Svédországi kiruccanás alkalmából egy újonnan megjelent süteményeskönyvet vittünk szuvenyírként és a kaland kedvéért egyből el is készítettük az egyik receptet. Nagy kérdés volt, hogy egyrészt képesek leszünk-e a csodálatos fotókon látható süteményt reprodukálni hasonlóan csodálatos kinézetben, valamint a svéd liszt, tojás, citrom képes-e ugyanazon végeredmény előállítására, mint mondjuk a magyar.
Kísérletünket teljes siker koronázta minden elbizakodottság nélkül elmondhatom, mind a kinézetet mind az ízvilágot tekintve.
Hozzávalók: 1 citrom, 3 tojás, 3 dl joghurt, 40 dkg cukor (mi csak 20 dkg-t használtunk és elég édes lett), 2 kk sütőpor, 12 dkg búzadara, 20 dkg liszt, csipet só, a sziruphoz: 1 dl víz, 15 dkg cukor, 3 citrom.
Lereszeljük a 4 citrom héját, összekeverjük a lisztet a sóval, a cukorral és a búzadarával, valamint a sütőporral. Külön tálban összekeverjük a tojásokat a joghurtot és a citromhéjat. Ezután a két keveréket összedolgozzuk. Kizsírozott tepsibe öntjük az egészet és 50 percre betesszük 160 fokra előmelegített sütőbe. Eközben elkészítjük a szirupot: 3 citrom levét és 1 citrom héját, valamint a cukrot az 1 dl vízzel felforraljuk majd a cukor elolvadása után 10 percig még főzzük. Az elkészült süteményre ráöntjük egyenletesen még amikor meleg, előtte villával megszurkáljuk minél több helyen a tésztát.
Utolsó kommentek