogult/megvehető/valamelyik gasztroszekta tagja, valamint ne értene az ételhez az átlag vendéget messze meghaladóan.

ekat 2012.12.03. 14:01:49

@EHRAN: Abszolút egyetértek Veled, pont tegnap fejtettem ki a férjemnek, hogy ha nagyon sok pénzem lenne, akkor lehet, hogy elmennék főzés helyett csak úgy enni közepes(en jó) éttermekbe is, de amíg nem vagyok olyan jól eleresztve, addig csak nagyon jó helyre megyek, nem baj, ha jóval többe kerül, de nyújtson kulináris élményt.

kanoc 2012.12.03. 14:07:13

@Boros Regina:
" igen éltem, Spanyolországban 3 évig, ami azt hiszem gasztronómiában fejlettebb kultúrának számít. " Látom sikerült tökéletesen megértened. :)) Én ugyanis a külföldi élettel kapcsolatban nem arra céloztam, hogy adott országban milyen a gasztro kultúra, hanem arra, hogy fejlettebb országokban nem alkusznak meg az emberek azzal hogy " jé de édi a macska az ablakban", ha szar a túrógombóc.

De távol álljon tőlem, hogy mélyebbre menjek a vitában. Ha Neked ízlett és meg voltál max. elégedve az a Te dolgod. Nekem viszont engedd meg a saját véleményem kifejtést egy nyilvános blogban. Nem akarok Neked rosszat, így búcsúzóul nem kívánom Neked, hogy soha jobbat és olcsóbbat ne egyél. Nagyon kitolnék Veled, ha ez teljesülne. Azt viszont látom, hogy a kommentek nagy része nem Téged igazol. :))

EasyBenefits 2012.12.03. 14:20:52

a náncsi BP-i viszonylatban nemhogy drága, de inkább egy igen olcsó étterem, komoly nagy adagokkal. a terepjárós sznobokat meg le kell szarni :) és nagyon jókat lehet enni, nyáron rövidgatyóban pólóban is akár. egyáltalán nincs sznob vagy puccos hangulata a helynek, lehet vannak ilyen vendégek, de hülye vendég mindenhol van...

sokan panaszkodnak itt a kiszolgálásra, számlázásra miegymás - soha semmi ilyen panasz nem volt, épp ellenkezőleg. de mondjuk a vendégnek is kell tudni viselkednie nyilvános helyen, hogy tisztelettel kezeljék...

na mind1. izlések és pofonok. a náncsi egy rém egyszerű, házias ebédet kínáló hely, aminél egy lusta szombaton nehéz jobban megoldani a húslevest. de az tény, hogy nem csúcsgasztronómia és van ami lehetne jobb. (pl a túrógombóc szerintem is túl nagy és túl kevés a túró benne) de egy csomó minden kifejezetten tökéletes közeli. nekem néha ez az ék egyszerű étterem is nagyon is kell.

Gábor Huszár 2012.12.03. 14:22:54

Tényleg jó a 8000 a levesért teáért palacsintáért gombócért cicáért kévéért.Az ételeknek meg kellett volna állni 1000 ben az italoknak 500 ban,azaz 6000 és még igy is aranybánya a vendéglőnek.Ezek olyan alacsony költségszintű ételek,italok,hogy /és látod nem lehet olyan szarra csinálni hogy a vendég sértésnek vegye/minden vendéglős álma a megnyert haszon.

stillman 2012.12.03. 14:29:36

@Hepci: ezt az írást inkább véleménynek nevezném nem sérteném meg a kedves étterem kritikusokat (akik, mint tudjuk valahol nagyon mélyen igazán jó emberek ;)azzal, hogy magamat közéjük sorolom, az egy komoly szakma.

Kedves tőled, hogy kinézed belőlem, hogy fizetek egymillió forintot, hogy kikerüljek aZindex címlapra, ki kell, hogy ábrándítsalak teljesen spontán kerülök ki mindig és egy fillért sem fizetek (sem én, sem a Náncsi néni).
Nagyon jók lehetnek a forrásaid, de ebben az esetben teljesen téves.

köszönöm, majd jobban követem ezentúl a forrásokat, bár alapvetően törekszem a saját, autentikus véleményformálásra.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.03. 14:38:32

@Boros Regina: hihi, ma tényleg grízes túrógombóc van a fejed helyén.
Hol írtam, hogy ez itt 1 fizetett promóció?

Ha viszont azt hiszed, hogy nincs ilyen, roppant naiv vagy.

stillman 2012.12.03. 14:39:28

@kanoc:
na, leleplezem magam - szegény Náncsi néni... - azért mentem oda, mert valójában meg voltam győződve arról, hogy a Náncsi néni egy nagyon gáz hely. A weboldaluk hetekig visszatartott, hogy tényleg elmenjek, ilyen szintű mazochizmus már nekem is soknak tűnt. Az oldalukon táncoló rajzolt, rózsaszínű malacok vannak és piros betűkkel kiírt lakodalmas libafogások irritáló hangvételű leírása.

Mivel ez a blog inkább a lehúzó kritikáiról híres (amelyekre egyébként szintén kapok bőven támadásokat, de sokkal kevesebbet, mint amikor nagy ritkán pozitívan írok valamiről :), hát igazából egy újabb ironikus, vitriolos írást terveztem és a Náncsi nénit alkalmasnak találtam arra, hogy élményeket szerezzek.

Közbejött az, hogy tényleg nagyon megfáztam és valóban egy rendes húslevesre vágytam, és hát sajnos közbeszólt az élet - nem tehetek róla, nagyon jól éreztem magam a Náncsi néniben. Jól áll nekik ez a stílus. Szerethetőek. Tetszetta pincérek profizmusa, tetszett az otthonos hangulat. Kibillentettek.

Felülkerekedtek az érzések és lemosták a racionalitást és a negatív hozzáállást olyannyira, hogy egy idő után a túrógombócban már szinte a Kis herceg bolygóját láttam (ezért is nem zavart a mérete), de lehet, hogy ekkorra már felszökött a lázam (sőt biztos).

nickg19810331 2012.12.03. 15:30:44

bár nem ma voltam a Náncsi néni-nél -késő tavasszal- de számomra óriási csalódás volt :( főleg a kiszolgálással adódtak gondjaim, de említhetném az adagok méretét is.
és nem hiszem, hogy udvriatlanul viselkedtem volna a felszólgálókkal szemben.

jó lehet mostanra változott a helyzet, de azóta szerencsére találtam a 2dik kerületben egy kis kellemes helyet ahol a kiszolgálásra is hangsúlyt fektetnek és az adagok is magyarosak :)
de most amit nagyon ki akarok próbálni az a Csalánosi csárda amiről szintén nagyon sok jót hallottam.

pernahajder Campbell 2012.12.03. 15:31:17

Tavaly voltam a Náncsiban, hát, szerintem semmi extra. A kaja átlagos, a pincérek udvariasak voltak.

A túrógombóc nekem is nagy csalódás volt. Nem értem, miért nem grízgombócnak hívják, mert túró, az tényleg nem sok szorult bele. Viszont cserébe olyan kesernyés-savanykás íze volt. Persze lehet, hogy csak máshoz vagyok szokva (anyám túróval csinálja), azért volt szokatlan.

vizsla74 2012.12.03. 15:32:20

Nekem az fura, hogy ha valaki egy igazán jó húslevesre vágyik, az egy étterembe keresi ezt..
Tudom, mert olvastam, hogy a betegség erre az indok, de akkor is - inkább elkészítem magamnak..

vörösbor(de)minőségi 2012.12.03. 15:37:34

azt gondolom,akik itt hozzászóltak azok majdnem mindannyian olyasmivel kezdték,hogy jó volt régen/szerettem oda menni/és hasonló ámde nem fikázó élményeket irtak le.ebből azt szűröm le,hogy aki a jelenlegi náncsis helyzetet kritizálja az nem rosszindulatu hanem van benne némi kis fájdalom-és nosztalgia de annyira nem elvakult,hogy ne kritizáljon.és tegye is ezt nyugodtan őszintén.én is hasonlókat tunék irni de megtették már sokan előttem,igy nem tartom fontosnak-de tény,hogy gyakran és szivesen jártunk oda.ma már nem és ennek oka nem elsősorban az ár(fontos az is)hanem a szinvonal.semmi különöset nem vár el az ember-jó kaját hiszen azért ment oda.ár-érték arány is legyen rendben ha lehet.és náncsiéknak bizony könnyű lett volna megtartani a kialakult nagyon is jó véleményt mert lehet,hogy igy jobban jönnek ki ha vendég az van(max1x)és fizetnek majd nem ide mennek legközelebb....
a nagy dolog az amikor sokan sokszor visszajárnak.van akinek ez éri meg nagyon.
a cikkből pedig sajnos süt az "ingyenettemirokegyjótrólatok"-emiatt aztán sem a fotók sem a szívhez szóló szöveg nem teszi hitelessé.

Irbisz 2012.12.03. 15:48:39

"Valamikor tényleg jó volt a Náncsi néni vendéglője. Mára, az újgazdag, sznob köcsögök gyűjtőhelye lett. ...
...
A hús tele volt ínnyel, ehetetlen volt, és többszöri reklamációra sem javult a helyzet. A libamáj roston szintén ínyes volt, és szerény véleményem szerint nem is libamáj volt. "
Aki ezt ezt írta, ín helyett ínyt, kétszer is, az beillene az újgazdag köcsög sznob kategóriába a "műveltsége" már megvan hozzá:)

Valamelyik másik vájtfülű "gourmand" a túrógombócon lévő tejfölön volt kiakadva - hát ez egyszerűen ízlések & pofonok kategóriája, akinek mások ízlése, a "szokás, egy egyszeri emberke receptje szabja meg mihez mi illik, nos az tényleg ultrasznob ... :-/

A konyha jóságát megítélni hosszabb távon nem tudom, mert csak egyszer voltam ott, koraősszel, de semmiféle gond nem volt, sőt a minőséget is max. az árakhoz képest lehetett kritizálni, abszolút értelemben semmiképpen nem.
Lehet hogy kivételes napot fogtam ki, de akinek az az előételtől a desszertig terjedő sor amit akkor ettem nem felelt volna meg kvalitásban, az vagy a kákán is csomót kereső örök fanyalgó akinek semmi nem jó soha (rengeteg ilyen lézeng kis hazánkban), vagy valamilyen emésztőrendszeri betegségben szenvedő gyomorbajos lehetett volna csak :)

Mert megérdemled 2012.12.03. 16:38:17

@Shopping: Te kajálni mész egy étterembe, vagy azt nézed ki jön be az ajtón és milyen autóval érkezett?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 17:05:51

Ez a túrógombóc egy normál adag vagy valami speciális kisgyerek-adag? Szerintem borzasztó kicsi. Én 3-4 gombócot várnék.

stillman 2012.12.03. 18:09:14

@vörösbor: nem ingyen ettem, nem ismernek engem, nem tudják, hogy írtam róluk. Semmi nem süt a posztomból, csak az, hogy nem mentem nagy elvárásokkal és jót ettem.
Miért kell mindig azt hinni, hogy ingyen ettem, ha jót írok valamiről?

stillman 2012.12.03. 18:10:18

@vörösbor: (pedig a kommented eleje olyan értelmes és normális volt)

vörösbor(de)minőségi 2012.12.03. 21:04:38

@Boros Regina: hja hiszen ott még nem kritizáltalak téged eléggé el nem itélhető módon.amugy meg gratula,hogy megfázva, kicsit elgyötörten, az ízeket sem érezve volt kedved vendéglőbe menni.ez a szakma szeretete-nem hoznak nekem egy isteni levest (akár náncsitól)vagy főznek és hoznak-hanem uccsó erőddel is elmész és dolgozol:))
hidd el a legtöbb-ha nem mindenki-hsz.itt, az mind szomorúan vélekedett a volt és a mostani náncsin.nem jó ezt sem megélni sem búsúlni rajta mert sokkal jobb lenne napjainkban is úgy oda menni( gyakran mint régen)és olyan jó érzésekkel eljönni mint anno.de ehhez jelenleg náncsi csak a nevét adja-az pedig kevés egy jó vacsorához.ami kiemelte a többi közül ami náncsivá tette-az elkopott.sok jó és törekvő, vendégnek kedvezni akaró hely elhasított mellettük.nosztalgiából az ember még próbálkozik-de kettőnél feladja és szerelem ide vagy oda,a döntés a szakítás lesz. és még nem is halsz bele-mert válogatni lehet a vendéget szerető kiváló konyhával rendelkező fiatalos lendületű jó árfekvésű helyek között.

pernahajder Campbell 2012.12.03. 21:48:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Csalóka a kép, a gombóc valóban hatalmas (talán segít, ha azt mondom, hogy a fényképen levő tányér normál lapostányér, nem valami kis desszertes).

Csak sajnos nem jó...

ehran 2012.12.03. 23:46:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A képen talán nem jön ki jól, de óriási méretű a túrógómbócuk, túlságosan is, pláne a minőségét tekintve. Mondhatni ebből egy is túl sok - legalábbis szerintem, és a 2 évvel ezelőtti tapasztalatom alapján. Lehet, hogy azóta jobb lett, bár ekkora méretben egyszerűen nem lehet jól elkészíteni, hacsaknem valamilyen molekuláris gasztrótrükközéssel. :)

stillman 2012.12.05. 10:48:47

@vörösbor: kritizálj nyugodtan, csak az nem kritika, hogy azt állítod, hogy ingyen ettem és ezért azt hazudom mindenkinek, hogy jó a Náncsi néni.

vörösbor(de)minőségi 2012.12.07. 10:08:13

@Boros Regina: mindenképpen jobbulást neked-remélem már gyógyult vagy.ha ehhez az a bizonyos leves segitett-akkor hurrá.nem használtam a "hazudsz"kifejezést,eszembe sem jutott,a kegyes felértékelés az még nem hazugság-de esetleg elbízza magát a hely,és nem törekszik változtatásra.a hsz.-ból azt olvasom,hogy majd'mindenki valami ilyesmire hivja fel a figyelmet.hidd el én is azt szeretném ha olyan szerethető lenne a hely mint fénykorában.

das boot 2012.12.09. 16:25:33

Idén kétszer voltunk családdal Náncsiban, egyik alkalommal sem voltam elájulva. Lassú volt a kiszolgálás, közepes volt a kaja, közel sem az, mint volt.

És igen, terepjárós anyukák gyülekezőhelye, nem is értem, kedves blogíró, hogyan kerülhette el a figyelmedet a környező utcákat ellepő Audik és Lexusok garmadája, mely szinte brandje a helynek.

Egyébként a Remízben sokkal jobb túrógombócot ettem pár hete. Vagy inkább úgy mondom, jó túrógombócot.

És nem a kaja miatt voltunk idén kétszer, hanem a kert miatt, az tényleg jó kisgyerekkel - és szép a környék is.

Ha pedig jobbat szeretnél enni a környéken, próbáld ki a Széphalom Vendéglőt, ott eddig mindig jót ettem, bár hasonlóan drága, mint a Náncsi, de kevesebb az egy főre jutó lujivuttonos anyukák száma.

kicsibuta 2012.12.09. 19:48:04

@Boros Regina: Hogy veheted komolyan akár egyetlen szavát is annak, aki olyat ír, hogy "a hús tele volt ínnyel", meg "a libamáj is ínyes volt"? :D Én odáig bírtam olvasni az írását, onnantól megállíthatatlanul röhögtem. Írt valami értelmeset is? :D

Mikrobi 2012.12.09. 21:32:29

Amikor egyszer, nagyon régen még jó volt a Nancsi néni, rendeltem egy fél túrógombócot. Elsózták, de nagyon. Amikor szóvá tettem, szó nélkül kicserélték.

elzee 2012.12.10. 11:18:10

Kedves Regina,

a jobbító szándék által vezérelve írok: helytelenül és hibásan használod a "gourman" szót... ilyen szó nincs. Vagy gourmand, és az nagyétkűt, zabálót jelent, vagy -amit érzésem szerint gondoltál- gourmet, ami ínyencet jelent.

Üdv.

Plumper 2012.12.12. 19:18:57

@Gábor Huszár: én is ezt mantrázom, de megmagyarázzák maguknak, miért éri meg néhány minimálkajáért és itókáért 8000 Ft-ot kiadni.
a 10-szeres szorzó simán befigyel, cakkpakk, minden rezsit és apámf@szát is beleszámítva.

elzee 2012.12.13. 22:41:55

@Boros Regina: szívesen, máskor is... :)

süti beállítások módosítása