Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Szörnypiac

2014.05.17. 15:29 stillman

A Váci úton - az aluljárót mellőzve - suhannak át bottal vagy anélkül az élelmes, illetve lépcsőzni nagyon nem akaró nyugdíjasok, egyenesen a Lehel csarnok felé. Sokan már jönnek el, az egymással még vásárlás után is szóba álló házaspárok megrakott cekkereiket szortírozzák és készülnek fel a hazaútra.

lehel-piac.jpg

Burokban élő, újlipótvárosi, kizárólag Szimpla piacra járó sznobként erdei gombát jöttem vásárolni, hiszen annyi eső esett, feltételeztem biztosan tele lesz gombával a piac. Belátom, ilyen naivan biztos kevesen járnak piacra, de arra nem számítottam, hogy gomba mondjuk egyáltalán nem lesz. Nem az ipari csiperkére gondolok, sem az egyik standon látott vizenyős mezei gombákra.

Hirtelen elveszek a hordós savanyúságok erdejében (sehol egy gomba), majd az Eper Maffia által szétszortírozott, különböző árkategóriákban (az 590 Ft-osnál áll a sor, a 789 Ft-osnál lézengenek, ez az összehasonlítási alap) kapható "magyar mézédes eper" standokon próbálom keresztülverekedni magam.

lehelpiac_eper.jpg

Hátrasodródom az arab bolt felé, ahol az elfogadható ár duplájáért lehet kapni mangópürét és az Erős Pistánál eggyel egzotikusabb élelmiszereket, az olajbogyók kiszáradva állnak a halmok tetején, annyit nem tudnak, hogy a levében kell tartani, vagy csak nem érdekli őket.

A tojást árusító bácsik felé haladva próbálkozom, az őstermelő hangulatú  standnál készségesen veszi elő a bácsi a dobozt, "csak 40 forint" mondja és mellette egy nagy halom XL-es tojás, valamint ketté is törtek egy tojást, hogy demonstrálják "mennyire sárga". Kérdezem: Ez hányas tojás? 2-es, mondja, mire, én: 0-s nincs? Csalódottan leteszi maga mellé a tojásdobozt, ingatja a fejét, máshová néz, tudja, hogy ilyen kérdés után nem nagyon fog tudni eladni nekem tojást. "Itt nem fog találni olyat, én is ezt eszem". Kicsit úgy néz rám, mintha húszezressel akarnék nála fizetni. Abszurd igénynek tűnik a piacon nem ipari csirkeszörnyekből vegyi úton készített tojást kérni. 

Tovább nézelődöm, epret azért én is veszek, hát ez a slágertermék, majd egy szimpatikusabb helyen veszek újhagymát, és megkérdezem tőlük: erdei gomba nincs valahol? Nincs. Sehol nincs erdei gomba a piacon? Nincs és nem is volt.

Továbblépek a hentes sorra, először a tengeri halaknál döbbenek meg, mocsár állagú szürkés halak, borzasztó vödrökben, se nem friss, se nem néz ki jól, fogalmam sincs ezt ki veszi meg, de nem csoda, hogy "kevés halat eszik a magyar". Bár pont tegnap olvastam valahol, hogy a hal mégsem egészséges, mert sok benne a higany. Mondjuk ezek legalább úgy is néznek ki.

Aztán egy jobb henteshez érek, van marhafarok szépen sorban felvágva, meg borjúmáj és valahogy szép tiszta az egész, ízlésesen vannak bontva a húsok. Itt veszek pár szelet sertéscombot, majd később kitalálok valamit.  

Eljövőfélben megismerem az "óburgonya" fogalmát (szikkadt, félig kicsírázott burgonya), aki akar például vehet ilyet is. Aztán az édességpultoknál nézek körül: félméteres ischlerek, "Eszterházy piskóta" macaronnak álcázva, és mindenféle cukros szörnyek vigyorognak, kimérve lehet kapni például koktélcseresznyét is (hidrogénezett, színezett lény). Valahogy minden olyan ipari és félelmetesen stabilan berendezett, nagy tömeg által elfogadott formátumnak tűnik. 

esterhazy-piskota.jpg

cukrospult.jpg

Egész sok a zombi is, de ők legalább érdekesek, lelassulva mennek előre, koronás címert viselnek és amerikai zászlós baseball sapkát (kicsit összezavarodtak, amikor visszajöttek az életbe).

Szóval, jó hely ez a Lehel piac, csak inkább előtte szerezzünk gombát.

 

40 komment

Címkék: vélemény kritika piac

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr796177817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cenzuratroll bosszanto 2014.05.18. 11:58:08

Ezt a tömény baromságot. Sűrűbben járj ki a Lehel-re, ne csak a blog kedvéért, akkor talán majd feltűnik, hogy te voltál ott a zombi, nem a dédszüleid korosztálya. Életemben nem sikerült még úgy végigmenni a Lehelen, hogy ne legyen legalább 6 féle gomba. Láss is, ne csak nézz.

Monster Lewis 2014.05.18. 12:44:28

Kedves Fiatal (Újlipótvárosi) Barátom!

Én is a 13-ban élek és bár Angyalföldön de ezzel a cikkel szemben mégis védelmembe venném a Lehel téri piacot. Elismerem, hogy a kerületben a Szent István Park és a Szabolcs utca a magyar társadalom alfa és omegáját vonultatja fel, amelyből a Lehel téri piac inkább az utóbbihoz hasonlít de mégis egy piac a lángosossal, halassal, savanyúságossal együtt.
Javaslom legközelebb a Fény utcára fáradj ki vagy egyből a Hármashatárhegyre némi erdei gombáért...

Üdv: Szörnyeteg L

2014.05.18. 12:50:03

Mégis mire számítottál? Igen, sok a gagyi és az igénytelenség. Ez nem a Culinaris. Igen, sok a zombi ember ott is, de tudtodon kívül te is zombi vagy, csak a sznob hülyepi**a fajtából.

2014.05.18. 13:01:37

Miután elég sűrűn járok a Lehelre, felvilágosítalak. Egyetlen cigány család árul erdei gombát, de a gombaszezonon kívül is ott vannak, így állandó árusai a piacnak. Én mondjuk ismerem őket, szólnak mikor lesz friss gomba és milyen. Általában a földszinten az "őstermelők" között, a virágos mellett árulják.

Egyébként sok észrevételed jogos. Az eper egy vicc. Jó szabadföldi eper majd most lesz, csak gyorsan kell szedniük, mert a sok eső miatt hamar rohad. Amit eddig árultak, az többnyire spanyol, portugál eper, maximum melegházi magyar, de annak a beszerzési ára is magasabb. Az áprilisi időszakban indul, ilyenkor a spanyol már nagy tételben 30-40 eurocent egy kiló. Ezt árulják az "őstermelők".

Húsfronton az elmúlt években nagyon ígéretes a minőségi javulás, igaz az árak is felkúsztak, de legalább minőségi az áru. Ettől függetlenül húst is , szárnyast is csak ismerőstől veszünk. A halas a szégyenfoltja ennek a szegmensnek, halért általában a Nagycsarnokba megyünk. Tojást pedig általában a vidéki szomszédomtól veszek, akik mellesleg szintén kint árulnak a Lehelen.

Az édességpultok valóban katartikus élményt nyújtanak, de biztosan nem ezt árulnák, amennyiben nem erre lenne igény. Mondjuk én még életemben nem vettem itt édességet.

Összességében nem nevezném szörnypiacnak a Lehelt, különösen úgy, hogy ismerem 30 éve, tudom, milyen volt a múlt és hány kereskedő cserélődött le, akik közül sokan kimentek külső kerületekbe (Újpalota, stb.)

Szóval, mielőtt pálcát törnél a Lehel felett, látogass el egy-két külső kerület piacára is, hogy legyen összehasonlítási alapod.

Persze a fentiekben leírtaktól függetlenül a kritika jogos, csak ne essünk át a ló túlsó oldalára, mely oly jellemző mostanában.

Paraphone 2014.05.18. 13:16:24

"Burokban élő, újlipótvárosi, kizárólag Szimpla piacra járó sznobként"
Ilyen felütés után ki várt mást nettó fikázódásnál? Hát akkor meg.

MasterCard 5112 7696 3185 4548 2014.05.18. 13:27:06

Az ég irgalmazzon minden férfinak, ki egy ilyen picsogós növel él együtt. Mondjuk nem véletlenül szingli. De ha mégsem, aminek 1% esélyt adok, őszintén sajnálom a csávóját.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2014.05.18. 14:50:57

A múltkor a Lehelen akartam húst venni délután 5 órakor. Minden, azaz MINDEN húsbolt zárva volt. Hétköznap. Délután 5 órakor.
Tudom, hogy a piac alapvetően hajnali műfaj, de azért a 21. században, egy fővárosban, annak is a központi részén található, alapvetően üzletközpontként működő "piacon" legyen már egy húsbolt nyitva normál nyitva tartással!

Egyébként az összes piacon a melegházas, ipari, import zöldséget/gyümölcsöt és az ipari húsokat lehet kapni legnagyobb részt. Ha a posztoló jót és gombát akar magának, akkor menjen el az 5. kerületbe (a belső Lipótvárosba) a Hold utcai piacra, amit éppen most alakítottak át igazi, ős/kistermelők piacává:
www.m70.hu/hu/cikk/Tanyasi_termekpiac_Budapesten_1729/

Zsoo 2014.05.18. 15:59:32

Ehető gyümölcshöz hol lehet hozzàjutni szeretett fővàrosunkban? Se piacon, se boltban nem talàlni, csak éretlek, ìztelen, gumiàllagù selejtet.

Kortyondiak 2014.05.18. 16:05:35

A Szimplában milyen napokon van piac és kb. mettől-meddig ? Köszi. A Hold utcait én is készülök tesztelni,így előre azt gondolom, hogy nyugtával dicsérjük majd a napot !

é̶̸͜͠r̀͜͡d̷̸͟͠e̴̢͠͏k̨͘͢͠e̶̕͞s̵̷̛ 2014.05.18. 16:24:45

vasárnap (ma) meddig van nyitva a lángosos? köszönöm!

giga66 2014.05.18. 16:27:22

Nagyon sok igazság van abban amit leírt Boros Regina
(a blogger), szerintem is egy kretén hely a Lehel.

A kofák itt (is) hazudnak mint a vízfolyás, "magyar mézédes eper" - muhaha

mortullus 2014.05.18. 17:34:28

"mézédes" ezen én is mindig röhögök
amikor tudjuk, az eper az egyik legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs :) ők nem tudják

stillman 2014.05.18. 17:50:19

@cenzuratroll bosszanto: attól még mert szerinted van ott gomba, nem volt.

stillman 2014.05.18. 17:51:43

@Kortyondiak: szia, vasárnap reggel 9-től 14 óráig van nyitva, és érdemes kipróbálni.

Lordhell 2014.05.18. 17:57:38

A budapesti piacok mind lehúzás egytől egyig, vagy drágább mint mondjuk a Madarastescó, vagy ugyan az van, azon sem lepődnék meg, ha ugyan onnan szereznék be.
A tojás se jobb se rosszabb árban minőségben mint a Auchan, és a többi.
Ez már csak halódás, 1 nem tudod ellenőrizni, hogy honnan való az áru, messziről jött ember meg azt mond amit akar.
Falun még lehet ezt azt kapni. Onnan veszem a tojást fater megveszi 25 ft és elég jó minőség.
Szóval lehet kijárni a piacra de minek.

sztrugackij 2014.05.18. 18:10:33

Valamelyest járatos vagyok a témában, és azt kell mondjam, hogy minden piacon, valamilyen szinten és valamilyen formában kurvára átbasznak benneteket.
Igen, az őstermelők is.

polebabe 2014.05.18. 18:15:17

Szerintem ahogy minden helynek, a Lehel piacnak is megvan a maga péksége.
Lehet, hogy erdei gomba nincs, de tudjátok, mi van?

A világ legeslegfinomabb sajtrolója kapható a Lehelen, igazi, főzött sajtkrémmel a Rétesgyárban. Bármikor képes vagyok elzarándokolni érte a Lehelre. No meg a csodás hangulatért, ami ma délben is fogadott.

MagasMacska 2014.05.18. 18:15:42

Mondjuk, épp tegnapelőtt vettem erdei gombát (egész pontosan rókagombát).

És ha tudsz jobb piacot, akkor rajta, járj oda.

polebabe 2014.05.18. 18:16:47

péksége=szépsége
és éljen a Lehel meg a sajtroló!

2014.05.18. 18:44:55

@sztrugackij: Minden szinten és minden formában. Az "őstermelő" pedig még a kereskedőnél is rosszabb.

Kortyondiak 2014.05.18. 19:25:06

@sztrugackij: Ez igaz! De néhány dologra lehet törekedni, pontosan amit te is pendítesz: jártasság, tapasztalat, áruismeret. És nem árt kommunikálni sem, persze akivel lehet, ahol nem lehet ott nem vásárolunk ! Vannak a Lehelen is jó cuccok, főleg a nyári szezonban, de persze meg kell találni, mindenkinek szerencsét hozzá. Egy jó tanács hozzá: nézd meg vásárlás közben annak a kezét akitől veszel, ha ő termelte fogod látni !

Kortyondiak 2014.05.18. 19:26:50

@Boros Regina: Voltam már, de nekem a szombat reggel a piac nap, ezért nem szeretem ! :((

kvadrillio 2014.05.18. 19:45:44

Gina, te hülye vagy.
Egybként...nem a PASA-LAKÓPARKBAN LAX ?????:)
nU, OTT VÁSÁROJJJJJJÁ !

laci_52 2014.05.18. 20:00:19

@MagasMacska: Az újpesti piac olcsóbb is, jobb is, mint a Lehel.

MagasMacska 2014.05.18. 20:11:09

@laci_52: Nem kétlem. Csak nekem ez közelebb van, és itt is megkapom azt, ami kell.

kvadrillio 2014.05.18. 20:41:46

Piacfelmérés: a Nagycsarnok
Táfelspicc|2012. 08. 22., 8:04|Utolsó módosítás:2012. 08. 23., 9:29|
Címkék:vásárcsarnok, piacfelmérés, Nagycsarnok
Ez a cikk 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A város talán legszebb piacának előnye és hátránya is az átgondolt szerkezet és a központi elhelyezkedés, ugyanis a Fővám téri Nagycsarnok népszerű turistacélpont. A fényképező turisták tömegétől egy céltudatos, a vasszerkezetet már elégszer megcsodált piacozó nem lesz boldogabb, ahogy az ő szemében a földszinten felbukkanó kínai fokhagymafüzérek, hímzett paprikás zacskók is csak a helyet foglalják. Ettől függetlenül, és főleg, mert a bóvli az emeleten van, a Nagycsarnok megfelelően kiválasztott időpontokban szerethető és élhető piac. ..

...NU, gina...Gina, ide járj te vásárolni, ha illen igényes, finnyás menny ecske vagyol.....
DE ! A LEHEL PIACOT NAGYON-NAGYON SOK EMBER SZERETI ÉS KERESI FEL VÁSÁRLÁS CÉLJÁBÓL, MEGELÉGEDVE VÁLASZTÉKÁVAL.
EZÉRT "SZÖRNYPIACNAK" NEVEZNI, ECCERŰEN BUNKÓSÁG !
.... vagy inkább "újságírói huba".
...és akkor most nagyon visszafogtam magam...:)

sztrugackij 2014.05.19. 12:34:11

Akkor néhány jó tanács piaci vásárlóknak:

Gyakorolják a fejszámolást.A standokon az árus éppen csak rápillant a mérlegre és már mondja is az összeget.
Ne legyünk restek utánaszámolni, és tegyük szóvá az 50-80-100 forintos eltérést.
Legyen annyi alapfogalmunk a gazdaság működéséről, hogy eperszezon elején ne tudjanak megvezetni bennünket 500 forintos kilónkénti áron kínált "mézédes magyar eperrel".
A hatvan éves őstermelő néni mögött figyeljünk az üres göngyölegekre.Ugyanazt a holland karottát sokkal olcsóbban megvehetjük az Allee-piac alsó szintjén, mert ott az ár nem tartalmaz "őstermelőtől vásárolok, mert az olyan trendi" típusú sznobsági felárat.

Ha nagyobb mennyiségeket veszünk(rekesznyit vagy zsáknyit) legyünk tisztában az adott tároló kapacitásával, amelyek általában standard mennyiségek.
Egy rekesz eper súlya nettóban nem lehet több hat kilónál és egy nagyobb zsák burgonya sem 40 kiló, hanem 30.
Szerintem a tudatos vásárló feeling szart sem ér, ha közben átbasznak.Már bocsánat a kifejezésért.
Ne tudatos vásárlók legyetek, hanem ügyesek, tájékozottak és talpraesettek.

whale 2014.05.19. 23:09:38

Nocsak, vége lett a moderálásnak? LOL

Valerijov 2014.06.29. 20:22:22

Tudsz róla, hogy bizonyos női nevektől a férfiak farka azonnal feláll? Nem ismerlek, de mégis azt gondolom, hogy te olyan frigid csaj lehetsz. Valószínűleg valami médiacégnél dolgozol, és annyira rajongsz a főnöködért, hogy néha megengeded neki, hogy ráverje az arcodra.

stillman 2014.06.29. 21:43:16

@Valerijov: Kedves Valerijov! Igazság szerint nagyon jól esik, hogy így felfigyeltél rám, és talán furcsán hangzik, de tetszik a stílusod és rámenősséged, ahogy írsz és nem hagyod magad :). Régóta várom, hogy végre valaki ilyen bátran viselkedjen, annyira sok a gyáva ember.
Arra gondoltam, hogy esetleg összefuthatnánk egy kávéra vagy megihatnánk egy pohár bort, és meglátjuk... lehet, hogy pont egymást keressük? ;)
Bocs, hogy így kommentben írom, de nem tudtam kideríteni az emailcímed, tényleg szeretnélek személyesen is megismerni.

Valerijov 2014.06.30. 08:06:31

Úgy látom, hogy sokkal nagyobb a baj, mint korábban gondoltam.

lüke 2014.07.16. 03:52:35

@Paraphone: bármely piac szörnypiac,még a csarnok is,
piszok,penész, rodhadt áru......
sőt a nagy bevásárló központok zöldség főosztály is
Menj kistermelőhöz!

.snɯıɹd snɔlns 2014.07.26. 07:54:56

@Peter Stillman:
valerijov-adatlap-üzenetküldés. ennyi.
Bocsánat hogy beleszóltam. :S

Peter Stillman · http://gasztrobizarr.blogspot.hu 2014.07.28. 21:11:07

@abc józsi: Nagyon szépen megkérlek, hogy ne szóljá' be!

stillman 2014.07.28. 22:53:06

@Peter Stillman: végre ismét itt vagy, de miért nem válaszolsz priviben?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.07.29. 11:08:53

Van egy olyan időszak, amikor még nincs sima krumpli, csak újkrumpli, ami viszont nem jó minden ételhez (teszem azt a paprikás krumplihoz), és olyankor, hogyha mégis ilyet akarunk csinálni, kénytelenek vagyunk ráfanyalodnia a nagyon régi tavalyi, vagy ha úgy tetszik ó-burgonyára, ami ilyenkorra már kicsírázott és összeaszott (főleg ha nem megfelelően tárolták, de a nyár ezen szakaszára sztem már akkor is). Szal vagy az idénynek megfelelő kaját eszünk (mi ennél a megoldásnál szoktunk maradni), vagy ezzel szívunk.

süti beállítások módosítása