Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

A vendéglátós 8 archetípusa

2018.06.04. 17:13 stillman

28xp-waiter-articlelarge.jpg
A Szerencsétlen
"bocs, ez az első napom"

 

Tudom, legyünk emberek még vendégként is, bár nem könnyű (főleg nekem). Ugye nem vagyok benne a legbelső vendéglátós szakmai berkekben, ezért nem látom át, hogy jön létre az az állapot, amikor egy felszolgáló, kiszolgáló, büfés, vagy kávézós egyszerűen semmit nem tud semmiről. Azt sem tudja mi az, hogy cola vagy szénsavas víz, életében nem nyitott ki egy üveg bort sem, nem tudja megkülönböztetni a sót a borstól. Tehát őt, hogy vették fel? Hogy került oda, hogy kiszolgáljon bárkit is pénzért?

 

A Jóindulatú Bamba 

 

Ő az a típus, aki általában nagyon fiatal, valószínűleg gyorsan tanul és nemsokára jó is lesz, de egyelőre fogalma sincs arról sem, hogy kinek, hogy köszönjön. Tehát például belépek a helyre és mivel én egy harminc feletti nő vagyok, tényleg nem tudja mit mondjon. Mivel fiatalos a megjelenésem a hello vagy szia jönne neki ösztönösen, de nem mer mégsem letegezni, végül vagy nem köszön sehogy, talán mormol valamit, legrosszabb esetben odaböki, hogy "jó napot!" Na, most a "Jó napot!" a legrosszabb. Főleg, ha férfi. Ne köszönnyé' jónapottal, ha már magázol akkor "csókolom" és egy kedves és udvarias mosoly a helyes forma. 

Utánanéz mindennek, de egyelőre nagyon konfliktuskerülő. A rendelésed nagy részét elfelejti, jó esetben néhányszor rákérdez azért. Ha elmagyarázod neki, hogy kell, teljesen lebénul. 

 

A Rosszul Magabiztos

 

Ő az, aki ha mosogat, amikor belépsz biztos, hogy befejezi a mosogatást mielőtt kiszolgál. Benne van egy folyamatban, ne akard megszakítani. A vendéglátásnak van egy menete, megvannak a szabályok, te (mint vendég) egy fogaskerék vagy a gépezetben. Jó esetben közben odaszól határozottan és hangosan, hogy válaszd ki mit akarsz, majd ülj a helyedre, jönnek és kiszolgálnak. Ha a pultnál maradsz, akkor várj 2 percet. A te idődből mosogat. Utána elmondja mit rendelhetsz, és mi fogyott el, mi tart fél óráig legalább, ha olyat kérsz. Összességében profi, és valószínűleg gördülékeny és kifogástalan lesz a kiszolgálás, de valahogy végig alárendelt helyzetben érzed magad. Nem baj, megérdemled.

 

A Lecke felmondó

 

Minden egyes kérdésedre fél órás háttérsztorit mond, nagyon fontosnak tartja, hogy bemutassa az általa kínált termékek és szolgáltatások hátterét, és ezt akkor is végighallgatod, ha nem akarod. Miért is ne akarnád. A hanghordozása olyan, hogy körülnézel ki van még rajtad kívül, mert úgy érzed mindig egy nagyobb közönségnek beszél. 

 

A Gyűlölködő

 

Érzed, hogy nagyon gáz vagy, hogy cseszegeted a kéréseiddel, mindvégig nagyon kellemetlen kérni tőle bármit is, és zavarban is vagy ettől. Szinte elnézést kérően mondod el mit szeretnél. Mélységes lenézéssel, egyelőre még visszafojtott utálattal és megvetéssel szolgál ki. Érezteti veled, hogy ezerszer menőbb, mint te, nemcsak azért, mert neki az egész karján tetoválás van, amit te soha nem bírnál ki, de azért is, mert ő itt gályázik napi 12 órában, amit te fel sem tudsz fogni, hogy mekkor szívás és megterhelés és mindezért ő milyen kevés pénzt kap. 

 

Vendégként jobb, ha nem húzod sokáig, kedves maradsz és a végén gyorsan távozol, sok borravalót hagysz, hátha jobb lesz az élete, vagy legalább egy kis örömöt okozol neki. Kiakadni felesleges, nem akarhatod, hogy a te lelkeden száradjon, hogy a következő pillanatban felmond vagy kiugrik az ablakon. 

 

A Rutinos róka

 

Több méterről, mértani pontossággal hajítja eléd az étlapot és sorolja az aznapi séf ajánlatát, elnéz a távolba, amikor mondod a rendelésed. Nem annyira tetszik neki, ha a körettel variálsz, de megoldja az biztos, és próbál barátságos maradni, de csak addig, ameddig ő akarja. Ha még tovább variálsz vagy gondolkozol, visszajön pár perc múlva, legalábbis ezt mondja, de valójában fél óra múlva jön vissza. Mindent pontosan hoz, nem hibázik, gyors és gördülékeny a szerviz. Összességében jó élmény, ügyesen pörgeti a bizniszt. Ha problémád van, akkor viszont minden összeomlik és hívja a főnököt inkább. 

 

Őszintén kedves és figyelmes

 

Még dolgoznia kell az arányokon és, hogy mindig őszintének látszódjon a kedvessége, de összességében nagyon kellemes élményt tud okozni. Talán nem kell mondani, hogy sajnos igen ritka típus. Gyakorlatilag senkivel nincs konfliktusa, teljesen külön síkon kezeli az aktuális hangulatát, ha egyáltalán van neki olyan és a szakmáját. Profi és szeret örömet okozni.

 

A tökéletes

 

Ő az, aki azonnal észrevesz, amikor belépsz a vendéglátóhelyre, még nem támad rád, de már látod, hogy tud rólad, kivárja, hogy megérkezz. Pontosan a megfelelő pillanatban szól hozzád, tökéletesen tudja mikor kell békén hagyni. Ráérez meddig mehet el nálad, és akár egészen közvetlen is lehet, ha úgy látja, hogy azt szereted. Szórakoztat, miközben zökkenőmentesen biztosítja a kiszolgálásod. Vendégként tökéletesen kellemes élményben van részed, távozáskor eufóriát érzel.

Magyarországon volt már ilyen élményben részem, de úgy is mondhatnám, egy kezemen meg tudom számolni.

25 komment

Címkék: vendéglátás pincér jónapot

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr7414023246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.06.04. 18:43:54

A nők jelentős része a csókolomozástól van kiakadva, mert azzal a nyugdíjas néniket szokás köszönteni és tenyérbemászóan modoros.
Nekünk úgy tanították, hogy egy ismeretlen nőt 30 éves koráig lehet tegezni, utána csak magázhatja a másik fél, amíg az egyik nem kezdeményezi a tegezést. Persze a szigorú illemtankönyvekben az ismeretlen felnőttek minden esetben magázódnak :)

stillman 2018.06.04. 20:29:27

@Étteremkritikus: és honnan tudják, hogy 30 éves vagyok-e vagy elmúltam?

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.06.04. 21:25:27

@stillman: Tippelnek :) Érdekes, hogy általában az idősebbek hajlamosak fiatalabbnak látni az embert, a fiatalabbak pedig idősebbnek.

CounterS 2018.06.07. 11:20:57

És ez fordítva is igaz? Ha látok egy 31 és fél évesnek kinéző pincérnőt, akkor csókolom?
Bizony isten ki fogom próbálni. :)

A nép fia 2018.06.07. 11:25:50

@Étteremkritikus: Nekem úgy tanították, hogy kb. +10 év a tegezési korhatár, de kortól, nemtől, kontextustól függően van mozgástér. Pl. esküvőkön könnyebb tegeződni, de üzleti környezetben kevésbé.
Ha pincér lennék, akkor mondjuk "kezét csókolom". Mit szólnál az "üdvözlet"-hez? Üdv nálunk, vagy ilyesmi. Ez játszhat?

Egy ismerősöm "szia hölgyem"-ezik, amitől a legtöbb nőt kirázza a hideg. Milyen paradox köszönés már? :D

Attilajukkaja 2018.06.07. 11:29:05

"a "Jó napot!" a legrosszabb. Főleg, ha férfi. Ne köszönnyé' jónapottal, ha már magázol akkor "csókolom" "
Nekem a halálom, ha valaki csókolgatni szeretne ahelyett, hogy kiszolgáljon. Én nőként követelem a "Jó napot" vagy az "Üdvözlöm" köszöntést egy pincértől, mert általában nem vagyunk olyan bensőséges viszonyban, hogy bármelyik testrészemet csókolgatni hagyjam. :o)

Plumper_ 2018.06.07. 12:04:22

ugyanmár... én vagyok a vendég, és k-va lesz@rom, melyik pincér milyen. nekem ne okoskodjon, ne bunkóskodjon, mert kihajíttatom onnan vagy blogokba feltolom a fostalicska éttermet fotóval együtt.
köszönjön, vegye fel a rendelést, hozza ki a kaját rendesen és időben, adok neki borravalót, ha úgy tartja kedvem, fizetek, távozok.

GrenAbla 2018.06.07. 12:16:17

A Rutinos Róka az tényleg olyan, hogy amíg rendelsz, néz a távoli napba/felhőbe. :)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2018.06.07. 12:20:44

@Étteremkritikus: Rosszul tanították! Nőt sosem lehet letegezni, hanem ő ajánlja fel a tegeződést. Legalább is, a klasszikus "szabályozás" szerint, amit egy étteremben azért illene betartani.
www.borsod24.com/top10/a-tegezodes-10-aranyszabalya/

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2018.06.07. 12:21:57

@Attilajukkaja: Szerintem a helyes forma a "kezicsókolom".

Attilajukkaja 2018.06.07. 12:47:40

@jacint70:
"Szerintem a helyes forma a "kezicsókolom""
Vagy a "kisztihand". :o)))

@Plumper_:
"én vagyok a vendég, és k-va lesz@rom, melyik pincér milyen."
Megteheted, ... amíg még van pincér Magyarországon. Úgy néz ki, már nem sokáig! :o(

Plumper_ 2018.06.07. 13:02:32

@Attilajukkaja: akkor majd jönnek az önkiszolgáló éttermek.
vagy nem járunk időrabló, lehúzó, hullámzó minőségű hagyományos étterembe.

Attilajukkaja 2018.06.07. 13:08:09

@Plumper_:
Önkiszolgáló éttermek ma is vannak. Én igyekszem kerülni ezeket. De lehet, hogy drónok viszik majd ki az ételeket, ahogy Kínában is teszik már egyes üzemekben. :o)
Szép új világ!

Plumper_ 2018.06.07. 13:16:17

@Attilajukkaja: a pincéreket meg kellene fizetni, az biztos.
csak azt követően nekem ne húzzák a szájukat.
volt, hogy kicsit furcsán nézett, amikor jól átsütve kértem a bélszínt. (párszor fordult elő). én úgy gondolom, hogy a pincért nem kell, hogy az ilyen dolgok érdekeljék. sőt, ha szívószálat kérek a leveshez vagy miszlikbe vágva kérem a spagettit, az sem az ő dolga.

Attilajukkaja 2018.06.07. 13:23:35

@Plumper_:
"csak azt követően nekem ne húzzák a szájukat."
Nem szokták, hacsak a vendég nem kivételesen bunkó. Nekem nincsenek ilyen rossz tapasztalataim.

"volt, hogy kicsit furcsán nézett, amikor jól átsütve kértem a bélszínt."
Ennél nagyobb bajod sose legyen egy pincérrel, ha egy cipőtalpat készíttetsz egy olyan nemes alapanyagból, mint a bélszín. ?o)))

"a pincért nem kell, hogy az ilyen dolgok érdekeljék. sőt, ha szívószálat kérek a leveshez vagy miszlikbe vágva kérem a spagettit, az sem az ő dolga."
Valóban. De ha a vendég nem becsüli meg a szakács munkáját, akkor egy pincérnek miért ne kerekedhetne ki a szeme az ilyen kéréseken. Szóvá ugyan nem teszi, de a nézését nem kifogásolhatod.

Plumper_ 2018.06.07. 13:31:24

@Attilajukkaja: arról beszélek, ha a vendég nem bunkó. (ha bunkó, az megint más tészta).
nem, ez nem a szakácsról szól, hanem a vendégről, hogy az mit akar enni és hogyan kéri az ételt. ez senkit nem kell érdekeljen rajta kívül és nem kell osztályozni. a vendég sem kifogásolja, milyen típusú ing van a pincéren vagy kínai nyelvtanilag mennyire pontos a tetkója.

Attilajukkaja 2018.06.07. 13:41:05

@Plumper_:
"arról beszélek, ha a vendég nem bunkó"
Értem, ... de nekem még életemben nem volt olyan tapasztalatom, hogy a pincér bunkó lett volna velem. Véletlen?

"ez nem a szakácsról szól, hanem a vendégről, hogy az mit akar enni és hogyan kéri az ételt"
Nem a szakácsról, hanem a vendéglátásról szól, beleértve az egész személyzetet. Persze csak színvonalas helyeken.

"a vendég sem kifogásolja, milyen típusú ing van a pincéren"
Dehogynem! Már én is beírtam egy étterem FB oldalára és kifogásoltam az új ötvenes pincérnő öltözékét, mert amikor előrehajolt a szomszéd asztalnál, az arcomba tolta a nem túl gusztusos, kicsit hájas kőműves dekoltázsát. Elég undi volt. Kértem a vezetőséget, hogy adjanak rá valami rendes nadrágot. :o)

Plumper_ 2018.06.07. 13:56:58

@Attilajukkaja: fenntartom, hogy ésszerű keretek között nem kell, hogy érdekeljen senkit, hogyan kéri a vendég az ételt. ha a húst jól átsütve, akkor úgy. mások meg mást kérnek, vagy ehetik nyersen. a vendéget nem érdekli a vendéglátás, a vendéget a jó étel és a jó ár érdekli. (kivéve persze a puccos helyeket, ott lehet sz@r a kaja magas ár mellett és mindenki filózhat a világ kulináriáján)

Attilajukkaja 2018.06.07. 14:10:54

@Plumper_:
" ésszerű keretek között nem kell, hogy érdekeljen senkit, hogyan kéri a vendég az ételt"
Ebben abszolút egyetértünk!

"ha a húst jól átsütve, akkor úgy"
Szerintem akkor úgy is szokták hozni. Vagy volt, hogy beszóltak érte vagy visszautasították volna a kérésedet?

"a vendéget nem érdekli a vendéglátás, a vendéget a jó étel és a jó ár érdekli."
Engem speciel a vendéglátás is nagyon érdekel. A jó étel és az arányos ár persze egy alapkövetelmény, de otthon is tudok jókat főzni arányos áron.

"kivéve persze a puccos helyeket, ott lehet sz@r a kaja magas ár mellett és mindenki filózhat a világ kulináriáján."
Ilyen helyen még sosem voltam. Magas áron még nem kaptam szar kaját, legfeljebb olyat, ami nekem nem jött be. Onnan tudom, hogy nem volt szar, mert a páromnak ízlett. Pedig nem egy sznob a lelkem.

Behajtó70 2018.06.07. 15:21:44

Kedves 30 éves nő! Örömöt nem OKOZUNK, hanem SZERZÜNK. Okozni a magyarban rossz dolgokat lehet, szerezni meg a jó dolgokat. Háromszor is leírtad, így nyilván nem elírás. Ezzel sok boldogtalan percet OKOZTÁL nekem, pedig az elején azt hittem, hogy inkább örömöt fogsz SZEREZNI!

A cikk egyébként OK, köszi!

BéLóg 2018.06.07. 16:49:43

Nehogy már ne lehessen JÓNAPOT kisasszonyt! köszönni, vagy Szép napot, vagy Isten hozta, vagy akármi, hát a franc se tudja hogy az a valaki kicsoda, micsoda, stb.

Egyébként meg BEMEGYEK valahová és MINDENKINEK (aki hallja) ÉN köszönök, hacsak nem előznek meg, aztán ennyi.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.06.07. 16:55:07

Tyüng Csí

Tyüng Csínek, bár csupán fél jen
Összegyűjtött vagyona,
Nincsen oka rá, hogy féljen
Se kicsit, se nagyon a

Világválsághatás miatt,
Mivel pincér Tokió
Zöldjében, s az éttermi jatt
Kisegíti. Tökijó!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/06/tyung-csi.html

Attilajukkaja 2018.06.08. 10:36:16

@BéLóg:
"ÉN köszönök, hacsak nem előznek meg, aztán ennyi."
Így van!

@Frady Endre:
:o))))
Szia Fradi Bandi!
Tokióban nincs is jatt. ;o)
Vagy a Tokió Zöldje Magyarországon található?

stillman 2018.06.08. 10:50:29

Közben végiggondoltam, és belátom, hogy ez a tegezés-magázás valóban szubjektív, én utálom, ha egy férfi jónapottal köszön, de mostanában már tényleg leginkább sehogy nem köszönnek szegények, mert nem tudnak, hogy :D - átmeneti korban vagyok a vénasszonyság felé félúton....
Hát ilyenek a magyar férfiak....

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.06.08. 12:31:03

@Attilajukkaja: Nincs jatt Tokióban?! Na, oda se megyek pincérnek! :)

süti beállítások módosítása