Díjak

Csatlakozz ♥

Utolsó kommentek

  • magyar bucó: "gluténmentes kukoricaszesz" És még laktózmentes is. Meg nyomokban sem tartalmaz mustárt, zellert,... (2020.12.10. 10:53) Opera est
  • Étteremkritikus: Én azt hittem, hogy vidéken is csak júniustól engedélyezett a lagzi. Mondjuk azt megnézném, amikor... (2020.05.18. 18:53) Induljon a lagzi szezon!
  • bati67: Volt régebben Szegeden egy vegetáriánus étterem... még mindig emlékszem a "Ganapati Kedvencé"-re (... (2019.12.09. 15:33) A Buddha-tálak meséje
  • Attilajukkaja: @gbsz: A lényeg, hogy minden infót megtaláltál! :o) (2019.06.24. 20:03) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • gbsz: az elkerülte a figyelmem :-( Köszönöm! (2019.06.24. 19:48) Új rántottcsirkés a komfortzónában
  • Utolsó 20

példakép

"Funniest question I've gotten in a long time: "How much money do you make from your blog?" Um, none. In fact, I lose money on this blog." Ulterior Epicure

A balatoni muskétások

2012.03.10. 19:42 stillman

Elhatározták, hogy csapnak egy közös estét, meghívják az érdeklődő vendégeket és az egésznek ennyi címet adnak: "Eszünk, iszunk, beszélgetünk". A regionalitásban (értsd regionális alapanyagok, környékbeli termelőktől) hívő Kistücsök Étterem, az első osztályú minőségnél alább nem adó Sarki Fűszeres és a "megkóstolod és.. k..vajó" borairól híres Légli Géza (Kislaki Bormanufaktúra) gyűltek össze a Kistücsök Étteremben, és mivel közönségükben, valamilyen csoda folytán igen nagy átfedés található, a néhány hete meghirdetett borvacsora program pillanatok alatt be is telt a jelentkezőkkel. 

 

Az este könnyed és laza, semmi feszengés, a pincérek közlékenyen, barátságosan teszik elénk az est kreálmányait, mindig szépen elmondják mi micsoda a tányérunkon. 

Légli Géza, a Kislaki Bormanufaktúra kézműves borait kínálja minden fogás mellé, üdvözlőként a 2011-es Piros Habzóborával indítunk, itt már baj nem lehet. 

A Kistücsök külsejében megújult, fehérbe öltözött. Letisztult formák veszik körül a házias és mégis különlegesen összeállított ételeket. 

Habzó borunk mellé bevezetésként érkezik

a borjú tatár, brokkoli szár salátával

Ezután pedig Jánoshegyi Rajnai Rizling 2010-et kapunk a poharunkba és én már érzem az ívet, ami vár ránk ma este. A Sarki Fűszeres közben pesti üzletéből szállított sonkáit szeleteli nekünk ott helyben, frissen, a következő fogás lényege pedig a hazai és a külföldi szalonnák és sonkák összehasonlítása. A hagyományos füstöléses módszer összecsap az érleléssel, megnézzük melyik válik be jobban ma este. 

Tehát 

megmérkőznek a sonkák és a szalonnák

 

A magyar sonkák nagyon finomak és a "megszokott" ízekhez közel állnak, de belátják sokan, hogy egy spanyol és olasz sonkával viszonylag nehéz versenyezni.

Kis szusszanás után nem szokványos chardonnay 2010-et tölt nekünk Géza, majd jön az a fogás, amire a legkíváncsibb vagyok: 

pontytepertő, korianderes karalábékrémmel 

Finom, komplex fogás, előítéleteinket elveszítjük és élvezzük az egyszerű és mégis figyelemreméltó összhangot.

Továbblendül az este, kapjuk a Válogatás Pinot Noir 2009-et a poharunkba, hozzá pedig rövid idő után egy igazi perverzió: 

fűszeres, füstölt osztriga cékla carpaccioval 

Az osztriga nehéz műfaj, és kérek pillanatnyi csendet, mert egy régóta érlelt bölcsességet szeretnék leírni: vagy szereted vagy nem. Annak, aki még nem szereti: el kell határozni, mély levegő, tengerpart, sziklák, pozitív hozzáálllás, és végül rá lehet érezni. A balatoni osztrigát még ugyan nem ismerjük, de most itt ugye regionális és nagyvilági alapanyagok vetekednek egymással, mondanom sem kell, hogy a pontytepertő azért nagyobb sikert arat végül, magyarok vagyunk-é vagy nem, he?

Befejező fogásunk a 

birkagerinc, gombás kuszkusszal, szójás sárgarépával 

Jánoshegyi Kékfrankossal kiegészítve elgondolkodik az ember, hogy akkor most már "ennél többet nem is kíván az élettől".

Desszert helyett egy sajtkombináció jön a végére 

a Kistücsök sajtmanufaktúra érlelt sajtja ropogós kakaóbabbal és Mont d'Or sajt

küzd a tányérunkon és zárja le az ízeket, valamint az estét teljes egésszé.

A koronát végül a Kislaki Rizling Pezsgő teszi fel rá.

Ezek után viszont "nincs miről beszélni".

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobizarr.blog.hu/api/trackback/id/tr954308236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása