Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

vészforgatókönyv gasztrománoknak

2011.09.20. 16:58 stillman

Mindenkivel előfordul, - Magyarországon az esetek úgy 98 százalékában - hogy egy olyan étteremben találja magát, ahol semmi kedve nincs enni, de mégis valamilyen oknál fogva elkerülhetetlen a fogyasztás. Tegyük fel, családi esemény alkalmából egy rosszul kiválasztott helyre vezet balsorsunk, esetleg egy jó barátunk hálája jeléül meghív a kedvenc helyére, vagy egy egyszerű munkaebéd során a kollégák előtt nem akarunk hisztérikus jelenetekbe keveredni, mindenesetre muszáj választani valamit a kínálatból.

 

Az ilyen helyzetekre érdemes előre kidolgozott vészforgatókönyvet készenlétben tartani. Ebben kíván jelenlegi posztunk segíteni, ha másként nem, legalább gondolatébresztőként.

 

Képzeljük el a helyzetet: kinyitjuk az étlapot, az előételek sorában ránk mosolyog a rántott sajt és a hortobágyi húsos palacsinta cikornyás, enyhén olvashatatlan (dőlt!) betűkkel írt ígérete, tovább lapozva pedig ott virít önelégülten a rántott pontypatkó és a bakonyi betyár(vagy pandúr?) leves, a vegyes köret és sorolhatnánk. Nem kell sok idő, hogy a borválasztékhoz lapozzunk: Gere és Bock kiváló választéka és semmi más, ekkor már biztosan tudhatjuk, hogy csapdába kerültünk, ahonnan a sikítva menekülés csak a lehető legszánalmasabb végkifejlet lehet, ennél egy fokkal méltóságteljesebben kell megúsznunk a kalandot.

 

Először is józanodjunk ki: folyamatos, hosszú, mély levegővétellel hárítsuk el a közeledő pánikot. A kifakadás, a szerintünk haladó gasztronómiai elméletek kifejtése ebben a helyzetben nem sokat segít, nincs más hátra, választanunk kell.

 

Még egy fontos tanács: ne kezdjük el alaposabban felmérni a kínálatot, hátha mégis ott bujkál egy tokhal mangóhabbal valahol a kínálatban (ha mégis ott van, inkább ne kérjük). Nem, vannak olyan ételek, amelyek jelenléte már épp elég ahhoz, hogy biztosan tudjuk: itt nem fogunk a mennyekbe repülni és a gasztroélményt a legfelsőbb szinteken nem itt fogjuk átélni.
 

Segít a helyzeten, ha gyorsan rendelünk egy pohár vizet, lehet az szóda vagy ásványvíz. Ez segít kisimítani az idegeket. Ezután gondoljuk végig, hol is vagyunk. Alapelv: keressük a legegyszerűbbet. Amennyiben egy csárdába vagy egy "jó kis" magyaros étterembe vezetett szerencsecsillagunk, térjünk vissza az alapokhoz: egy jó marhapörkölt nem okozhat túl nagy csalódást, de egy gulyásleves vagy egy bableves sem valószínű, hogy a konyha számára a legnagyobb kihívást jelentő fogások lennének. Gondolkodjunk: a szakácsok nagy része megtanulta a pörköltkészítés alapjait, és akár még egészen jót is ehetünk, felidézve gyermekkorunk emlékeit.

 

Semmiképpen ne kísérletezzünk "trendinek" tűnő fogásokkal: kerüljük a lazacot, az avokádót az epermártásos szarvaspecsenyét, a vargányapörköltöt és vargányapaprikást, mint a vargánya sokrétűségét messzemenőkig kiaknázott fogásokat, kerüljük a spárgát, de még a fokhagyma és a "háromsajt" krémlevest is. Az ilyesmit nem kultiválják az ilyen helyeken és legfeljebb a Knorr előremutató levesporainak kifinomult technológiával (azaz forró vízzel felöntve) vegyített változatát üdvözölhetjük majd a tányérunkon.

 

A vadételeket szintén kerüljük, elkészítésük elmélete terén valódi élet-halál harc és eddig el nem döntött viták folynak, ne feltételezzük, hogy itt találtak rá a megoldásra.

 

A vegetáriánus ételek részt úgy próbáljuk meg átugrani, hogy lehetőleg egy fogáson se akadjon meg a szemünk, különben visszajutunk a kiindulópontra és kezdhetjük előröl: mély levegő, hideg víz, vagy nyüszítve, koordinálatlan mozgásokkal menekülés a helyszínről. 

 

Marad a desszert, könnyű dolgunk lesz, a választékot itt és most megmondjuk: gesztenyepüré, somlói galuska, gundel palacsinta, esetleg túrós vagy ízes palacsinta, "progresszívebb" helyeken tiramisu.

 

Nos, ezt már nem olyan kellemetlen kihagyni, a társadalom egyre jobban tolerálja a diéta műfaját.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr833241287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Caviarius · http://www.kaviar.blog.hu 2011.10.29. 11:22:03

Sajnos ennek a cikknek minden szava igaz. Szomorú. És még szomorúbb, hogy jól megélnek ebből, sok "vendégnek" pedig pont ennyi az igénye. És aki ezt nem érti, nem így gondolja, az hülye sznob.

süti beállítások módosítása