Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Gyöngyöt a disznóknak

2014.07.06. 10:01 stillman

Vagy fordítva?

Tegnap megtudtam, hogy létezik az a szituáció, amikor rákényszerül az ember, hogy beüljön egy helyre vacsorázni. A Budapest Pride-on való kényszerűen sokáig tartó felvonulás után (tekintve, hogy nem lehetett elhagyni a helyszínt) pásztorkutyák tömege által terelt birkaként megérkezvén a városligetbe, ott semmilyen étkezési lehetőség nem várta a több ezer embert, a Dürer kert néhány fős személyzete próbálta grill szekciójával (ami azért praktikus, mert ha három vendég van, akkor is 20 percig tart egy étel elkészítése) kielégíteni a tömegigényeket.

A felvonulók jelentős része tehát éhesen igyekezett hazasietni, ami mint tudjuk nem volt egyszerű, hiszen kint 12 dühös ember várta a tömeget skandálva, hogy mocskos buzik, ennek engedelmeskedve több ezer rendőr terelgetett bennünket kerülőutakon biztosítva a biztonságos kijutást.

 

Útban a menekülő útvonalat nyújtó földalatti felé, találtunk egy éttermet: a La Perle de Noir-t. Hangulatos helynek tűnt, három fehér inges pincér tartotta távol a vendégeket a bejáratnál, akarom mondani fogadta őket - ezen a ponton elárulom, hogy az ajtóban álló sok pincér inkább eltántorítja az embert, hogy bemenjen, ahogy ez látható is volt, amint átléptük ezt a pszichés határt és leültünk, elkezdtek velünk foglalkozni és már szállingózott is be a többi vendég. Nehezen induló estékre, üres étterem esetén érdemes tehát 2-3 civil párt vagy baráti társaságot foglalkoztatni pár órára, akik beülnek álvendégnek, majd ők meghozzák a többit.

Leülünk az asztalhoz, kihoznak negyven darab étlapot, na jó 5-öt, amelyet először a társaságomban lévő férfi kap meg. Ilyen esetekben én azonnali távozást fontolgatok, nem, nem azért, mert női előjogokban és áludvariassági formákban hiszek, hanem azért, mert ez egy olyan alapvető eleme a pincér szakmának, mint az, hogy leszedem az asztalt az előző vendég után, tehát egy ilyen gesztus számomra egyenértékű azzal, mintha leültetnének egy rakás használt tányér elé.

Továbblendülünk az ügyön, hiszen a földalattinál több ezer ember ácsorog, én inkább akkor egy árnyas kerthelyiségben bosszantom magam méregdrága ételek között válogatva. 

 

Kérek egy mojitót és egy "Grillezett gomolya Cumberland mártással" fogást, a mártás összetevőit nem ismerem, ezért rákérdezek, a pincér a "sajnos még nem tudtam utánanézni" amúgy várható választ adja. Aranyos megfogalmazás, nem is zavar, később visszajön és elmagyarázza pontosan.

A mojitó és egy pohár sör kb. 20 perc múlva érkezik, a mojitó minősíthetetlen, nem darált jég van benne, hanem darabos, néhány árva mentalevél és sok cukorszirup próbál levenni a lábamról, nem sok sikerrel.

 

Hamarosan érkezik néhány szelet tűzforró kenyér, ami jelzem nem pozitívum, ennyire forrón nem szabad tálalni a kenyeret, mert még nem jó, vagy ha csak rámikróztak, azt köszönjük, de itt nem erről van szó. Egy kis üvegpohárkában teljesen szétolvadt, ezáltal atomjaira hullott vaj társul hozzá. Ízre viszont finom mindkettő.

Na most a grillezett sajt úgy érkezik, hogy a salátára van fordítva egy szétolvadt, vaslapra rásült, felkapart ormótlan sajthalmaz, ez az, amit ha elkészítenek nekem otthon kedvesen megeszem, de közben viccesen megpaskolom a vállát, annak aki készítette, hogy hát ezt drágám nem egészen így kell elkészíteni.

 

A mártás elsőre lemarad, de nem is kell külön szólni, bár addigra a salátát félig megettem.

A saláta előtt érkezik egyébként egy üdvözlőfalat "étvágygerjesztő" is, paradicsomvíz szamócával, ami nagyon jópofa lett volna, ha nem ikeás felespohárban érkezik, de nem baj, így is rendben volt.

 

Végül 7500 forintot fizetünk szerviz díjjal együtt, sok-sok tanulópincérrel találkozhattunk ezen a kellemes helyen, ami egyébként nem lett volna baj, csak ugye ha az ember beül egy méregdrága helyre, talán nem kizárólag zöldfülű tanulók terepének kéne használni őt, mint vendéget, egy-két profi pincér is jelen lehetne, hogy valaha ide bárki is vissza akarjon még térni.

 

Én biztos nem kívánok visszatérni, de tény, hogy többé karanténba se megyek önként és dalolva, ha lehetséges.  

 

 

8 komment

Címkék: étterem kritik

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr866477051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösbor(de)minőségi 2014.07.30. 12:52:48

minden szart minden puccos helyen ha méregdrágán teszik elém-akkor kötelező annak örülni és kicsengetni huszonojrót?

mert itt a szűrt levegőn,és vissszatartott sóhajtásokon kivül egy nagy lóf@szt adtak.
azon gondolkodom,hogy az olasz félszigeten azon belül is a toszkán részen szép számmal előforduló trattoriák,ilyen mentalitással kettő vagy egy perc alatt zárnának be?
sehol de sehol nem az átverésre és a lehúzásra rajtolnak rá,és ha véletlenül valami miatt nem lesz a kedvedre a kaja? akkor természetesen a tulaj fog az asztalodhoz jönni és megbeszélni a dolgot.ennek következménye,hogy el kell fogadnod a kedves invitálást a cég kontójára ami lehet bármi.bor,vagy egy konyak,vagy bááármi.
mindezt nem képmutatóan és gúnyosan.de ez amugy hibátlan vacsora esetén is előfordul,és az oka a sima szimpátia.
csak egy ilyen hasonló hangulatu helyet légyszives itthon is mutatni nekem,mert igazán bajban vagyok ha kérdezik tőlem.
esetleg a jó kaja az akár tompithatja is egy esetleges morc kiszolgálást-szal nem vagyok telhetetlen,hogy kellemes hely szuper kaja,jó árak,barátságos hangulat kombót keressem...
persze ha van ilyen? örömmel venném.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.08.09. 09:09:05

@vörösbor(de)minőségi: ez örök probléma itthon, a minőségében legjobb éttermekben semmi hangulat, a gyengébbekben kicsit több, de ott meg ugye minek? :)
egyébként ez nem feltétlenül az éttermek hibája csak, mi vendégek is jutalmazhatnánk a jó helyeket azzal, hogy odajárunk és jó kedvünk van :) De a világ töbi részén se úgy működnek a helyek, hogy odamegy a vendég faarccal, savanyú képp, és aztán várja, hogy derítsék jó kedvre :)
amúgy, ha még is próbálok példát adni olyan helyre, ahol a konyha és a hangulat is jó, akkor Borkonyha és Két Szerecsen. Utóbbi nyilván nem fine dining, de kifejezetten ajánlott.

vörösbor(de)minőségi 2014.08.09. 10:22:38

@világevő: félreértettél de nem is kicsit!.én nem azt várom,hogy a létesitményben deritsenek jó kedvre-én eleve jókedvűen megyek oda.de ne basszák el a kedvemet a szar kajával és a modortalan viselkedéssel.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.08.09. 10:34:56

@vörösbor(de)minőségi: nem értettelek félre, de kicsit sem. általános érvényű gondolatként írtam, téged nem ismerlek, így nyilván nem tudom, hogy mikor milyen kedved van.

stillman 2014.08.09. 11:07:53

Azt hiszem attól is függ, hová térsz be többször, szükséges türelmi időt adni a helyeknek, elsőre nem lehet véleményt mondani.

A Borkonyhában nyilván velem elsőre nem lennének túl közvetlenek (bár ki tudja), a Két Szerecsenben tudom, hogy nem azok, mert ritkán járok oda, mondjuk én egyáltalán nem vagyok elájulva tőlük.

Az Olimpiába szerettem járni, másoknak pont nem tetszik a furcsa stílus.

Én egyébként elsősorban soha nem a "kedves" kiszolgálást, hanem a minőségi ételeket, és az odafigyelést szeretem és jegyzem meg egy helyen.

vörösbor(de)minőségi 2014.08.10. 14:44:43

@világevő: :)))))

(...amugy mindig jó a kedvem)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.08.10. 20:56:49

@Stillman: elájulásról én se beszéltem, egy korrekt hely, ahol időnként nagyon jó dolgokba bele lehet futni és közben stimmel a hangulat és a szerviz is.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.11.17. 10:55:50

@Stillman: ja és én sem a kedvességre megyek, de az étteremben uralkodó hangulat jelentősen befolyásolja az élményt, egészen más ugyanaz az étel síri csöndben, mint egy hangulatos, jófej emberekkel tele levő helyen.

süti beállítások módosítása