Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Olasz csúcsborokkal egy porondon

2017.12.17. 12:12 stillman

A valóságtól való elszakadás megakadályozása érdekében szabadidőmben részt veszek a szálláskiadó innovatív platform körforgásban esetenként akár mint takarítónő, szóval egy kicsit éles váltás volt számomra, amikor a vegyszerektől enyhén szétmart kézzel elindultam a Zwack Exclusive borkóstolójára. 

 

Valahogy aznap hirtelen enni se volt időm igazán, 13 órára kérték az érkezést, szóval éhgyomorra ugyebár már tényleg a csak a haladók érkeznek, vizet is viszonylag rég ittam előtte, megkönnyebbülve fedezem fel érkezéskor a H2O feliratú zwack gömbüveget.

 

Leülök egy középső asztalhoz, "ennél jobb hely, tulajdonképpen nincs is" elismerő pillantások kíséretében.

 

Ornellaia olasz borokat kóstolunk, Gianni Annoni és Szittnyai Zalán showműsorával fűszerezve, és bár elkelne számomra egy-két (sok) támpont, de a borok javarészt önmagukért beszélnek.

 

"Az Ornellaia borászat a híres Toszkán borvidék nyugati részén, a Földközi tenger partjainál, Bolgheriben található. A bor készítéséhez kizárólag saját termesztésű Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot szőlőket használnak fel. A szőlőfürtöket bogyózással, majd a szemek kíméletes feltárásával készítik elő az erjesztésre. Az így kapott cefre egy részét fakádakban, másik részét acéltartályokban erjesztik. Az erjedés során a borász különös figyelmet szentel annak, hogy az erjedésben lévő must hőmérséklete ne emelkedjen 30°C fölé. A kierjedt fiatal bor 60%-a új francia tölgyfahordókba-, 40%-a pedig egy éves francia tölgyfahordókba kerül, s ezután következik a 18 hónapig tartó barrique érlelés. A borokat forgalmazás előtt még egy egy évig palackban érlelik. A különleges eljárással készült borok csak ezek után kerülnek a polcokra és az értő borbarátok asztalaira." (Zwack Webshop)

img_0456.JPG

Ornellaia Le Volte 2015 kezdésnek erős, belecsapunk egyből durván, semmi finomkodó felvezetés. Vadul jegyzetelek: frissesség, kinyílik, szinte mentás erővel - kezdem meg az ilyen esetekben megengedett sokaknak taszító elvadult jelzők sorát. Meggy - mondják de én csak érzem, hogy fényes-selymes tölcséren csúszik tova a torkomra, köpni nem tudok, de nyelni igen. Fogaimon marad a nyoma, kis kellemes csípés, közben ragadós hatásúvá válik - jó értelemben - de lehet, hogy ezek csak a szájfényem maradványai. A végén esküszöm egy kis torma hatás is megjelenik. 

 

Haladunk tovább, Ornellaia le Serre Nuove 2014 - hús, hús, fűszer, kakukkfű, a torkom előtti vörös bársonyfüggöny felhúzódik és már zubog is tova, nemköpök.hu vagy hashtag, bármi, körülöttem szürcsölnek-köpnek, én pedig felszegett fejjel tűröm, ez így szakszerű tudom, hol vagyok én attól.

 

Tenuta San Guido Sassicaia 2014

Története van és lesz. Mentás - mondják, jessz! írom le, hiszen megmondtam én is, bár nem erre, de azt hittem furcsa asszociáció. Kakaó, aszaltszilva, elegáns tanninok, íze és teste teljesen más, jól bírja a kacsa és ő is a kacsát. Nálam pedig kezdődik az igazi tisztánlátás pillanata (továbbra sem köpök ugyebár, de a H2O feliratú üveget kinyitom és aktívan használom).

img_0476.JPG

 img_0475.JPG

Ornellaia 2013

Mély rózsaillat áraszt el, mint amikor gyerekkoromban igazán mélyen megszagoltam egy rózsát, ami még nem volt leszakítva, egészen megdöbbentem, hogy milyen erős. Mondhatnám azt is, hogy "nincs kérdés", és amint ránézek a poharamra azt látom, hogy már nincs is benne semmi, a kisherceg kiitta, azt hitte az ő bolygóján vagyunk. 

 

Ha valakinek még a leírtakkal sem sikerült kedvét szegnem, itt körülnézhet és beszerezheti az említett tételeket, az ünnepekre "ennél jobb választás tulajdonképpen nincs is."

  img_0472.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr2313411373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása