Nyakunkon az újév, meg kell tudnunk, hol lehet Budapesten rendes főzeléket enni.
Először is, mit értünk azalatt, hogy "rendes"? Mit értünk azalatt, hogy főzelék? Egyáltalán mi az, hogy mi az?
Persze, nem szétfőzött, agyongyalázott zöldségeket, hanem az alapanyagot tiszteletben tartó, annak tulajdonságaira alapozott, értelemmel és odafigyeléssel elkészített ételt szeretnék enni, amikor főzeléket szeretnék enni. A neve mondjuk elég hülye, mert végülis akkor minden étel főzelék, hiszen megfőztük, kivéve, hogy ha sütöttük vagy szuvidáltuk vagy pároltuk vagy blansíroztuk vagy flambíroztuk esetleg konfitáltuk.
Természetesen olyan főzeléket szeretnék enni, amiben nem áll meg a fakanál, nincs benne fél kiló liszt állagdúsító, volumennövelő tétel.
Vagy mégsem? Esetleg az óvodai vagy általános iskolai menza ízeit vágyjuk ilyenkor? Nehéz kérdés, hiszen itthon a főzelék alatt mindenki mást ért.
A vegyesköret biztonságában létező magyar vendég jobb helyeken már szarvasgombás steaket kér vagy eszik, túlbonyolított húsokat és céklarizottót meg sonkabundában sült izéket. De főzeléket soha. Néha salátát már választhatunk, persze azt is korlátozott választékban. Jó meg persze Pho is van már minden magára valamit is adó étteremben.
Hol vannak a főzelékek?
Hát a kórházakban, a rutinháztartásokban, az iskolákban, az óvodában, az irodai menzákon. Így az ünnepek táján tehát inkább ne álmodozzunk ilyesmiről, ott a virsli az miért nem jó?
Holnap meg jöhet a lencsefőzelék, azzal elleszünk megint egy évig, amíg nem csinál valaki végre egy Főzelék Napot.
Utolsó kommentek