Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Hogyan rontsuk el a jó borokat?

2011.08.12. 15:14 stillman

Mindenkinek van, na jó sokunknak, vagyis biztos vagyunk néhányan, akinek van, de valakinek csak van otthon legalább egy palack olyan bora, amelyet "tartogat" valamilyen ünnepi alkalomra, nem akarja csak úgy, egy hétköznapi ivászat során felhajtani. Ha esetleg túl régóta érik a fejünkben a gondolat, hogy mégis, hol, mikor, kivel, hogyan igyuk majd meg ezt a bort, esetleg milyen étellel fogyasszuk, adunk néhány tippet, amellyel biztosan tönkretehető az élmény.


1. Tálaljunk mellé articsókát.
Ez egy igen érdekes tény, de igaz, hogy az articsóka úgymond utálja a bort, a bor pedig utálja az articsókát.
Az articsóka egészen biztosan a bor ellenségének képviseletében jött létre és működik a földön.
Ennek oka egyébként az articsókában található cynarin vegyület, amely a bor ízét azonnal elviselhetetlenné teszi. Ha ellenállhatatlan vágyat érzünk az articsóka és a bor együttes fogyasztására, akkor esetleg egy könnyű testű, nem barrique, osztrák zöld veltelinivel még megbocsátható.

2. Szolgáljuk túl melegen vagy túl hidegen.
A meleg vörösbor íze alkoholos, "petyhüdt", így aztán garantáltan tönkreteszi az ízélményt. Ha mégsem akarjuk tönkretenni érdemes szobahőmérséklet alatti hőfokon kínálni, ha túl meleg pl. egy félórára tegyük be a hűtőbe. A jéghideg fehérbor íze is nagyjából a semmihez fogható, hűtőből kivéve mindenképpen érdemes néhány percig pihentetni szervirozás előtt.

3. Két-michelin csillagos kreáció a borhoz.
Biztosan tönkreteszi az élményt az is, ha túlkombinálod az ételválasztást és 15 órán át konfitálsz, sous-vide-olsz, párolsz, vágsz, füstölsz. Javasolt, hogy inkább egyszerű ételt adjál hozzá.

4. Olajos hal, tanninhangsúlyos vörösborral.
A halolaj durván reagál a tanninokra, pl. makréla egy cabernet-vel akkor eshet jól, ha általában szereted a berollnizott pénzérméket nyalogatni. Szóval olajos hal esetén teljesen elfelejthető a vörösbor, és irány a fehérbor. Főként a ropogós, ásványos, tengerparti fehérborok javasoltak. Albarino Spanyolországból, Olaszországból Vermentino, Sauvignon Blanc, Chilléből és persze sok más jól működhet.

5. Túlgondolás.
A legjobb módszer, hogy semmivé tedd a bor okozta élményt, ha annyira ráfeszülsz az egészre, hogy Woody Allen Zen buddhistának tűnjön melletted. Az erőlködés hibás megoldásokat szül. Igazából a legtöbb bor, nagyszerűen működik a legtöbb étellel, legjobb, ha úgy rakod össze, ahogy adja magát.
Csak tartsd távol magad az articsókától.

 

Szólj hozzá!

Címkék: bor

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr563148748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása