Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

A keresztpanír diadala - hagyományteremtő szándékkal

2018.05.28. 11:11 stillman

Tegnap egyre növekvő iszonyattal olvastam az utóbbi idők egyik legprimitívebben megfogalmazott gasztro sajtóhírét. 

 

Az ország gasztronómiai fejlődését újra feneketlen gödörbe taszító, benkelacibácsi-keresztpanírral szegélyezett startmezőre visszaküldő "szakácsverseny" ismertetése következik.

 

Az (igen, jól értik) oldalasmagazin.hu oldalon megjelent cikk már címében megadja az alaphangot az ezután következő értelmetlen tartalom-áradatnak:

"Az ajkai Mangó étteremben született Magyarország étele 2018-ban".

 

A magyartalan címet további bevezető zagyvalék követi:

"Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete 2018. május 26-án a Budapesti Gazdasági Egyetem tankonyháján első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendezte meg Magyarország étele 2018. elnevezésű, élőmunkás, melegkonyhai szakácsversenyét, melynek fővédnökségét Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vállalta magára." 

 

Vállalta magára? 

 

Mondanám, hogy az egészet leginkább egy kisiskolás fogalmazás leckestílusában írták, de ez sajnos nem adja át a lényeget. Emlékszem, amikor kezdő köztisztviselő (mert az is voltam) koromban elkezdtem befogadni a Feljegyzés és a Jelentés fogalmazványok stílusát, eleinte darabosan és esetlenül, majd egyre inkább elkaptam a ritmust, és hivatalos leveleim sokszor egészen dallamosra sikerültek, olyannyira, hogy államtitkárok, stratégiai igazgatók fordultak hozzám, ugyan öntsem már szavakba a miniszter úr felé, amit ők amúgy közgazdászként képtelenek lennének megfogalmazni.

Annak, aki ezt a förmedvényt írta, úgy látszik nem sikerült egyről a kettőre jutnia.

 

A cikkben végülis a nyelvi forma végtelen sötétsége sokáig győzedelmeskedik és felszínen tart, fokozatosan azonban teret kap a cikk tartalma is "12 csapat mérte össze tudását és gondoskodott a versenyélményről, amely verseny a szervezők reményei szerint az éttermi kultúra továbbfejlesztése és a minőségi gasztronómia első állomása lehet".

 

Innentől kezdve baltával próbálják bevésni az üzenetet:

 

"minőségi gasztronómia első állomása"

Tessék? 

Egy újabb nyelvi szörnyszülött-halmaz, az identitástudatról és a hagyományokról, mindezt úgy, hogy a magyar nyelv alapjait sem ismeri ez a szerencsétlen, aki ezt az egész sártengert az oldalas magazin hasábjaira öntötte:

"A sajtótájékoztatón kiderült, a versennyel egy hatalmas presztízsű, hazai szakácsverseny életre hívása volt a cél, melynek során kiváló szakácsok prezentálásában olyan új ételek születtek, melyben a vidék és a hazai termelés is visszaköszönt. Ezen felül pedig az identitástudat erősítése és a hagyományok átmentése is a céljaik között szerepelt."

 

A vidék és a hazai termelés is visszaköszönt. 

He?

 

Ha Magyarország bármit is elért az elmúlt időszakban, az leginkább a gasztronómiai fejlődés volt, a nívós versenyeken, pl. Bocuse d'Or való szereplések, rendezvények stb. és ezek tényleg leírják ezt a migránsparanoia elmebajhoz is felérő hazugsághalmazt:

 

"Meggyőződésünk, hogy az elmúlt időszakban a magyar konyha méltatlanul került a háttérbe és ennek következményeként legalább hatvan éve nem is nagyon születtek olyan új ételek, amiket a szakma elterjeszthetett volna a melegkonyhás egységek kínálatában, hogy ezáltal beépüljenek a köztudatba és a gasztrokultúránkba."

 

Kelemen Helmut, alelnök, Étrend Egyesület említése ezen a ponton felébreszti a gyanút, hogy valójában egy Hírcsárda-posztnak ültünk fel és hittük igazinak, de nem, mert folytatódik...

 

Az ételt megalkotó csapat neve a „Mintha anyám főztje volna” volt, az étel pedig a „Belfegor” fantázianevet kapta.

Figyelem, ma már nem kell ebédre költeni, ha ezt a sort elolvasod:

"makói hagymás velővel töltött, paprikamártásos szűzlabda, hajdina ropogóssal"

Szegény Benke Laci bácsi, átvették a stafétabotot végérvényesen tőle is, mi több, kikapták, magukhoz kaparintották erőszakkal,

 belfegor_magyarorszag_etele_sajto_felhasznalhato.jpg

a paprikamártásos szűzlabda 

lett Magyarország gasztronómiai jelképe ismét, Széll Tamás és társai, Molnár B. menjenek hátra kacsát bontani a hülye sok michelin-csillagos éttermek mögötti kulipintyókba, megérkezett a 

 

gulyáságyú 

és 

 

disznóságok evolúciója huszárosan

és ami nagyon fontos, mindezt

 

hagyományteremtő szándékkal!

 

 

De nincs vége, folytatják a nyelvi erőszaktételt, a nem kívánt behatolást most már mindegyik testrészünkbe, fejünkbe, fülünkbe, gyomrunkba, és még sok egyéb helyre:

 

"várják azon szállodák és vendéglátóipari egységek jelentkezését, akik a projektbe való csatlakozással plusz forgalmat generálnának. Ugyanis a győztes ételt igyekeznek a melegkonyhás egységekben elterjeszteni, akiknek ehhez szerződésben kell vállalniuk a részvétel feltételeit. Ilyen feltétel, hogy minden résztvevő egységben kínált Magyarország étele ellenőrzésre kerül, amivel a minőség hosszú távú fenntartása a cél."

 

Ja, és kérném szépen, ha ez még nem volt elég:

 

"Magyarországon először minden adag étel egy kis zászlócskával kerül majd felszolgálásra", de ami még sokkal fontosabb minden magyar embernek: "A fogyasztóknak az étel árán felül a zászlóért fizetni nem kell."

 

Nem kell fizetni a zászlóért!

Már megérte!

 

Nagyon szépen kérek mindenkit, a következő néhány sor előtt hajtson fel egy kis pálinkát, vagy, bár illegális, tudom, és én például soha nem tennénk ilyet, de szívjon el egy jointot, szóval tényleg nem szoktam ilyet javasolni, de most szükség lesz rá:

Tehát akkor kezdjük... 

Én szóltam.

 

A döntőbe jutott ételek fantázianevei <ábécé sorrendben> a következők:
>> A Rónasági Vénusz!
>> Álmos bárányka
>> Bece-neve: pörkölt
>> Belfegor
>> Botond triós
>> Disznóságok evolúciója “Huszárosan”
>> Györök gyöngye
>> Herbária Hungarikum Riserva
>> Mangalicaszűz Árpád-házi módra
>> Nyárikonyha Kiss gyöngye
>> Sertéstál
>> Siófoki fordított Csülök.

 

Köszönjük, hogy ismét tudjuk hol élünk. 

2 komment

Címkék: magyar

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr6614007418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.05.28. 19:16:19

Hát, ez tényleg jól illik a blog nevéhez... Nagyon bizarr! :)
Láttam már tegnap is a kajaszörnyet, akkor se értettem, de ez a sajtóközlemény egyenesen priceless.
Nevetséges, ahogy a meleg vizet próbálják feltalálni és eladni, a maguk siralmas módján.

bontottcsirke 2018.05.29. 06:57:34

Nekem - és kénytelen vagyok párhuzamot vonni a választási eredménnyel-világossá vált az áprilisi választások után, hogy itt lesz sous vid sertésszűz a fővárosban, ungarische palasinken mit stuffed cabbage meg vidéken. Ja és ebből az ellentétből sosem fogunk kilépni, mert ahhoz kéne legalább még egy gasztronómiai központ, ami ugye nincs, mert ez egy egyvárosos ország.

süti beállítások módosítása