Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

Vintage termékek: Occident Liszt

2011.08.22. 10:33 stillman

 Belegondoltak már abba kedves Olvasóink, hogy mit tudott az emberiség a gasztronómiáról, egészen pontosan az élelmiszerekről 80-100 évvel ezelőtt? Úgy tűnik meglepően sokat. Tény, hogy következett egyfajta amnézia a II. világháború után, majd az újrafelfedezés öröme, de úgy látjuk érdemes felkutatni, megmutatni ezeket az ismereteket, hogy azt továbbépítve okulhassunk tovább, és ne fedezzük fel minden alkalommal újra a spanyol viaszt. Természetesen nem a "borsófőzelék alap" porra gondolok.

Új sorozatunkban a nagyvilág régi "vintage" gasztronómiai ismereteit igyekszünk feleleveníteni nagyjából az 1930-as évek tájáról. Akkoriban New Yorkban, de hazánkban is olyan termékek szerepeltek már a fogyasztói palettán, amelyről azt gondoljuk, hogy a XXI. század vívmányai közé tartoznak. Forrásunk egy New Yorki bolhapiacon szerzett folyóirat, ebből fogunk szemezgetni.

 

Elsőként ismerkedjenek meg az Occident Liszttel és tudjuk meg mi az a glutén!

 

A jó kenyér titka by Margaret Baker ("Home Economics Lecturer")

 

Eszébe jutott már valaha, hogy mi történik a kenyérrel, amikor éppen sül - milyen folyamatok mennek végbe sülés közben, hogy azt az ízt és minőséget kapjuk, amit szeretnénk?

Például nem mindegy, hogy milyen lisztet használunk.

Minden kenyérsütésre alkalmas liszt tartalmaz egy bizonyos "glutén" nevezetű összetevőt. 

Glutén egy rugalmas, proteingazdag anyag, amely megfelelően felszívja a vizet. Minél jobb minőségű a gluten, annál jobb a nedvszívóképessége.

A dagadás fázisa közben gáz képződik, ez, az amitől a kenyér "megemelkedik". Ez azért van, mert a gáz bejut a glutén rugalmas celláiba. 

Ha magas sikértartalmú, „acélos”, akkor a glutén váz túl erős lehet és a tészta nem fog megemelkedni (megkelni). Ha azonban a sikértartalom alacsony, vagyis a liszt „puha”, akkor a széndioxid elillanhat, és a kenyerünk lapos lesz. Ez a fajta liszt jó a kekszekhez.

Miután a kenyér megsült a glutén ismét fontos szerepet játszik. Megtartja a nedvességet ettől marad a kenyér hosszabb ideig friss. 

Ha a gluten szegényes ezek a kis cellák összetörnek, a nedvesség elpárolog és a kenyér kiszárad gyorsan. 

A jó minőségű glutén jó minőségű proteint is jelent. A protein az egyik legfontosabb alkotóeleme a szervezetnek. A hús és a tojás szintén gazdag proteinben. 

Az Occident Lisztet alapos tesztelés során lett kifejlesztve a legjobb minőségű és mennyiségű glutent alapul véve. A liszt finomítása során különleges figyelmet kap az Occident Liszt. 

Rendeljen egy zacskó Occident Lisztet ma. Ha úgy látja nem jobb, mint amit használ visszafizetjük a pénzét!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vintage gastro

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr333170501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása