Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Ilyen volt az első Macaron Nap New Yorkban

2012.02.19. 18:28 stillman

Lássuk, milyen volt az első Macaron Day New Yorkban, 2010-ben.
  
New York City, 2010. március 20.
Szép, napsütéses szombat reggelre virradtunk, minden adott, hogy körülnézzünk az első Macaron Napon New Yorkban. Már egy ideje hallunk az eseményről, de el se tudjuk képzelni milyen lesz. El kell mennünk letesztelni, hogyan működik nálunk az, amit Párizsban 5 évvel ezelőtt talált ki a híres cukrász, Pierre Hermé.
 
A mozgalom, ünnepély lényege, hogy a macaronimádókat arra ösztönözze, hogy felkeressenek minél több cukrászdát, ahol kaphatnak ajándék macaront, és persze vásároljanak is minél többet. A vásárlás összegét pedig valamennyi cukrászda egy bizonyos jótékonysági célra összeadja, ez 2010-ben a City Harvestnek ment.
 
Első alkalommal 13 cukrászda vesz részt az Macaron Day NYC eseményen és elviekben ingyen macaronokat kínál. Na, de nézzük, hogyan működött ez a gyakorlatban? Tényleg voltak ingyen macaronok? És milyen volt a többi? Fedezzük fel együtt New York macaronkínálatát és ismerjünk meg új, fantasztikus cukrászdákat!
 
Még előző nap felkészültünk. Térképet készítettünk, kikerestük a cukrászdák nyitvatartási idejét, majd megterveztük az útvonalat. Március 20-án a délelőtt folyamán 12 helyet tervezünk meglátogatni. Sajnos csak 7 helyen jutottunk "ingyen" macaronhoz, a többi helyen már elfogyott. Összeséségében azért megérte: izgalmas kaland, napsütés, indulhat a New York Cityben cukrászda expedíció!
 
Reggel 8:00, Upper West Side, ez azért még nekünk is kora reggel: kocogók és kutyasétáltatók kezdik a napot körülöttünk, milyen nyugodt és csendes is tud lenni NYC!
 
08:15 Silver Moon Bakery (2740 Broadway, 105 th St) az első állomás. Megérkezéskor elmondjuk, hogy a Macaron Day NYC-re jöttünk. A pultos lány ránk néz kicsit gyanakodva, majd azt mondja, hogy csak az első 10 ember kap ingyen macaront, de azt is csak akkor, ha vesz egy másikat. Amúgy vásárolni kell. Ja és nem szabad fotózni. Ezután elővesz egy kis tálcát néhány macaronnal. Hát nem igazán erre számítottunk, finoman szólva nem érzik át a rendezvény szellemiségét. Veszünk végül egy-egy macaront (1,75$), és kapunk egyet ingyen. Pisztácia, oreo, gesztenye, csokoládé. Ez volt egyébként az első macaron élményünk, úgy éreztük egész jó, de nem volt túl karakteres. A kedvencünk az oreo-s volt, meglepő ízélmény.
 
 
 
8:45 lesétálunk a Georgia's Café-hoz (2418 Broadway 89th St.) a Macaron Day 2-es állomására. A kávézó önmagában egy nagy ülősarok, szépen feldíszítve. Kimondjuk a macaron nap jelszavát (Macaron Day New York City!), ezután az igazgató fogad bennünket személyesen és nagyon kedvesen, felajánl azonnal egy ajándék macaront, valamint megmutatja lelkesen a többi macaront is. 
 
Ezek a macaronok viszont már nagyon jók. A gesztenyés tele van finom gesztenyés krémmel. A mangós macaron igazi mangó ízű (nem a mesterséges cukorka íz), jamszerű töltelékkel. Nagyon tetszik az élénk narancssárga szín és a rózsaszínű árnyalat is. 
 
Biztos vagyok benne, hogy visszajövünk még ide, hogy kipróbáljuk az ételeket is és, hogy vegyünk még macaront (1,65 $/db, ez volt egyébként a legolcsóbb az összes közül).
 
Még váltottunk pár szót a menedzserrel majd folytatnunk kellett a küldetést, utunkat a Columbus Circle felé vettük.
 
9:30 Bouchon Bakery: 3-as macaron megálló. A barátságos kiszolgálás ellenére ismét akad egy kis félreértés.
 
Thomas Keller nagy kedvencünk (ki ne ismerné a New York 10 legjobb étterme között helyet foglaló Per Se, The French Laundry-t, ahol egyébként személyesen is találkozhattunk vele és nagyon kedves volt). Úgyhogy nagyon izgatottak voltunk, vajon mi lesz az étteremhez tartozó cukrászdában. 
 
Jelszavunkra "Macaron Nap NYC" a válasz az, hogy "Ja, nem itt szolgáljuk ki őket, meg kell várni, amíg megnyit 11:00-kor a kávézórész". Na tessék. Hát nem akarunk várni másfél órát, úgyhogy inkább veszünk egy 6 darabos dobozt 12 dollárért és egy óriásmacaront 3 dollárért (vigasztaljon a tudat, hogy több pénz megy a City Harvestnek), dehát nem erről volt szó.
 
A citromos macaron (3$) tölteléke krémes és finom, a teteje vastag és kicsit puha. Tisztességes macaron, de semmi "észbontó", mint általában a desszertek az étteremben.
Egyébként 4 óra múlva visszamentünk a Bouchon Bakery-be. A kávézó rész felé vettük az irányt, ahonnan azonban visszairányítottak bennünket a pulthoz a "macaronjaink"ért. A manager azt mondta, hogy elfogyott az összes, de kóstoljuk meg a kávét. Ráadásul azt mondták, hogy reggel 10-kor végül elkezdték adni a macaronokat (nem 11-kor, ahogy nekünk említették). Miután elmontuk a sztorit, az amúgy barátságos és türelmes üzletvezető talált egy maradék pisztáciás macaront. Apró volt és világos, a korábban vásárolt citromos ugyan sokkal jobb volt, de azért értékeltük a menedzser erőfeszítéseit. 
 
Visszatérve a reggeli utunkra tehát elindultunk a Central Park déli részére a keleti oldalon. 
 
10:20 Bernaudaud (499 Park Ave at 59th St), - annak ellenére, hogy 20 perccel a nyitás után érkezünk zárva találjuk őket. Mad Mac gluténmentes macaronjairól tehát nem tudunk véleményt mondani, de jól néztek ki kívülről (majd veszünk 12 darabos boxot az interneten). 
 
Mivel az első Macaron Day NYC-t Chef Payard rendezte,mindenképpen ki akartuk próbálni az övét is, mivel az FC Chocolate Bar 11 után nyit utunkat az Upper East Side felé vesszük, hogy haladjunk a terv szerint.
 
10:30 - Butterfield Market (1114 Lexington at 78th St), egy gourmet üzlet, ami egy másik Payard bolt, dehát ez is jó lesz. Mivel ki is van írva a boltra, hogy Macaron Day NYC, sejtjük, merjük remélni, hogy ezúttal egyértelmű lesz minden. 
 
A Payard alkalmazottai nagyon barátságosak és alig várják, hogy kiszolgáljanak. A Yuzu (japán citrus) macaront választjuk (ingyenes, de általában 2 $/db). Egy kicsit vastagabb és ragacsosabb az előzőeknél, de nagyon élvezzük a savanykás yuzu ízt. 
 
Következik a Macaron Day 6-os állomás a La Maison du Chocolat (1018 Madison at 78th St) szerencsére csak egy rövid sétára van innen. 
Az elegáns üzlet a csokoládéimádók álma. A kis csokoládénégyzetek, mint apró ékszerek vannak kiállítva a boltban, és ezen a helyen végre külön pultot szenteltek a macaronoknak. 
 
Barátságos mosollyal fogadnak, majd felajánlanak azonnal egy ingyen macaront. Itt 2,50$-ba kerül egy macaron, ezek egyébként a legdrágábbak az eddigiek közül. Viszont isteni finom diós krémmel vannak töltve, a legfinomabb eddig, amit kóstoltunk. 
 
11:10 A végső macaron állomás a 7-es, Midtown West (Fashion District), mostanra dugig van turistával, dehát érthető, olyan szép idő van végre. 
 
MacarOn Cafe (161 W 36th St at 7th Ave) tökéletes végső állomása macaron utunknak (bár közel a Madeleine Cukrászda és az LA Burdick.. na majd legközelebb). Egy egészen különleges térbe érkezünk és boldogan látjuk, hogy itt tényleg a macaron az első számú sztár.
 
Cecile Cannone cukrász azonnal ad 2 ingyen macaront (gyönyörűen becsomagolva). 
6 éve készít macaront és csak ezzel foglalkozik. Nagyon élvezzük macaronjaik élénk színeit, csakúgy, mint a különleges ízeket. Cassis, levendula, csokoládé, karamell, rózsás. Az ő macaronjai a legkreatívabbak, a legérdekesebbek az összes eddigi hely közül.
 
Vásároltunk is két macaront egy konyakost 1,95$/db és egy fekete szezámmagosat (Cecile-t a fekete szezámos fagylalt ihlette meg egy japán étteremben és megbeszélte a chef-fel, hogy összehoznak együtt egy hasonló ízű macaront). 
 
Cecile tehát jól láthatóan szenvedélyes macaron készítő. Az ajándékmacaronok is nagyon érdekesek voltak: mandula, maracuja és pisztáciás. A vékony külső héj alatt puha átmenet után, krémes volt a közepe.  A fekete szezámos macaron a kínai pékségek fekete szezámos sütijére emlékeztetett, de nemcsak érdekes, nagyon finom is volt!
 
Forrás: http://www.highlowfooddrink.com
 

Happy Macaron Day New York City!

Happy Macaron Day Hungary! 

 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: new york cukrászat macaron macaron day

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr14135495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása