Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Főzelék

2013.12.31. 13:34 stillman

Nyakunkon az újév, meg kell tudnunk, hol lehet Budapesten rendes főzeléket enni.

Először is, mit értünk azalatt, hogy "rendes"? Mit értünk azalatt, hogy főzelék? Egyáltalán mi az, hogy mi az?

Persze, nem szétfőzött, agyongyalázott zöldségeket, hanem az alapanyagot tiszteletben tartó, annak tulajdonságaira alapozott, értelemmel és odafigyeléssel elkészített ételt szeretnék enni, amikor főzeléket szeretnék enni. A neve mondjuk elég hülye, mert végülis akkor minden étel főzelék, hiszen megfőztük, kivéve, hogy ha sütöttük vagy szuvidáltuk vagy pároltuk vagy blansíroztuk vagy flambíroztuk esetleg konfitáltuk.

Természetesen olyan főzeléket szeretnék enni, amiben nem áll meg a fakanál, nincs benne fél kiló liszt állagdúsító, volumennövelő tétel.

Vagy mégsem? Esetleg az óvodai vagy általános iskolai menza ízeit vágyjuk ilyenkor? Nehéz kérdés, hiszen itthon a főzelék alatt mindenki mást ért.

A vegyesköret biztonságában létező magyar vendég jobb helyeken már szarvasgombás steaket kér vagy eszik, túlbonyolított húsokat és céklarizottót meg sonkabundában sült izéket. De főzeléket soha. Néha salátát már választhatunk, persze azt is korlátozott választékban. Jó meg persze Pho is van már minden magára valamit is adó étteremben.

Hol vannak a főzelékek?

Hát a kórházakban, a rutinháztartásokban, az iskolákban, az óvodában, az irodai menzákon. Így az ünnepek táján tehát inkább ne álmodozzunk ilyesmiről, ott a virsli az miért nem jó?

Holnap meg jöhet a lencsefőzelék, azzal elleszünk megint egy évig, amíg nem csinál valaki végre egy Főzelék Napot.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr25718813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.05. 14:54:06

lefelé görgettem azt gondoltam no akkor indul a cikk a blog az olvasni való.....

ennyi?

stillman 2014.01.05. 23:10:12

@vörösbor(de)minőségi: annyira igazad van, nem véletlenül osztottam meg így a nagyközönséggel: "a gasztrobizarr történetének eddigi legrosszabb posztja".

Viszont innen már csak feljebb van! Hamarosan jövök jó poszttal igérem :) és köszi, hogy követed, amit írok.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.06. 09:19:09

rendben! asszem itten akkor lelkiekben köll összerázódni.. jelenség lehet a háttérben.
miért gondolom?mert sokkal vitriolosabb szoktál lenni-ennek most nyoma sincs.most a jókislány van.nna ez meg akko jön elő ha érzelmi összejomlás esete...:))))))
fel a fejjel és ujratervezés!

stillman 2014.01.06. 13:46:09

@vörösbor(de)minőségi: :)
az újratervezés része a vitriolkészletek beszerzése is

vörösbor(de)minőségi 2014.01.06. 19:20:07

na nyilván!én amikor azt gondoltam akkora pofont kaptam,hogy ebből csak úgy lehet kijönni ha tökre normális leszek-kábé fél évig tartott és visszamásztam genyának de úgy,hogy szinte észre sem vettem.
amint nincs szarban az ember.azonnal csinálja a fesztivált.
ez van.
mondjuk a vitriolt lehet cseppenként is-igy oszt akár izgalmas is lehet-nem kell lavórral önteni.
meglátjuk-észrevesszük-szólunk!
:)

süti beállítások módosítása