Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Baltazár - az új játékos

2013.07.31. 23:03 stillman

baltazer2.jpgA Baltazár étterem nyitása, elsősorban nevének köszönhetően már korábban is érdekelt. Bevallom én is a híres New Yorki Balthazar Restaurantra asszociáltam először, amikor meghallottam a nevet, de aztán megtudtam, hogy nincs kapcsolat a híres (ma már inkább csak turistáknak, vagy maradi New York-iaknak való) étterem, kávézó között.

A nyitást ünneplő szerda esti partyra viszonylag korán érkeztünk, de ennek köszönhetően - visszatekintve az est hátralévő részében igencsak intenzívvé váló eseményekre - a vendégeket ünnepi díszben és nyugalomban váró helyet alaposan és tülekedés nélkül meg tudtam nézni. A bőkezűen kínált Zwack Soda pedig enyhítette a szomszédos asztalnál ülő Rogán Antal polgármester úr okozta megilletődést.Valamit hallhattak a pincérek rólam, mert fél órán belül már a harmadikat kínálták, ekkor azonban megálljt parancsoltam, hiszen 35 fokban még ha közeledik is az este, mégsem fogyasztunk ilyen magas alkoholtartalmú italokat (mondtam magamnak hamisan).

A Baltazár felülmúlhatatlanul szép helyen van: a Bécsi kapun kicsivel túl a Várban, az embernek egyfajta pozitív utópisztikus érzése van, "ez a hely a létező világok legjobbika", minden a legnagyobb rendben van körülöttünk, baj már nem lehet. Bent az étteremben is menő stílus lett kialakítva, manapság már meg is szoktam az új helyeknél, örömteli fejlődés, hogy különösen nagy gondot fordítanak az étterem designra. A mainstream számára talán az elfogadhatónál egy fokkal punkosabb alakzatok kerültek ugyan az étterem falára, ami személy szerint nekem ugyan bejön, de ez soha nem egy jó jel. baltazar02.jpgA nagy bárpult melletti falat beborító, ízléses rács mögött található borválaszték szintén lenyűgöző.baltazar4.jpg

Ahogy a macskaköves teraszon helyet foglalunk, szép lassan az ételek is elkezdenek érkezni, először gaspacho-t kapunk kis pohárban, baltazar5.jpgmajd nem tudom pontosan mi az, ami érkezik, de kapunk belőle 4 kör ráadást legalább. baltazar6.jpgbaltazar2.jpgKezdenek egyre többen lenni, mire a polgármester úr beszéde elkezdődik, szinte egészséges tömeg alakul ki. Gólyalábasok tréfálkoznak és dobják fel a hangulatot, aztán kiderül, hogy zenélni is tudnak, lazák, jófejek.

Az ételek továbbkóstolása iránti kényszert ezen a ponton kell elengedni és szerencsére ez sikerül is. Mivel gyakorlatilag jól is laktam a két előétellel, nem is nagyon fáj, hogy több körben elkerülnek a harmadik fogásként érkező változatos tartalmú mini hamburgerek, bár azért kíváncsi lennék milyen az íze, de egy ilyen partyban nem ez a lényeg, hanem az, hogy az ember figyelje ki mindenki van még meghívva és, hogy csodálja a helyszín sajátosságait, felfedezze azokat a jegyeket, ami miatt majd biztos, hogy visszatér. Egy idő után egyébként azzal szórakoztatjuk magunkat, hogy próbáljuk értelmezni a felszolgálók logikáját, ugyanahhoz az asztalhoz odamennek négyszer, más asztalokhoz egyszer sem, nem baj, ez van, nincs egyértelmű stratégia szerintem az ilyenekben.

baltazar8.jpgEz pusztán akkor kezd kezelhetetlen méreteket ölteni, amikor igazán megtelik a hely, már nemcsak a gasztro és egyéb újságírók, hanem a belőtt célközönség (ideális esetben e csoportok ugyebár fedésben vannak) is érkezik, felső tízezer, értelmiségi és üzleti elit jeles képviselőit látom felbukkanni. Amikor a konyha egyre nagyobb sebességgel, visszafogottan feszült, de profi elszántsággal pakolja az amúgy party ételnek alkalmatlannak tűnő minihamburgereket a kihelyezett tálakra, egy idő után az éhesen érkező vendégek már onnan elszedik. Nem tudom ennek mennyire örülnek a felszolgálók, nem kérdeztem. baltazar9.jpgEkkor - lévén én már nagyjából mindent láttam - elkezdek eljátszani a távozás gondolatával. Azonban új fogás készül a távolban, csirke, és mivel előtte olvastam a sajtóanyagban, hogy itt nem veszik félvállról az alapanyagok kérdését, a jó minőségű csirkehús (ritka, mint a fehér holló) pedig a gyengém, ezért azt még muszáj megkóstolnom. Kicsit  elszégyellem magam, amikor ragadozó mozdulattal elkapok egy falatot, dehát csak így lehet, jó időben jó helyen kell lenni. A sarokba bújva, próbálva nem útban lenni, győzedelmesen falatozom, jó sokan megint hoppon maradtak, hehe én viszont eszem a zseniálisan finom csirkét. A konyha nem adja fel, halad rendkívüli sebességgel, készülnek folyamatosan a falatok úgyhogy végül azért mindenki elégedetten eszik. A probléma különben is abból adódik, hogy jó sokan eljöttek, mindenkit idevonzott az új hely varázsa. Mindig azt mondom, hogy az legyen egy rendezvény legnagyobb hibája, hogy túl sokan vannak.

baltazar10.jpgEgy idő után hatalmas pezsgés, szinte már tülekedés alakul ki. Egy pohár csattan a földön, a pulton százával állnak a használt poharak.

Na, hát nem lesz azért mindig ilyen zsúfoltság Baltazárnál, én például biztos, hogy eljövök nyugodtabb estéken vagy délutánokon is, mert a hely stílusa magával ragadott. Az étteremhez egyébként hotelszobák is tartoznak, kár, hogy nem nagyon van ürügyem megszállni bennük, de hátha egyszer valaki jól jár vele, akinek éppen ajánlom. A partyt a csúcson hagyjuk el, távozóban még megnyugodva konstatálom a taxiból kiszálló Molnár B. házaspár látványát. Itt volt a helyem, jó, hogy láttam. És, ami a lényeg, én biztosan visszajövök.

Na, de mi is ez a Baltazár pontosan? (sajtóanyag)
baltazar11.jpg
Bár, borbár, borszaküzlet, grill és hotel egyben.

A Zsidai család legújabb gasztronómiai kalandja ezúttal is sok újdonságot rejt magában. A Pierrot, 21, Pest-Buda, Spíler és az ÉS után a Baltazár egy űrt tölt ki Budapest életében. Egy gasztronómiai élményközpont, egy kis ékszerdoboz smart luxury boutique hotellel kiegészülve.
A Baltazár egy intézmény, egy gasztronómiai lubickálóközpont a maga barátságos, befogadható és nem kihívó módján.
Törzshely egy életérzésre, a hagyományos éttermi formalitásoktól és működéstől elszakadva, ide bárki betérhet reggelire, ebédre, vacsorára, nassolni vagy csak egy italra, de legfőképp csak úgy, időt tölteni, dolgozni, találkozni, a napos teraszt élvezni...
„Hangulatos macskaköves terasz, vidám, játékos légkör, vagány design, gourmet street food, faszén grill. Őszinte, autentikus alapanyagok és főleg a Kárpát Medence legizgalmasabb borai. Borbárunkban és Terra Hungarica borszaküzletünkben több mint 300 tétel található a legjelentősebb autentikus borok közül.” – foglalta össze a Baltazár gasztronómiai kínálatát Zsidai Zoltán Roy tulajdonos.

Grill
Litauszki Zsolt 100%-ban csatlakozott a Zsidai csoporthoz és immár a Zsidai éttermek kreatív séfsége mellett, a Baltazárt bázis konyháját is vezeti.

Őszinte és hiteles alapanyagok, melyeket a kézzel készített Josper faszén grillben  készít Zsolt és csapata. „Gourmet street food, közösen fogyasztható ételek, komoly húsok és nagyszerű vegetáriánus választék. Pár szóba: egyszerű, de kreatív ételek, szívvel lélekkel.” – egészíti ki Litauszki Zsolt.
A Baltazárban büszkék vagyunk a konyhánkban használt alapanyagokra és technológiai eszközeinkre:
- Marha: Amerikai USDA Prime- és szárazon érlelt osztrák marha húsokkal dolgozunk. A marha kevésbé ismert, ám legizgalmasabb részeit preferáljuk, melyeket az igazi ínyencek a legtöbbre értékelnek.
- Sertés: szárazon érlelt duroc sertéshúst használunk Stájerországból és duroc sertést Magyarországról. Ez a fajta Amerikából származik, igen magas minőségű, faszénen grillezve kiváló.
- Kacsa: máj és comb, mely családi beszállítónktól származik Békés megyéből
- Csirke: kizárólag magyar szabadtartású csirkét használunk, melyet számunkra tenyészt egy kis zalai családi gazdaság.
- Szószok, lekvárok: Büszkék vagyunk arra, hogy csak házi készítésű szószokat és lekvárokat használunk, melyeket azokból a magas minőségű alapanyagokból készítünk, melyeket a konyhában egyébként is használunk.
- A híres spanyol Josper Grill: a legmenőbb, manufakturálisan kézzel készülő katalán faszénes grill kemencét használjuk, mely például Heston Blumenthal vagy Gordon Ramsay konyháiban is megtalálható. Kizárólag a legmagasabb minőségű argentin faszenet használjuk grillünkben.

Bár – Borbár
A legfigyelemre méltóbb borok elsősorban a Kárpát-medence régióiból. Több, mint 300 tétellel a legautentikusabb borok közül. Borbár és a Terra Hungarica zászlóshajó borszaküzlete.

Bárunk a világ legextrább gin-jeiből kínál széles választékot, melyeket a mi kedvenc Fentiman’s gourmet bio tonikunkkal szervírozunk. Ezekből születnek a világ legjobb Gin&Tonic-jai.

Hotel
Smart luxury boutique hotel, igazi ékszerdoboz, egyedi design-nal, eredeti vintage bútorokkal, képekkel, dekorációs elemekkel. Az interior egésze Somlai Tibor belsőépítész és Ipacs Géza grafikus kreatív munkáját dícséri.

Szólj hozzá!

Címkék: rendezvény étterem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr955429005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása